ΟΠΩΣ ΣΤΡΩΝΕΙΣ ΚΟΙΜΑΣΑΙ

Σε νέες περιπέτειες ο 94FM με τους εργαζόμενους να βρίσκονται για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο της διοίκησης.

Τώρα θα μου πείτε για ποιους εργαζόμενους γράφεις, αφού κάποιοι έχουν μεταφερθεί στον δήμο για 2+2 χρόνια, και έχουν απομείνει μερικοί εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο, στην πλειοψηφία τους δημοσιογράφοι 8, 3 ηχολήπτες και 2 διοικητικοί.

Σε αυτή την σύνθεση κατέληξε ο εξ ορθολογισμός που επέβαλε η διοίκηση μετά από απολύσεις χωρίς καμία αξιολόγηση και μεταφορά εργαζομένων στον δήμο.

Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι εκτός από το ότι δεν αντέδρασαν στις απολύσεις συναδέλφων τους, όχι τόσο γιατί φοβήθηκαν με την αντίδραση τους ότι θα διέτρεχαν τον κίνδυνο να βρεθούν στο στόχαστρο της διοίκησης, αλλά επειδή τόσο προεκλογικά όσο και αργότερα είχαν εκφράσει την συμπάθεια τους στον νέο δήμαρχο.

Δεν αντέδρασαν όταν απολύθηκε ενεργό μέλος του σωματείου εργαζομένων του 94FM, αν θυμάμαι καλά, ούτε ανακοίνωση δεν δημοσίευσαν.

Δεν αντέδρασαν που ο σταθμός έμεινε με 3 τεχνικούς, που σημαίνει ότι το ζωντανό πρόγραμμα περιορίζεται σε μόλις 14 ώρες, αλλά γιατί να τους ενδιαφέρει, αφού οι δημοσιογράφοι θα είχαν οπωσδήποτε τεχνικό στις ώρες τους, οπότε η δουλειά τους θα γίνονταν.

Δεν αντέδρασαν όταν μετά από τις απολύσεις συναδέλφων τους, η διοίκηση έδωσε ώρες εκπομπής σε εξωτερικούς συνεργάτες – δημοσιογράφους, μάλιστα ένας εξ αυτών είχε παρελθόν επί Γεωργόπουλου στον 94FM χωρίς να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα οποία είχε προσληφθεί (διαφημίσεις, χορηγίες, ακροαματικότητα κτλ.).

Η αλήθεια είναι ότι από τους εναπομείναντες δημοσιογράφους, οι περισσότεροι από αυτούς πάντα τα είχαν καλά με την εκάστοτε διοίκηση, ίσως όχι τόσο με την διοίκηση Βλασσόπουλου, και αυτό κυρίως είχε να κάνει με το ρεκόρ καθυστέρησης των δεδουλευμένων (12 μήνες).

Σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό δε αρκεί κάποιος να κάνει μία εκπομπή ή να ενημερώνει, αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχει και ένα ακροατήριο που θα τον ακούει.

Ανέκαθεν οι δημοσιογραφικές εκπομπές του 94FM ήταν μαύρη τρύπα σε ότι αφορά την ακροαματικότητα, μάλιστα υπάρχουν και μετρήσεις από 2 εταιρίες που έγιναν στα μέσα του 2000 (ελπίζω να μην τις έχουν εξαφανίσει ή να τις εξαφανίσουν)

Ο 94FM ήταν γνωστός για τις μουσικές εκπομπές, ο λόγος ήταν ότι ενώ τα μεγάλα μουσικά ραδιόφωνα καθιέρωσαν το playlist που σήμαινε, ότι δεν ήταν απαραίτητος ο ραδιοφωνικός παραγωγός, οι επιλογές των τραγουδιών περιορίζονταν σε πολύ συγκεκριμένα κομμάτια, στον 94FM δεν υπήρχε καμία παρέμβαση στις επιλογές των μουσικών παραγωγών.

Αντίθετα με τις δημοσιογραφικές εκπομπές που είχαν να αντιμετωπίσουν ραδιοφωνικούς σταθμούς αποκλειστικά ενημερωτικούς, με τεχνική υποδομή, και με πρωτογενή ενημέρωση, και όχι από χθεσινές εφημερίδες ή από το ίντερνετ και μάλιστα με μηδέν ρεπορτάζ.

Τι γίνονταν όμως και έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα οι δημοσιογράφοι στον 94FM?

Ο κάθε δήμαρχος λιγώνονταν με την προοπτική ότι στις εκπομπές θα υπήρχαν καλεσμένοι από την τοπική αυτοδιοίκηση που μετά την συνέντευξη τους στο ραδιόφωνο, οι συντελεστές θα τους συνόδευαν στο γραφείο δημάρχου...

Έτσι ο δήμαρχος θα έκανε τα κονέ του, με αποτέλεσμα αυτές οι εκπομπές να θεωρηθούν απαραίτητες.

Απαραίτητες όχι για το ραδιόφωνο καθώς δεν υπήρχε ούτε υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχουν απήχηση, αλλά για τις δημόσιες σχέσεις της εκάστοτε διοίκησης.

Παράλληλα είχε δημιουργηθεί και ένα μπλοκ εργαζομένων δημοσιογράφων στον 94FM (εντός των τειχών τους αποκαλούσαν «κουμπάρους» - είχε και ο 94FM κουμπάρους) οι οποίοι είχαν περιχαρακώσει τα συμφέροντα τους, απομονωμένοι από τους υπόλοιπους εργαζόμενους και μάλιστα δημιουργούσαν την εντύπωση, στους αδαείς, ότι στις πλάτες τους κρατιέται το ραδιόφωνο.

