ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Στο προσκήνιο έφερε και πάλι η Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου το ζήτημα της εισόδου ιδιωτών στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.

Αναφορά στο θέμα έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός ημερησίας διάταξης, ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος με αφορμή παρατήρηση του Δημοτικού Συμβούλου της αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Βλαντή για την κατάσταση της καθαριότητας. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που υποβάλλονται παράπονα για αυτό το θέμα είτε από Δημοτικούς Συμβούλους είτε από κατοίκους.

Ο Δήμαρχος λοιπόν απαντώντας στις επικρίσεις είπε αρχικά πως όταν η παράταξη του ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου βρήκε έναν “παμπάλαιο” οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας τον οποίο και βελτίωσε αυξάνοντας τις προβλεπόμενες θέσεις σε καθαριότητα και πράσινο. Μετά μίλησε για την προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, μέσα στην οποία προβλέπονται θέσεις εργατών καθαριότητα και πρασίνου για την οποία, όμως ακόμα δεν έχει δοθεί η τελική έγκριση από το ΑΣΕΠ (έχει υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο) ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες.

“Έχουμε προτείνει να πάρουμε ιδιωτικό συνεργείο να δουλέψει μέχρι να προσληφθεί ο πρώτος μόνιμος ώστε να λάμπει το Ηράκλειο. Δεχτείτε το και το κάνουμε αμέσως” κάλεσε τους Συμβούλους της αντιπολίτευσης ο κ. Γεωργόπουλος. Ο Δήμαρχος υποστήριξε πως το επίπεδο της καθαριότητας είναι καλύτερο σήμερα από ότι στο παρελθόν και σημείωσε την απόκτηση νέων οχημάτων και εξοπλισμού. Υπογράμμισε δε τις προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού για να είναι καθαρή η πόλη αναγνωρίζοντας όμως ότι ο αριθμός δεν επαρκεί. “Προκαλώ το  Σώμα τώρα να αποφασίσουμε να πάρουμε ιδιωτικό συνεργείο μέχρι να προσληφθεί ο πρώτος μόνιμος“ επανέλαβε την πρόταση του.    

Παρέμβαση έκανε ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει εκ του νόμου εκχώρηση της αρμοδιότητας σε ιδιώτες. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί με νομοθετική ρύθμιση να παρατάθηκε μέχρι το τέλος του 2010 η  δυνατότητα ανάθεσης της παοπκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες αλλά διευκρίνισε πως αυτή η παράταση αφορά κυρίως παραθεριστικους δήμους των οποίων ο πληθυσμός πολλπαλασιάζεται τους θερινούς μήνες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της καθαριότητας των περιοχών τους.   

Το θέμα βέβαια δεν είχε συνέχεια και η πρόταση του Δημάρχου  έμεινε στον αέρα καθώς είναι γνωστό ότι η αντιπολίτευση σύσσωμη απορρίπτει την είσοδο ιδιωτών στην καθαριότητα.

Επίθεση στην αντιπολίτευση
Λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση η Δημοτική Αρχή εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την κατάσταση της καθαριότητας στο Δήμο Ηρακλείου εξέδωσε η Δημοτική Αρχή με το οποίο δίνει απάντηση στις κατηγορίες που κατά καιρούς διατυπώνονται εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.   

Στο δελτίο η διοίκηση καταθέτει για μια ακόμα φορά την πρόταση για την είσοδο ιδιωτών στην καθαριότητα μέχρι να γίνουν οι πρώτες προσλήψεις μονίμων και επιρρίπτονται ευθύνες στην αντιπολίτευση (!) επειδή δεν την έχει κάνει δεκτή. 

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: “Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την καλύτερη δυνατή καθαριότητα στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής και τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών αποτελούν αδιαμφισβήτητα από την πρώτη κιόλας ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του δημάρχου Σταύρου Γεωργόπουλο τη νούμερο ένα προτεραιότητα.

Δεδομένου του απαρχαιωμένου Οργανισμού, ο οποίος προέβλεπε δυσανάλογα λίγες θέσεις εργαζομένων στην καθαριότητα και το περιβάλλον σε σχέση  τον ιδιαίτερα αυξημένο πληθυσμό του δήμου, ο δήμαρχος της πόλης επικαιροποίησε τον Οργανισμό με βάση τις νέες αυξημένες ανάγκες. Στη συνέχεια με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή έκανε αίτημα στο ΑΣΕΠ για διορισμό εργατών καθαριότητας – περιβάλλοντος κ.λ.π. Ωστόσο, οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες που ακόμα και σήμερα δεν έχουν εγκριθεί οι τελικές θέσεις. Συνεπώς γίνεται κατανοητό ότι παρακωλύεται το έργο της δημοτικής αρχής και δεν μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο.

Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος στο παρελθόν είχε προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο την εκχώρηση μέρους της αρμοδιότητας της καθαριότητας σε ιδιώτες, βάζοντας όμως την εξής ρήτρα: με την πρώτη πρόσληψη  μόνιμου εργάτη στην καθαριότητα, αποχωρούν οι ιδιώτες. Ωστόσο, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Παρ΄ όλα αυτά η δημοτική αρχή επιχειρώντας να καταφέρει το καλύτερο για την πόλη του Ηρακλείου εκσυγχρόνισε και αύξησε το στόλο των απορριμματοφόρων, «οπλίζοντας» έτσι τους εργάτες με νέα μέσα τα οποία υποβοηθούν το δύσκολο έργο τους. «Δεν έχουμε φτάσει στο ποθητό αποτέλεσμα» παραδέχεται ο δήμαρχος προσθέτοντας: « Εάν είχε δεχτεί η αντιπολίτευση την πρότασή μας, την οποία για μια ακόμη φορά επαναφέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Ιουλίου για ανάληψη ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην καθαριότητα, μέχρι την έγκριση των μόνιμων θέσεων, πλην όμως οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης «ποίησαν την νήσσα», η εικόνα της πόλης μας θα ήταν ακόμα καλύτερη. Ωστόσο, εμείς δεν το βάζουμε κάτω και αυτό γιατί θεωρούμε πάντα ότι μπορούμε περισσότερο».

Πάντως, είναι αντιφατικό κάποιοι να μιλούν για βελτίωση της καθαριότητας αφενός χωρίς να καταθέτουν προτάσεις και αφετέρου καταψηφίζοντας τις προτάσεις της δημοτικής αρχής. Τελικά θέλουν πράγματι καθαρό το Ηράκλειο ή απλά αναλώνονται σε στείρες κατηγορίες;”

“Casus belli” για τους συνδικαλιστές

Κάθετα αντίθετος στη συμμετοχή ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας είναι ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, όπως άλλωστε και το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου η ΠΟΕ-ΟΤΑ. “Υπάρχει μεγάλο ψωμί στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων” σημειώνει με νόημα στο Χ-τύπο η Πρόεδρος του σωματείου, κα Κική Καραγεώργου που προσθέτει: “σε όλες οι αναθέσεις αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες το κόστος γυρίζει πίσω στο δημότη προσαυξημένο”. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών από όπου και αν επιχειρηθεί θα είναι αιτία πολέμου για το συνδικαλιστικό κίνημα, προειδοποιεί η κα Καραγεώργου.

Από το www.xtypos.gr