ΑΚΕΠ: ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η παραπομπή του Δήμαρχου της Πόλης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφέρειας, για την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού με διαφημιστική εταιρεία, φέρνει στην επιφάνεια το χάος που υπάρχει στην διαχείρηση από τους Δήμους του ζητήματος της τοποθέτησης υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων.

Βασικά οι Δήμοι προσβλέποντας σ΄ένα αρκετά σημαντικό έσοδο από την ενοικίαση Δημοτικών χώρων, ήλπιζαν ότι θα βελτίωναν τα οικονομικά τους μεγέθη. Προϋπόθεση γι΄αυτό αποτελούσε η αυστηρή τήρηση του νομικού πλαίσιου που διέπει την τοποθέτηση υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων.
Άδεια Δημάρχου ύστερα από αίτηση που συνοδεύεται από τα απαραίτητα στοιχεία για προσδιορισμό του τέλους διαφήμισης, προκαταβολή τέλους, καταβολή μισθώματος Δημοτικού χώρου, είναι σε χοντρές γραμμές ότι προβλέπεται απ΄τον νόμο.

Στην πράξη σπάνια έως καθόλου εφαρμόστηκε κατά γράμμα ο νόμος, που οι προϋποθέσεις ισχύος του είναι πλέον αυστηρά περιορισμένες, κυρίως με ευθύνη των Δήμων, που σαν Δημόσια Αρχή θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακες της νομιμότητας και λιγότερο με ευθύνη των εταιριών που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για εύκολο και μεγάλο κέρδος.


Εταιρείες αναλώσιμες, με ημερομηνία λήξης, που στήνουν πινακίδες κάποιες φορές νύχτα, προεξοφλώντας την άδεια των Δημάρχων, τις περισσότερες φορές εν αγνοία τους, που δεν πληρώνουν ούτε τέλος διαφήμισης, ούτε ενοίκιο, ούτε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, εθισμένες στην ρευματοκλοπή, όπως πολλές φορές έχουν καταγγείλει υπηρεσίες της Δ.Ε.Η. και των Ο.Τ.Α. Με αποτέλεσμα τα κέρδη που εισπράττουν από τους πελάτες τους να τα καρπώνονται εξ ολοκλήρου, λες και η τοποθέτηση των πινακίδων γίνεται σε δικά τους οικόπεδα.

Δήμοι ανίκανοι να μαζέψουν τις αυθαιρεσίες των εταιρειών είτε λόγω ανυπαρξίας ελεγκτικών μηχανισμών είτε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. Που μεταβιβάζουν παράνομα τις αρμοδιότητες σε Δημοτικές Επιχειρήσεις, για να γίνει η όποια σκέψη ελέγχου και παρέμβασης ακόμα δυσκολότερη με πρόσχημα την οικονομική ενίσχυσή των Δ.Ε. Που ενώ οι διαφημιστικές πινακίδες φυτρώνουν σαν μανιτάρια κάνουν ότι δεν τις βλέπουν και καμιά φορά, για τα μάτια του κόσμου, τους επιβάλουν πρόστιμα που σπάνια εισπράττουν.

Τα χρήματα που διακινούνται, καταλήγουν κυρίως στα ταμεία των εταιριών, κάποια ελάχιστα στα ταμεία των Δήμων και η υποψία ότι γεμίζουν κι άλλες τσέπες είναι διάχυτη σε όλη την κοινωνία, ενισχυόμενη από τα αργά έως ανύπαρκτα ανακλαστικά των στελεχών των Ο.Τ.Α.

Απ΄την άλλη μεριά οι πολίτες που πληρώνουν στο ακέραιο τα Δημοτικά τέλη και τους φόρους τους, ιδιαίτερα τσουχτερά στην Πόλη μας, απληροφόρητοι και έκπληκτοι κοιτούν τις ογκώδεις κατασκευές με δέος που, εκτός των άλλων, προσβάλουν βάναυσα και την αισθητική τους, προσθέτοντας στο περιβάλλον ακόμα μια χοντρή πινελιά οπτικής ρύπανσης στο ήδη τσιμεντοποιημένο τοπίο της Πόλης. Η αστική οικολογία και η «πράσινη συνείδηση» για άλλη μια φορά... στην ανακύκλωση.

Το ότι τέτοιου είδους κατασκευές έχουν απαγορευτεί σε όλη την Ευρώπη και στην χώρα μας (αποφ,909,910/2007 Συμβουλίου της Επικρατείας) γιατί θεωρούνται υπαίτιες τροχαίων δυστυχημάτων (300 τον χρόνο στην Αττική), αφου αποσπούν την προσοχή και θαμπώνουν τους οδηγούς, δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν σοβαρά στην Πόλη μας.

Τα υποτιθέμενα έσοδα, πάνω απ΄όλα. Πάνω απ΄τις ανθρώπινες ζωές, πάνω από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την προσβολή της αισθητικής μας. Πάνω από διεθνείς συνθήκες (Βιέννη 1986) που έχουν επικυρωθεί από την χώρα μας, πάνω από πρόσφατη (Μάιος 2009) εισήγηση Συμβούλου της Επικρατείας στην Ολομέλεια που ρητά ορίζει ότι η τοποθέτηση υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων είναι παράνομη και πρέπει να ξηλωθούν.

Για την Α.Κ.Ε.Π. το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής, μιας ανθρώπινης αναπηρίας, μιας κατάφορης οπτικής ρύπανσης, μιας δύσοσμης ατμόσφαιρας αδιαφάνειας και διαπλοκής δεν εξαργυρώνεται με όποια έσοδα.

Γι΄αυτό η θέση μας είναι ξεκάθαρη και κάθετη. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ  ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Ενημέρωση των πολιτών και επαγρύπνηση σε συνεννόηση και συνεργασία με το τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. της Πόλης μας για αποφυγή νέων αυθαιρεσιών.

Η Α.Κ.Ε.Π. καλεί τους Δημοτικούς Συνδυασμούς της Πόλης να πάρουν καθαρή συνολική θέση στο ζήτημα χωρίς μισόλογα και επι μέρους παρεμβάσεις. Για να γνωρίζουν οι πολίτες πόσοι και ποιοί είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν την Πόλη.

Για την Συντονιστική Επιτροπή της Α.Κ.Ε.Π. Ηρακλείου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΤ.ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ               ΑΝΔΡ.ΔΑΥΙΔ