ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

"Συνεπείς στη δέσμευση μας ότι θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Δήμου με τον καλύτερο για τους Δημότες τρόπο, προχωράμε σήμερα στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας.

Δυστυχώς, δεκαετίες αναβλητικότητας και ατολμίας, οδήγησαν στην απώλεια σημαντικών ευκαιριών ώστε να δοθούν λύσεις όταν, τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και η οικονομική συγκυρία το επέτρεπαν. Οδηγήθηκε έτσι ο « Επικοινωνία FM» στο απόλυτο αδιέξοδο.

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου, βρήκαμε ένα ραδιόφωνο με ανύπαρκτα έσοδα, χωρίς περιουσιακά στοιχεία, παρά μόνο την άυλη αξία της άδειας, υποχρεώσεις τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και ετήσια έξοδα περίπου 830.000 ευρώ (από τα οποία οι 660.000 ευρώ αφορούν μισθοδοσία). Ο «Επικοινωνία» έχει χρηματοδοτηθεί από το Δήμο με 3,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο την τελευταία τετραετία, ενώ για τα επόμενα 5 χρόνια, εάν ακολουθούσαμε αυτήν την πολιτική, θα χρειάζονταν περίπου άλλα 4 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα επιβαρύνονταν οι δημότες. Οι εργαζόμενοι του «Επικοινωνία» την 1-9-2014 ήταν απλήρωτοι για 13 μήνες. Καθίσταται πλέον εξαιρετικά βέβαιο - δεδομένης της γενικότερης οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας και της δημοσιονομικής κατάστασης - ότι εάν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε τομές και δραστικές αποφάσεις, ο ραδιοφωνικός σταθμός θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο, με αποτέλεσμα την απώλεια της συχνότητας και του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Η οικονομική αιμορραγία του Δήμου πρέπει να σταματήσει. Τώρα. Τα εξοικονομούμενα χρήματα, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν κατά τρόπο που να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους Δημότες. Ο εμπαιγμός των εργαζομένων στο ραδιόφωνο, οι οποίοι επί σειρά ετών, δεν απολύονται μεν, δεν πληρώνονται δε, πρέπει επίσης να σταματήσει.

Δεν είναι ώρα καταλογισμού ευθυνών. Είναι ώρα αποφάσεων. Αποφάσεων που στηρίζονται στην ειλικρίνεια απέναντι στους Δημότες, αλλά και στους εργαζόμενους. Στην αντικειμενικότητα, αλλά και στην απόφαση να μην χαθεί η συχνότητα, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου.

Ακριβώς γι’ αυτό προχωρούμε σταδιακά, στον εξορθολογισμό της λειτουργίας του «Επικοινωνία» με το σταδιακό περιορισμό του λειτουργικού του κόστους.

Ήδη τέσσερις εργαζόμενοι ΑΜΕΑ έχουν αποσπασθεί από το Ραδιόφωνο στο δήμο, στα πλαίσια σχετικής νομοθετικής δυνατότητας, καλύπτοντας αντίστοιχες ανάγκες.

Παράλληλα, δεν είναι καθόλου ευχάριστο, είναι όμως αναγκαίο, να μειωθεί το προσωπικό στον απολύτως απαραίτητο αριθμό, ώστε να καταστεί η δημοτική επιχείρηση Ραδιοφωνίας βιώσιμη, επιτυγχάνοντας τους αμέσως επόμενους μήνες, μείωση του κόστους λειτουργίας του «Επικοινωνία FM» κατά ποσοστό 80% περίπου.

Έτσι, σε πρώτη φάση τερματίζεται η σχέση με 5 εργαζόμενους, ενώ άλλοι 2 μετακινούνται στο Δήμο για την άμεση κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Προβαίνουμε παράλληλα στην πλήρη εξόφληση των συσσωρευμένων απλήρωτων δεδουλευμένων 12 μηνών των εργαζομένων που αποχωρούν και φυσικά στην πλήρη αποζημίωση αυτών, όπως ο νόμος ορίζει.

Προχωράμε άμεσα στην αναζήτηση συνεργασιών στην κατεύθυνση μίας συνολικής λύσης σε σχέση με το μέλλον του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, ενώ τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν σε βάθος χρόνου θα αξιοποιηθούν προς όφελος του δήμου και των κατοίκων του Ηρακλείου.

Η ώρα των αποφάσεων, ειδικά όταν αφορούν εργαζόμενους, είναι δύσκολη. Κάθε αναβολή όμως, κάνει τα πράγματα χειρότερα και για τον «Επικοινωνία», που θα κλείσει, και για τους εργαζόμενους και για το Δήμο και για τους Δημότες.

Ευθύνη και χρέος της Δημοτικής Αρχής, είναι να πάρει τις πολιτικές αποφάσεις που υπηρετούν το συμφέρον του Δήμου και των συμπολιτών μας. Αυτό ακριβώς πράττουμε, με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα".