ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ- ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΟΤ 437Β


Στις 26/2 κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η με αρ. πρωτ. 16134/6160 προσφυγή των Δημοτικών Συμβούλων του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου – Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, Ειρήνης Κατσινοπούλου και Δέσποινας Καμπούρη, κατά της απόφασης 19/10-2-2016 του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκρινε την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, στο Ο.Τ. 437β ως προς τον αποχαρακτηρισμό του Βορειοδυτικού τμήματος αυτού, από χώρο αθλοπαιδιών σε χώρο ανέγερσης Ιερού Ναού.
Με απόλυτα τεκμηριωμένα επιχειρήματα αποκαλύπτεται τόσο η εξαρχής παράνομη και παράτυπη διαδικασία που ακολούθησε ο Δήμαρχος και η παράταξη του, σε όλη τον μέχρι στιγμής χειρισμό του θέματος, όσο και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην περιοχή και την ζωή των κατοίκων από την οικοδόμηση ενός χώρου κοινής ωφέλειας. Και όλα αυτά, χωρίς να ικανοποιείται στοιχειωδώς το αίτημα να ανεγερθεί Ναός που να εξυπηρετεί τους κατοίκους που μένουν στην περιοχή «Ηπειρώτικα» και όχι να έχουν διπλή ή τριπλή επιλογή οι κάτοικοι που εκκλησιάζονται στους ήδη λειτουργούντες Ναούς της Κοίμησης Θεοτόκου ή του Αγ. Γεωργίου.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, κατά τη διερεύνηση του θέματος αποκαλύπτονται διαρκώς νέα στοιχεία που αφορούν την περιοχή πέραν του ΟΤ 437β. Στοιχεία που συνθέτουν ένα ψηφιδωτό πολλαπλών συμφερόντων και μεθοδεύσεων και αποκαλύπτουν σταδιακά ένα σχέδιο για την περιοχή, που εκφεύγει από τα στενά πλαίσια της ανέγερσης ή όχι ενός Ναού.
Όλα στην ώρα τους όμως. Προς το παρόν, το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου- Ενωτικό Ψηφοδέλτιο μαζί με τους κατοίκους της περιοχής θα δώσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα αυτή τη μάχη.
Η παράνομη παραχώρηση και η αλλαγή χρήσης μέρους του Ο.Τ. 437β θα ακυρωθούν.   



ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ
  1. Ειρήνης Κατσινοπούλου, δημοτικής συμβούλου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και κατοίκου Ηρακλείου Αττικής ( οδός Φιλοθέης 49) και
  2. Δέσποινας Καμπούρη, δημοτικού συμβούλου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και κατοίκου Ηρακλείου Αττικής ( Παπαϊωάννου  65 ).
ΚΑΤΑ
Της υπ’ αριθ. 19/10-2-2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής και κάθε άλλης συναφούς αποφάσεως επί της οποίας στηρίζεται.
————– – —————
Αμφότερες είμαστε μέλη της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής.
Δυνάμει της ως άνω προσβαλλόμενης υπ’ αριθ. 19/10-2-2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής, απόσπασμα της οποίας δημοσιεύθηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο με το αριθ. πρωτ: ΟΙΚ. 2862/15-2-2016 έγγραφο του Δήμου Ηρακλείου, το ως άνω δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, στο Ο.Τ. 437β ως προς τον αποχαρακτηρισμό του Βορειοδυτικού τμήματος αυτού, από χώρο αθλοπαιδιών σε χώρο ανέγερσης Ιερού Ναού.
Δυνάμει της παρ. 1.α. του άρθρου 227 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87/7-6-2010) «Οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλει τις αποφάσεις των δήμων, των περιφερειών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών και των συνδέσμων για λόγους νομιμότητας, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης ή την ανάρτησή της στο διαδίκτυο ή από την κοινοποίηση της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής.». Με δεδομένο ότι η ως άνω προσβαλλόμενη απόφαση δημοσιεύθηκε με το ανωτέρω με αριθ. πρωτ: ΟΙΚ. 2862/15-2-2016έγγραφο του Δήμου Ηρακλείου, αποδεικνύεται εν πρώτοις το νομότυπο και εμπρόθεσμο της ασκήσεως της υπό κρίση προσφυγής μας.
