Γ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: " ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΒΛΑΝΤΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΙΚΗ"

Ανοίγει ο κύκλος αυτής της στήλης με μια συνέντευξη που θα συζητηθεί. Όχι επειδή την πήρα εγώ, αλλά γιατί την αξία μιας συνέντευξης τη συνθέτουν δύο στοιχεία. Η ικανότητα εκείνου που κάνει τις ερωτήσεις και η ποιότητα αυτού που απαντάει. Εδώ υπάρχουν και τα δύο αυτά στοιχεία. Ένας άνθρωπος που δεν έχει μιλήσει ποτέ δημόσια, επιλέγει αυτόν εδώ το χώρο για να δώσει απαντήσεις. Ο επι μια τετραετία πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στο Ηράκλειο Αττικής, Γιώργος Φαρμάκης (2010-14) μιλάει αποκλειστικά εδώ με αρχή- μέση και τέλος. Μα πάνω απο όλα με ειλικρίνια. Απολαύστε τον....

Βρισκόμαστε 6 και πλεόν μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Για όσους γνωρίζουν υπήρξες απο τους πρωτεργάτες της ΑΚΕΠ. Εκεί ο συνδυασμός του πρώην Δήμαρχου Παντελή Βλασσόπουλου έχασε τη μάχη απο την «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη», του σημερινού Δήμαρχου Νίκου Μπάμπαλου. Αν δούμε τα νούμερα, ιστορικά, τότε ο σημερινός επικεφαλής της μείζωνος αντιπολίτευσης, είναι ο μόνος που όντας ηττημένος κατάφερε να διατηρήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξεως του 48%. Πώς σχολιάζεις την ήττα της ΑΚΕΠ στις εκλογές;

«Είναι η πρώτη φορά που παραχωρώ συνέντευξη και θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερη τιμή ότι μιλάω σε εσένα. Το ποσοστό αυτό δείχνει ουσιαστικά ότι η νίκη ή η ήττα θα ήταν αποτέλεσμα μιάς συγκυρίας. Η αλήθεια είναι ότι παρά την παρέλευση κάποιων μηνών απο τις εκλογές, η συγκυρία αυτή δεν έχει καταγραφεί. Θα ήταν πολύ δύσκολο, εώς προφητικό να εντοπίσω τα αίτια για τα οποία κάποιος νίκησε ή έχασε. Όταν εξετάζεις μια νίκη ή ήττα είσαι υποχρεωμένος να βγαίνεις απο το ρόλο σου και να βλέπεις τα γεγονότα απο πάνω για να είσαι αντικειμενικός. Η διαφορά των δύο πρώτων συνδυασμών απο μόνη της δεν δείχνει αν ο κόσμος επιδοκίμασε ή αποδοκίμασε κάποιες πολιτικές. Πιστεύω ότι όσοι διετέλεσαν δήμαρχοι εκείνη την περίοδο πλήρωσαν το μάρμαρο του σκηνικού που επικρατούσε σε κεντρικό επίπεδο».

Λόγω « Καλλικράτη»; Λόγω αναπόδραστων περικοπών στην αυτοδιοίκηση; Λόγω συγκυρίας; Γιατι;«Η Δημοτική Αρχή του Παντελή Βλασσόπουλου ήταν υποχρεωμένη για λόγους Αρχής και Ήθους να λάβει κάποια δυσάρεστα μέτρα. Όχι σε όλα αλλά είναι προφανές ότι θα έπρεπε να πάρει και άλλα επώδυνα μέτρα. Το πρώτο δυσάρεστο ήταν ότι έπρεπε να κάνει αιματηρή οικονομία. Βρήκε ένα Δήμο με ένα έλλειμμα της τάξεως των 30 εκατ. Ευρώ. Ένας Δήμος που στην απογραφή κατέγραψε λιγότερους απο 50.000 κατοίκους, παρότι έχει 100.000, εμφανίζεται την 1-1-2011 με έλλειμμα 30 εκατ. Ευρώ. Προφανώς με ένα τέτοιο έλλειμμα ήταν αφύσικο να αρχίσεις να τάζεις λαγούς με πετραχήλια. Η πρώτη στόχευση ήταν η μείωση αυτού του χρέους. Ωστέ να δημιουργηθεί ένας όχι υγιής, αλλά κατά το δυνατό υγιέστερος Δήμος. Η νέα Δημοτική Αρχή παρέλαβε ένα Δήμο με χρέος λιγότερο απο 20 εκατ. Ευρώ. Είμαι βέβαιος ότι η νέα Δημοτική Αρχή όταν παραδώσει στην επόμενη (όποιά και αν είναι αυτή) θα έχει μειώσει το συνολικό χρέος στα 10 εκατ. Ευρώ. Δεν μπορώ να διανοηθώ οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη».

Απομείωση του χρέους μέσα σε μια μόλις δημοτική περίοδο κατά 10 και πλεόν εκατ. Ευρώ, με τους πολιτικούς αντιπάλους της ΑΚΕΠ να λένε, ότι το πετύχατε αυτό λόγω της αναχρηματοδότησης των δανείων απο το κεντρικό κράτος. Υπάρχει ένα έλλειμμα επικοινωνιακού χαρακτήρα σε σχέση με τις προσπάθειες στα οικονομικά. Πάρα πολλοί δημότες που είναι και αυτοί που πληρώνουν τη νύφη για τις επιλογές της κάθε διοίκησης δεν το ξέρουν αυτό. Ποιός φταίει; Ο Στέφανος Λεζγής; Ο Παντελής Βασσόπουλος; Όλοι όσοι διετέλεσαν αντιδήμαρχοι οικονομικών;«Στη δική μου πολιτική συνείδηση το επικοινωνιακό στοιχείο ανήκει στην 24η θέση. Χρησιμοποιώ ένα τυχαίο νούμερο γιατί για εμένα είναι σχετικά αδιάφορο. Αυτό που ενδιαφέρει έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα κοινά είναι να είναι εντάξει με τη συνειδησή του και με αυτά που πιστεύει. Το αν αυτό επικοινωνείται ή όχι είναι ένα θέμα συζήτησης αλλά δεν είναι το πρώτο. Το πρώτο για όλους εμάς ήταν να παραδώσουμε έναν υγιέστερο Δήμο απο αυτόν που βρήκαμε. Και αυτο το κάναμε. Αν αυτό επικοινωνήθηκε σωστά ή λάθος και αυτό είναι σχετικό. Αν σκεφτούμε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο συνδυασμών που διεκδίκησαν τη δημαρχία ήταν περίπου 800 ψηφοδέλτια δεν μπορώ να πώ ότι μας κόστισε το επικοινωνιακό έλλειμμα. Για να πούμε επαρκώς ότι είχαμε έλλειμμα σε αυτό το κομμάτι τότε θα έπρεπε να είχε καταγραφεί μια διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου στο ότι το έργο μας δεν επικοινωνήθηκε τόσο, όσο θα έπρεπε για να κερδίσουμε και αυτούς τους 800 ψηφοφόρους».

