ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΑΟΥ

Διχασμένους βρίσκει τους κατοίκους της περιοχής των Ηπειρώτικων στο Ηράκλειο Αττικής η προοπτική να ανεγερθεί ένας νέος ιερός ναός στη γειτονιά και συγκεκριμένα στο οικοδομικό τετράγωνο που σχηματίζουν οι οδοί Πρασίνου Λόφου, Μ. Μπότσαρη και Τζαβέλα. Κόντρα στη διάθεση των πολιτών που ζητούν επίμονα μια νέα εκκλησία (έχουν μαζευτεί για το συγκεκριμένο αίτημα πάνω από 1.000 υπογραφές), τάσσονται αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, όπου προγραμματίζεται να σηκωθεί ο ναός, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία της εκκλησίας θα αναστατώσει την γειτονιά τους και πως, η αλλαγή στην χρήση του εν λόγω δημοτικού οικοπέδου στερεί κάποια άλλη αξιοποίηση, όπως ένας χώρος πρασίνου ή αθλητισμού.

Στο ρόλο του… Σολομώντα, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ο οποίος από τη μία καλείται να ανταποκριθεί στο αίτημα μιας μεγάλης μερίδας κατοίκων και, βέβαια, της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας για να παραχωρήσει το οικόπεδο προκειμένου να χτιστεί ο ναός, από την άλλη να εισακούσει τις αντίθετες εκκλήσεις που δεν θέλουν το ναό στη γειτονιά και ζητούν να βρεθεί άλλος χώρος.

Τα δεδομένα
«Άλλος χώρος δεν υπάρχει διαθέσιμος στην περιοχή των Ηπειρώτικων. Αν δεχθούμε το αίτημα των συμπολιτών μας για επιτακτική ανάγκη ανέγερσης μιας νέας εκκλησίας – και νομίζω πως όλοι το αναγνωρίζουμε αυτό – τότε η λύση για την παραχώρηση προς τον σκοπό αυτό του συγκεκριμένου οικοπέδου είναι μονόδρομος», τόνισε ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, το οποίο και αποφάσισε, τελικά, να δώσει τον χώρο στην Μητρόπολη προκειμένου να κατασκευαστεί ο ναός.

Διευκρινήσεις
«Το τελευταίο που θέλουμε είναι να διχάσουμε την κοινωνία του Ηρακλείου», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης, Γαβριήλ, απευθυνόμενος στους κατοίκους των Ηπειρώτικων που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να υποστηρίξουν την άποψή τους, είτε το υπέρ, είτε το κατά για την κατασκευή της νέας εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι ο νέος ναός θα είναι μεγέθους τέτοιου, ώστε να μην διαταραχτεί η φυσιογνωμία η ηρεμία της γειτονιάς ενώ δεσμεύθηκε ότι κάθε δέντρο που θα κοπεί για να κτιστεί η εκκλησία θα «επιστραφεί στο διπλάσιο» με την φύτευση καινούργιων.

ΑντιπολίτευσηΑναβολή του θέματος του δημοτικού συμβουλίου και περαιτέρω διαβούλευση με τους κατοίκους ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παντελής Βλασσόπουλος. «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Ναι μεν υπάρχει η ανάγκη ανέγερσης ναού, αλλά πρέπει να δώσουμε βάση και στις αντιδράσεις», σχολίασε.

Να βρεθεί ένας εναλλακτικός χώρος ανέγερσης του ναού πρότεινε ο επικεφαλής της Πνοής, Κυριάκος Κουτρούλης: «Ο χώρος αυτός δεν καλύπτει τα Ηπειρώτικα. Η πλειοψηφία των κατοίκων, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου συμφωνεί ότι πρέπει να ανεγερθεί. Πρέπει να συναποφασίσουμε με τους κατοίκους».

Στο ίδιο μήκος κύματος η επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών, Ειρήνη Κατσινοπούλου, ενώ οι Γιώργος Ζαχάρως και Δημήτρης Ταβουλάρης, ζήτησαν να μην προχωρήσει καμία παραχώρηση, παρά μόνον η Μητρόπολη να αγοράσει από μόνη της έναν δικό της χώρο.

Αντίθετα, υπέρ της παραχώρησης του οικοπέδου τάχθηκε ο Σταύρος Γεωργόπουλος, ο οποίος σχολίασε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να αλλάζει στάση ανάλογα με το ποια ομάδα φωνάζει κατά το χρονικό σημείο των αποφάσεων.

ΨηφοφορίαΤελικά η παραχώρηση επικυρώθηκε, με παράλληλη απόφαση για αλλαγή της χρήσης του οικοπέδου ώστε να προχωρήσει η ανέγερση του ναού. Υπέρ ψήφισαν η δημοτική αρχή και ο κ. Γεωργόπουλος, «παρών» δήλωσαν η παράταξη της μείζονος και η ελάσσονα του κ. Κουτρούλη, η κ. Κατσινοπούλου αποχώρησε, ενώ οι κ.κ. Ταβουλάρης και Ζαχάρως ψήφισαν κατά.


Από το www.syneidisi.com