ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΚΕΠ "ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΙ ΑΝΩΜΑΛΑ" ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Έξι μήνες συμπληρώθηκαν από τη μέρα που η σημερινή Δημοτική Αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της. Θεωρούμε ότι είναι αρκετό χρονικό διάστημα και μας επιτρέπει να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την λειτουργία της διοίκησης Μπάμπαλου και στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας.

Παραθέτουμε λοιπόν τις βασικές μας διαπιστώσεις με την παραδοχή ότι κάθε διοίκηση δε συγκρίνεται μόνο με την προηγούμενη, πρόκληση που ευχαρίστως αποδεχόμαστε, αλλά αναμετράται και με τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Πριν από αυτό επισημαίνουμε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή ευτύχησε να αναλάβει τα ηνία του Δήμου μας με € 1 εκ. στο ταμείο του μετρητά, ευτυχία που εμείς δεν είχαμε. Γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τη διατήρηση των εσόδων, αφού δε μείωσε τα δημοτικά τέλη, θα επέτρεπε στη Διοίκηση να προχωρήσει σε προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού (οχήματα, πλυντήριο κάδων κλπ). Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι η Διοίκηση Βλασσόπουλου, παρότι παρέλαβε μηδενικό ταμείο, διατήρησε την καθαριότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα και προχώρησε σε μείωση δημοτικών τελών. Παρενθετικά αναφέρουμε ότι η μείωση αυτή δεν είχε κριθεί ικανοποιητική από τον κ. Μπάμπαλο τότε. Προφανώς τον ικανοποιεί η φετινή που αφορά 1000 νοικοκυριά και μόνο.
Αναφερόμαστε λοιπόν ειδικότερα:
- η αποκομιδή απορριμμάτων από τους κάδους πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ στη θητεία μας γινόταν σε καθημερινή βάση
- κλαδιά παραμένουν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια για περισσότερο από μήνα
- η συντήρηση και η επισκευή οχημάτων πραγματοποιείται "ευκαιριακά" σε συνεργεία χωρίς σύμβαση, των οποίων τον τρόπο πληρωμής ουδείς γνωρίζει
- η δημοτική αρχή δε μερίμνησε για τον έγκαιρο προγραμματισμό για τη σύναψη συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κενά και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας
- η Δημοτική Επιχείρηση χρησιμοποιείται ως χρηματοδότης της διεύθυνσης περιβάλλοντος είτε αγοράζοντας αναλώσιμα είδη, είτε ενισχύοντας το έμψυχο δυναμικό της υπηρεσίας με προσωπικό που προσλαμβάνεται για διαφορετικό σκοπό. Το ερώτημα πλέον που τίθεται, είναι εάν η ιστορία επαναλαμβάνεται, αφού είναι γνωστό τι προβλήματα προκάλεσαν για πολλά χρόνια στη διοίκηση του Δήμου οι αντίστοιχες επιλογές του νυν Δημάρχου, όταν ήταν επικεφαλής Δημοτικών Επιχειρήσεων σε παλαιότερες Διοικήσεις.
- το χειρότερο όμως με αυτή την πρακτική είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ασχολούνται με την καθαριότητα δίπλα σε μηχανήματα χωρίς να είναι εκπαιδευμένοι προς τούτο και χωρίς την απαιτούμενη ασφάλεια και ασφάλιση. Ειλικρινά ευχόμαστε να μην συμβεί το ‘’κακό’’ σε κανένα εργαζόμενο που παλεύει για το μεροκάματό του.
Οι ανεπαρκείς απαντήσεις του κ. Μπάμπαλου και η εκκωφαντική σιγή του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Μοσχονά σχετικά με την παραπάνω κατάσταση καταδεικνύουν τη βασιμότητα των αναφορών μας και την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής του κ. Μπάμπαλου. Προκαλούν θυμηδία αιτιάσεις του τύπου ότι ‘’η πόλη έμεινε με 6 οδοκαθαριστές’’ ή ‘’ο στόλος είναι γερασμένος’’. Λες και στη θητεία μας υπήρχε πλήθος οδοκαθαριστών και ο στόλος ήταν νεανικός και ‘’γέρασε’’ αιφνιδίως το Σεπτέμβριο. Και όμως τότε ο κ. Μπάμπαλος, όχι μόνο περιδιάβαινε την πόλη μας κατηγορώντας μας, αλλά μας κατάγγελλε όταν αναθέταμε σε κανένα εποχιακό υπάλληλο να βοηθήσει στη καθαριότητα. Με χαρά μας επίσης διαπιστώνουμε ότι δεν υφίσταται πλέον το φαινόμενο των αναποδογυρισμένων κάδων στις πλατείες, τους κεντρικούς δρόμους, ακόμα και σε εισόδους πολυκατοικιών.
Ελπίζουμε ότι ο κ. Μπάμπαλος εξακολουθεί να είναι υπέρμαχος και να εγγυάται το δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών, για τον οποίο έχει εγγυηθεί προεκλογικά και ότι δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.
Όσο περνάει ο καιρός γίνεται ξεκάθαρο ότι προεκλογικά ο κ. Μπάμπαλος είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, υποσχόμενος πράγματα και καταστάσεις, που γνώριζε από τότε πως είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν (του αναγνωρίζουμε ότι ήταν και έμπειρος και γνώστης των δημοτικών θεμάτων). Τώρα πλέον ως διοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ίδιες του τις υποσχέσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Και επειδή η πραγματικότητα δεν κουκουλώνεται ούτε φτιασιδώνεται με φωτογραφίες, όλο και λιγότεροι είναι συμπολίτες μας που ξεγελιούνται με επικοινωνιακά κολπάκια.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Α.Κ.Ε.Π.