Τρίτη, Οκτωβρίου 07, 2014

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: «Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ»


Τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε στον Τύπο πολυσέλιδες και απολύτως ανερμάτιστες Ανακοινώσεις της παράταξης ΑΚΕΠ, δηλαδή της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ο κ. Βλασσόπουλος και η παράταξή του επιστρέφουν στο μόνο πράγμα που, απ’ ότι φαίνεται, γνωρίζουν να κάνουν καλά: δηλαδή μικροπολιτική και μάλιστα με ύφος, μεθοδολογία και λεξιλόγιο που παραπέμπουν ευθέως σε περασμένες δεκαετίες. Προφανώς για τον κ. Βλασσόπουλο και την παράταξή του «Νόμος είναι τα αιτήματα των δικών τους παιδιών και οι προσωπικές εξυπηρετήσεις ή ασυλίες του προηγούμενου δημάρχου».

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά για ποιον λόγο μας επικρίνει και μάλιστα εντόνως για την εφαρμογή της νομιμότητας και μάλιστα κατά τρόπο ενιαίο, δίκαιο και ίσο για όλους του πολίτες, ανεξαρτήτως των πολιτικών και δημοτικών προτιμήσεων τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βλασσόπουλος μας εγκαλεί για τον λόγο ότι, στα πλαίσια ανασχεδιασμού της Δ/νσης Περιβάλλοντος, ο Δήμος ζήτησε από σωματείο παλαιμάχων ποδοσφαιριστών να του αποδοθεί η χρήση των γραφείων, τα οποία ο κ. Βλασσόπουλος είχε παραχωρήσει άτυπα (άρα μη νόμιμα) στο ως άνω σωματείο, κατά την προεκλογική χρονιά. Δεσμευθήκαμε μάλιστα ρητά να δοθεί στο σωματείο άλλος χώρος αμέσως μόλις αυτό καταστή εφικτό. Υποθέτουμε πως το γεγονός πως στα περισσότερα από τα δεκάδες σωματεία που υπάρχουν στην πόλη και έχουν σημαντική δράση δεν τους έχει παραχωρηθεί δημοτικός χώρος για μόνιμα γραφεία, είναι άσχετος με αυτό που αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΚΕΠ, ότι δηλαδή 3 μέλη από το ΔΣ του πιο πάνω σωματείου ήταν υποψήφιοι της παράταξης του κ. Βλασσόπουλου.

Μας εγκαλεί επίσης, κατ’ ουσίαν και για το γεγονός ότι προβαίνουμε σε απογραφή κινητών στο Ραδιόφωνο (Επικοινωνία FM). Δηλαδή μας εγκαλεί για αυτό πού ήδη θα έπρεπε να έχει κάνει η δική του διοίκηση και δεν έκανε. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να βαφτίσει πολιτική δίωξη εις βάρος συγκεκριμένου υπαλλήλου το ότι σφραγίστηκε ένας χώρος προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή. Προχωράει και ένα βήμα ακόμα πιο κάτω, γνωστοποιώντας μας κάτι που ως τώρα δεν γνωρίζαμε. Κάνει λόγο για ευρισκόμενους εντός του σφραγισμένου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ χώρου, ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι «χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες ΚΑΙ του ραδιοφώνου». Αναρωτιέται εύλογα κανείς ΚΑΙ για ποιες άλλες ανάγκες χρησιμοποιούνταν, όπως και για το αν μπορεί ο οποιοσδήποτε υπάλληλος, οποτεδήποτε, να φέρνει εντός του δημοτικού καταστήματος ιδιωτικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να τους χρησιμοποιεί ΚΑΙ για δημοτικές ανάγκες και εν συνεχεία να τους παίρνει πίσω, μαζί με τυχόν αρχεία που ανήκουν στον δήμο ή που μπορεί να εμπεριέχουν προσωπικά δεδομένα δημοτών ή υπαλλήλων ή πνευματική ιδιοκτησία του δήμου.

Είναι σαφές ότι η προηγούμενη διοίκηση υπερασπίζεται με θέρμη, μέχρι και σήμερα, το μοντέλο διοίκησής της, το οποίο συνοψίζεται κάλλιστα στις εξής δύο φράσεις: α) ¨μπάτε σκύλοι αλέστε¨, και β) υποχώρηση της νομιμότητας έναντι της ¨ημετερότητας¨. Είναι προφανές ότι το μοντέλο αυτό ούτε μας εκφράζει ούτε προτιθέμεθα να το ακολουθήσουμε.

Η ανακοίνωση της παράταξης του κ. Βλασσόπουλου αποτελεί στο σύνολό της χαρακτηριστικό δείγμα παλαιοκομματικής ρητορικής και – κυρίως - παλαιοκομματικής διοικητικής αντίληψης και πρακτικής. Τους καλούμε άμεσα να φύγουν από την λογική του 1960 και να επιστρέψουν στο έτος 2014. Θα ήταν ωφέλιμο και για τους ίδιους και για την πόλη.
ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Web Developer

10 σχόλια:

 1. ΜΠΑΜΠΑΛΕ:

  ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ (πχ οικονομικά Δήμου, επιτροπών, μετατάξεις, διορισμούς κλπ)
  ΑΝ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  ΑΝ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
  π.χ
  1. Η ΚΛΟΠΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ;;;; ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ;;; ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΑΝ;;;
  2. ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ‘Η ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ;
  ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ Ή ΟΧΙ;
  ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ;;;

  ΜΠΑΜΠΑΛΕ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑΙΑ ΣΟΥ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΕΔΕΙΞΤΟ ΕΜΠΡΑΚΤΑ και
  ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΣ ΓΙΑ ΜΑΛΑΚΕΣ, ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΙΣ ΤΥΧΟΝ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ.
  ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ ΤΑ ΚΕΡΑΤΙΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.

  ΜΗΝ ΤΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ.
  (δηλαδή αν με μαρτυρήσετε για τις λαμογιες μου ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΣΤΗ ΦΟΡΑ).

  ΤΕΛΟΣ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΟΥ ΑΡΓΕΙΣ.

  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο ΨΙΝΑΚΗΣ ΠΑΝΤΩΣ ΜΟΝΟ ΧΑΜΕΝΟΣ ΔΕ ΒΓΗΚΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δελτίο τύπου 31/12/2012
  ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ'
  Ακριβή μου … καθαριότητα για μια Πόλη βρώμικη

  Η Δημοτική Αρχή σε πρόσφατη απόφασή της, προέβη στην μείωση (;) των δημοτικών τελών κατά ποσοστό 3%, ενώ παράλληλα διατήρησε αμετάβλητο τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (Φ.Η.Χ.), ο οποίος είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ελλάδα και ίσως ο υψηλότερος στην Αττική. Προέβη παράλληλα σε μείωση τελών σε πολύ συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, κάνοντας ωστόσο έναν αδικαιολόγητο και με προβλήματα νομιμότητας, περιορισμό αυτής μόνο στους δημότες και όχι σε όλους τους κατοίκους του Ηρακλείου, οι οποίοι επίσης πληρώνουν τα ίδια δημοτικά τέλη.

  Ως προς τα δημοτικά τέλη
  Σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη, θεωρούμε την μείωση (3%) στην οποία προέβη η διοίκηση άκρως υποκριτική, ανούσια, που δεν υπακούει σε κανέναν προγραμματισμό. Υπενθυμίζουμε, ότι τα δημοτικά τέλη έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και έχουν να κάνουν κυρίως με την καθαριότητα και την αποκομιδή των σκουπιδιών. Όταν η μέση μείωση του μισθολογικού κόστους λοιπόν στις ανωτέρω υπηρεσίες ανέρχεται σε ποσοστό που ξεπερνά το 35 %, θα περίμενε κανείς από την δημοτική αρχή, με βάση τον χαρακτήρα της ανταποδοτικότητας των δημοτικών τελών, είτε να προβεί σε μια γενναία μείωση αυτών, που θα προσέφερε μια ουσιαστική οικονομική ανάσα στον κάτοικο του Ηρακλείου, είτε να παράσχει επαρκείς εξηγήσεις και αιτιολόγηση για ποιο λόγο και με βάση ποιο σχεδιασμό διατηρεί τα δημοτικά τέλη σταθερά. Η δημοτική αρχή προτίμησε για άλλη μια φορά τον δρόμο του επικοινωνιακού χειρισμού: Προέβη σε συμβολική μείωση των δημοτικών τελών (3%) μόνο και μόνο για να καταγραφεί στον Τύπο η λέξη «μείωση»… Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της υποκρισίας και του ανούσιου της συγκεκριμένης απόφασης αναφέρουμε ότι η ωφέλεια από την παραπάνω μείωση για κάθε τετραγωνικό μέτρο είναι 0,0528 λεπτά του ευρώ. Δηλαδή για μια κατοικία 80 τ.μ., που είναι η μέση κατοικία στο Ηράκλειο, ανέρχεται η μείωση στο αστρονομικό ποσό των 33 λεπτών του ευρώ το μήνα (0,33 €/μήνα) …

  Ως προς τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων
  Από την άλλη, η διοίκηση διατηρεί στο 1,19 €/τ.μ. τον Φ.Η.Χ., ο οποίος, πέραν του γεγονότος, ότι δεν είναι ανταποδοτικός, άρα η επιβολή του είναι προαιρετική, είναι ο υψηλότερος στην Αττική (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην γειτονική Ν. Ιωνία είναι 0,27 €/τ.μ., όπως και στην Κηφισιά επίσης 0,27€/τ.μ.). Το επιχείρημα της διοίκησης «ψηλά τον βρήκαμε» ουδόλως ισχύει, καθώς ουδείς δεσμεύει μια διοίκηση να τον αναπροσαρμόσει προς τα κάτω και κυρίως οι συνθήκες που ζούμε είναι έκτακτες και επιβάλλουν ο δήμος να συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί στην ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

  συνεχιζεται..............................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Φ.Η.Χ. είναι φόρος (δεν είναι τέλος – δεν είναι ανταποδοτικός), όπως φόρος είναι και ο ΕΕΤΗΔΕ, το χαράτσι που ξέρουμε όλοι μας. Ο πρώτος εισπράττεται από τον δήμο, ο δεύτερος από το κράτος και οι δύο διαμέσου του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αν … χαράτσι ο ένας, τότε … χαράτσι και ο άλλος. Στην περίπτωση του ΕΕΤΗΔΕ είδαμε τον δήμαρχο, σε αντιγραφή ως συνήθως άλλων δημάρχων, να ξιφουλκεί εναντίον του και να οργανώνει την παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης σε πολίτες που δεν επιθυμούσαν, ή δεν μπορούσαν να τον πληρώσουν. Στην περίπτωση του Φ.Η.Χ., αντιθέτως, διατηρεί στον δήμο του το υψηλότερο ποσοστό φόρου (χαράτσι) της Αττικής. Να υπενθυμίσουμε στον κ. Βλασσόπουλο ότι στον δήμο Ηρακλείου ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΓΕΙ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ. Έχει εκλεγεί δηλαδή πρωτίστως για να ασκεί τις αρμοδιότητες που δίνει ο νόμος στον δήμαρχο και μέσα από αυτές να υπηρετεί το κοινό καλό και όχι για να οργανώνει ακτιβίστικες φιέστες, όταν πρόκειται για αρμοδιότητες άλλων κρατικών φορέων… Αν θέλει να κάνει και το δεύτερο, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα συμπεριφέρεται ομοίως και σε ότι αφορά τις δικές του αρμοδιότητες. Διαφορετικά, αν ήθελε κανείς να συναγωνιστεί σε λαϊκισμό τον κ. Βλασσόπουλο, θα έπρεπε να του προτείνει να αναλάβει να παράσχει δωρεάν νομική υποστήριξη στους πολίτες, που δεν επιθυμούν, ή που αδυνατούν να πληρώνουν τον ακριβότερο Φ.Η.Χ. της Αττικής. Αυτά προς το παρόν.


  Το Γραφείο τύπου & επικοινωνίας

  ΥΓ
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑΛΟΥ ΤΟ 2012, ΠΟΥΣΤΡΟΝΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΕΑ ΗΘΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ :
  ΤΟ ΕΙΠΑ ΞΕΙΠΑ.

  ΜΠΑΜΠΑΛΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΩΣΤΟΣ.
  ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΙ ΑΦΗΣΕ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ.
  ΘΑ ΤΑ ΠΩ ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ.
  ΑΦΗΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500.000 ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ;;
  ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΒΕΙΣ ; ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΙ.
  ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ (ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΙΣΘΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ και γαυτό δεν ανακοινώνετε και τίποτα, ΟΠΟΤΕ ΠΑΛΙ ΕΙΣΘΕ ΕΞΙΣΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ)
  ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ ή ΟΧΙ , ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ.

  ΠΑΝΤΩΣ ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕΣ ΣΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ.
  Οι ανακοινώσεις του μπαμπαλου είναι (αν δεν τις κατεβάσει)

  http://www.iraklio.gr/Default.asp?Static=487


  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. O MΠΑΜΠΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗ !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γ&Δ θυμάσαι τότε με το υπόγειο γκαράζ στο κέντρο που η ανακοίνωση έλεγε να αντισταθεί ο κόσμος στο τσιμεντένιο έγκλημα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΠΡΟΣ
  Ανώνυμος
  8 Νοεμβρίου 2014 - 9:58 π.μ

  ΓΙΑ ΠΟΤΕ (ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ;;) ΛΕΣ;

  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο θεσμός

  που πήγε να κάνει και κάνα δυό έργα αλλά τότε όλοι λέγανε ότι τα έργα είναι έγκλημα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μη λέτε στον γαμοδέλτα για υπόγεια γκαράζ γιατί θυμάται τι του έχουν κάνει εκεί και αναπολεί..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εκει κατω φυστικωσανε τους ΠΡΩΙΝ KAI ETOIMAZONTAI KAI ΓΙΑ ΤΟ ΝΥΝ. Οσο για τους κολαουζους του ΝΥΝ οτι και να κανουν ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή