ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΣΙΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Χρόνια πολλά, καλές γιορτές και άντε… κόψτε τον λαιμό σας. Αυτήν την ευχή έδωσε στην πράξη η δημοτική αρχή του Ηρακλείου, σε εκατοντάδες εργαζόμενους σε υπηρεσίες του Δήμου, τους οποίους άφησε απλήρωτους από 3 έως 8 μήνες μέσα στις γιορτές! Πρόκειται για εργαζόμενους στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής (ΚΕΚΚΟΙΠΗΑ) οι οποίοι είναι 8 μήνες απλήρωτοι, καθώς και εργαζόμενοι στις αθλητικές υπηρεσίες (ΕΑΔΗΑ) και στην δημοτική ραδιοφωνία («Επικοινωνία 94») που είναι τρεις μήνες απλήρωτοι.

Το εξοργιστικό είναι, πως ο δήμαρχος Ηρακλείου και η δημοτική του αρχή, δεν φαίνεται να συγκινούνται από την κατάσταση αυτή – έτσι την στιγμή που οι εργαζόμενοι καταφεύγουν μέχρι και σε τοκογλύφους για να μην χάσουν τα σπίτια τους και για να έχουν στοιχειωδώς ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η τσίπα και η ντροπή είναι κάτι που λείπε παντελώς από το δημαρχιακό μέγαρο.

Μέσα σ’ ένα υπέρμετρο κλίμα «Μαρίας Αντουανέτας» δεν δόθηκε καμία απολύτως πειστική εξήγηση στους εργαζόμενους, οι οποίοι παρακολουθούσαν με οργή τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου οι υπεύθυνοι της δημοτική αρχής αναλωνόντουσαν σε ανόητες κοινότυπες συζητήσεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Δικαιολογίες για την δημοτική αρχή του Ηρακλείου δεν υπάρχουν πολλές και οι διοικούντες υποστηρίζουν κυρίως ότι φταίει η «κακή κατάσταση που παρελήφθη ο Δήμος από την προηγούμενη δημοτική αρχή». Κάτι φυσικά που προκαλεί γέλια και οργή ταυτόχρονα, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν περάσει 2 ολόκληρα χρόνια από τότε.

Το γεγονός όμως είναι πως οι παιδαγωγοί της ΚΕΚΟΙΠΗΑ που καλούνται να μεγαλώσουν τα παιδιά του δημοτικού παιδικού σταθμού, γυρνούν στο σπίτι τους και αντικρίζουν τα δικά τους παιδιά εξαθλιωμένα – πρόκειται για εργαζόμενους που είναι 8 ολόκληρους μήνες απλήρωτοι. Πρόκειται για τους εργαζόμενους, για τους οποίους ο δήμαρχος Ηρακλείου κ.Γεωργόπουλος και συνεργάτες του, δεν ντράπηκαν να προσφύγουν στην Περιφέρεια, προκειμένου να ακυρώσουν για τυπικούς λόγους μια γενναία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στην οποία η δημοτική αρχή αφού έβλεπε ότι θα έχανε την ψηφοφορία, αποχώρησε) που αποκαθιστούσε την εργασιακή ειρήνη.

Με αυτές τις συνθήκες στην ΚΕΚΟΙΠΗΑ, στην ΕΑΔΗΑ και στην ραδιοφωνία οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί, αφού είναι μόλις… 3 μήνες απλήρωτοι. Στη ραδιοφωνία μάλιστα, η δημοτική αρχή δεν δίστασε να κοροϊδέψει και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ(!), τον Π. Σόμπολο. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων του «Επικοινωνία» στην ΕΣΗΕΑ, Τ. Τατάρογλου και του είπε ότι ο δήμαρχος Ηρακλείου διαβεβαίωσε τον ίδιο ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν Οκτώβριο, Νοέμβριο και το δώρο, αμέσως μετά τη λήψη σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου την ίδια μέρα. Τελικά οι εργαζόμενοι, παρά τη λήψη της απόφασης πληρώθηκαν μόνο το δώρο, αργά το απόγευμα της 22ας Δεκεμβρίου, της τελευταίας δηλαδή ημέρας καταβολή του. Αποτέλεσμα ήταν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων να καταγγείλει το γεγονός στην ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών), την ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συντακτών), την ΕΤΕΡ (Ένωση Τεχνικών), ΕΣΠΗΤ (Συντάκτες Περιοδικού Τύπου), και την ΕΠΗΕΑ (Ένωση Διοικητικού Προσωπικού) και να τους καλέσει να προβούν στις ανάλογες ενέργειες. Αποτέλεσμα ήταν, όλες οι κορυφαίες συνδικαλιστικές ενώσεις στον χώρο του Τύπου, αν καταγγείλουν τον Δήμο Ηρακλείου στο κεντρικό Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Εξάλλου απλήρωτοι εργαζόμενοι, αναμενεται να προχωρήσουν στην διανομή φυλλαδίων και στην ενημέρωση των Ηρακλειωτών, στην κεντρική πλατεία, στις 29 και 31 Δεκεμβρίου.

Από το zonews.gr