ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94FM

Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής, επικεφαλής της «ΑΚΕΠ – Ηράκλειο Επόμενη Ημέρα» και υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος μίλησε το απόγευμα του προηγούμενου Σαββάτου στον «Επικοινωνία 94.0 fm» στο πλαίσιο της εκπομπής «Η Ζωή στην Πόλη» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Τατούλης. Σας παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα των όσων είπε ο κ. Βλασσόπουλος όπως επίσης και το ηχητικό αρχείο της συνέντευξης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΩΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΚΕΠ
«
Η ΑΚΕΠ είναι μια κίνηση χωρίς κομματικές καταβολές και χωρίς χρίσματα. Τα προβλήματα της πόλης, η αγωνία για το τι θα γίνει και η ανησυχία για την καθημερινότητα που αλλάζει προς το χειρότερο κάθε μέρα μας οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της κίνησης.  Στην αρχή βρεθήκαμε λίγοι και πολλοί περισσότεροι στη συνέχεια. Είναι μια λύση η οποία δεν μπορεί να δοθεί από αυτούς που επί χρόνια διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτής της πόλης. Μια λύση που δεν μπορεί να δοθεί από ομάδες, συνδυασμούς και παρατάξεις οι οποίες είναι δεμένες στο άρμα των κομματικών συμφερόντων. Σήμερα η ΑΚΕΠ είναι μαζί με την «Ηράκλειο- επόμενη ημέρα».  Δεν καταγράφουμε κομματικές δυνάμεις και κανείς από εμάς δεν επιδιώκει να βάλει παρακαταθήκες για να διαπραγματευτεί το πολιτικό του μέλλον. Άλλωστε η υπέρβαση είναι κάτι που ανήκει συνολικά σε όλους τους Ηρακλειώτες».

ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ 
« Είναι σίγουρο ότι η επόμενη διοίκηση του δήμου θα βρεθεί αντιμέτωπη με πάρα πολλά προβλήματα. Οι θεσμικές αλλαγές που επιφέρει ο νόμος για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας είναι μπροστά μας. Μας περιμένουν νέες δομές και υπηρεσίες και ένας νέος κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας για το δήμο και τα νομικά του πρόσωπα. Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, κατάργηση νομικών προσώπων, μεταφορά προσωπικού προς όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα. Αυτές είναι δύσκολες προκλήσεις ακόμη και για τους οργανωμένους δήμους.

Πόσο μάλλον για αυτόν του Ηρακλείου που δεν είναι ένας από αυτούς. Ταυτόχρονα όμως έχουμε μια ευκαιρία. Πρέπει να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός αναδιάρθρωσης με αξιοκρατικά κριτήρια ο οποίος θα είναι προς όφελος των δημοτών. Δεν έχουμε λόγο να κοροϊδέψουμε κανέναν. Αυτή η προσπάθεια θα είναι δύσκολη και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Η προσπάθεια μας δεν θα έχει κανένα νόημα χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή όλων των πολιτών. Δεν ζητάμε από τους συμπολίτες μας την ψήφο τους. Ζητάμε τη συμπαράσταση τους και την ενεργή συμμετοχή τους σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας στους κοινούς αγώνες και στην κριτική για ένα καλύτερο αύριο.
Είναι σίγουρο ότι θα κάνουμε λάθη αφού μόνο αυτοί που δεν κάνουν τίποτα αποφεύγουν τα λάθη. Δεν φοβόμαστε και δεν θα σταθούμε με καχυποψία απέναντι στην κριτική».     

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»
« Η ΑΚΕΠ από τη γέννηση της αποτελεί προϊόν συνεργασίας πολιτών. Από την αρχή είμαστε μια πολυσυλλεκτική δημοτική κίνηση και τώρα ενισχυθήκαμε με την συνεργασία με την «Ηράκλειο- επόμενη ημέρα» και τον κ. Γιώργο Βλαντή. Αυτό δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Από τις 22 Μαρτίου 2009 που παρουσιάσαμε την ιδρυτική μας διακήρυξη ήμαστε υπέρ των συνεργασιών με πρόσωπα και πολιτικές κινήσεις στο πλαίσιο των αρχών και θέσεων που είχαν τεθεί σε επίπεδο κειμένου.

Είχαμε τονίσει ότι είμαστε ανοικτοί σε ένα διάλογο με απόρριψη προκαταλήψεων, συγκεκριμένες αλληλοδεσμεύσεις και ίσα δικαιώματα. Συνεργασίες και συγκλίσεις επιδιώξαμε και επιδιώκουμε πάντα στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πόλης. Το γεγονός ότι ο κ. Βλαντής συνομιλούσε και με άλλους χώρους είναι κάτι αναμενόμενο στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη συμφωνία μεταξύ μας.

Ο κ. Βλαντής ποτέ δεν το έκρυψε αυτό. Άλλωστε ο ίδιος στις 20 Ιουλίου όταν παρουσιάσαμε επίσημα τη συνεργασία μας ευχαρίστησε δημόσια τον πρώην δήμαρχο κ. Μαστοράκο για την πρόταση που του έκανε να ηγηθεί ο ενός κοινού ψηφοδελτίου». 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΟ «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ «ΑΚΕΠ» ΜΕ ΤΗΝ «ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ»
« Όλα ήταν στο πλαίσιο μιας εσωτερικής διαδικασίας που κίνησε η «Ηράκλειο – Επόμενη Ημέρα» και η απόφαση για τη δική μας συνεργασία πάρθηκε μέσα από την πλειοψηφία των μελών της. Εγώ όμως δεν μπορώ να επέλθω σε μια εσωτερική διαδικασία ενός δημοτικού συνδυασμού.  Σε τι ακριβώς διαφώνησαν είναι κάτι που δεν μπορώ να γνωρίζω. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζεται. Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο σεβασμός προς το πρόσωπο της κ. Κατσινοπούλου αλλά και προς όλους τους συνεργάτες της είναι δεδομένος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση μας δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστούμε θα το πράξουμε για το καλό της πόλης».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΩΣΤΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
« Η κίνηση μας είναι πολυσυλλεκτική και αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Στο ψηφοδέλτιο εκπροσωπήθηκαν όλες οι γειτονιές του Ηρακλείου. Το ερώτημα όμως που μου θέτετε σήμερα το έχουν κάνει πολλοί δημότες. Εγώ δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου. Η θέση που διατυπώσαμε στην ιδρυτική μας διακήρυξη παραμένει αμετάβλητη. Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό.

Εδώ υπάρχει μια συγκεκριμένη γραπτή παραίτηση και των δυο δημοτικών συμβούλων και είναι κάτι που συνιστά πολιτική πράξη. Υπάρχει και κάτι άλλο. Ότι όλοι γνωρίζουμε πώς σήμερα η δημοτική αρχή είναι ένας άνθρωπος που αποφασίζει για όλα. Δεν συναποφασίζουν και αυτό δεν είναι ψέματα. Στους πρώτους 16 μήνες είχα την τιμή να βρίσκομαι στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Όταν ο Κώστας Μήνας και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι συζητούσαμε από την αρχή την αναχρηματοδότηση των δανείων κάτι το οποίο θα επέφερε ετήσιο όφελος στο δήμο της τάξεως των 4 εκατ. Ευρώ.

Αν γινόταν αυτό δεν θα υπήρχε το φαινόμενο να είστε απλήρωτοι τώρα 3,5 μήνες και να μην έχουν πληρωθεί εργαζόμενοι και σε άλλες υπηρεσίες του δήμου και όχι μόνο στη ραδιοφωνία. Είμαστε ο μοναδικός δήμος από τις γύρω περιοχές που δεν προχώρησε στην αναχρηματοδότηση των δανείων. Η παραίτηση του Κώστα Μήνα έγινε σε ένα χρονικό σημείο το οποίο για εμάς δικαιολογεί απερίφραστα το γεγονός ότι είναι σήμερα μαζί μας και δίνει το δικό του αγώνα. Από εκεί και πέρα τα λάθη είναι για όλους και συμβαίνουν γενικότερα στην πολιτική.   Και εγώ ήμουν 16 μήνες στο δημοτικό συνδυασμό του κ. Γεωργόπουλου και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι έμειναν παραπάνω. Αυτό όμως δεν έχει σημασία.

Σημασία έχει ότι αναγνωρίσαμε το λάθος μας. Δεν δημιουργήσαμε κανένα πρόβλημα. Απεναντίας πολύ έντιμα δώσαμε τις παραιτήσεις μας. Από εδώ και στο εξής γίνεται μια νέα αρχή σβήνοντας όλα αυτά τα οποία έχουν συμβεί στο παρελθόν».

 

Από www.94fm.gr