ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ

Για δεκάδες κάδους απορριμμάτων, κόστους χιλιάδων ευρώ, του οποίους δεν χρησιμοποιεί αποδεικνύεται ότι έχει πληρώσει ο Ηρακλειώτης, χάρη σε ακόμα μια "καινοτομία" χειρισμών της απερχόμενης δημοτικής αρχής της πόλης. Και δεν τους χρησιμοποιεί γιατί απλά δεν υπάρχουν, αφού η εταιρία προμηθευτής "χρωστάει" την παράδοση 49 από 115 συνολικά κάδους της παραγγελίας του Δήμου Ηρακλείου, δύο χρόνια μετά το σχετικό διαγωνισμό! Όμως γιατί να είναι συνεπής ο προμηθευτής; Οι, ευτυχώς συντόμως, πρώην διοικούντες τον Δήμο, όχι μόνο δεν πίεσαν να πάρουν έγκαιρα τους κάδους - καθυστερώντας οι ίδιοι την πρώτη παραλαβή - αντίθετα έχουν φροντίσει να αποπληρώσουν μέχρι σεντ την εν λόγω εταιρία και για τους κάδους που δεν έχουν ακόμα παραληφθεί!

Ας δούμε όμως αναλυτικά την υπόθεση της αγοράς των επίμαχων κάδων, οι οποίοι θα ενίσχυαν την καθαριότητα της πόλης: Με την 303.12 19/12/12 απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου εγκρίνεται το πρακτικό της επιτροπής διεξαγωγής για τον διαγωνισμό που αφορά τη σχετική προμήθεια, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα γίνεται η σύναψη της σύμβασης ύψους 55.856.34 με την εταιρεία προμηθευτή.

Κάπου εκεί η απερχόμενη δημοτική αρχή διαλέγει να επιδείξει την γνωστή της προχειρότητα. Βλέπεται, η πρώην διοίκηση του Δήμου παρήγγειλε μεν τους κάδους, δεν είχε δε υπολογίσει που θα τους τοποθετήσει... Έτσι, οι διοικούντες αιτούνται από την εταιρία να καθυστερήσει να στείλει του κάδους "λόγω έλλειψης χώρου", ζητώντας η πρώτη παραλαβή να γίνει το καλοκαίρι του 2013.

Εκ τότε η εταιρία στέλνει σταδιακά τους κάδους, έχοντας εκκρεμότητα μέχρι και σήμερα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η παραλαβή 53 κάδων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό που έχουν φτάσει στο Δήμο στους 76, ενώ ακόμα περιμένουμε 49...

Πως πίεσε αυτό το διάστημα η απερχόμενη δημοτική αρχή για να ολοκληρωθεί η προμήθεια; Μα βέβαια, εξοφλώντας στο ακέραιο την εταιρία, μέσα από το πρόγραμμα επιδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου. Για την ακρίβεια, ο Δήμος πλήρωσε στις 21/3/14 το ποσό για την προμήθεια, ακόμα και για τους κάδους που δεν είχε τότε και έχει ακόμα παραλάβει...

Θα πει κανείς: "αφού είχε τη δυνατότητα ο Δήμος να πληρώσει την συγκεκριμένη δαπάνη μέσα από το πρόγραμμα επιδότησης των οφειλών του, γιατί να μην το κάνει;" Ακόμα και αν ξεπεράσουμε τους τύπους - άραγε πως κατάφεραν να χαρακτηρίσουν "ληξιπρόθεσμες" τις οφειλές για προμήθεια που δεν έχει γίνει ακόμα (;) - να επισημάνουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν χαρίζει ούτε ευρώ στο Δήμο, παρά μόνον πρόκειται για ένα ευνοϊκό δάνειο το οποίο ο Δήμος Ηρακλείου, και κατ' επέκταση ο πολίτης, θα κληθεί να αποπληρώσει σε βάθος χρόνου. Άρα, ο κάτοικος του Ηρακλείου έχει ήδη επιβαρυνθεί για κάδους που δεν έχει στη διάθεσή του.

Επιπλέον, προκαλεί μεγάλη απορία πως οι απερχόμενοι διοικούντες δείχνουν τέτοια ευαισθησία στο να αποπληρώσουν, ή καλύτερα να προπληρώσουν, την συγκεκριμένη οφειλή, ενώ παρόμοια αγωνία δεν καταθέτουν για τους απλήρωτους εργαζόμενους του Δημοτικού Ραδιοφώνου ή για άλλους προμηθευτές (πάρκινγκ δημαρχείου κτλ).

Τέτοια "περιστατικά" δεν θα υπάρχουν την επόμενη ημέρα στο Ηράκλειο, όταν και η Ανθρώπινη Πόλη και ο εκλεγμένος Δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος θα αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισης με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και τυπικότητα στις υποχρεώσεις του Δήμου.

Από www.zonews.gr