Σε ότι αφορά τώρα την διοίκηση αλλά και τις διοικήσεις παρελθόντων ετών...

Καμία διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει να ακούγεται ο 94FM σε όλο το λεκανοπέδιο, με αποτέλεσμα η λήψη του σε διάφορες περιοχές να είναι αδύνατη ή με παρεμβολές που είναι αδύνατο να παραμείνει στην συχνότητα ακροατής. Πάντα ήταν δευτερευούσης σημασίας το θέμα του πομπού, τα όποια προβλήματα προ έκυπταν διορθώνονταν προσωρινά και το αποτέλεσμα γίνονταν χειρότερο, αν εκπέμπει σήμερα ο σταθμός αυτό οφείλεται στο φιλότιμο των τεχνικών του.

Ο 94FM δεν είχε ποτέ επί της ουσίας διαφημιστικό τμήμα, μόνο γραφείο, ποτέ καμία διοίκηση δεν αποφάσισε να συνεργαστεί με κάποια διαφημιστική εταιρία. Το μόνο που έλεγαν και λένε οι διοικούντες είναι ότι ο σταθμός δεν έχει έσοδα…
και πώς να έχει έσοδα, εφόσον δεν ακούγεται καλά σε όλη την Αθήνα, όταν δεν υπάρχει διαφημιστικό τμήμα?

Τι σόι διοικούντες είναι αυτοί που παρουσιάζουν αυτό το επιχείρημα προκειμένου να δικαιολογήσουν απολύσεις ή μειώσεις μισθών, και να απαξιώνουν τον ραδιοφωνικό σταθμό στους δημότες?
ή εκτός αν ταυτίζονται με τα παιχνίδια που παίζει η τρόικα, που ζητάει απολύσεις, που σημαίνει ότι μειώνονται οι εισφορές στα ταμεία, και μετά ζητάει να μειωθούν οι συντάξεις γιατί δεν φτάνουν οι εισφορές!

Το υγειές είναι να φτιάξεις κάτι όχι να το αποδομήσεις μέχρι να γίνει ερείπιο, αυτός είναι ο ρόλος των αιρετών. Το έχω ξαναγράψει, δε τους βάζει κανένας με τον ζόρι υποψήφιους, μόνοι τους το επιλέγουν.

Αυτό έχει γίνει με το ραδιόφωνο του δήμου, στην δεκαετία του 90 λειτουργούσε σαν τραίνο για να χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις του δήμου που δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα για άμεση επιχορήγηση (μάλιστα μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν η τότε ΔΕΤΕΗΑ στην οποία ήταν πρόεδρος ο νυν δήμαρχος), τα χρήματα που εμφανίζονταν στους προυπολογισμούς του ραδιοφώνου κατέληγαν σε διάφορους άλλους προορισμούς και ένα μικρό μέρος στην επιχείρηση.

Δε περίσσευαν χρήματα για τον 94FM για να αναβαθμιστεί υλικο-τεχνικά, έφτασε η κατάσταση στο δίλλημα ή τεχνικό εξοπλισμό ή καθυστέρηση στις ήδη καθυστερημένες πληρωμές…

Και τα τελευταία χρόνια που έχει γίνει ρημάδι η επιχείρηση, εμφανίζονται νέα διλλήματα του τύπου ή αποδέχεστε μειώσεις μισθών – απολύσεις ή το κλείνουμε.

Δε πιστεύω ότι είναι μακριά η στιγμή που κάτι ανάλογο θα συμβεί με την ΚΕΑΕΔΗΑ, προς το παρόν αντέχει να εξυπηρετεί ως Α.Ε. ΟΤΑ, δεν είναι όμως καθόλου δύσκολο να την οδηγήσουν στην ίδια κατάσταση όπως το ραδιόφωνο.

Οι παθογένειες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα διοικητικά αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το ραδιόφωνο, όταν σε μία διαδικασία εξ ορθολογισμού, δεν υπάρχει ουσιαστική αξιολόγηση και αντ’ αυτής η επιλογή γίνεται με το αν μου αρέσει η φάτσα του x εργαζόμενου, αν πολιτικά ανήκει αλλού, αν είναι φίλος του φίλου μου κτλ., αυτός είναι καλός γιατί με γλείφει κτλ…
αυτό είναι δείγμα ακαταλληλότητας των διοικούντων.

Αν υπάρχει λόγος που το ραδιόφωνο είναι βαρίδι για την εκάστοτε διοίκηση, αυτός είναι ότι στις επιλογές και την διαχείριση της κάθε διοίκησης καθρεπτίζεται η ανικανότητα της, η οποία βέβαια μπορεί να μην είναι το ίδιο εμφανής σε άλλες υπηρεσίες του δήμου, αφού και τα έσοδα είναι δεδομένα, και δομικά είναι σε ένα λειτουργικό επίπεδο.

Όποιος, λοιπόν, είναι μάγκας ας κάνει το ραδιόφωνο λειτουργικό, διαφορετικά ας καλέσει την τρόικα να του υποδείξει πώς να το διαχειριστεί, και να αποφεύγει τις αντιμνημονιακές κορώνες σα να απευθύνεται σε κουφούς.