ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Η. ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΤΥΠΟΣ

Μύδρους κατά της Δημοτικής Αρχής του κ. Παντελή Βλασσόπουλου εκτοξεύει στη συνέντευξή του στον Χ-τύπο ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου Αττικής, κ. Ηλίας Μοσχονάς, ο οποίος εκλέχτηκε τις προηγούμενες εκλογές με το συμμεχικό σχήμας "ΑΚΕΠ Ηράκλειο Επόμενη μέρα". Ο κ. Μοσχονάς εξηγεί γιατί αποχώρησε από τη δημοτική αρχή και αποκαλύπτει τα σχέδια του εν όψει εκλογών. Καταθέτει ακόμα και μια δέσμη δέκα προτάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Στις εκλογές του 2010 ήσασταν υποψήφιος με Δήμαρχο τον κ. Π. Βλασσόπουλο. Xρηματίσατε μάλιστα και Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος για 15 μήνες. Τώρα είστε ανεξάρτητος. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τους λόγους;

Συμμετείχα στην "ΑΚΕΠ- Ηράκλειο Επόμενη Μέρα" με την πεποίθηση ότι βοηθάω στην προσπάθεια μιας παράταξης για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την πόλη μας.

Διέθεσα όλες μου τις δυνάμεις τόσο προεκλογικά όσο και από τη θέση του Αντιδημάρχου και πιστεύω ότι ο τομέας που μου ανατέθηκε από τον Δήμαρχο, παρά τις τρομερές δυσκολίες, βελτιώθηκε κυρίως χάρη στις προσπάθειες και το φιλότιμο των εργαζομένων.

Ωστόσο, από νωρίς διαφώνησα με βασικές επιλογές του Δημάρχου στα πρόσωπα άμεσων συνεργατών του που είχαν ως αποτέλεσμα η παράταξη να αρχίσει να απομακρύνεται από τις προεκλογικές της θέσεις και υποσχέσεις. Παράλληλα, άλλαξαν και οι γενικές οικονομικο-κοινωνικές καταστάσεις στην χώρα με την είσοδό της στην εποχή των μνημονίων. Η οικονομική κρίση και η κοινωνική καταστροφή που συντελέστηκε αυτή την τριετία επέβαλε αλλαγές στις βασικές πολιτικές του Δήμου, αλλά ο Δήμαρχος και ο στενός κύκλος των συνεργατών του δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν νέες πολιτικές που θα ανακούφιζαν τους αναξιοπαθούντες πολίτες του Ηρακλείου. Δυστυχώς και οι αρνητικές επιπτώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον ''Καλλικράτη'' δεν αντιμετωπίσθηκαν μαχητικά από τη δημαρχιακή ομάδα, με αποτέλεσμα η αποδυνάμωση του Δήμου, ως συνέπεια των καλλικρατικών επιταγών, να αποτελέσει έναν άλλον αρνητικό παράγοντα για τα κατώτερα και μεσαία λαϊκά στρώματα του Ηρακλείου.

Με λίγα λόγια, το σύνθημα μας ''Όλοι Μαζί Μπορούμε'' ξεθώριασε γρήγορα και στην θέση του ήρθε το ''Όλοι μαζί αρπάξαμε την ψήφο του Ηρακλειώτικου λαού'' με υποσχέσεις που κάποιοι δεν τις πίστευαν και δεν είχαν ποτέ σκοπό να τις εφαρμόσουν. Αντίθετα άρχισαν να εφαρμόζουν αυτά που για τόσα χρόνια καταψήφιζαν και κατηγορούσαν τις προηγούμενες διοικήσεις. Ευτυχώς, έπεσαν γρήγορα οι μάσκες των καλών παιδιών, των ικανών να διοικήσουν, των ανεξάρτητων και των ακομμάτιστων.

Η διοίκηση της παράταξης αγνόησε τους συνεργάτες, τους φίλους και τον λαό του Ηρακλείου. Οι ισχυρισμοί μου αυτοί επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι άλλοι τέσσερις συνάδελφοι έχουν και αυτοί ανεξαρτητοποιηθεί ή παραιτηθεί και η παράταξη κάθε μέρα συρρικνώνεται.