Της ανωτέρω προσβαλλόμενης αποφάσεως είχε προηγηθεί η υπ’ αριθ. 142/15-7-2015 απόφαση του αυτού Δημοτικού Συμβουλίου, δυνάμει της οποίας εγκρίθηκε και πάλι κατά πλειοψηφία «η παραχώρηση χρήσης του Δημοτικού ακινήτου, επί των οδών Τζαβέλλα και Ζαϊμη, στο Ο.Τ. 437β, οικοπεδικής έκτασης 558,00 τ.μ., στην Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας για την ανέγερση Ιερού Ναού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 185 του ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.) και με το εισηγητικό αυτής. Στην εν λόγω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15/7/2016, αμφότερες δεν ήμασταν παρούσες, καθώς ήταν ημέρα γενικής απεργίας και ως εκ τούτου είχαμε ζητήσει εγγράφως την αναβολή του ανωτέρω Δημοτικού Συμβουλίου, αίτημά μας το οποίο και αγνοήθηκε παντελώς από τη Διοίκηση του Δήμου. Ως εκ τούτου ουδέποτε λάβαμε νομότυπα γνώση της ως άνω υπ’ αριθ. 142/15-7-2015 αποφάσεως του  Δημοτικού Συμβουλίου, μέχρι και την ως άνω συνεδρίαση της 10/2/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και συζητήθηκε πλέον η κυρίως ως άνω προσβαλλόμενη απόφαση περί της τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, στο Ο.Τ. 437β ως προς τον αποχαρακτηρισμό του Βορειοδυτικού τμήματος αυτού, από χώρο αθλοπαιδιών σε χώρο ανέγερσης Ιερού Ναού.
Σημειωτέον ότι η υπ’ αριθ. 142/15-7-2015  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά παράβαση του Νόμου 3852/2010(άρθρο 225, παρ.1), ουδέποτε υποβλήθηκε προς έγκριση στην αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Ως εκ τούτου στην τελευταία ως άνω συνεδρίαση της 10/2/2016, ελήφθη η προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως συνέχεια όπως αναφέρεται στην εισήγηση της ανωτέρω υπ’ αριθ. 142/15-7-2015 απόφασης αυτού.
Κατά συνέπεια, παρεμπιπτόντως πρέπει να κριθεί και το κύρος της υπ’ αριθ. 142/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, πάνω στην οποία στηρίζεται και της οποίας αποτελεί συνέχεια η ως άνω προσβαλλόμενη απόφαση.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 185 παρ. 1 και 2 του Ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.): «Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για την αντιμετώπιση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Η παραχώρηση ανακαλείται με όμοια απόφαση, εφόσον οι λόγοι που την είχαν υπαγορεύσει έχουν εκλείψει. Ομοίως με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τοπικά συμφέροντα.».
Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 590/1977 ορίζεται ότι: «4. Κατά τας νομικάς αυτών σχέσεις η Εκκλησία της Ελλάδος, αι Μητροπόλεις, αι ενορίαι μετά των Ενοριακών αυτών Ναών, αι Μοναί, η Αποστολική Διακονεία, ο ΟΣΕΠ, το ΤΑΚΕ, το Διορθόδοξον Κέντρον της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.».
Ως εκ τούτων στην προκειμένη περίπτωση η παραχώρηση της χρήσης υπάγεται στην παρ. 1 του άρθρ. 185 του Ν. 3469/2006 και όχι στην παρ. 2 του αυτού άρθρου, στην οποία υπάγεται η παραχώρηση χρήσης ακινήτων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΣΚ 334/2001, 472/2008).
Επειδή, η σαφής διατύπωση της παρ. 1 του άρθρ. 185 του Ν. 3469/2006 οριοθετεί την ουσιαστική προϋπόθεση της παραχώρησης χρήσης που είναι η αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών και μόνο για όσο χρόνο αυτές διαρκούν. Από τη γραμματική δε ερμηνεία της, προκύπτει ότι οι προϋποθέσεις της έκτακτης και επείγουσας ανάγκης πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά. Έκτακτη είναι η ανάγκη που δε συγκαταλέγεται  στη συνήθη πορεία των πραγμάτων, ενώ επείγουσα είναι η ανάγκη που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Συνεπώς η έκτακτη και επείγουσα ανάγκη αφορά την αντιμετώπιση μιας κατάστασης η οποία δημιουργήθηκε αιφνιδίως.
