ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Θέμα έχει δημιουργηθεί στο δήμο Ηρακλείου Αττικής σχετικά με την παραχώρηση σχολικών χώρων. Θέμα που έθεσε με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ένωση συλλόγων γονέων μαθητών του δήμου Ηρακλείου Αττικής, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: “Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των υποδομών των σχολικών μονάδων με την ανάπτυξη προγραμμάτων από τον Δήμο, για υγιή και δημιουργική ενασχόληση των μαθητών και όχι η παράδοση τους σε ιδιωτικά συμφέροντα, με τους γονείς να αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα σε αυτήν τους την προσπάθεια.»

Άλλαξε μόνο ο τρόπος παραχώρησηςΗ δημοτική αρχή δεν άφησε αναπάντητη αυτήν την ανακοίνωση και απάντησε με δική της, η οποία είναι και ιδιαίτερα αιχμηρή κατά της Ένωσης συλλόγων γονέων, καθώς αναφέρει: «Πρέπει να έχει πιάσει κανείς πάτο στο βαρέλι της μικροπαραταξιακής πολιτικής για να χρησιμοποιεί παιδιά και σχολεία προκειμένου να εξυπηρετήσει προσωπικά και ψηφοθηρικά συμφέροντα. Για αυτό και δεν θέλουμε με τίποτα να πιστέψουμε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση που υπογράφει το προεδρείο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Ηρακλείου Αττικής οφείλεται σε κάτι άλλο, πέραν από παρανόησης των γεγονότων και των αποφάσεων του Δήμου.

Στο όψιμο ενδιαφέρον, λοιπόν, αυτών των κυρίων - στους οποίους οι πολίτες μόλις πριν λίγους μήνες γύρισαν τις πλάτες - για το πώς και σε ποιους παραχωρούνται οι σχολικοί χώροι απαντάμε τα εξής:

Παραχωρούνται και θα παραχωρηθούν ΜΟΝΟ σε συλλόγους και φορείς της πόλης, οι περισσότεροι εκ των οποίων έκαναν χρήση των ίδιων χώρων και τις προηγούμενες χρονιές. Μόνο που πλέον αυτό δεν γίνεται με την προφορική άδεια του εκάστοτε δημάρχου, αλλά με αντικειμενικούς και ισότιμους για όλους κανόνες που θεσπίστηκαν και εφαρμόζονται δημοκρατικά στα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα του Δήμου, τις Σχολικές Επιτροπές, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και όπως είχε εξαγγείλει, στη συνέχεια, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής.

Κανένα ιδιωτικό συμφέρον, καμία επιχείρηση δεν μπαίνει μέσα στα σχολεία. Απόδειξη τούτου, η άδεια που ζήτησε ιδιωτικό φροντιστήριο για να του παραχωρηθεί σχετικώς σχολικός χώρος, αίτημα στο οποίο οι Σχολικές Επιτροπής απάντησαν αρνητικά, βάσει των κριτηρίων που αποφασίστηκε να ισχύσουν.

Άραγε, οι κύριοι αυτοί είχαν βγάλει και πέρυσι την ίδια ανακοίνωση, όταν τα σχολεία της πόλης έγιναν «μπάτε σκύλοι αλέστε», με συνεννοήσεις «στο μιλητό» με του τέως διοικούντες τον Δήμο; Μάλλον όχι. Τότε, έκριναν ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλιώς δεν θα διάλεγαν κάποιοι, συγκεκριμένοι από αυτούς να κατέβουν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη συγκεκριμένη παράταξη στις δημοτικές εκλογές. Πότε οι σύλλογοι και οι φορείς που χρησιμοποιούν σχολικούς χώρους – σημειωτέον σε πολλές περιπτώσεις για την απασχόληση παιδιών – έγιναν «ιδιωτικά συμφέροντα»; Προφανώς μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε και άλλαξε η διοίκηση του Δήμου και ο νέος δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος, θέλησε να βάλει μια τάξη στα κακώς κείμενα.

Ας αφήσουν, λοιπόν, κάτω τα όπλα της «μάχης» για να διατηρήσουν το «δημόσιο σχολείο ελεύθερο», γιατί ελεύθερο είναι και ελεύθερο θα παραμείνει. Άλλωστε, τη δική τους μάχη την έδωσαν στις εκλογές του Μαΐου και οι Ηρακλειώτες τους απάντησαν: το Ηράκλειο πρέπει να αλλάξει σελίδα.

Υ.Γ. Το όψιμο ενδιαφέρον των κυρίων, που εκδηλώνεται με επαναστατικό τρόπο, θα μπορούσε ίσως να εξηγηθεί από το γεγονός ότι σε λίγες εβδομάδες διεξάγονται οι εκλογές για την Ένωση Γονέων Μαθητών της πόλης.”

«Όχι στην παράδοση των σχολείων σε ιδιωτικά συμφέροντα»Θυμίζουμε ότι η ανακοίνωση της Ένωσης συλλόγου γονέων μαθητωνμ του δήμου Ηρακλείου Αττικής ανέφερε τα εξής: «Αγαπητοί γονείς, η σπουδή να θεσπιστούν από τις σχολικές επιτροπές κριτήρια – πέρα από την κείμενη νομοθεσία – για την παραχώρηση σχολικών χώρων, ήταν η αρχή αλλά και ενδεικτικό του τι θα ακολουθούσε…

Στις συνεδριάσεις των σχολικών επιτροπών, προσπαθήσαμε με λογικά επιχειρήματα και με νομική συνδρομή, να εξηγήσουμε και να πείσουμε για το δίκαιο των θέσεων μας. Δυστυχώς όμως όπως φαίνεται οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί…

Είχαμε επισημάνει από νωρίς τις ανησυχίες μας, αρχής γενομένης από την συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης με τον Δήμαρχο, αλλά πλέον οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα.

Ήδη άρχισαν να παρουσιάζονται –γιατί υπήρχαν εδώ και καιρό – αιτήματα για παραχώρηση σχολικών χώρων σε Συλλόγους!!!

Η «μάχη» για να διατηρήσουμε το δημόσιο σχολείο ελεύθερο για να παίζουν τα παιδιά μας έχει πλέον αρχίσει. Για να κερδηθεί όμως χρειαζόμαστε την συμπαράσταση σας. Πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας ώστε να γίνει κατανοητό με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η θέση μας, για τα ανοιχτά σχολεία. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των υποδομών των σχολικών μονάδων με την ανάπτυξη προγραμμάτων από τον Δήμο, για υγιή και δημιουργική ενασχόληση των μαθητών και όχι η παράδοση τους σε ιδιωτικά συμφέροντα, με τους γονείς να αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα σε αυτήν τους την προσπάθεια.

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Βασίλης Γ. Στέφας

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Εμμανουήλ Ν. Χρυσός.

Από το www.syneidisi.com