ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΗΡΩΪΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 1922"


Ο Ιάπωνας πλοίαρχος T. Norito, στη φλεγόμενη Σμύρνη του 1922…

«..Αξίζει να εξαρθή το γεγονός της φιλανθρωπικής αλλά και της γενναίας στάσεως του κυβερνήτου του Ιαπωνικού σκάφους «Τόκεϊ Μαρού», όστις κατόρθωσε να διάσωση 823 ομογενείς πρόσφυγας, παρά τας Τουρκικάς απειλάς. Διότι, όταν ο Ιάπων κυβερνήτης, συγκινηθείς εκ των αγρίων σφαγών και των εκκλήσεων των προσφύγων απέστειλεν όλας τας λέμβους του πλοίου όπως παραλαβή όσους ηδύνατο περισσότερους πρόσφυγας, αξιωματικοί του Κεμαλικού στρατού περικυκλώσαντες τας λέμβους, ηπείλουν να τας καταβυθίσουν. Τότε ο Ιάπων πλοίαρχος σπεύσας αυτοπροσώπως, εδήλωσεν εις τους Κεμαλικούς αξιωματικούς ότι εις περίπτωσιν καθ’ ήν έθιγον έστω και μία τρίχα προσφύγων, θα το εθεώρε ως προσβολήν της Ιαπωνικής σημαίας και θα απήτει παρά της Κυβερνήσεως την άμεσην ικανοποίησιν. Προ της απειλής ταύτης, οι Κεμαλικοί συνεννοηθέντες μετά του αρχηγού των, αναγκάσθησαν ν’ αφήσουν τους επί του Ιαπωνικού σκάφους, επιβιβασθέντες πρόσφυγες». Εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», τίτλος, «Η γενναία στάσις των Ιαπώνων», άρθρο της 4ης Σεπτεμβρίου 1922, (ιουλιανό ημερολόγιο).

Οδηγός στο αφιέρωμα της Μικρασιατικής Καταστροφής σε σειρά εκπομπών της ρ/φ εκπομπής «Διηγήσεις» που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 07.10.2023 στις 13:00 στη συχνότητα της «Φωνής της Ελλάδας», είναι το πολυβραβευμένο σε Ελλάδα και εξωτερικό animation film «TokeiMaru»,από το σκηνοθέτη και animateur Ζάχο Σαμολαδά.  Η πολυετής έρευνα του με συνεργάτες τόσο στην Ιαπωνία όσο και Ελλήνων ομογενών ερευνητών συνεργατών του, απογόνων μάλιστα των διασωθέντων προσφύγων στη Σμύρνη του 1922 αναζητώντας αρχεία ναυτιλιακών εταιρειών σε κομβικά λιμάνια της Ασίας και της Άπω Ανατολής, αποκάλυψε έναν αιώνα μετά, τη συγκλονιστική ιστορία του ιαπωνικού πλοίου «TokeiMaru» και του ηρωϊκού πλοιάρχου του T. Norito, αποκαθιστώντας τα, στην ιστορική μνήμη.

Το βιβλίο «Tokei Maru» από τις Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη, αποτελεί μία συνάντηση της ιστορικής έρευνας με τη μυθοπλασία, καθώς 100 χρόνια αργότερα το όνομα του πλοιάρχου και η πορεία του πλοίου στη Μεσόγειο, βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα. Η ρ/φ εκπομπή «Διηγήσεις», αφηγείται και ζωντανεύει ως ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ τη μνήμη του ηρωικού Ιάπωνα πλοιάρχου T. Norito και του πληρώματος του εμπορικού πλοίου «Tokei Maru», όταν με αυτό σώθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες, Έλληνες και Αρμένιοι,  πίσω στο χρόνο. Στη φλεγόμενη Σμύρνη του 1922..