Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ

Αν και λίγο καθυστερημένα αλλά ποτέ δεν είναι αργά, σε μια συζήτηση φίλων ειπώθηκαν κάποιες σκέψεις που είχαν πραγματικά ενδιαφέρον.

Το θέμα έχει να κάνει με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με το 2006 και πριν από τις προηγούμενες εκλογές που είχε αρχίσει να γίνεται κουβέντα από τον Νίκο Μπάμπαλο στον Γιώργο Μαστοράκο περί διαδοχής του.

Η όλη ιστορία είχε τη γνωστή εξέλιξη με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2006, και την κρίση που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην σημερινή κατάσταση με την «επιβολή» υποψηφίου από τα κεντρικά του κόμματος με σκοπό την «ενότητα» της πράσινης παράταξης στο Ηράκλειο.

Το ερώτημα που τέθηκε ήταν το εξής:
Γιατί ο διάδοχος του Μαστοράκου να ήταν ο Νίκος Μπάμπαλος?

Δεν υπήρχαν αρχαιότερα στελέχη με περισσότερη προσφορά στα δημοτικά από τον Νίκο Μπάμπαλο?

Γιατί ο ίδιος ο Νίκος Μπάμπαλος εκβίασε τον Γιώργο Μαστοράκο να του δώσει το δακτυλίδι παρακάμπτοντας τα υπόλοιπα στελέχη της παράταξης με περισσότερα χρόνια παρουσίας στα δημοτικά συμβούλια και στις διοικήσεις του δήμου?

Τι το διαφορετικό είχε ο Νίκος Μπάμπαλος που δεν είχαν οι υπόλοιποι για να πάρει την σκυτάλη από τον Γιώργο Μαστοράκο και να συνεχίσει την πορεία της «Δημοκρατικής Συνεργασίας»?

Αυτά είναι ερωτήματα που δεν τα έχουν σκεφτεί σίγουρα ούτε εκείνοι που υποστηρίζουν τον ίδιο τον Νίκο Μπάμπαλο.

Το θέμα είναι ότι σήμερα που τίθεται αυτό το ερώτημα είναι διαφορετικά από το να γίνονταν πριν από 6 χρόνια.

Ο Νίκος Μπάμπαλος από μόνος αποφάσισε ότι αυτός πρέπει να είναι ο επόμενος υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη του Γιώργου Μαστοράκου, χωρίς καμία συζήτηση μεταξύ των στελεχών της παράταξης, χωρίς να τηρηθούν οι τυπικές δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς κανένα σεβασμό απέναντι στους υπόλοιπους συναγωνιστές του.

Τελικά δε πήρε το δακτυλίδι από τον Μαστοράκο, και ακολούθησε η επόμενη κίνηση της ανεξαρτητοποίησης ενώ είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της «δημοκρατικής συνεργασίας»
Η συνέχεια ήταν η δημιουργία ανεξάρτητης παράταξης με σκοπό την κάθοδο της στις δημοτικές εκλογές του 2006. Η τελευταία 4ετια του Μαστοράκου ήταν καθοριστική για σημάνει την απομάκρυνση του από τον δημαρχιακό θώκο, αφού είχε βάλει την διοίκηση του δήμου στον αυτόματο πιλότο, αφήνοντας τα περιθώρια στους αντιπάλους του να δημιουργήσουν δυναμικές, περισσότερο λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου στο πρόσωπο του Μαστοράκου παρά στην εμπιστοσύνη των υπολοίπων υποψηφίων.

Έτσι ο Στ. Γεωργόπουλος έγινε δήμαρχος, ο Ν. Μπάμπαλος πήρε 14% ένα πολύ καλό ποσοστό για πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη, και όλα αυτά έγιναν γιατί ο Μαστοράκος άφησε να γίνουν, και κάποιοι «συνεργάτες και συνεργάτιδες» που σήμερα βρίσκονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο φρόντισαν να του κάνουν την ζημιά ελπίζοντας σε ταπεινωτική ήττα που έθετε θέμα ηγεσίας.

