ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94FM

Με τα μελανότερα των χρωμάτων περιέγραψε την κατάσταση στην οποία παρέλαβε, ως νέα δημοτική αρχή, το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό Ηρακλείου Αττικής, Επικοινωνία FM, ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Νίκος Μπάμπαλος. Απλήρωτοι εργαζόμενοι με οφειλόμενα δεδουλευμένων πλέον των δέκα μηνών, χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία της τάξης των χιλιάδων ευρώ, και ένα σύνολο 1,5 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι το οικονομικό σκηνικό που συνθέτει το κάδρο του αδιεξόδου και κρίνει αβέβαιο το μέλλον του ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού. Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπαλο, μέλημα της νέας διοίκησης είναι η συχνότητα να παραμείνει ανοικτή, καθώς αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, οι υφιστάμενες όμως συνθήκες καθιστούν κάτι τέτοιο σχεδόν αδύνατο.

«Αν δεν λάβουμε άμεσες, ακόμα και δύσκολες αποφάσεις, το λουκέτο θα είναι το πιθανότερο σενάριο για τον Επικοινωνία», τόνισε ο δήμαρχος μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, με αφορμή την απόφαση για την οικονομική «ένεση» των 300 χιλιάδων ευρώ, που χορήγησε ο Δήμος στο ραδιόφωνο προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι στο Μέσο κάποια από τα χρήματα που τους οφείλονται από μήνες πριν.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, το ραδιόφωνο κόστισε την τελευταία μόνο τετραετία περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να παρουσιάσει κάποια έσοδα. Αυτός ο συνδυασμός, που προήρθε, όπως παραδέχθηκαν οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, από τους λάθος χειρισμούς των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου – ιδιαίτερα την τετραετία 2007 -2011 – έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την κατάσταση: απλήρωτοι εργαζόμενοι στον σταθμό και ένας Δήμος που δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να στερείται τόσα χρήματα για να επιδοτεί το ραδιόφωνο.

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Μπάμπαλος δηλώνει έτοιμος να βάλει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων και να αντιμετωπίσει προβλήματα που οι προηγούμενες διοικήσεις, διαχρονικά, έβαζαν κάτω από το χαλί. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις, δήλωσε ο δήμαρχος, με αντικειμενικότητα και τους κανόνες της δικαιοσύνης, όπως δεσμεύθηκε, οι οποίες θα αποτελέσουν την ύστατη προσπάθεια να παραμείνει ο Επικοινωνία ανοικτός αλλά και οι εργαζόμενοι να μην είναι πλέον «όμηροι» των απλήρωτων μισθών και της αβεβαιότητας.

Μπάμπαλος: Γενναίες αποφάσεις για να γλυτώσουμε το λουκέτο
«Είμαστε υποχρεωμένοι, και εμείς ως δημοτική αρχή, αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο, να πορευτούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι δημότες, πριν από λίγους μήνες στις δημοτικές εκλογές, μας έδωσαν συγκεκριμένες εντολές. Θα κάνουμε ακριβώς αυτό που μας ζήτησαν. Σε ζητήματα, όπου οι προηγούμενες δημοτικές αρχές αδράνησαν, δεν τόλμησαν - άφησαν το καρκίνωμα να γίνει καρκίνος, να επεκταθεί σε όλο το σώμα του ραδιοφώνου - εκεί εμείς θα τολμήσουμε», δήλωσε ο κ. Μπάμπαλος.