Μπορώ να γνωρίζω ότι στο δρόμο για τις εκλογές του 2010, «κλείδωσε» πολύ δύσκολα η συνεργασία με την «Ηράκλειο – Επόμενη Μέρα» του Γιώργου Βλαντή. Η συνεργασία αυτή σας έδωσε τη νίκη σε εκείνες τις εκλογές; Το «διαζύγιο» με το συνεργατικό σας πόλο σας έδωσε την ήττα το 2014;«Η διαφορά που κατέγραψε τότε η ΑΚΕΠ στο δεύτερο γύρο απο το συνδυασμό του Νώντα Σπυρόπουλου ήταν 60% -40%. Περίπου στις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας με την «Ηράκλειο – Επόμενη Μέρα» μας έδωσε τη δυναμική της νίκης. Δεν μας έδωσε όμως τη νίκη, αυτή καθαυτή. Μας έδωσε τη δυναμική να φτάσουμε ως εκεί αλλά δεν ήταν το μόνο στοιχείο για το οποίο κερδίσαμε τότε. Την νίκη μας την έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες που εκτίμησαν τη συνεργασία αυτή αλλά και την ποιότητα των ανθρώπων που στελέχωναν το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Ο δρόμος για τη συνεργασία με το Γιώργο Βλαντή ήταν στο επίπεδο συζητήσεων και επαφών τουλάχιστόν 4 μήνες πριν όριστικοποιηθεί η κοινή κάθοδος στις εκλογές. Και ένας απο τους ανθρώπους που είχαν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις ήταν ο – τότε- Γ.Γ της ΑΚΕΠ Ανδρέας Δαυίδ. Αυτό το ψηφοδέλτιο δεν κατέγραψε κομματικά στελέχη. Η σύνθεση των ανθρώπων αυτών ξεκίνησε απο μια συνδιαστική πράξη ανθρώπων με ποικίλες κομματικές ταυτότητες. Αυτές οι ταυτότητες μπήκαν στο συρτάρι και καταφέραμε να μιλήσουμε τόσο μεταξύ μας, όσο και με τους πολίτες. Ακόμη και στην ήττα μας αυτό καταγράφηκε αφου είμαστε εξαρχής υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε οδυνηρά μέτρα για να εξορθολογιστεί ο Δήμος. Η ήττα μας ήταν πολύ μικρή γιατί πιστεύω ότι οποιοσδήποτε άλλος δημοτικός συνδυασμός, ακολουθούσε τα μέτρα που λάβαμε εμείς, μπορεί να κατέγραφε και ήττα 15 μονάδων. Εμείς βρεθήκαμε κοντά σε μια δεύτερη νίκη παρά τις όποιες δύσκολές αποφάσεις πήραμε. Κατά τη γνώμη μου η ήττα μας – μεμονωμένα- ήταν ένα τυχαίο γεγονός».

Έχω την αίσθηση ότι η ψαλίδα της ήττας αυτής ήταν μικρή για ένα και μόνο ονοματεπώνυμο. Παντελής Βλασσόπουλος. Εσύ τι γνώμη έχεις;«Η συμβολή του ίδιου του επικεφαλής στη δυναμική του συνδυασμού είναι αλήθεια ότι ξεπέρασε το 60%. Δηλαδή το ποιός είναι ως προσωπικότητα ο Παντελής Βλασσόπουλος μέτρησε πάρα πολύ στον κόσμο. 60% μέτρησε απο μόνος του και 40% όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Στην πολιτική του διαδρομή ο Παντελής Βλασσόπουλος μπορεί να έχει κάνει πολλά λάθη. Άλλωστε ουδείς αλλάθητος. Αυτό που απαγορεύεται να προσάψει ο οποιοσδήποτε στον Βλασσόπουλο είναι ότι δεν είναι έντιμος. Ο άνθρωπος υπήρξε έντιμος και απο εκεί και πέρα λάθη οπωσδήποτε θα κάνει και έκανε. Ακόμη και στην ήττα του ο κόσμος αναγνώρισε την εντιμότητα του. Αυτό για εμάς αποτελεί τιμή γιατί υπήρξαμε συνεργάτες ενός ανθρώπου ο οποίος έδειξε και αυταπόδεικτα την εντιμότητα του».

