ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: «Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ»

Τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε στον Τύπο πολυσέλιδες και απολύτως ανερμάτιστες Ανακοινώσεις της παράταξης ΑΚΕΠ, δηλαδή της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ο κ. Βλασσόπουλος και η παράταξή του επιστρέφουν στο μόνο πράγμα που, απ’ ότι φαίνεται, γνωρίζουν να κάνουν καλά: δηλαδή μικροπολιτική και μάλιστα με ύφος, μεθοδολογία και λεξιλόγιο που παραπέμπουν ευθέως σε περασμένες δεκαετίες. Προφανώς για τον κ. Βλασσόπουλο και την παράταξή του «Νόμος είναι τα αιτήματα των δικών τους παιδιών και οι προσωπικές εξυπηρετήσεις ή ασυλίες του προηγούμενου δημάρχου».

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά για ποιον λόγο μας επικρίνει και μάλιστα εντόνως για την εφαρμογή της νομιμότητας και μάλιστα κατά τρόπο ενιαίο, δίκαιο και ίσο για όλους του πολίτες, ανεξαρτήτως των πολιτικών και δημοτικών προτιμήσεων τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βλασσόπουλος μας εγκαλεί για τον λόγο ότι, στα πλαίσια ανασχεδιασμού της Δ/νσης Περιβάλλοντος, ο Δήμος ζήτησε από σωματείο παλαιμάχων ποδοσφαιριστών να του αποδοθεί η χρήση των γραφείων, τα οποία ο κ. Βλασσόπουλος είχε παραχωρήσει άτυπα (άρα μη νόμιμα) στο ως άνω σωματείο, κατά την προεκλογική χρονιά. Δεσμευθήκαμε μάλιστα ρητά να δοθεί στο σωματείο άλλος χώρος αμέσως μόλις αυτό καταστή εφικτό. Υποθέτουμε πως το γεγονός πως στα περισσότερα από τα δεκάδες σωματεία που υπάρχουν στην πόλη και έχουν σημαντική δράση δεν τους έχει παραχωρηθεί δημοτικός χώρος για μόνιμα γραφεία, είναι άσχετος με αυτό που αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΚΕΠ, ότι δηλαδή 3 μέλη από το ΔΣ του πιο πάνω σωματείου ήταν υποψήφιοι της παράταξης του κ. Βλασσόπουλου.

Μας εγκαλεί επίσης, κατ’ ουσίαν και για το γεγονός ότι προβαίνουμε σε απογραφή κινητών στο Ραδιόφωνο (Επικοινωνία FM). Δηλαδή μας εγκαλεί για αυτό πού ήδη θα έπρεπε να έχει κάνει η δική του διοίκηση και δεν έκανε. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να βαφτίσει πολιτική δίωξη εις βάρος συγκεκριμένου υπαλλήλου το ότι σφραγίστηκε ένας χώρος προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή. Προχωράει και ένα βήμα ακόμα πιο κάτω, γνωστοποιώντας μας κάτι που ως τώρα δεν γνωρίζαμε. Κάνει λόγο για ευρισκόμενους εντός του σφραγισμένου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ χώρου, ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι «χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες ΚΑΙ του ραδιοφώνου». Αναρωτιέται εύλογα κανείς ΚΑΙ για ποιες άλλες ανάγκες χρησιμοποιούνταν, όπως και για το αν μπορεί ο οποιοσδήποτε υπάλληλος, οποτεδήποτε, να φέρνει εντός του δημοτικού καταστήματος ιδιωτικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να τους χρησιμοποιεί ΚΑΙ για δημοτικές ανάγκες και εν συνεχεία να τους παίρνει πίσω, μαζί με τυχόν αρχεία που ανήκουν στον δήμο ή που μπορεί να εμπεριέχουν προσωπικά δεδομένα δημοτών ή υπαλλήλων ή πνευματική ιδιοκτησία του δήμου.

Είναι σαφές ότι η προηγούμενη διοίκηση υπερασπίζεται με θέρμη, μέχρι και σήμερα, το μοντέλο διοίκησής της, το οποίο συνοψίζεται κάλλιστα στις εξής δύο φράσεις: α) ¨μπάτε σκύλοι αλέστε¨, και β) υποχώρηση της νομιμότητας έναντι της ¨ημετερότητας¨. Είναι προφανές ότι το μοντέλο αυτό ούτε μας εκφράζει ούτε προτιθέμεθα να το ακολουθήσουμε.

Η ανακοίνωση της παράταξης του κ. Βλασσόπουλου αποτελεί στο σύνολό της χαρακτηριστικό δείγμα παλαιοκομματικής ρητορικής και – κυρίως - παλαιοκομματικής διοικητικής αντίληψης και πρακτικής. Τους καλούμε άμεσα να φύγουν από την λογική του 1960 και να επιστρέψουν στο έτος 2014. Θα ήταν ωφέλιμο και για τους ίδιους και για την πόλη.