Ο δήμαρχος σχολίασε ότι τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν πολύτιμοι πόροι, κυρίως εις βάρος των εργαζομένων του ραδιοφώνου, οι οποίοι παρείχαν τις εργασίες τους όμως δεν πληρώνονταν. «Εμείς, σε μια σχέση ειλικρίνειας με τους εργαζόμενους θα δώσουμε λύση. Και πιστεύουμε ότι αυτή η λύση θα είναι προς όφελος των κατοίκων της πόλης, αλλά και λυτρωτική για τους ίδιους τους εργαζόμενους στον Επικοινωνία. Προφανώς, αυτός ο δρόμος δεν θα είναι απόλυτα ευχάριστος για όλους. Θεωρούμε, όμως, ότι είναι απολύτως αναγκαία για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του Δήμου, αλλά, προ πάντων, των πολιτών του Ηρακλείου», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Έχω συναίσθηση της ευθύνης, αναλογιζόμενος και τη δική μου υπαιτιότητα ως δημοτικός σύμβουλος, είτε παλαιότερα στη διοίκηση του Δήμου, αποδεχόμενος συμπεριφορές, προτάσεις και αποφάσεις που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση, είτε ως μέλος της αντιπολίτευσης, γιατί δεν πίεσα περισσότερο προς την κατεύθυνση μιας αποτελεσματικής λύσης. Σήμερα όμως ως δήμαρχος, επικεφαλής αυτής της δημοτικής αρχής, θα λάβω αποφάσεις. Δύσκολες αποφάσεις, που όμως είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε, εάν θέλουμε να κρατήσουμε τη συχνότητα και να δώσουμε ανάσες σε ανθρώπους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ίδιες οι καταστάσεις και οι συνθήκες θα οδηγήσουν στο κλείσιμο του ραδιοφώνου».

Η ευκαιρία που χάθηκε
Κατά γενική ομολογία των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, η χρυσή ευκαιρία για μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα του ραδιοφώνου πέρασε και χάθηκε την τετραετία 2007 – 2011. Όταν εκείνη η δημοτική αρχή, επί δημαρχίας Σταύρου Γεωργόπουλου, μπορούσε να μεταφέρει όσο από το προσωπικό του δημοτικού ραδιοφώνου ήθελε στις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο πλέον θα πληρώνονταν απευθείας από το δημοτικό ταμείο, σε μια κίνηση που θα ελάφρυνε σημαντικά τον προϋπολογισμό του Μέσου. Όμως η προσωπική φιλονικία του τότε δημάρχου με τους εργαζόμενους του Επικοινωνία (διαμαρτύρονταν στο πεζοδρόμιο γιατί από εκείνες τις εποχές ήσαν απλήρωτοι), απέτρεψε την διοίκηση του Δήμου να δώσει την παραπάνω λύση.

Σύμφωνα με τον τέως δήμαρχο της πόλης, νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Παντελή Βλασσόπουλο, αυτή η χαμένη ευκαιρία οδήγησε και στο αδιέξοδο το οποίο αντιμετώπισε και εκείνος, ως διοίκηση, με το ραδιοφωνικό σταθμό. «Κρατήσαμε τον Επικοινωνία ανοικτό μέχρι να βρεθεί μια λύση μεταφοράς του προσωπικού, είτε στον κεντρικό Δήμο, είτε στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Κάναμε όλες τις απαιτούμενες επαφές, αλλά το μνημόνιο έκοψε τα όποια σχετικά σχέδια», σχολίασε ο πρώην δήμαρχος.

Σαν να μην έφτανε αυτό, όπως κατέθεσε και ο επικεφαλής της ελάσσονος Κυριάκος Κουτρούλης, από το 2007 κιόλας, με χειρισμούς της τότε διοίκησης, διαλύθηκε και το διαφημιστικό τμήμα του ραδιοφώνου, με αποτέλεσμα το Μέσο να απεμπολήσει έστω και τα λιγοστά έσοδα που έβαζε στο ταμείο του.

Πλέον, όλοι καταλαβαίνουν ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Εύκολη λύση δεν υπάρχει, ή τουλάχιστον δεν έχει κατατεθεί ακόμα στο δημοτικό συμβούλιο. Από τη στιγμή δε που θα απαιτηθεί υπερπροσπάθεια για να μείνει ο Επικοινωνία έστω και ανοικτός, καταλαβαίνει κανείς την «καυτή πατάτα» που έχει να χειριστεί, άμεσα κιόλας, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δικές του δηλώσει, ο Νίκος Μπάμπαλος.

Από www.xtypos.gr