ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ


Το κτήμα ΦΙΞ είναι ένα διαχρονικό ζήτημα που αφορά τον δήμο μας και τους δημότες.
περίπου 30 χρόνια έχουν κινηθεί διαδικασίες, από τις εκάστοτε διοικήσεις του δήμου μας, προκειμένου να περάσει αυτός ο πολύτιμος χώρος πρασίνου στην δικαιοδοσία του δήμου και να είναι ανοικτός και διαθέσιμος στους δημότες… (όχι όπως το αλσάκι της οδού Ανατολής που από το 2014 είναι κλειδωμένο)

Ξαφνικά και σε μία χρονική στιγμή που δημιουργεί υποψίες, ο Δήμαρχος και τα διάφορα φερέφωνα του, παρουσίαζαν ως μεγάλη ευκαιρία την αγορά του κτήματος από τον δήμο με ιδίους πόρους, που θα προέρχονταν προφανώς από δάνειο και που φυσικά αυτό το δάνειο δε θα ήταν στο όνομα Μπάμπαλος, αλλά στον δήμο που είμαστε όλοι εμείς που κατοικούμε στην πόλη.

Γιατί χαρακτηρίζω την χρονική στιγμή ύποπτη…
Ο χώρος του κτήματος ΦΙΞ χαρακτηρίζεται με τελική απόφαση από το συμβούλιο της επικρατείας 31-12-2018 συνολικά διατηρητέος, που σημαίνει ότι δεν έχει καμία αξία για τους ιδιοκτήτες, διότι ως διατηρητέος δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να έχει εμπορική αξία. Ίσως η μόνη εμπορική χρήση να είναι για βοσκοτόπι.

Κάπου διάβασα ότι ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες του κτήματος είναι 150.000 τον χρόνο!!!!

Έτσι εξηγείται ότι το κόστος από 13.8 εκατομμύρια που είχε υπολογιστεί (σε εποχές που οι αγελάδες ήταν παχιές) κατέβηκε στα 5 εκατομμύρια!!!

Λέτε να μην το γνωρίζουν όσοι παρουσίασαν σαν τεράστια ευκαιρία την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ με δανεικά?

Σύμφωνα με αυτά που διαβάσατε μέχρι τώρα δεν σας σκανδαλίσανε έστω και λίγο?

Φυσικά ο Μπάμπαλος θα ήθελε πολύ να καρπωθεί αυτή την «ευκαιρία» που φυσικά στον ίδιο δε θα κόστιζε τίποτα, και θα είχε στο τσεπάκι στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ επί δημαρχίας του.

Όπως και οι περισσότεροι Ηρακλειώτες έτσι και εγώ θα ήθελα να περιέλθει στην κυριότητα του δήμου μας το κτήμα ΦΙΞ και πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε εναλλακτικούς τρόπους για να μη κοστίσει στους δημότες, πόσο μάλλον τέτοια εποχή...

Η δημοτική αρχή πανηγυρίζει κάθε τόσο με ανακοινώσεις ότι εξασφάλισε τα τάδε κονδύλια που θα γίνουν έργα τα οποία θα βελτιώσουν την καθημερινότητα μας κτλ…

Κανένα κονδύλι για την απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει?
και ας πούμε ότι δεν προβλέπονται κονδύλια για το περιβάλλον, (2 εκατομμύρια εξασφαλίσαμε για τις ασφαλτοστρώσεις, 1 εκατομμύριο για τις πλάκες πεζοδρομίου) μια επόμενη ενέργεια θα ήταν το να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό από δωρεές…

Ένας άλλος τρόπος θα ήταν να γίνουν από κοινού ενέργειες με την Λυκόβρυση και την Πεύκη, εξάλλου για όλους τους κατοίκους και των τριών δήμων είναι απαραίτητος αυτό ο πνεύμονας πρασίνου αλλά και ως ελεύθερος δημόσιος χώρος.

Δεν γνωρίζω αν ποτέ έγινε τέτοια κουβέντα για σύμπραξη ή αν τελικά ο κάθε δήμαρχος ήθελε την αποκλειστικότητα για την απόκτηση του κτήματος.

Σε ότι αφορά το ποσό…
Επειδή θα γίνει γνωστό ότι η εμπορική αξία των 27 στρεμμάτων του ΦΙΞ είναι ΜΗΔΕΝ, συνεπώς δεν έχει κάποιος λόγο να διαθέσει ένα μεγάλο ποσό των 5 εκατομμυρίων, θα ήταν καλό να το ξανασκεφτούν οι ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν με τον δήμο ένα συμβολικό ποσό, ανάλογο με την αντικειμενική αξία (ως διατηρητέας έκτασης), ένα ποσό που θα μπορούσε να συγκεντρωθεί από δωρεές των πιο εύπορων κατοίκων της πόλης, διαφορετικά θα μπορούσε να συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες αυτό το ποσό να δοθεί σε βάθος χρόνου, ώστε να μην χρειαστεί ο δήμος (δηλαδή οι δημότες) να φορτωθούν ένα ακόμη δάνειο και ας είναι μικρότερο των 5 εκατομμυρίων.