Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤ. ΑΠΕΛΥΣΕ 6 ΑΜΕΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό...
Ο Δήμος Ηρακλείου προχώρησε στην σιωπηρή/άτυπη απόλυση 6 ΑΜΕΑ που δουλεύουν στο δημοτικό ραδιόφωνο "Επικοινωνία 94" μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα! Συγκεκριμένα τους κάλεσε να παραλάβουν το δώρο το Πάσχα, έχοντας αφαιρέσει το ποσοστό που αφορά από τον Μάρτιο του 2009 και έπειτα - ουσιαστικά δηλαδή τους έχει απολύσει από τον Μάρτιο!

Αυτό δεν φαινόταν μέχρι τώρα, διότι όλοι οι εργαζόμενοι του "Επικοινωνία 94" δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τον Μάρτιο. Τώρα όμως που καταβλήθηκε το δώρο, αποκαλύφθηκε η διακοπή της μισθοδοσίας των 6 Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες!!! Απίστευτο!!!!!!! Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι όπως όλα δείχνουν ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει κακή πίστη, δηλαδή δεν είχε σκοπό να τους απολύσει.

Ωστόσο δήμαρχος και πρόεδρος της δημοτικής ραδιοφωνίας, φοβούμενοι έναν ενδεχόμενο καταλογισμό, που υποτίθεται ότι μπορεί να προκύψει από κάτι "ανεμικά" έγγραφα (π.χ. Περιφέρεια Αττικής "άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να συνεχίσουν την εργασία τους, αλλά ρωτήστε και το υπουργείο Εσωτερικών καλύτερα") ενεργούν σαν κακοί ευθυνόφοβοι δημόσιοι υπάλληλοι και προχωρούν στην απόλυσή τους! Όλα αυτά την στιγμή που υπάρχουν έγγραφα του υπουργείου Απασχόλησης και του ΟΑΕΔ (σ.σ. προσελήφθησαν βάση προγράμματός του) που λένε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι ΚΑΛΩΣ τους κράτησαν μέχρι τώρα και είναι στη ΒΟΥΛΗΣΗ τους να συνεχίσουν να τους απασχολούν!!!

Από το www.zonews.gr


Σύντομο ιστορικό
Τον Νοέμβριο του 2003 οι 6 εργαζόμενοι ΑμΕΑ προσελήφθησαν στο Δήμου Ηρακλείου και στη δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας «Επικοινωνία 94FM» με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα έληξε τον Νοέμβριο του 2007 και ο Δήμος Ηρακλείου με τη δημοτική ραδιοφωνία συνέχισαν να αποδέχονται τις υπηρεσίες τους και μετά τη λήξη αυτή. Μάλιστα στις 8 Νοεμβρίου 2007 το Διοικητικό Συμβούλιο της δημοτικής ραδιοφωνίας πήρε απόφαση ότι οι εργαζόμενοι ΑμΕΑ «καθίστανται εργαζόμενοι αορίστου χρόνου».
Παράλληλα ο Δήμος Ηρακλείου εμφανίστηκε θετικός στο να περάσουν στον Δήμο, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, με βάση το νόμο Παυλόπουλου που επιτρέπει σε εργαζόμενους δημοτικών επιχειρήσεων να περάσουν στους αντίστοιχους Δήμους.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, υπήρξε μια γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Ηρακλείου, ότι ενδέχεται η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων ΑμΕΑ να μην είναι νόμιμη, ενώ προέκυψε και ένα έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής (4 Μαρτίου 2009) στο οποίο αναφέρεται ότι «άποψη της υπηρεσίας μας είναι πως τέτοια δυνατότητα (σ.σ. συνέχισης της απασχόλησης των εργαζόμενων ΑμΕΑ) δεν υφίσταται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Προσέξτε την χρήση της λέξης «γνωμοδότηση» στην πρώτη περίπτωση και «άποψη» στην δεύτερη και όχι την χρήση άλλης λέξης ή φράσης που να υποστηρίζει ρητώς ότι οι υπάλληλοι εργάζονται παράνομα.

Εξάλλου, ήδη από τις 14 Μαΐου 2007 το υπουργείο Απασχόλησης απαντώντας επί του θέματος σημειώνει ξεκάθαρα ότι «η συνέχιση της απασχόλησης του ατόμου με αναπηρία και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, εναπόκειται στη βούληση του εργοδότη και εν προκειμένω, στη βούληση της Δημοτικής σας Επιχείρησης»!

Ακόμη πιο ξεκάθαρη είναι η απάντηση του ΟΑΕΔ στις 25 Φεβρουαρίου 2009 στους εργαζόμενους ΑμΕΑ όπου σημειώνεται ότι «σας γνωρίζουμε ότι η πρόσληψή σας στην Επιχείρηση Ράδιο Επικοινωνία 94.0 Δήμου Ηρακλείου Αττικής σύμφωνα με το «Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την Απασχόληση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» υπ. Απόφ. 30339/10-04-2002 θεωρείται κανονική πρόσληψη. Το πρόγραμμα επ’ ουδενί δεν θεωρείται ως πρόγραμμα ορισμένου χρόνου»!

Αρχές Μαρτίου του 2009 υπήρξε αλλαγή στη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ραδιοφωνίας, όπου αποχώρησε ο δήμαρχος κ. Σταύρος Γεωργόπουλος που ήταν και πρόεδρος μέχρι τότε και ανέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Νίκος Μαραγκός.

Ο νέος πρόεδρος ανακοίνωσε εκείνες τις ημέρες στους εργαζόμενους ΑμΕΑ ότι γι’ αυτόν «δεν υπάρχουν»(!) επικαλούμενος την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου και το έγγραφο της Περιφέρειας, συμπληρώνοντας ότι «επιθυμεί να τους κρατήσει στην επιχείρηση, αρκεί να μην υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας».

Αποτέλεσμα ήταν να αιωρείται η φημολογία ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός μισθοδοσίας ήδη από τον Μάρτιο του 2009, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε ως πρόθεση της δημοτικής αρχής στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ραδιοφωνίας την Πέμπτη 9 Απριλίου και ουσιαστικά –και παρανόμως- με την μη καταβολή ολόκληρου του δώρου του Πάσχα, λίγες μέρες αργότερα.