Με λίγα λόγια μια νοσηρή κατάσταση, η οποία ακόμα και σήμερα εξακολουθεί και κατά την γνώμη μου, ενώ φαινομενικά δείχνει να έχει εξομαλυνθεί μερικώς, αντιθέτως είναι σε χειρότερη κατάσταση.
Οι προσωπικές φιλοδοξίες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, παίζονται θέματα γοήτρου, πισώπλατα μαχαιρώματα και μακριά στο βάθος υπάρχει το ενδιαφέρον για το Ηράκλειο και τους δημότες.

Η άλλη παράταξη που έχει δυναμική για να κερδίσει τον δήμο είναι η παράταξη του Παντελή Βλασσόπουλου ΑΚΕΠ Ηράκλειο Η Επόμενη Μέρα.
Μία νέα παράταξη, που δεν έχουν ακόμα προλάβει να δημιουργηθούν προβλήματα ανάλογα με εκείνα που υπάρχουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ένωση δυνάμεων από διαφορετικούς κομματικούς χώρους, παραμερίζοντας τις προσωπικές φιλοδοξίες με κύριο ενδιαφέρον το Ηράκλειο και τους δημότες.
Ποια είναι η διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες παρατάξεις?

Οι διαφορετικές δυναμικές που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, αλλά και αντισταθμιστικά σε κρίσιμα ζητήματα. Σίγουρα πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά τα πάντα εξαρτώνται από την διαχείριση της συνεργασίας μεταξύ αυτών των δυνάμεων.
Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς σαν δημότες είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον δήμο μας και για την λειτουργία του.

Είναι διαφορετικά να εκλέξουμε μια παράταξη που θα περιορίζεται στο πρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου, χωρίς να υπολογίσουμε την δυναμική των συμβούλων, και διαφορετικά να επιλέξουμε μια παράταξη που η δυναμική της θα εξαρτάται από το σύνολο των εκλεγμένων συμβούλων και όχι από ένα πρόσωπο.

Αυτή την ανατροπή του προσωποκεντρικού ξεπερασμένου μοντέλου στο όνομα του δημάρχου, έχει να προτείνει η παράταξη ΑΚΕΠ Ηράκλειο Η Επόμενη Μέρα, αλλά θα το επαναλάβω ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που έτσι ή αλλιώς κάποια στιγμή πρέπει να γίνει διότι τα δεδομένα αλλάζουν και οι καιροί απαιτούν νέα μοντέλα και προτάσεις διοίκησης και διαχείρισης, χωρίς ηγεμονίες, χωρίς κομματικές ή παραταξιακές πειθαρχίες, δημοτικούς συμβούλους με άποψη και όχι μαριονέτες του κάθε δημάρχου.

Μπορεί να στενοχωρήσει κάποιους το κείμενο, σίγουρα θα εξαγριώσει κάποιους άλλους, θα σπεύσουν αρκετοί να κάνουν τα γνωστά σχόλια, αλλά το θέμα αγαπητοί συνδημότες είναι το Ηράκλειο και όχι η προσωπικές φιλοδοξίες, οι ίντριγκες, οι βεντέτες, οι κοκορομαχίες, οι υπόγειες συναλλαγές, οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, οι πελατειακές σχέσεις γενικώς…

Είναι οι πιο αμφίρροπες δημοτικές εκλογές για τον δήμο μας, που αφήνουν το περιθώριο στους δημότες να κρίνουν πέρα από κόμματα και πελατειακές σχέσεις ή υποχρεώσεις, είναι η πρώτη φορά που οι δημότες του Ηρακλείου έχουν τη ευκαιρία να επιλέξουν νέα πρόσωπα πέρα από τα καθιερωμένα που διοικούσαν τον δήμο επί σειρά ετών.

Η επιλογή είναι δική σας.
Μελετήστε τα δεδομένα που έχετε και πάνω απ’ όλα υπολογίστε το συμφέρον της πόλης γιατί από αυτό εξαρτάται και το δικό σας το συμφέρον.