ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχει εξελιχθεί το ζήτημα της λειτουργίας των ακαδημιών ποδοσφαίρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, προκαλώντας την αντιπαράθεση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Η αρχή έγινε με ανακοινώσεις που εξέδωσαν τόσο η παράταξη “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη,” όσο και η δημοτική κίνηση “Νέα Πορεία,” με τις οποίες καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή ότι σχεδιάζει την παύση της λειτουργίας των ακαδημιών. Στελέχη των δύο συνδυασμών, μάλιστα, συναντήθηκαν με γονείς παιδιών που αθλούνται στις ακαδημίες του Δήμου.

Λίγες μόλις ημέρες μετά τις ανακοινώσεις, ο Χ-τύπος υπέβαλε ερώτημα τόσο προς τον Πρόεδρο του Αθλητικού Κέντρου, κ. Απόστολο Καθηνιώτης, όσο και στην Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, κα Δέσποινα Αϊβατζίδου, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν πως οι ακαδημίες όχι μόνο δεν θα κλείσουν, αλλά θα αναβαθμιστούν τη νέα χρονιά. Ωστόσο, το θέμα είχε συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. Αρχικά, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της “Δημοκρατικής Συνεργασίας”, κ. Γιώργος Μαστοράκος, ανέφερε πως έμαθε από αθλούμενους ότι σχεδιάζεται μετασχηματισμός στην λειτουργία των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού και ζήτησε ενημέρωση, ενώ έθεσε και το θέμα των καθυστερήσεων στις αμοιβές των γυμναστών.

Για “σκέψη διάλυσης” των ακαδημιών έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, που ρώτησε και αυτός για τα δεδουλευμένα των γυμναστών. Ο επικεφαλής της “Ηράκλειο-Η Επόμενη Μέρα”, κ. Γιώργος Βλαντής, ζήτησε από τη Διοίκηση του Δήμου να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο  και να μην γίνεται αντιπαράθεση σε “επίπεδο ανακοινώσεων”.   

Δήμαρχος: “Έχουμε θέσει προϋποθέσεις για να συνεργαστούμε με τα σωματεία”

Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος εξήγησε ότι, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Δήμου με τα ποδοσφαιρικά σωματεία Α.Ε. Ηρακλείου και “Ερμής” για τις ώρες χρήσης των γηπέδων, τέθηκε από τους ανθρώπους των συλλόγων το θέμα των ακαδημιών. Συγκεκριμένα, τα σωματεία πρότειναν να έχουν την ευθύνη των ακαδημιών που θα φέρουν το όνομα και το σήμα του Δήμου, αλλά και το λογότυπο των σωματείων.

Ο κ. Γεωργόπουλος είπε πως η Δημοτική Αρχή έθεσε κάποιες προϋποθέσεις, προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα, όπως να έχει ο Δήμος καθ' ολοκληρίαν τη διαχείριση και αφού πρώτα ενημερωθούν οι γονείς, οι οποίοι θα αποφασίσουν για το θέμα. “Αν δεν γίνουν αυτά που επιθυμούμε, οι ακαδημίες θα μείνουν ως έχουν,” είπε ο Δήμαρχος, που κατηγόρησε τους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης, διότι έβγαλαν τις ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν πρώτα ενημέρωση για το θέμα από τη Διοίκηση. Δεν δίστασε δε να κάνει λόγο και για σκοπιμότητα εκ μέρους της Αντιπολίτευσης, ώστε να γαντζωθεί στην εξουσία.    


Η επιθετική ανακοίνωση των σωματείων
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναγνώστηκε ανακοίνωση των δύο Προέδρων των σωματείων, κ.κ. Μπελίτσου (Α.Ε. Ηρακλείου) και Χαριτωνίδη (“Ερμής”), σχετικά με το θέμα των ακαδημιών, με την οποία δίνονται εξηγήσεις για την πρόταση των συλλόγων και επιρρίπτονται ευθύνες για τη στάση κάποιων Συμβούλων της Αντιπολίτευσης. Σε αυτήν αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: “...Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι οι ακαδημίες του Δήμου δεν είχαν και δεν μπορούν να έχουν επίσημο χαρακτήρα, αφού δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επίσημες ποδοσφαιρικές ενώσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση στην ΕΠΣΑ. Δηλαδή οι αθλούμενοι δεν θα μπορέσουν να αγωνιστούν ποτέ σε επίσημα πρωταθλήματα ή τουρνουά.

Κάθε δε προσπάθεια που γίνεται από παράγοντες της αθλητικής δημοτικής επιχείρησης με τη συμμετοχή σε ποδοσφαιρικά τουρνουά είναι παράτυπη και βάζει σε κίνδυνο τις δύο επίσημες ποδοσφαιρικές ομάδες του Ηρακλείου, τις οποίες η ΕΠΣΑ μπορεί να τιμωρήσει άμεσα με αφαίρεση βαθμών από τα πρωταθλήματα που συμμετέχουν. Εκ μέρους των δύο σωματείων που εκπροσωπούν το ποδόσφαιρο της πόλης μας, γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια εδώ και χρόνια για την ανάπτυξη των ακαδημιών ποδοσφαίρου του Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα το συνεχές ενδιαφέρον για νέες καινοτόμες προτάσεις, καταθέσαμε κοινά τις απόψεις μας στο Δήμαρχο Ηρακλείου σχετικά με το μέλλον του μαζικού αθλητισμού στο Ηράκλειο. Οι προτάσεις μας αφορούν την ανάπτυξη από κοινού με το Δήμο των ακαδημιών, με ανάληψη εξ ολοκλήρου από το Δήμο της οικονομικής διαχείρισης, με ένα ελάχιστο κόστος μηνιαίας συμμετοχής 20 ευρώ για κάθε αθλούμενο. Οι ομάδες αναλαμβάνουν το έργο της αθλητικής ποδοσφαιρικής εκπαίδευσης με καταρτισμένους προπονητές με εξειδίκευση στο ποδόσφαιρο και με γυμναστές που θα απορροφηθούν και από την αθλητική επιχείρηση του Δήμου. 

Οι ακαδημίες θα έπαιρναν την ονομασία Ακαδημίες Δήμου Ηρακλείου, παίρνοντας το σήμα του Δήμου και το λογότυπο των ομάδων. Όλα πλέον τα παιδιά θα είχαν το δικαίωμα έκδοσης δελτίου αθλητικής ιδιότητας και θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΟ και της ΕΠΣΑ εξασφαλίζοντας το δικαίωμα για τη διάκριση τους με τη συμμετοχή στις μεικτές ομάδες της ΕΠΣΑ η ακόμα και στα εθνικά κλιμάκια της ΕΠΟ. Η πρότασή μας προς τον Δήμαρχο περιλάμβανε και σημεία που για τις ομάδες θεωρούνται φυσικά και αναπόσπαστα κομμάτια της λειτουργίας μας, όπως η ιατρική παρακολούθηση των αθλούμενων από τις πολύ μικρές ηλικίες έως και τα ανδρικά τμήματα, κατά τη διάρκεια όλων των προπονήσεων και αγώνων, κάτι που δεν προσφέρουν οι ακαδημίες του Δήμου σήμερα, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των παιδιών.

Ο Δήμαρχος και ο εκπρόσωπος των ακαδημιών του Δήμου, κ. Μικρόπουλος, χαιρέτισαν με ενδιαφέρον τις προτάσεις μας, τις οποίες αναλύουμε στην παρούσα συνοπτικά, και επιφυλάχτηκαν για την επίσημη απάντηση τους αφού ενημερώσουν και συζητήσουν διεξοδικά το θέμα με τους γονείς, τους γυμναστές και κάθε αρμόδιο.  Οι διοικήσεις των σωματείων θέλουν και μπορούν να ενημερώσουν κάθε ενδιαφερόμενο για το σχεδιασμό της ανάπτυξης της συγκεκριμένης ιδέας και φυσικά όλους εκείνους που βιάστηκαν, εκ νέου, να μας κρίνουν άδικα και τοποθετήθηκαν άσκοπα εξυπηρετώντας, ενδεχόμενα, δικούς τους σκοπούς. Λυπούμαστε διότι για μια ακόμα φορά θα αποδειχτεί ότι οι εραστές της στασιμότητας κατέστρεψαν τις προσπάθειες εκείνων που ασταμάτητα κοπιάζουν, προσφέρουν και εξελίσσονται”.

Αντεπίθεση από Κουτρούλη και Μπάμπαλο
  
Απάντηση στην επιθετική επιστολή των Προέδρων δόθηκε τόσο από τον κ. Κυριάκο Κουτρούλη, όσο και από τον κ. Νίκο Μπάμπαλο. Ο κ. Κουτρούλης θεώρησε “άδικη” την  επιστολή αναφορικά με την αθλητική πολιτική του Δήμου. “Δεν έχουν καταλάβει τι είναι μαζικός αθλητισμός και τι σωματειακός αθλητισμός. Ο Δήμος ασκεί μαζικό αθλητισμό και δεν καταλαβαίνω ποιος τους δίνει το δικαίωμα να μπλέξουν το μαζικό με το σωματειακό αθλητισμό. Ο μαζικός αθλητισμός πρέπει να γίνεται από το Δήμο,” είπε ο κ. Κουτρούλης που ζήτησε επίσης να μειωθεί η οικονομική συμμετοχή των γονέων. Ο κ. Μπάμπαλος, από την πλευρά του, υποστήριξε πως η Δημοτική Αρχή μεθόδευσε αυτή την κίνηση με τα σωματεία, επειδή οι προπονητές είναι απλήρωτοι τόσους μήνες. “Τα σωματεία παίρνουν επιχορήγηση, φως και νερό από το Δήμο. Δεν θα έπρεπε να στείλουν μια τέτοια ανακοίνωση,” ήταν το σχόλιο του κ. Μπάμπαλου.      

Φωνές και παράπονα από γονείς

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκλεισε με ένταση, καθώς γονείς παιδιών που πηγαίνουν στις ακαδημίες, αλλά και ένας γυμναστής ζήτησαν να μάθουν, σε έντονο ύφος, πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι επί μήνες απλήρωτοι προπονητές. Κάποιοι γονείς έθεσαν και θέματα λειτουργίας των ακαδημιών, όπως το γεγονός ότι συγκεντρώνονται πολλά παιδιά σε ένα γήπεδο, αλλά και την έλλειψη εξοπλισμού. “Πότε έχει έρθει κάποιος από εσάς εκεί πάνω;” φώναξε ένας εκ αυτών προς τα μέλη της Διοίκησης.

Από το www.xtypos.gr