Στη δημόσια σφαίρα λίγους μήνες πριν τις τελευταίες εκλογές σύρονταν το διαζύγιο με την πλευρά του Γιώργου Βλαντή. Θέλω την άποψη σου στα εξής δύο ερωτήματα. Ο χώρος της «προοδευτικής» αριστεράς έτσι όπως εκφραζόταν μέσα απο την «Ηράκλειο – Επόμενη Μέρα είναι εκ του αποτελέσματος παραδόπιστος; Αληθεύει ότι ο Γιώργος Βλαντής ήθελε να γίνει Δήμαρχος στη θέση του Παντελή Βλασσόπουλου;«Ο Γιώργος Βλαντής δεν ήταν το νούμερο 2 του συνδυασμού. Ήταν μαζί με τον Παντελή Βλασσόπουλο συνδιοικητής. Υπήρχαν διακριτοί ρόλοι μεταξύ Δημάρχου και αντιδημάρχου. Πάντα ο Δήμαρχος για οποιαδήποτε μεγάλη απόφαση συνεργάζονταν πρωτίστως με το Γιώργο Βλαντή. Δεν είχαν ακριβώς την ίδια θέση, αλλά θα μπορούσα να πω ότι ήταν παρακοιμώμενος του Καίσαρα. Καμία σχέση δεν έχει η αριστερά με την προσωπικότητα του κάθε ενός απο εμάς. Δεν μπορώ να θίξω πολιτικούς χώρους με βάση τις προσωπικότητες που τους απαρτίζουν κατά περίπτωση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ταυτίσουμε πολιτικές στάσεις με ιδεολογικούς χώρους. Εξάλλου είναι γνωστό ότι τα κομματικά στοιχεία δεν έπαιξαν ποτέ ρόλο στην ΑΚΕΠ. Το αν άνηκες ή ανήκεις οπουδήποτε για εμάς δεν είχε και δεν έχει καμία σημασία. Η αριστερά σε σχέση με το συνδυασμό δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Τέτοιο θέμα δεν υπήρξε ποτε. Έαν αρνηθώ το δεύτερο ερώτημα θα ήμουν ψεύτης. Και τέτοιος δεν έχω υπάρξει. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Βλαντής διατύπωσε την επιθυμία να είναι επικεφαλής του συνδυασμού στις εκλογές του 2014. Για εμάς η επιλογή του υποψηφίου Δημάρχου δεν έχει να κάνει με το αν αγαπάμε το Γιώργο Βλαντή ή τον Παντελή Βλασσόπουλο. Κρίνοντάς τεχνικά τους όρους έπρεπε να δούμε ποιο είναι αυτό το πρόσωπο που θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά σε μια νέα νίκη. Με βάση τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεση μας η περίπτωση του να αναθέταμε την προεδρία της ΑΚΕΠ στο Γιώργο Βλαντή, δεν συγκέντρωνε δυνατότητες για να προσεγγίσουμε τη νίκη. Για αυτό δεν έγινε δεκτή μια τέτοια προοπτική. Δεν έχει να κάνει με το αν ήταν καλός ο Βλαντής και κακός ο Βλασσόπουλος ή το αντίστροφο. Κατά την ίδια λογική θα μπορούσα να ζητήσω να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος και εγώ που σου μιλάω τώρα. Απλά. Με επικεφαλής το Γιώργο Βλαντή δεν υπήρχε καμία πιθανότητα για νίκη».

