ΜΕΛΕΤΕΣ, ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ξανά σε αναβρασμό βρίσκονται εκατοντάδες ιδιοκτήτες και κάτοικοι στην περιοχή Μαγκουφάνα Φιξ του Δήμου Ηρακλείου μετά από  τη νέα καθυστέρηση στην υπόθεση της ένταξης της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης.

Πρόκειται για μια υπόθεση που εκκρεμεί, όπως έχει γράψει η τοπική εφημερίδα Χ-τύπος σε επανειλημμένα ρεπορτάζ της, εδώ και δεκαετίες, λόγω γραφειοκρατικών  διαδικασιών αλλά και αντικρουόμενων απόψεων και συμφερόντων, ταλαιπωρώντας τους ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους.

Η περιοχή είχε ενταχθεί στο Σχέδιο το 2005 με απόφαση του τότε Yπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργου Σουφλιά, η οποία όμως ακυρώθηκε το 2007 από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), λόγω μη νομιμότητας της διαδικασίας αφού δεν είχε εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα! Έκτοτε ξεκίνησε από το Δήμο μια νέα διαδικασία και η μελέτη υποβλήθηκε εκ νέου προς έγκριση, ενώ ο Δήμος υπέβαλε αργότερα και γεωλογική μελέτη καταλληλότητας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ).

Ωστόσο, το ΥΠΕΚΑ με έγγραφο του προς το Δήμο Ηρακλείου ζητάει μια σειρά νέων στοιχείων, γνωμοδοτήσεων και μελετών, προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία της Γεωλογικής Μελέτης. Μεταξύ αυτών είναι και οι μελέτες για το νεκροταφείο του Δήμου Ηρακλείου που γειτνιάζει με την υπό ένταξη περιοχή (αν και ανάμεσα τους υπάρχει πολεοδομημένη έκταση!) γνωμοδοτήσεις για την κάλυψη ρεμάτων και την απορροή των ομβρίων από Νομαρχία και τους Δήμους Ηρακλείου και Πεύκης, καθώς και γνωμοδότηση από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), σχετικά με το αν απαιτείται τροποποίηση των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων Ηρακλείου και Πεύκης.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι για να προχωρήσει η υπόθεση δεν απαιτούνται πλέον ενέργειες από το Δήμο Ηρακλείου, αλλά και από άλλους τρεις φορείς (ΔήμοΠεύκης, Νομαρχία και ΟΡΣΑ), κάτι που αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω τη διαδικασία.

Συνάντηση με το Δήμαρχο Ηρακλείου
Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, επιτροπή των κατοίκων συναντήθηκε στο Δημαρχείο Ηρακλείου με τον Δήμαρχο της πόλης, κ. Σταύρο Γεωργόπουλο σχετικά με το θέμα. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους κατοίκους, πως ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να κάνει τις νέες μελέτες που απαιτούνται, ενώ υποσχέθηκε πως θα ασκήσει πιέσεις, ώστε να ενεργοποιηθούν και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο Σύλλογος των κατοίκων “Ειρήνη” σε δελτίο τύπου που εξέδωσε σχετικά με τη συνάντηση αναφέρουν τα εξής: “Τόσο ο Δήμαρχος κ. Γεωργόπουλος όσο και ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κυριάκος Μακρής, πολιτικός μηχανικός, δεσμεύτηκαν για την πλήρη συνεργασία του Δήμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άσκηση πίεσης προς το υπουργείο για την οριστική διευθέτηση του θέματος”.

Τα ερωτήματα που θέτουν οι κάτοικοι, μέσα από την ανακοίνωσή τους, είναι τα ακόλουθα:
1. Γιατί αρχικά το 2005 δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, ώστε να μην ακυρωθεί από το ΣτΕ η απόφαση;
2. Ποιός ευθύνεται για αυτό;
3. Ποιά η ζημιά που δημιουργήθηκε στους οικοπεδούχους;
4. Γιατί το Υπουργείο δε ζήτησε αυτά που ζητά σήμερα, όταν έγινε η αρχική μελέτη;
5. Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και ποια ή ζημιά για πολλαπλή φορά στους οικοπεδούχους;
6. Ποιός θα αποζημιωθεί αν και εφόσον υπάρχουν ευθύνες από την πλευρά των ιδιοκτητών;

“Για άλλη μια φορά, η γραφειοκρατία και η κρατική αναλγησία μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι το κράτος δεν είναι μόνο διεφθαρμένο, αλλά και ανίκανο, παρά το ότι αμείβεται από τους φόρους μας που συνεχώς αυξάνει".

Ο σύλλογος των οικοπεδούχων με την ονομασία “Ειρήνη” θα συνεχίσει την προσπάθεια για την επίλυση του θέματος και θα επιδιώξει πλέον και τη δικαστική οδό τόσο για τη δικαίωσή του όσο και για την αποζημίωση, όσων έχουν θίγει από τη αμέλεια των αρμόδιων κρατικών φορέων” καταλήγει η ανακοίνωση των κατοίκων.

Από το www.xtypos.gr