ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ (1880 - 1980)

Το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών προσέλκυσε η έκθεση φωτογραφίας «Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής στη διάρκεια ενός αιώνα (1880 - 1980)» που οργάνωσε ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη. Παράλληλα υπήρξαν πολλά αιτήματα για παράταση της έκθεσης προκειμένου να την επισκεφθούν και μαθητές, η λειτουργία της οποίας παρατάθηκε έως τα μέσα Οκτωβρίου. Ήδη την έκθεση με τις τριακόσιες ανέκδοτες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες οικογενειακών άλμπουμ, έχει προγραμματιστεί να την επισκεφθούν Δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Στην έκθεση φωτογραφίας «Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής» ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να διαβάσει ιστορίες ή ακόμα και σελίδες από την πολιτική, κοινωνική και καθημερινή ζωή του Ηρακλείου Αττικής από το 1880 έως και τη δεκαετία του 1980. Επιπλέον διαπιστώνει… περιδιαβάζοντας την έκθεση πως η φωτογραφία λειτουργεί ως εργαλείο ενάντια στη λήθη, καθώς, εκτός των άλλων αποτυπώνονται από τον φωτογραφικό φακό οι αλλαγές που έχει υποστεί το δομημένο περιβάλλον του αστικού μας χώρου. Ακόμα μπορούν να αναδειχθούν με τον πιο άμεσο τρόπο σε νεώτερες γενιές άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου όπως συμβαίνει με τη λειτουργία των «Λιγνιτωρυχείων Καλογρέζας – Ηρακλείου» από τις αρχές, έως τα μέσα του 20ου αιώνα.

Ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» προετοιμάζει εκδήλωση - αφιέρωμα στην ξεχωριστή ιστορία των λιγνιτωρυχείων, στους τόπους και τις συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων της περιοχής μας αλλά και το ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε. Οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το φωτογραφικό οδοιπορικό στο Ηράκλειο Αττικής αναπτύσσεται σε δέκα θεματικές ενότητες. Ενδεικτικοί για τη θεματογραφία της έκθεσης οι τίτλοι των δέκα ενοτήτων: «Τα πρώτα χρόνια» (η ίδρυση από τον Όθωνα της «Στρατιωτικής Αποικίας Ηράκλειον»), «Η πόλη καθώς αλλάζει», «Τα χρόνια της αθωότητας», «Πόλη, πολίτες, πολιτική», «Λιγνιτωρυχεία, δρόμοι του κάτω κόσμου», «Θρησκευτικές τελετές, γιορτές και παραδόσεις», «Καθημερινές στιγμές και σχόλες», «Σχολική ζωή, σχολικές και εθνικές γιορτές», «Αθλητισμός – αθλητικά σωματεία» και «Στο στούντιο» (αφιερωμένη ενότητα στους τοπικούς επαγγελματίες φωτογράφους (ένας από αυτούς είναι ο Ευθύμιος Καυκάς) που ενίοτε και ως «φωτορεπόρτερ», απαθανάτισαν πρόσωπα, γεγονότα, στιγμές και «εισχώρησαν» σε κάθε οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ). Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Γλαρέντζου (εκπαιδευτικός - οδοντίατρος), Δήμητρα Κουντή (δημοσιογράφος), Παναγιώτης Παπαδόπουλος (ιστορικός τέχνης, επιμελητής Πινακοθήκης Γρηγοριάδη).

Χρηστικές Πληροφορίες: Η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη βρίσκεται στην οδό Μαρίνου Αντύπα 18, Στάση ΗΣΑΠ: Ηράκλειο Αττικής. Τηλέφωνο γραμματείας: 210 – 2719744, www.pinakothiki.eu.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη - Παρασκευή: 10:00 - 15:00, και 18:00 - 21:00. Σάββατο - Κυριακή: 11:00 - 14:00. Δευτέρα κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.


Από το www.syneidisi.com