Ραδιοφωνία. Την περίοδο 2010-14 διετέλεσες και για τα 4 χρόνια πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στο Ηράκλειο Αττικής. Είχες ευρεία στήριξη απο όλες τις παρατάξεις. Είσαι για μένα απο τους λίγους ανθρώπους που τίμησαν τη θέση αυτή. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί σου, εντός της δημοτικής ομάδας της ΑΚΕΠ είχες πάντα σταθερή άποψη για το τι πρέπει να γίνει με τη Ραδιοφωνία. Υποστήριζες με θέρμη τις απολύσεις. Τώρα τι λές;«Στο τέλος μια τραγωδία οδηγείται στην κάθαρση. Θετική ή αρνητική δεν έχει σημασία. Δεν μπορεί να αλλάξει το πεπρωμένο. Όργανισμός με 1 εκατ. Έξοδα και μηδέν Έσοδα δεν είναι βιώσιμός. Δεν μπορεί με τίποτα να αντέξει. Και εμείς για λόγους σημαντικούς και συναισθηματικής υφής διαπράξαμε λάθος. Οι εργαζόμενοι στη ραδιοφωνία που πιστέυουν ότι έχουν μέλλον μέσα απο αυτήν διαπράττουν μέγα λάθος. Για μένα προφυλάσεις τους ανθρώπους όταν δεν τους δίνεις ελπίδες ότι μπορούν να ζήσουν μέσα απο μια πτωχευμένη επιχείρηση. Έαν εγώ σου έλεγα ότι Κώστα μη σε ανησυχεί τίποτα, θα παραμείνεις στη Ραδιοφωνία θα ήταν μεγάλο ψέμα. Το διαπίστωσες τώρα. Και όσοι έχουν απομείνει θα το διαπιστώσουν εν ελθέτω χρόνω. Ο Παντελής Βλασσόπουλος δεν ήθελε να ξεγελάσει κανέναν. Η διαφορά σκέψης μαζί του είναι η εξής: Ο Δήμαρχος δεν ήθελε να αφήσει ανθρώπους στο δρόμο, ενώ εγώ πίστευά ότι αν απο το ξεκίνημα το 2010 είχαμε πάρει σκληρές αποφάσεις, πολλοί απο αυτούς τους ανθρώπους θα είχαν βρεί μια δουλειά για να συνεχίσουν τη ζωή τους, κατί το οποίο σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο. Όσα χρόνια και να περάσουν το δεδομένο είναι ένα. Ένας οργανισμός με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αδύνατον να επιβιώσει και να κρατηθεί. Θα μπορούσε να κρατηθεί αν ο Δήμος ήταν οικονομικά υγιής. Δηλαδή αν δεν υπήρχαν χρέη και υπήρχε πλεόνασμα, τότε δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του ο Σταθμός. Είναι επίσης γνωστό ότι έτσι όπως λειτουργεί η αγορά δεν είναι εφικτό να προκύψουν έσοδα απο διαφημίσεις. Εξάλλου αυτό δεν κατέστη εφικτό όταν οι αγελάδες είχαν λίπος. Πόσο μάλλον τώρα που είναι ισχνές. Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Απο τη στιγμή που το ραδιόφωνο αυτό έφτασε να απασχολεί κάποτε ως και 80 άτομα, ενώ την ίδια στιγμή το Mega Channel έχει 200, τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο 94.0 έφτασε στο σημείο να εξυπηρετεί άλλους σκοπούς που καμία σχέση δεν είχαν με την ίδρυση του και μόνο αυτή».

Εξ όσων γνωρίζω, ο Παντελής Βλασσόπουλος είναι ο μόνος Δήμαρχος στην ιστορία του Ηρακλείου Αττικής που παρέπεμψε εγγράφως την όλη ιστορία στη σχετική επιτροπή της Βουλής. Που αγωνίστηκε επανηλειμένως και με την παρουσία εργαζομένων, επι υπουργίας Μιχελάκη για να βρεθεί οικονομική «ανάσα» για το Μέσο. Η ιστορία έφτασε κοντά στο οριστικό λουκέτο. Αλλά ο Μιχελάκης ήταν τότε που αρνήθηκε να βάλει το δάχτυλο στη σκανδάλη επειδή επιθυμούσε να είναι στις λίστες της ΝΔ για τη Β Αθηνών. Τα γνωρίζεις αυτά;«Εγω δεν γνωρίζω τέτοιες λεπτομέρειες. Γνωρίζω τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Παντελής Βλασσόπουλος για να κρατήσει το Ραδιόφωνο επικοινωνόντας με κυβερνητικά στελέχη. Ήθελε ο ίδιος να κρατήσει το ραδιόφωνο για να μη χαθούν άνθρωποι και για αυτό έκανε όλες αυτές τις κινήσεις».

Σήμερα η Δημοτική Αρχή του Νίκου Μπάμπαλου, μετά απο 26 χρόνια λειτουργίας του Μέσου, αποφασίζει απολύσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του 94.0 που γίνεται κάτι τέτοιο. Και στις αρχές της δεκαετίας του 90 είχαν γίνει απολύσεις. Η σημερινή διοίκηση πράττει καλώς;«Για να δούμε αν η νέα Δημοτική Αρχή πράττει καλώς πρέπει να βρεθούμε στο στάδιο ώστε να μπορέσουμε να τις ασκήσουμε ολοκληρωτική κριτική. Μετράει τέσσερις μήνες ζωής. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε κριτική γίνει σε αυτή τη φάση θα είναι πρωϊμη. Μιλάμε για μια δίοικηση που έχει διάρκεια ζωής 60 μηνών. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική προτού παρέλθει ένας χρόνος. Δεν αποφέυγω να σου δώσω απάντηση. Θα μπορούμε να κρίνουμε τις αποφάσεις του νέου Δήμαρχου με την παρέλευση του χρόνου. Σου υπόσχομαι ότι αν με πάρεις στο τηλέφωνο το Σεπτέμβριο του 2015 και μου κάνεις την ίδια ερώτηση, τότε θα σου απαντήσω έχοντας ένα πιο ολοκληρωμένο δείγμα γραφής».

Γιατί έφυγε ο Ηλίας Μοσχονάς απο τη θέση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος επι των ημερών σας; Σήμερα είναι και πάλι εκεί απο άλλο στρατόπεδο. Ποιός ήταν ο πραγματικός λόγος που έφυγε τότε; Διαφωνούσε με την τοποθέτηση στη θέση του Γ.Γ του Ηλία Θεοδώρου; Του αφαίρεσε ο Δήμαρχος τη διαχείριση των προμηθειών;«Με τιμάς θεωρόντας ότι τα γνωρίζω όλα. Όμως οφείλω να σου πω ότι δεν είμαι παντογνώστης. Μπορεί τα πράγματα να είναι όπως τα λες, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες τέτοιου τύπου. Καταρχάς είναι δικαίωμα του κάθε δημάρχου να αλλάζει τις θέσεις των αντιδημάρχων. Αυτο είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουν και το πράττουν όλοι. Ο Ηλίας Μοσχονάς παρέμεινε εκεί για περισσότερο απο ένα χρόνο. Δεν του είπε κανείς να σηκωθεί να φύγει στο τετράμηνο. Αν αυτό ο Ηλίας Μοσχονάς το θεώρησε προσβλητικό ή όχι και για αυτό επέλεξε να αποχωρήσει απο την ΑΚΕΠ, αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορείς να ρωτήσεις μόνο τον ίδιο».

Σχεδόν 800 τα ψηφοδέλτια της διαφοράς με την οποία επικράτησε η «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» στις εκλογές. Ποιά είναι η γνώμη σου για το δίδυμο Μοσχονά – Οικονομίδη που μέσα απο την πορεία του έχει βρεί στέγη σε περισσότερους του ενός δημοτικούς συνδυασμούς;«Εμένα μου αρέσει να ανατρέχω σε ρητά. Τη λατρεύω αυτή τη διαδικασία. Επειδή ξέρω πως είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος, όπως κοιτάς πολλές φορές την Ωραία Πύλη, απο πάνω υπάρχει ή ο μυστικός δείπνος ή ένα μάτι. Αυτό είναι το μάτι του Θεού. Ακριβώς πάνω απο το μάτι του θεού υπάρχει μια επιγραφή που σε απλά ελληνικά λέει: Υπάρχει οφθαλμός διακιοσύνης ο οποίος τα βλέπει όλα. Είναι βέβαιο ότι θα αποδοθούν απο την κοινωνία και την πολιτική αυτά που πρέπει, στο χρόνο που πρέπει».