Θέλετε να γίνετε σαφέστερος για τις πολιτικές σας διαφωνίες με τον κ. Βλασσόπουλο και την ομάδα της διοίκησης;

Η "ΑΚΕΠ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" ήταν μια ανοιχτή παράταξη πολυσυλλεκτική με στελέχη και μέλη απ' όλους τους χώρους. Θεωρούσα ότι αυτό ήταν το πλεονέκτημα μας, αν μπορούσαν να διατηρηθούν οι ισορροπίες.

Ατυχώς σταδιακά ο κύκλος αυτός περιοριζόταν για να κλείσει σένα μικρό περίγυρο γύρω από τον Δήμαρχο , ο οποίος είχε και την ευθύνη της πολιτικής του Δήμου και επειδή θέλω να είμαι δίκαιος δεν έχει όλη την ευθύνη μόνο ο δήμαρχος, ευθύνη με την ανοχή του δημάρχου έχει όλη αυτή η ομάδα που τον περιτριγυρίζει .

Καταλαβαίνετε ότι μια παράταξη ανοιχτή έγινε σταδιακά μια μικρή ομάδα με εξωτερικούς συμβούλους υποκατέστησε αυτό που όλοι θεωρούσαμε ξεκινώντας μια παράταξη, δηλαδή μια συλλογική δραστηριότητα στηριγμένη στην συμμετοχή και στην βοήθεια όλων.

Ασφαλώς βεβαίως θα γνωρίζετε ότι όσο οι αποστάσεις περιορίζονται σένα στενό κύκλο τόσο τα λάθη αυξάνονται. Όταν συρρικνώνεται η παράταξη μπορούν εύκολα οι διαπλεκόμενοι να σε πιέσουν και να σε παρασύρουν σε μεγαλύτερα και περισσότερα λάθη.

Λάθη με πολιτική χροιά που δίνουν την εντύπωση ότι ήταν κατ' εντολή του κομματικού μηχανισμού που ανήκουν και στηρίζουν. Οι διοικούντες αποποιήθηκαν τον τίτλο των ανεξάρτητων και του ακομμάτιστων για να εφαρμόσουν την κυβερνητική μνημονιακή πολιτική της συρρίκνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την απαξίωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, την διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας, των σχολικών φυλάκων και του δημοτικού ραδιοφώνου.

Ο Δήμαρχος έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του προς τους πολίτες;

Ο κόσμος κάθε φορά που αλλάζει διοίκηση ελπίζει ότι κάτι θα αλλάξει. Οι τελευταίες διοικήσεις τον έχουν απογοητεύσει και γι' αυτό τις απορρίπτει και έτσι κάθε φορά ψηφίζει καινούρια πρόσωπα ψάχνοντας μια πραγματική αλλαγή. Μια αλλαγή όπου η διοίκηση θα υποσχεθεί δέκα θέματα και θα κάνει τουλάχιστον τα έξι. Οι πολίτες έχουν χορτάσει από υποσχέσεις έχει χορτάσει και δεν αποτελεί δικαιολογία η κρίση ή ότι χρήματα δεν υπάρχουν. Πολλά πράγματα δεν χρειάζονται χρήματα, χρειάζεται θέληση, ικανότητα να διοικήσεις και να διεκδικήσεις με μόνο κριτήριο το καλό των δημοτών και της πόλης και όχι του κομματικού μηχανισμού και του κόμματος που εκπροσωπείς. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θέλει ανθρώπους με κομματική ταυτότητα που να την αποποιούνται πριν τις εκλογές και να τη θυμούνται αμέσως την επόμενη μέρα σαν διοίκηση. Τα γραφτά μένουν, δεν μπορείς να ανακοινώνεις πρόγραμμα, να υπόσχεσαι και όταν γίνεσαι διοίκηση να τα ξεχνάς όλα. Την σημερινή διοίκηση του Δημάρχου και της ομάδας του όσο καλόπιστα και να θες να την κρίνεις, θα διαπιστώσεις ότι δεν έχει να παρουσιάσει κανένα έργο. Δεν τήρησε το πρόγραμμά της, δεν σεβάστηκε τις υποσχέσεις της. Ήταν ακόμα μια χαμένη θητεία για το Ηράκλειο. Η διοίκηση αυτή διευκόλυνε την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Ποια είναι σήμερα η στάση σας;

Συνεχίζω να συμμετέχω ενεργά στο Δημοτικό συμβούλιο και να ψηφίζω όλα τα θετικά κατά τη γνώμη μου θέματα. Έχω κριτική στάση στα θέματα που δεν επιδεικνύεται κοινωνική ευαισθησία και υποβαθμίζουν τον Δήμο. Προσπαθώ να βοηθήσω με προτάσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας και την πείρα που απέκτησα ως Αντιδήμαρχος.

Επίσης δηλώνω πως παρέμεινα στο Δημοτικό Συμβούλιο τιμώντας την ψήφο των συνδημοτών μας που με προτίμησαν στις εκλογές του 2010. Ευτυχώς, τους Δημοτικούς Συμβούλους τους επιλέγει ο λαός και όχι ο δήμαρχος και ο περίγυρός του και, κατά την γνώμη μου, για καμιά διαφωνία ή παραγκωνισμό δεν παραιτούνται αλλά μένουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπερασπίζονται τον όρκο που έδωσαν, το πρόγραμμα που κατέθεσαν και υποσχέθηκαν στο λαό από τον οποίο ψηφίστηκαν. Εκτός και αν υπακούουν σε κάποιο οργανωμένο σχέδιο.

Είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους γιατί κάποιοι αρνούνται να παραδεχθούν ότι αν παραιτηθούν και αποχωρήσουν από την διοίκηση είναι υπεύθυνοι για ό,τι κάνει η διοίκηση κι ας είναι απόντες. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και όχι μόνο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Δήμαρχος και η ομάδα του έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αποτυχία της προηγούμενης Διοίκησης.

"Θα είμαι παρών στις εκλογές του Μαΐου"

Αποκλείετε μια εκ νέου συνεργασία με την ΑΚΕΠ και τον κ. Βλασσόπουλο στις εκλογές;
Eχετε διαφορετικά σχέδια;


Eίμαι πολίτης του Ηρακλείου και όχι πολιτικός και θεωρώ ότι οι διαφωνίες μου με την πολιτική του Δημάρχου και του περίγυρού του που με οδήγησαν στην αποχώρησή μου από την διοίκηση και ανεξαρτητοποίηση φυσικά παραμένουν. Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για οποιαδήποτε θέση και οποιαδήποτε υπόσχεση να ξαναβρεθώ στην ίδια παράταξη με τον Δήμαρχο και την ομάδα που τον περιτριγυρίζει.

Άλλωστε αν υπήρχε τέτοιο σκεπτικό θα το είχα κάνει πολύ νωρίτερα όταν μου έγινε επίσημη πρόταση από τον Δήμαρχο να επανενταχτώ στην δημοτική ομάδα, απορρίπτοντας θέσεις και αξιώματα. Όταν χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ συνεργατών και διευρυνθούν οι πολιτικο-κοινωνικές διαφορές είναι καλύτερα ο καθένας να παίρνει τον δρόμο του.

Τώρα, για τις εκλογές του Μαΐου δηλώνω ότι θα είμαι παρών με ξεκάθαρες δημόσιες θέσεις και χωρίς πολιτικά παιχνίδια και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, με μόνο κριτήριο το καλό της πόλης μας. Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα συνδημοτών που έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Θα ανακοινώσουμε σύντομα το πλαίσιο αρχών μας, τις πολιτκές μας κατευθύνσεις και τις αποφάσεις μας. Υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη μέχρι τις εκλογές.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα στον τρόπο διοίκησης του Δήμου. Εξάλλου, έχουν αλλάξει ριζικά οι πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις στη χώρα και επιβάλλουν ριζικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπάρχει ανάγκη για μια διοίκηση με πραγματικές αρχές και αξίες που θα σέβεται δημότες, εργαζόμενους στο Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους συνεργάτες της .

