ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Στο Ηράκλειο Αττικής το σκηνικό για τις δυνάμεις που εκφράζονται μέσα από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος παραμένει ιδιαίτερα ρευστό. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα καταδεικνύεται με σαφήνεια ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα των μελών και φίλων του Κινήματος οι οποίοι τηρούν ανοικτά αποστάσεις τόσο από τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Μαστοράκο ο οποίος αυτοπροτάθηκε στο πλαίσιο της ανάδειξης των υποψηφιοτήτων, όσο και από τον επικεφαλή της παράταξης «Ηράκλειο - Ανθρώπινη πόλη» Νίκο Μπάμπαλο.

Αυτή η πλευρά των φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε μέσα από τις διαδικασίες που κίνησε η «Πρωτοβουλία Πολιτών Ηρακλείου Αττικής» στην οποία πρωτοστατεί ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Κουτρούλης. Εκτός από το όνομά του ιδίου μέσα από τις τάξεις της «Πρωτοβουλίας» προτάθηκαν και τα ονόματα των Δημήτρη Λυτζεράκου, Νώντα Σπυρόπουλου και Νίκου Καλογριά, ενώ επίσης ως ετεροπρόταση προέκυψε και το όνομα του γραμματέα της Δ.Ο. του ΠΑΣΟΚ της πόλης και πρώην δημοτικού συμβούλου της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» Μίμη Καβούρη.

Δεδομένη αυτή τη στιγμή είναι η κάθοδος εκ νέου του Νίκου Μπάμπαλου ο οποίος πρόσφατα σε ανοικτή εκδήλωση στα «Τρία Αστέρια» ζήτησε «ψήφο εμπιστοσύνης στην εκλογική διαδικασία της 7ης Νοεμβρίου». Υπενθυμίζεται ότι ο συνδυασμός του Νίκου Μπάμπαλου το 2006 είχε συγκεντρώσει το 13,9% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος στο Ηράκλειο Αττικής.

Αναφορικά με την περίπτωση του πρώην δήμαρχου Γιώργου Μαστοράκου ο ίδιος δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη τις προθέσεις του σε δημόσιο επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος έχει ξεκινήσει καθημερινές επαφές με μελή της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας και «μετράει» αντιδράσεις και δυνατότητες για τη δημιουργία ενός πλήρως ανανεωμένου ψηφοδελτίου το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για την επαναφορά της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» στη διοίκηση του δήμου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές αυτές οι επαφές του πρώην δημάρχου δεν δείχνουν να έχουν αίσιο τέλος κάτι το οποίο «αναγκάζει» τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης να μην κοινοποιεί τους σχεδιασμούς του. Γεγονός είναι πάντως ότι μια σημαντική μερίδα από το πολιτικό προσωπικό και από τα απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο Αττικής περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τελικές αποφάσεις του Γιώργου Μαστοράκου κάτι το οποίο αναμένεται να απελευθερώσει τις κινήσεις αρκετών από το χώρο της κυβερνώσας παράταξης στην πολιτική «σκακιέρα» της πόλης.


Ο μόνος που δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις ήταν ο Δημήτρης Λυτζεράκος. Ωστόσο πληροφορίες που έρχονται από το περιβάλλον του πρώην αρχηγού ΓΕΑ αναφέρουν ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος στην περίπτωση κατά την οποία δεν διαμορφωθούν οι συνθήκες για ενιαία λύση από τον προοδευτικό χώρο.
Ο πρώην δήμαρχος του Ηρακλείου Αττικής Γιώργος Μαστοράκος δήλωσε στη «Ζω»: «Το ΠΑΣΟΚ ως κομματικός φορέας πάντοτε προκρίνει παρόμοιες διαδικασίες. Εντούτοις οι ανάγκες των πολιτών και των δήμων σήμερα είναι ιδιαίτερα πιεστικές και ξεπερνούν τα δεδομένα των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης. Σήμερα η κοινωνία κινείται με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας σε ότι αφορά τις τοπικές υποθέσεις σε σχέση με τις επιλογές των ψηφοφόρων στις εθνικές εκλογές. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο έχουν αντιληφθεί όλοι οι πολιτικοί φορείς».

Ο επικεφαλής της «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» Νίκος Μπάμπαλος σχολίασε: «Όπως όλοι οι πολίτες έτσι και εγώ ανήκω σε ένα συγκεκριμένο κομματικό φορέα και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το έχω κρύψει ποτέ. Όσα χρόνια ασχολούμαι με τα κοινά ποτέ η κομματική μου επιλογή ή οι πολιτικές μου πεποιθήσεις δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις μου με τους πολίτες. Αντιθέτως έχω διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια ότι οι συμπολίτες που με τιμούν με την ψήφο τους προέρχονται από όλους του πολιτικούς χώρους. Είναι τιμή για μένα το γεγονός ότι κάποιοι συμπολίτες μου με πρότειναν στο ΠΑΣΟΚ για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου.

Ο κομματικός φορέας είναι εκείνος που θα επιλέξει τις διαδικασίες που θα προκρίνει. Αν αυτές οι επιλογές είναι σε αναντιστοιχία και μακριά από αυτό που ζητά η τοπική κοινωνία τότε ο κόσμος θα τις απορρίψει».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Κουτρούλης επισήμανε: «Εύχομαι ολόψυχα η τελική επιλογή του υποψηφίου δημάρχου για το Ηράκλειο Αττικής από το ΠΑ.ΣΟ.Κ να αποτελέσει ρήξη με το παρελθόν και ειδικότερα με αυτούς που δίχασαν ή αποδοκιμάστηκαν από το λαό γιατί μόνο τότε μπορεί να διασφαλιστεί η πραγματική ενότητα. Η επάρκεια ή όχι της κάθε υποψηφιότητας προφανώς δεν μπορεί να κριθεί σε κανένα στάδιο της διαδικασίας από αυτούς που παρά την πολυετή παρουσία τους στα δρώμενα του Κινήματος, δείχνουν ότι δεν έλαβαν το μήνυμα των δημοτικών εκλογών του 2006 και ότι δεν μπορούν να λάβουν ούτε και σήμερα τα μηνύματα των καιρών. Όμως μπορεί μόνο να κριθεί η κάθε υποψηφιότητα με κριτήρια πολιτικά ενταγμένα σε ένα πλαίσιο αρχών και προϋποθέσεων που απαιτεί πλέον ο κυρίαρχος λαός από αυτούς που ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα».

Η τοποθέτηση του Νώντα Σπυρόπουλου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι ο ίδιος είναι αδερφός του γ.γ του Υπουργείου Εργασίας Ροβέρτου Σπυρόπουλου ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Νώντας Σπυρόπουλος τόνισε: «Υπήρξαν κάποια μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ τα οποία πρότειναν το όνομα μου για αυτή τη διαδικασία. Στο πλαίσιο δραστηριοποίησης ενός ενεργού πολίτη αποδέχομαι καταρχήν αυτήν την πρόταση. Εντούτοις θα μιλήσω καταρχήν με τον κομματικό μου φορέα και εν συνεχεία θα πάρω την απόφαση μου με γνώμονα τι είναι αυτό το οποίο είναι το καλύτερο για το Ηράκλειο Αττικής».

Τόσο ο Μίμης Καβούρης όσο και ο Νίκος Καλογριάς στις δηλώσεις του απέκλεισαν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι για τη δημαρχία από το χώρο του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο Αττικής. Ο Μίμης Καβούρης δήλωσε: « Κάποιοι φίλοι και μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο Ηράκλειο Αττικής έκριναν ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα συγκεντρώνει κάποιες ικανότητες και για αυτό προχώρησαν σε αυτή την πρόταση. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μένα. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορούσε να υπάρξει η σύνθεση των απόψεων, η οποία θα οδηγούσε στην κάθοδο στις εκλογές ενός ενιαίου ψηφοδελτίου από το χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ωστόσο κάποια προσωπικά μου ζητήματα σε συνδυασμό και με την εικόνα που παρουσιάζουν οι δυνάμεις που εκφράζονται μέσα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ στο Ηράκλειο Αττικής δεν μου επιτρέπουν να συμμετέχω στη συγκεκριμένη διαδικασία».

Ο Νίκος Καλογριάς ήταν ιδιαίτερα λακωνικός λέγοντας: «Είναι ιδιαίτερα κολακευτικό το γεγονός ότι προτάθηκε το όνομα μου για αυτή τη διαδικασία στο Ηράκλειο Αττικής. Ωστόσο σε ότι με αφορά, προσωπικά κάτι τέτοιο δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου, ούτε στις προθέσεις μου».

Από το www.zonews.gr