ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ... Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΨΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Αίτημα για την πρόσληψη 51 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ ως μόνιμο προσωπικό υποβάλλει στις αρμόδιες αρχές ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, έπειτα από σχετική ομόφωνη απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης στην τελευταία συνεδρίασή του.

Έτσι, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, έγινε ο πρώτος δήμος που πήρε μια τέτοια απόφαση και επιχειρεί “να σπάσει τα μνημονιακά δεσμά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν παγώσει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ τα τελευταία χρόνια και τα οποία αποστερούν από τους πολίτες το επίπεδο των υπηρεσιών που θα έπρεπε να τους προσφέρει ο δήμος”, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά.

Η εισήγηση του δημάρχου
Εισηγούμενος την απόφαση, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, υπογράμμισε: “Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι υπηρεσίες του Δήμου, εξαιτίας της έλλειψης τακτικού προσωπικού, με τους υφιστάμενους εργαζόμενους – οι λιγότεροι σε αριθμό στη σύγχρονη ιστορία του Δήμου – να αναγκάζονται να υπερβάλλουν εαυτόν, εξαντλώντας τις δυνάμεις τους.

«Μπάλωμα» σε αυτή την κατάσταση το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου έκτακτου προσωπικού, το οποίο όμως δεν λύνει τα προβλήματα.”

Στη συνέχεια, σχολίασε ο δήμαρχος: «Θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει το γαϊτανάκι της εποχικής εργασίας στους δήμους και να της επιτρέπει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό. Να σταματήσει αυτό το εμπόριο της ελπίδας. Είναι ευκαιρία, τώρα που άλλαξε η πολιτική κατάσταση, η Αυτοδιοίκηση να ορθώσει την φωνή της και να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται».

Έτσι, λοιπόν, μολονότι οι υφιστάμενοι νόμοι απαγορεύουν τις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων, ο δήμος παίρνει την πρωτοβουλία και ζητά να εγκριθεί η αίτηση για την πρόσληψη 51 εργαζομένων διάφορων ειδικοτήτων, με βάρος, κυρίως, στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Καθαριότητας.

Η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, όπου, εάν ισχύσει το σημερινό καθεστώς, λογικά θα απορριφθεί.

Πως θα γκρεμίσει τον “τοίχο”
Όμως αυτός ο «τοίχος», σύμφωνα με τον κ. Μπάμπαλο, δεν θα αποτελέσει το τέρμα των προσπαθειών του Δήμου.

Η ίδια απόφαση θα κοινοποιηθεί στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ) προκειμένου ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής να ξεκινήσει μια μαζική κινητοποίηση ανάμεσα στους ΟΤΑ για να διεκδικήσουν συνολικά οι δήμοι από τη νέα κυβέρνηση την απελευθέρωση των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικό που έχουν ανάγκη. Αν και αυτό δεν είναι αρκετό, ο Δήμος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, στηριζόμενος στην αντισυνταγματικότητα του παγώματος των προσλήψεων, το οποίο, αφενός προσβάλει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των δήμων, αφετέρου δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος, ιδίως στο κομμάτι των δημοτικών ανταποδοτικών υπηρεσιών, τις οποίες πληρώνει απευθείας ο πολίτης!

«Θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα και δεν θα μείνουμε μόνο σε μια επικοινωνιακού τύπου απόφαση», τόνισε ο Νίκος Μπάμπαλος.

Υπέρ και η αντιπολίτευση
Συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια και οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου:
«Να τονίσουμε με όλο το βάρος την πολιτική μας θέση. Αν είναι η ψήφος μας όπλο για να πετύχουμε, στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία. Να είμαστε όμως έτοιμοι για περαιτέρω ενέργειες», τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Παντελής Βλασσόπουλος.

«Το αίτημά μας μπορεί να είναι παράτυπο σύμφωνο με το νόμο, όμως είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα που ορίζει την αυτοτέλεια των δήμων, ειδικά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Ήρθε η εποχή να σταματήσουμε να φοβόμαστε», σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Πνοής», Κυριάκος Κουτρούλης.

«Πρέπει να μπει τέλος στο καθεστώς επισφάλειας στους δήμους. Δυστυχώς οι ΟΤΑ ήταν πρωτοπόροι σε αυτό ακόμα και πριν από τα μνημόνια», τόνισε η επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών, Ειρήνη Κατσινοπούλου.

«Είναι σημαντική αυτή η διεκδίκηση, αν σκύβουμε το κεφάλι δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βασίλης Λυκούρας, ενώ από την Ρήξη και Ανατροπή ο Δημήτρης Ταβουλάρης, χαρακτήρισε «άκρως θετική την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».

«Ο Δήμος είχε 550 άτομα, τώρα έχει 320. Λείπει προσωπικό από όλες τις υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν εξαντληθεί. Να γίνουν συλλογικές προσπάθειες και με την ΠΟΕ ΟΤΑ», τοποθετήθηκε, περιγράφοντας την κατάσταση, και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, Κική Καραγεώργου.



Από το www.syneidisi.com