Επειδή ο σκοπός της ανέγερσης Ιερού Ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, για τον οποίο πραγματοποιείται η παραχώρηση χρήσης, δεν συνάδει με τον πρόσκαιρο χαρακτήρα της αντιμετώπισης έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, η οποία αποτελεί αποκλειστική προϋπόθεση εφαρμογής του άρθρου 185 παρ. 1 ΚΔΚ, καθώς προσδίδει στην εν λόγω παραχώρηση χρήσης του Ο.Τ. 437β, οικοπεδικής έκτασης 558,00 τ.μ., το χαρακτήρα της μονιμότητας και δεν μπορεί να υπαχθεί στην προαναφερθείσα διάταξη. Το τελευταίο ενισχύεται και από το γεγονός ότι η η παραχωρηθείσα έκταση ανήκει σε περιοχή η οποία και εξυπηρετείται θρησκευτικά από δύο Ιερούς Ναούς, του Αγ. Γεωργίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκονται σε απόσταση εκατέρωθεν περίπου 600 μ. από την θέση ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού
Επειδή συνεπώς η προσβαλλόμενη απόφαση  δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 185 παρ. 1 ΚΔΚ περί δωρεάν παραχώρησης χρήσης δημοτικών ακινήτων για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, κατά συνέπεια έχει ληφθεί κατά παράβαση της διάταξης αυτής και ως εκ τούτου είναι άκυρη.
Επειδή περαιτέρω με την προσβαλλόμενη υπ’ αριθ. 19/10-2-2016 απόφαση, αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 437β ως προς τον αποχαρακτηρισμό του Βορειοδυτικού τμήματος αυτού, από χώρο αθλοπαιδιών σε χώρο ανέγερσης Ιερού Ναού, ενός ρυμοτομικού σχεδίου που μετά την τελευταία τροποποίησή του το έτος 1991, (ΦΕΚΔ 159/9-4-1991) σχεδίασε και διαμόρφωσε όλους τους χώρους κοινής ωφέλειας με βάση τις ευρύτερες και μακροπρόθεσμες ανάγκες της περιοχής «Πλάτωνος» του Δήμου Ηρακλείου.
Επειδή ως εκ τούτου πρόκειται αφενός περί αποδέσμευσης κοινωφελούς χώρου που θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά την ήδη επιβαρημένη περιοχή από το παρακείμενο γήπεδο και την Αττική Οδό, με συνέπεια την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και αφετέρου όφειλε το Δημοτικό Συμβούλιο να αντικαταστήσει τον αποδεσμευόμενο χώρο με άλλον ίσης εκτάσεως στα όρια της εν λόγω περιοχής, γεγονός που δεν έπραξε, αλλά και ούτε μνημονεύεται στην προσβαλλόμενη απόφαση.
Επειδή  όφειλε το Δημοτικό Συμβούλιο  ταυτόχρονα με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 437β να ορίσει το ανώτατο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου, καθώς και να εγκρίνει διάγραμμα κάλυψης και συντελεστή δόμησης.
Επειδή αμφότερες έχουμε έννομο συμφέρον ως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, μεριμνώντας στο πλαίσιο των καθηκόντων μας για την τήρηση της νομιμότητας, σύμφωνα με τις υπ’ αριθ. 60/2010 και 2081/2009 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Επειδή  κατόπιν των ανωτέρω, απεδείχθη πλήρως ότι η προσβαλλόμενη απόφαση, καθώς και η προγενέστερη αυτής ως άνω, επί της οποίας στηρίχθηκε, έχουν ληφθεί κατά παράβαση του νόμου και ως εκ τούτου είναι άκυρες.
Επειδή  η υπό κρίση προσφυγή μας είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ
Να γίνει δεκτή η προσφυγή μας.   
Να ακυρωθεί  η προσβαλλόμενη απόφαση, καθώς και κάθε άλλη συναφής  απόφαση επί της οποίας στηρίζεται.
Αθήνα 26 Φεβρουαρίου 2016
Οι προσφεύγουσες
Κατσινοπούλου Ειρήνη
Καμπούρη Δέσποινα