Τι θα προτείνατε εσείς για το Ηράκλειο της νέας πενταετίας;

Νομίζω ότι αυτό που λείπει περισσότερο, όπως προείπα, είναι η κοινωνική παρουσία του Δήμου. Σήμερα που δοκιμάζονται οι Δημότες οι εκδηλώσεις τα λόγια και οι υποσχέσεις περιττεύουν. Φαντάζομαι ένα Δήμο που, όχι μόνο από το περίσσευμά του αλλά από το υστέρημά του, όλη του την δραστηριότητα θα την αφιέρωνε στα καθημερινά προβλήματα του Δημότη. Τα πράγματα είναι απλά αν το κριτήριο είναι για το καλό του δημότη και της πόλης.

Προτείνω να γίνουν δέκα κινήσεις άκρως απαραίτητες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών:

- Τα άλφα και το ωμέγα θεωρώ ότι είναι η καθαριότητα, καθαροί δρόμοι, καθαρές πλατείες, καθαροί κάδοι απορριμμάτων, φροντίδα στο πράσινο.

- Δωρεάν δημοτική συγκοινωνία που να εξυπηρετεί όλη την πόλη, δωρεάν μεταφορά των φοιτητών στο πανεπιστήμιο.

- Βρεφονηπιακή προστασία για όλες τις οικογένειες με πραγματικά κοινωνικά κριτήρια.

- Κοινωνικό συσσίτιο για τους ανήμπορους να ανταπεξέλθουν στην κρίση.

- Κοινωνικό παντοπωλείο σε όσους έχουν ανάγκη.

- Δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη από τα δημοτικά ιατρεία.

- Επέκταση του προγράμματος ''Βοήθεια στο σπίτι''.

- Εθελοντική νομική προστασία γι αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα της ΔΕΗ.

- Στα σχολεία πάσης θυσίας πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά ακόμα και με εθελοντική φύλαξη Για τα παιδιά με οικονομικά προβλήματα δεκατιανό στο σχολείο. Είναι ντροπή να λιποθυμούν παιδιά από υποσιτισμό και ο Δήμος να σπαταλά χρήματα για να διοργανώνει φεστιβάλ μπύρας και γυμναστράδες.

- Να σταματήσει η σπατάλη και η κακοδιαχείριση, να νοικοκυρέψουμε τις υπηρεσίες και όλοι μαζί χωρίς διακρίσεις, χωρίς προστάτες και προστατευόμενα μέλη, εργαζόμενοι και αιρετοί να εργαστούμε για το καλό των παιδιών μας και του Δήμου.

Θα τολμούσατε μια πρόβλεψη για τις επόμενες δημοτικές εκλογές;

Νομίζω ότι οι προβλέψεις ανήκουν στους δημοσκόπους και στις δημοσκοπήσεις. Θα κρατήσω όμως το δικαίωμα της ευχής. Εύχομαι, λοιπόν στις εκλογές του 2014 να κερδίσει το Ηράκλειο, πιστεύω στο αλάθητο κριτήριο των ψηφοφόρων και εύχομαι να εκλεγούν άνθρωποι ικανοί να διοικήσουν , εργατικοί, σοβαροί για το καλό της πόλης.

Ήρθε η ώρα κάποιοι να αποποιηθούν το φωτοστέφανο του σωτήρα και να παραδεχθούν ότι το Ηράκλειο δεν θέλει άλλους σωτήρες. Το Ηράκλειο δεν χρωστάει σε κανέναν πολίτη ή πολιτικό, εμείς χρωστάμε στο Ηράκλειο να το υπηρετήσουμε σωστά. Οι πολίτες έχουν μνήμη και θυμούνται πολύ καλά αυτούς που με τον τρόπο που διοίκησαν έφεραν τον Δήμο μας σε αυτή την δυσχερή θέση.

Ας αφήσουμε, λοιπόν τα πολιτικά παιχνίδια των σωτήρων και ας εργαστούμε για το καλό της πόλης μας, για ένα καλύτερο Ηράκλειο για τα παιδιά μας

Από το www.xtypos.gr