Παρασκευή, Φεβρουαρίου 12, 2016

ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΑΟΥ


Διχασμένους βρίσκει τους κατοίκους της περιοχής των Ηπειρώτικων στο Ηράκλειο Αττικής η προοπτική να ανεγερθεί ένας νέος ιερός ναός στη γειτονιά και συγκεκριμένα στο οικοδομικό τετράγωνο που σχηματίζουν οι οδοί Πρασίνου Λόφου, Μ. Μπότσαρη και Τζαβέλα. Κόντρα στη διάθεση των πολιτών που ζητούν επίμονα μια νέα εκκλησία (έχουν μαζευτεί για το συγκεκριμένο αίτημα πάνω από 1.000 υπογραφές), τάσσονται αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, όπου προγραμματίζεται να σηκωθεί ο ναός, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία της εκκλησίας θα αναστατώσει την γειτονιά τους και πως, η αλλαγή στην χρήση του εν λόγω δημοτικού οικοπέδου στερεί κάποια άλλη αξιοποίηση, όπως ένας χώρος πρασίνου ή αθλητισμού.

Στο ρόλο του… Σολομώντα, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ο οποίος από τη μία καλείται να ανταποκριθεί στο αίτημα μιας μεγάλης μερίδας κατοίκων και, βέβαια, της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας για να παραχωρήσει το οικόπεδο προκειμένου να χτιστεί ο ναός, από την άλλη να εισακούσει τις αντίθετες εκκλήσεις που δεν θέλουν το ναό στη γειτονιά και ζητούν να βρεθεί άλλος χώρος.

Τα δεδομένα
«Άλλος χώρος δεν υπάρχει διαθέσιμος στην περιοχή των Ηπειρώτικων. Αν δεχθούμε το αίτημα των συμπολιτών μας για επιτακτική ανάγκη ανέγερσης μιας νέας εκκλησίας – και νομίζω πως όλοι το αναγνωρίζουμε αυτό – τότε η λύση για την παραχώρηση προς τον σκοπό αυτό του συγκεκριμένου οικοπέδου είναι μονόδρομος», τόνισε ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, το οποίο και αποφάσισε, τελικά, να δώσει τον χώρο στην Μητρόπολη προκειμένου να κατασκευαστεί ο ναός.

Διευκρινήσεις
«Το τελευταίο που θέλουμε είναι να διχάσουμε την κοινωνία του Ηρακλείου», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης, Γαβριήλ, απευθυνόμενος στους κατοίκους των Ηπειρώτικων που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να υποστηρίξουν την άποψή τους, είτε το υπέρ, είτε το κατά για την κατασκευή της νέας εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι ο νέος ναός θα είναι μεγέθους τέτοιου, ώστε να μην διαταραχτεί η φυσιογνωμία η ηρεμία της γειτονιάς ενώ δεσμεύθηκε ότι κάθε δέντρο που θα κοπεί για να κτιστεί η εκκλησία θα «επιστραφεί στο διπλάσιο» με την φύτευση καινούργιων.

ΑντιπολίτευσηΑναβολή του θέματος του δημοτικού συμβουλίου και περαιτέρω διαβούλευση με τους κατοίκους ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παντελής Βλασσόπουλος. «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Ναι μεν υπάρχει η ανάγκη ανέγερσης ναού, αλλά πρέπει να δώσουμε βάση και στις αντιδράσεις», σχολίασε.

Να βρεθεί ένας εναλλακτικός χώρος ανέγερσης του ναού πρότεινε ο επικεφαλής της Πνοής, Κυριάκος Κουτρούλης: «Ο χώρος αυτός δεν καλύπτει τα Ηπειρώτικα. Η πλειοψηφία των κατοίκων, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου συμφωνεί ότι πρέπει να ανεγερθεί. Πρέπει να συναποφασίσουμε με τους κατοίκους».

Στο ίδιο μήκος κύματος η επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών, Ειρήνη Κατσινοπούλου, ενώ οι Γιώργος Ζαχάρως και Δημήτρης Ταβουλάρης, ζήτησαν να μην προχωρήσει καμία παραχώρηση, παρά μόνον η Μητρόπολη να αγοράσει από μόνη της έναν δικό της χώρο.

Αντίθετα, υπέρ της παραχώρησης του οικοπέδου τάχθηκε ο Σταύρος Γεωργόπουλος, ο οποίος σχολίασε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να αλλάζει στάση ανάλογα με το ποια ομάδα φωνάζει κατά το χρονικό σημείο των αποφάσεων.

ΨηφοφορίαΤελικά η παραχώρηση επικυρώθηκε, με παράλληλη απόφαση για αλλαγή της χρήσης του οικοπέδου ώστε να προχωρήσει η ανέγερση του ναού. Υπέρ ψήφισαν η δημοτική αρχή και ο κ. Γεωργόπουλος, «παρών» δήλωσαν η παράταξη της μείζονος και η ελάσσονα του κ. Κουτρούλη, η κ. Κατσινοπούλου αποχώρησε, ενώ οι κ.κ. Ταβουλάρης και Ζαχάρως ψήφισαν κατά.


Από το www.syneidisi.com
ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Web Developer

11 σχόλια:

 1. Το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο βρίσκεται μεταξύ του Ι.Ν της Παναγίτσας και του Ι.Ν του Αγ. Γεωργίου (σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου)...άρα πόση ανάγκη υπάρχει τελικά για ανέγερση ενός νέου;
  Και πως και πότε μαζεύτηκαν αυτές οι χίλιες!!!! υπογραφές; (ζουν χίλιοι και πάνω γύρω από την περιοχή αυτή;) Οι κάτοικοι πήραν την πρωτοβουλία για την ανάγκη ανέγερσης; (είμαι κάτοικος της περιοχής και δεν ρωτήθηκα ΠΟΤΕ και από κανέναν)
  Μήπως να ξεκινήσουμε να μαζεύουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ λειτουργώντας υπογραφές να δούμε το αληθινό αποτέλεσμα;
  Και αλήθεια ...πως θα αντικατασταθούν στο ΔΙΠΛΑΣΙΟ τα δέντρα που θα κοπούν και που θα φυτευθούν;
  Πάνω από την Πλαπούτα και προς την Κύμης πόσοι ναοί υπάρχουν; (γιατί χώροι υπάρχουν...)
  Εμείς που αγοράσαμε τα σπίτια μας με βάση την ηρεμία και τους ανοιχτούς χώρους της περιοχής, θα αποζημιωθούμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 'Εμείς που αγοράσαμε τα σπίτια μας με βάση την ηρεμία και τους ανοιχτούς χώρους της περιοχής, θα αποζημιωθούμε;'

   Πολύ καλά τα λες αλλά φαίνεται αυτά ίσχυαν μόνο για το σταθμό ΗΣΑΠ στο Ψαλίδι... εκεί είπαν ότι για το ένα δέντρο που μπορεί να κοβόταν για το σταθμό δε πρέπει να γίνει το έργο... κι ο Μπάμπαλος που κάποτε έλεγε ότι θα κάνει σταθμό ΗΣΑΠ στο Ψαλίδι τώρα δε λέει τίποτα!!!!!!!!!

   Διαγραφή
 2. 'Εμείς που αγοράσαμε τα σπίτια μας με βάση την ηρεμία και τους ανοιχτούς χώρους της περιοχής, θα αποζημιωθούμε;'

  Πολύ καλά τα λες αλλά φαίνεται αυτά ίσχυαν μόνο για το σταθμό ΗΣΑΠ στο Ψαλίδι... εκεί είπαν ότι για το ένα δέντρο που μπορεί να κοβόταν για το σταθμό δε πρέπει να γίνει το έργο... κι ο Μπάμπαλος που κάποτε έλεγε ότι θα κάνει σταθμό ΗΣΑΠ στο Ψαλίδι τώρα δε λέει τίποτα!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αλήθεια στον προεκλογικό τους αγώνα μας τα είχαν πει τα σχέδιά τους; Δεν θυμάμαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 'Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι ο νέος ναός θα είναι μεγέθους τέτοιου, ώστε να μην διαταραχτεί η φυσιογνωμία η ηρεμία της γειτονιάς ενώ δεσμεύθηκε ότι κάθε δέντρο που θα κοπεί για να κτιστεί η εκκλησία θα «επιστραφεί στο διπλάσιο» με την φύτευση καινούργιων.'


  Ο Μητροπολίτης μπορεί να δεσμεύτηκε αλλά ο δήμος θα το τηρήσει;

  Ή θα γίνει ότι έγινε και με το ειδικό σχολείο και με το χτήμα Δανηγκέλη που στο τέλος κόψαν και τα δέντρα από τα απέναντι πεζοδρόμια;

  Τέτοιες διαβεβαιώσεις έδινε κι ο Μπάμπαλος στους κατοίκους του Δανηγκέλη κι έβγαζε δελτία τύπου ότι όλα πάνε καλά και στο τέλος βγήκε ότι τους δούλεψε κανονικά.

  Ο άλλος ο Βλασσόπουλος που λέει να δώσουμε βάση στις αντιδράσεις, αυτός τι βάση έδωσε στις αντιδράσεις των κατοίκων με το 'ειδικό σχολείο' και τον 'παιδικό σταθμό' που ούτε στη γειτονιά του δε θέλουν να τον βλέπουν; Που ζητάει τώρα διαβούλευση όταν όλοι οι κάτοικοι της Τζουμαγιάς βγάλαν ψήφισμα και τον καταγγείλαν ότι δεν έκανε καμιά διαβούλευση;

  Ο Ζαχάρως κι ο Ταβουλάρης θα λέγαν τα ίδια αν το θέμα δεν αφορούσε εκκλησία αλλά κάνα τεράστιο ντουβάρι 'παιδικό σταθμό'; Γιατί δε πήγαν πρόσφατα στις λαικές συνελεύσεις στου Δανηγκέλη να συμπαρασταθούν;

  Οι δημότες πρέπει να καταλάβουν ότι αυτοί που βγήκαν στο δημοτικό συμβούλιο δε τους εκπροσωπούν και να δουν τι έγινε με την Κίνηση Κατοίκων Ψαλιδίου:

  http://irakleionews.blogspot.gr/2016/02/blog-post_58.html
  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μιας και ο δήμος παραχωρεί οικόπεδα, μήπως θα μπορούσε να παραχωρήσει και σε μας κανένα;
  Με ποιό δικαίωμα χαρίζουν δημόσια περιουσία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δηλαδή όταν τσιμεντώνει ο δήμος και μετά τα παραχωρεί ας πούμε για γραφεία της πρωτοβάθμιας δε μας πειράζει;

   Διαγραφή
 7. Αν είναι δυνατόν !!! Υπάρχει ανάγκη των κατοίκων για δημιουργία ΝΑΟΥ????
  ΑΝΑΓΚΗ ???? δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν πουθενά αλλού ??? και το δημόσιο οικόπεδο, που ανήκει στους πολίτες, θα δοθεί δωρεάν σε μια εταιρεία όπως η εκκλησία, με άπειρη περιουσία, η οποία δεν πληρώνει καν ΕΝΦΙΑ??
  ΝΤΡΟΠΗ σας μόνο και μόνο που υπάρχει αυτή η συζήτηση....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως είπε πολύ σωστά ο 12 Φεβρουαρίου 2016 - 11:20 μ.μ., άμα ήταν για κάνα τεράστιο ντουβάρι 'παιδικό σταθμό' κάποιοι θα ζητωκραυγάζατε ασχέτως αν θα ίσχυαν τα ίδια ακριβώς:

   ΚΑΙ το δημόσιο οικόπεδο (που δεν είναι οικόπεδο αλλά χώρος με δέντρα) θα τσιμεντωνόταν για μία επιχείρηση με τροφεία όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί

   ΚΑΙ ο δημος έχει άπειρη περιουσία και προυπολογισμό και δε ξέρω αν επίσης πληρώνει ΕΝΦΙΑ για όλα τα ντουβάρια που έχει γεμίσει το Ηράκλειο

   ΚΑΙ οι άνθρωποι που θέλουν παιδικούς σταθμούς μπορούν να εξυπηρετηθούν κι αλλού και το Ηράκλειο έχει ήδη αρκετούς

   άρα κάποιοι ενοχλείστε αποκλειστικά από το χτίσιμο ναού αλλά άμα ήταν οτιδήποτε άλλο που συμφωνείτε πολιτικά θα τρέχατε να καλωσορίσετε τις μπουλτόζες!

   Διαγραφή
 8. Αν δεχθούμε το αίτημα των συμπολιτών μας για επιτακτική ανάγκη ανέγερσης μιας νέας εκκλησίας – και νομίζω πως όλοι το αναγνωρίζουμε αυτό – τότε η λύση για την παραχώρηση προς τον σκοπό αυτό του συγκεκριμένου οικοπέδου είναι μονόδρομος», τόνισε ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος,ΑΦΟΥ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟ ΔΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΣΥ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ,ΑΥΤΟΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΙΔΕΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή