ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Παραμένει το θολό τοπίο με τις σχολικές επιτροπές και την πληρωμή των καθαριστριών στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, αλλά και σε πολλούς άλλους δήμους της χώρας.
Οι Πρόεδροι τεσσάρων από τις εννέα σχολικές επιτροπές του Δήμου Ηρακλείου δεν έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΟΣΚ, καθώς κρίνουν ότι τίθεται ζήτημα νομιμότητας, όπως έχει επισημάνει και η ίδια η ΚΕΔΚΕ δια του νομικού της συμβούλου στο Υπουργείο Παιδείας (σ.σ. είχαμε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ).

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται πρόβλημα στην πληρωμή των καθαριστριών των σχολείων που ανήκουν στις σχολικές επιτροπές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι τέσσερις Πρόεδροι δέχονται πιέσεις, από διάφορες πλευρές, για να υπογράψουν τις συμβάσεις. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα έγινε συνάντηση στο γραφείο του Αντιδημάρχου Παιδείας, κ. Δημήτρη Τσαπραζλή, με καθαρίστριες και τις Προέδρους των σχολικών επιτροπών, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Εν τω μεταξύ, αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει σε αυτό το μείζον θέμα και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπουργός, κα Άννα Διαμαντοπούλου, είχε υποβάλει ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της απασχόλησης των καθαριστριών προς τον προκάτοχο της στο Υπουργείο, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο
To ζήτημα με τις σχολικές καθαρίστριες έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, έπειτα από παρεμβάσεις Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης σε δύο πρόσφατες συνεδριάσεις του Σώματος. Στην πρώτη σχετική ερώτηση είχε υποβάλει προς τη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Κουτρούλης παρατήρησε πως αρκετές σχολικές επιτροπές έχουν προχωρήσει στις συμβάσεις με τον ΟΣΚ, “με κίνδυνο οι Πρόεδροι να διωχθούν νομικά”, όπως είπε, και ρώτησε τη διοίκηση ποιες είναι οι ενέργειες της για να λυθεί το θέμα. “Είχα την εντύπωση ότι θα κάνατε παρεμβάσεις για να λυθεί το θέμα. Λύθηκε;” αναρωτήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος, που πρότεινε να δοθεί έστω και προσωρινά λύση εκ των έσω, με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου στο πρόβλημα που υπάρχει παρά να τίθεται ζήτημα νομιμότητας. Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, αρκέστηκε να δηλώσει πως η ΚΕΔΚΕ έχει επιληφθεί του θέματος.

Στην επόμενη συνεδρίαση, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, το θέμα τέθηκε επί τάπητος από όλες σχεδόν τις παρατάξεις και έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση επί του θέματος παρουσία εργαζομένων και Προέδρων Σχολικών Επιτροπών. Την αρχή έκανε με ερώτηση προς τη Διοίκηση η κα Μαρία Παντερή. Ο επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Ενότητα, κ. Βασίλης Λυκούρας, τόνισε πως το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να δώσει κονδύλια για να λυθούν οι εκκρεμότητες με τις απλήρωτες καθαρίστριες και να λυθεί άμεσα το θέμα. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο- Επόμενη Μέρα”, κ. Γιώργος Βλαντής, ζήτησε ο Δήμος να έχει μια ενιαία αντιμετώπιση του θέματος με τις σχολικές καθαρίστριες, αλλά και να μην ασκείται πίεση στους προέδρους των σχολικών επιτροπών που θέλουν να είναι νομοταγείς, όπως είπε. “Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν έχει δοθεί λύση”, είπε ο κ. Κουτρούλης.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοκρατική Συνεργασία”, κ. Γιώργος Μαστοράκος, παρατήρησε πως η ίδια η Υπουργός Παιδείας ανέφερε πρόσφατα πως δεν επιτρέπεται να μην πληρώνονται οι σχολικές καθαρίστριες. Όταν ένας Υπουργός καταγγέλλει πρέπει να δίνει και μια λύση”, ήταν το σχόλιό του. Τον λόγο πήρε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Τσαπραζλής, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα πως είχε συνάντηση με υπηρεσιακή παράγοντα του Υπουργείου, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ο Αντιδήμαρχος πάντως πρόσθεσε πως δεν πρέπει να φοβούνται οι Πρόεδροι καταλογισμούς, καθώς όπως σημείωσε δεν μπορεί το κράτος να σου δίνει χρήματα για να πληρώσεις εργαζόμενους και μετά να έρχεται και να σου ρίχνει καταλογισμούς. “Δηλαδή τι θα γίνει με αυτούς που υπέγραψαν συμβάσεις και πλήρωσαν τις καθαρίστριες;” αναρωτήθηκε. Μια από τους Προέδρους που υπέγραψαν τις συμβάσεις και πλήρωσαν τις καθαρίστριες είναι η Δημοτική Σύμβουλος, κα Νίκη Σαρηγιαννίδου (3η Σχολική Επιτροπή). “Ξέρω ότι οι Σχολικές Επιτροπές σαν Νομικά Πρόσωπα δεν έχουν δικαίωμα να υπογράφουν συμβάσεις... Ήταν μονόδρομος για εμένα. Είτε έπρεπε να υπογράψω τη σύμβαση είτε θα έμεναν τα σχολεία χωρίς καθαρίστριες. Εγώ πήρα την ευθύνη. Δεν γινόταν διαφορετικά... Ας πάω φυλακή“, δήλωσε με ειλικρίνεια η κα Σαρηγιαννίδου.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του, τόνισε ότι θα οριστεί μια επιτροπή που θα διαχειριστεί το θέμα και πως θα γίνει παρέμβαση και από το νομικό σύμβουλο του Δήμου.

Καθαρίστριες: “Έχουμε φτάσει στα όριά μας”
Σε εξαιρετική δύσκολη θέση είναι οι καθαρίστριες αρκετών σχολείων, καθώς εξαιτίας αυτής της εκκρεμότητας δεν πληρώνονται κανονικά. Εκ μέρους τους μίλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο η κα Σταματία Μωραΐτου, η οποία είναι απλήρωτη φέτος από δύο σχολεία στα οποία εργάζεται και ανασφάλιστη από ένα.“Έχουμε φτάσει στα όριά μας... Αν δεν βρεθεί λύση ή θα αναγκαστούμε να κάνουμε καταγγελίες ή θα κλείσουμε τα σχολεία. Έχουμε οικογένειες... Το θέμα γίνεται μπαλάκι και απαιτούμε να δοθεί λύση. Δουλεύουμε για 200 ευρώ”, είπε η κα Μωραΐτου.

Υπόμνημα έξι Προέδρων Σχολικών Επιτροπών
Σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση στο θέμα από το Υπουργείο έξι Πρόεδροι Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Ηρακλείου έχουν καταθέσει υπόμνημα προς τον Προϊστάμενο του 3ου Γραφείου Πρωτπβάθμιας Εκπαίδευσης για το θέμα των συμβάσεων με τον ΟΣΚ. Πρόκειται για τους κ.κ. Μιρέλλα Κασιμάτη (1η), Δημήτρη Χατζημήτσο (2η), Νίκη Σαρηγιαννίδου (3η), Γιώργος Αγγελής (4η), Μαγδαληνή Δημητριάδου (5η) και Καλλιόπη Μέλιου (6η). Οι Πρόεδροι επισημαίνουν πως οι Σχολικές Επιτροπές είναι Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και στις αρμοδιότητές τους δεν προβλέπεται η σύναψη συμβάσεων με τις καθαρίστριες των σχολείων, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά αν υπογράψουν οποιαδήποτε τέτοια σύμβαση. Επίσης, σημειώνουν τις γνωμοδοτήσεις τόσο του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΚΕ όσο και του νομικού συμβούλου του Δήμου Ηρακλείου, κ. Παρασκευόπουλου (σ.σ. επισυναπτονται στο υπόμνημα). Μάλιστα, ο τελευταίος τονίζει πως απαιτείται συνολική και νόμιμη ρύθμιση του θέματος και προτείνει, προς το παρόν, να μην υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον ΟΣΚ. “Διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμα χρονιά τα σχολεία άνοιξαν χωρίς να έχει λυθεί εκ των προτέρων ένα σημαντικό ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία τους, το οποίο είναι η καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Μετά από το πρόβλημα που προέκυψε με τη νέα γρίπη, περιμένουμε το Υπουργείο να ευαισθητοποιηθεί και να λύσει αμέσως το συγκεκριμένο πρόβλημα, έστω και μετά την έναρξη των μαθημάτων”, καταλήγει το υπόμνημα των έξι Προέδρων.

Από το www.xtypos.gr