ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ

«Προς αποκατάσταση τυχόν παρεξηγήσεων θέλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες ότι η διαφορά του Κέντρου Ημέρας με το κέντρο εκπαίδευσης είναι ότι μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα από 15 έως 70 ετών αντί για άτομα από 50 ετών και πάνω ενώ η χρηματοδότηση αντί να είναι από το ΕΣΠΑ έγινε με πόρους του κοινωνικού μη κερδοσκοπικού συνεταιρισμού Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ». Οπότε όχι μόνο δεν κινδυνεύει η λειτουργία του κέντρου αλλά αντίθετα είναι μεγαλύτερης δυναμικής.», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η απερχόμενη δημοτική αρχή Ηρακλείου Αττικής απαντώντας σε αυτήν της παράταξης του νεοεκλεγέντα δημάρχου, κ. Νίκου Μπάμπαλου σχετικά με το Κέντρο Εκπαίδευσης για Άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε είναι η εξής: «Στα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης για Άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό προχώρησε η διοίκηση του δήμου Ηρακλείου Αττικής στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Η δημιουργία του κέντρου είχε αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο το 2012 σε συνεργασία με τον κοινωνικό μη κερδοσκοπικό συνεταιρισμό Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» ο όποιος δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας από το 2001.

Επειδή δεν υπήρξε η δυνατότητα να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα κάλυπτε τα λειτουργικά έξοδα για 2 έτη, ο δήμος παραχώρησε το κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Κύπρου 27 προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Εκπαίδευσης για άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό, με την «ΕΔΡΑ» να αναλαμβάνει την λειτουργία του με ίδιους πόρους. Το Κέντρο απευθύνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό από 15 έως 70 ετών. Στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως: Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Εργοθεραπευτή, Λογοθεραπευτή, Κοινωνικό Λειτουργό κ.α. Σκοπός του κέντρου είναι η προώθηση της αυτονομίας και της κοινωνικής ένταξης ατόμων με νοητική υστέρηση και αυτισμό και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους.

Ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη, Νίκος Μπάμπαλος, στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στο δημοτικό συμβούλιο είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τη λειτουργία του κέντρου τόσο σχετικά με τη χρήση του κτιρίου όσο και τη χρηματοδότηση του. Μάλιστα μία από τις βασικές ανησυχίες του ήταν πως θα υποστηρίξει ο δήμος Ηρακλείου την λειτουργία του Κέντρου μετά την λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (2 χρόνια). Βέβαια η αρνητική στάση του δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς ήταν συνεχώς με τη στάση του αντίθετος σε οποιαδήποτε δράση του Δήμου που είχε κοινωνικό χαρακτήρα όπως Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο, Σπιτική Κουζίνα κλπ.

Προς αποκατάσταση τυχόν παρεξηγήσεων θέλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες ότι η διαφορά του Κέντρου Ημέρας με το κέντρο εκπαίδευσης είναι ότι μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα από 15 έως 70 ετών αντί για άτομα από 50 ετών και πάνω ενώ η χρηματοδότηση αντί να είναι από το ΕΣΠΑ έγινε με πόρους του κοινωνικού μη κερδοσκοπικού συνεταιρισμού Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ». Οπότε όχι μόνο δεν κινδυνεύει η λειτουργία του κέντρου αλλά αντίθετα είναι μεγαλύτερης δυναμικής. Όσον αφορά την επιλογή του χρόνου των εγκαινίων, η διοίκηση του δήμου με σεμνότητα και πλήρη επίγνωση της σπουδαιότητας των κοινωνικών δομών δεν έκανε τα εγκαίνια του κέντρου την προεκλογική περίοδο προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί προεκλογικούς σκοπούς.»

Από www.syneidisi.com