ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ/ΝΕΑ; ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΧΕΡΙΑ!

ΕΙΣΑΙ NEOΣ/NEA;
ΕΙΣΑΙ TO TARGET GROUP ΤΟΥΣ

Κοιτάζεις γύρω σου και βλέπεις υποψήφιους, παρατάξεις, λογότυπα… Κοιτάζεις γύρω σου και βλέπεις χαμόγελα, χειραψίες, αγκαλιές, φιλιά… Παντού…

Σε αφίσες, σε φυλλάδια, στον τοπικό τύπο. Όλοι είναι καλοντυμένοι, σωστοί οικογενειάρχες, επιτυχημένοι επαγγελματίες, μπορεί και καλοί χριστιανοί…
Και πάνω από όλα έχουν όραμα… για μια πόλη με δέντρα, πάρκα, πλατείες… ακόμη και ενυδρείο!!!

Οπωσδήποτε θα είναι κοντά στον πολίτη και μετά τις εκλογές …με την ευγενική συνδρομή των ΜΑΤ αν χρειαστεί.

Αρκετοί δηλώνουν τελευταία και πολέμιοι του Μνημονίου… άσχετα που πολλά σημεία του τα εφαρμόζουν ήδη… με μεγάλη τους ευχαρίστηση.
Αλλά ας είναι, γιατί τουλάχιστον αγαπάνε εμάς τους νέους και τις νέες…

7 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΑΝ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ;
-Μια Κυριακή είναι κι αυτή, δε θα χάσουμε και τον ύπνο μας…
-Από την άλλη, βέβαια, η αποχή δεν είναι λύση, αλλά …όλοι ίδιοι δεν είναι;

Κι όμως δεν είναι μια μέρα σαν τις άλλες. Γιατί αυτό που την ακολουθεί είναι άλλη μια τετραετία χωρίς άλλα χαμόγελα, χειραψίες και λογότυπα. Ίσως απλά αλλάξει ο διαχειριστής της μίζερης θαλπωρής μας. Είναι όμως αυτό αρκετό για να αλλάξει το τοπίο;

Θέλουμε οι εναλλακτικές φωνές να ακουστούν δυνατά! Δεν θα τους χαρίσουμε την πόλη μας τόσο εύκολα. Αυτή τη φορά, θα βρουν απέναντι τους μια ισχυρή αντιπολίτευση και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις γειτονιές της πόλης.

ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΜΕ ΑΥΤΟ;
Είμαστε νέοι και νέες που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε στο Ηράκλειο. Συναντηθήκαμε στους αγώνες για τη διάσωση της πλατείας από τα σχέδια του Δημάρχου για τη κατασκευή γκαράζ, για τη διάσωση του Κτήματος Φιξ, στην υπεράσπιση των συμβασιούχων του Δήμου.

Συμπορευτήκαμε στο κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16 γιατί η παιδεία δεν είναι για πούλημα, στην εξέγερση του Δεκέμβρη γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι αξία αναπαλλοτρίωτη, στα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ και στα Φόρουμ γιατί το όπλο μας είναι η αλληλεγγύη. Και βέβαια στους δρόμους ενάντια στο Μνημόνιο και τα αδιέξοδα στα οποία καταδικάζει πρώτους από όλους εμάς, τους νέους και τις νέες.             
    
ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΦΥΛΑΚΗ
Βλέπουμε τη γειτονιά των παιδικών μας χρόνων πνιγμένη στην εντατική δόμηση, το κυκλοφοριακό χάος και την περιφρόνηση του δημόσιου χώρου. Νιώθουμε ασφυκτικά κλεισμένοι σε έναν αστικό ιστό που εξακολουθεί να πυκνώνει ανεξέλεγκτα στραγγαλίζοντας το ζωτικό μας χώρο.

Κάτι όμως κινείται! Η πλατεία επανοικειοποιείται από τους κατοίκους, κυρίως τους νέους και τα κινήματα πολλαπλασιάζονται και φέρνουν στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες αυτής της πόλης.
Πως μπορεί κάτι τέτοιο να συνεχιστεί;
- Καμιά ιδιωτικοποίηση – χτίσιμο των τελευταίων ελεύθερων οάσεων.
- Όχι άλλα Ι.Χ., έχουμε αρκετά! Ενίσχυση της τοπικής και διαδημοτική συγκοινωνίας και, επιτέλους, ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων! Εφαρμογή προγράμματος ελεύθερης χρήσης δημοτικών ποδηλάτων.
- 24ωρη λειτουργία του ηλεκτρικού και του μετρό την Παρασκευή και το Σάββατο.
                  
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ!
Ζούμε σε ένα Ηράκλειο-υπνωτήριο με μια κεντρική πλατεία-μαζικό διασκεδαστήριο. Πολιτιστική στασιμότητα, πολυέξοδες ανούσιες φιέστες και εμπορευματοποίηση σε κάθε δυνατή μορφή.
Μια πόλη που καθηλώνει τους κατοίκους της στην αδράνεια.

Ο Δήμος που διεκδικούμε κινείται σε μια άλλη κατεύθυνση, που αναιρεί αυτή τη λογική με πράξεις όπως:
- Ίδρυση κοινωνικού χώρου από τις συλλογικότητες και τους ενεργούς πολίτες της πόλης, υπό την αιγίδα του δήμου.
- Σύσταση πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων (μουσικής, κινηματογραφικής, φωτογραφικής κτλ.). Θέλουμε ένα Δήμο που να στηρίζει τις ανησυχίες μας.
- Παραχώρηση ζώνης στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα για εκπομπές από ομάδες και  συλλογικότητες που χρειάζεται να ακουστεί η φωνή τους (νέοι μετανάστες, LGBT, προγράμματα απεξάρτησης τοξικομανών)

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;
Για να γίνουν αυτά και άλλα τόσα χρειάζεται να είμαστε όλοι μαζί, χρειάζεται να αποφασίζουμε συλλογικά. Ο ατομικός δρόμος που πλασαρίστηκε ως συνταγή ζωής στα χρόνια της ανάπτυξης, μόνο μοναξιά και μιζέρια μπορεί να μας εγγυηθεί στα χρόνια των απολύσεων, της ανεργίας και της φτώχειας.

Να τους πάρουμε την παρτίδα προτάσσοντας την αλληλεγγύη και τη συμμετοχή.
Πώς;
- Να διαμορφώσουμε μια νέα καθημερινότητα, με κοινές δράσεις στις γειτονιές και τους χώρους που δραστηριοποιούμαστε
- Να φέρουμε τις δικές μας ανάγκες και ανησυχίες στο προσκήνιο της Πολιτικής.
- Να πάρουμε εμείς τις αποφάσεις για ότι μας αφορά. Ουσιαστική και όχι διακοσμητική συμμετοχή των νέων σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, από το Δημοτικό Συμβούλιο, ως τις Επιτροπές και τα Νομικά Πρόσωπα.

Ας τελειώνουμε επιτέλους με αυτό το πανηγύρι

ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ/ΝΕΑ; ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΧΕΡΙΑ!