ΕΥΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΑΡΑ?

Δύο μέρες έμειναν μέχρι να απαλλαγούμε οριστικά και επίσημα από τον απερίγραπτο Στ. Γεωργόπουλο. Στις 29 του μήνα στις 7 το απόγευμα θα γίνει η παράδοση / παραλαβή της διοίκησης του δήμου, και ο Κος Γεωργόπουλος θα πάει σπίτι του ενώ ο Π. Βλασσόπουλος θα είναι επίσημα ο νέος δήμαρχος Ηρακλείου.

Ελπίζω να μην είναι στις 29 Δεκεμβρίου η τελευταία φορά που θα ασχοληθούμε με τον απερχόμενο δήμαρχο καθώς περιμένουμε από την νέα διοίκηση να βγάλει στο φως όσες ατασθαλίες και παρανομίες έκανε στα 4 χρόνια που διοικούσε ο Στ. Γεωργόπουλος τον δήμο μας. Όλοι απορούν που πήγαν τόσα χρήματα, πως είναι δυνατόν να είναι απλήρωτοι επί 4-5 μήνες εργαζόμενοι, απλήρωτα για μήνες ενοίκια που φιλοξενούν δημοτικές υπηρεσίες, απλήρωτοι προμηθευτές, απλήρωτες τόσες άλλες υποχρεώσεις, και το ταμείο του δήμου να είναι σε τέτοια κατάσταση που με το ζόρι κατάφερε να πληρώσει το χριστουγεννιάτικο δώρο των 300 ευρώ στους μόνιμους υπαλλήλους!

Για όσους δεν γνωρίζουν περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει το δώρο Χριστουγέννων ενώ τους οφείλονται μισθοί ακόμα και από τον Αύγουστο, που μάλλον εντάσσονται στην ανθρωποκεντρική πολιτική που είχε η απερχόμενη δημοτική αρχή.

Το στοίχημα για τον Π. Βλασσόπουλο είναι μεγάλο αλλά και δύσκολο, και θα έχει να επιλέξει εύκολες λύσεις ή δύσκολες που θα τον καθιερώσουν και θα τον ξεχωρίσουν στην συνείδηση των δημοτών. Συνήθως όταν κάποιος αναλαμβάνει μια χαοτική κατάσταση, πανικοβάλλεται και στο μυαλό του έρχονται οι «εύκολες» λύσεις, που είναι να απαλλαγεί από βαρίδια και προβλήματα, αλλά αυτό μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε.

Η νέα διοίκηση έχει μια πρόκληση μπροστά της που μπορεί να την μετατρέψει σε ευλογία ή κατάρα και αυτό εξαρτάται από την διαχείριση τις εύστοχες κινήσεις την υπομονή και την πίστη στο θετικό αποτέλεσμα. Ευλογία θα είναι αν καταφέρει και ισορροπήσει την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου και με ριζοσπαστικές επιλογές «νοικοκυρέψει» δημοτικές επιχειρήσεις ώστε να μην αποτελούν βαρίδια για το δήμο μας.

Κατάρα θα είναι εφόσον ακολουθήσει το μοντέλο των προηγούμενων διοικήσεων που ουσιαστικά είχε στην εντατική τις επιχειρήσεις και είναι θέμα χρόνου να μην υπάρχει δυνατότητα υποστήριξης τους από τον δήμο.

Βασική προϋπόθεση και διαφορετική αντιμετώπιση της χαοτικής κατάστασης είναι να τοποθετηθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις και όχι να χαθεί χρόνος με πειραματισμούς που θα κοστίσει ίσως ένα προδιαγεγραμμένο αρνητικό αποτέλεσμα.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι υπεύθυνοι που θα αναλάβουν τις διάφορες θέσεις ευθύνης, δεν γνωρίζω αν εκτός αυτών που ανακοινώθηκαν έχει προβλεφτεί να υπάρχουν κάποιοι γνωρίζοντες που θα παίζουν συμβουλευτικό ρόλο. Αν δεν υπάρχει αυτό τότε το παιχνίδι είναι χαμένο. Δεν σημαίνει κάποιος που εκλέγεται από τους Ηρακλειώτες ότι είναι παντογνώστης, και εφόσον αναλαμβάνει θέση ευθύνης, από υπευθυνότητα και μόνο, ο ίδιος θα πρέπει να καταφεύγει στην αναζήτηση συνεργατών που έχουν την τεχνογνωσία του αντικειμένου που παραλαμβάνει ώστε να έχει την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια.

Όπως έχει δείξει στο παρελθόν η τακτική των δημοτικών συμβούλων που τελούν σε θέσεις ευθύνης, τουμπάρονται από διάφορους μαλαγάνες που εμφανίζονται ως καλοθελητές με διάθεση να παίξουν ακόμα και τον ρόλο του ρουφιάνου, που συνήθως και σύμφωνα είναι άνθρωποι που δεν έχουν γνώση του αντικειμένου και γενικά δεν φημίζονται για την εργατικότητα τους.
Τέτοιες παγίδες είναι γνωστές, αλλά παρόλο που είναι γνωστές, οι υπεύθυνοι καταφέρνουν να πέφτουν μέσα.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και τα πρόσωπα λίγο ή πολύ γνωστά, το αντικείμενο σε κάποιους από την δημοτική ομάδα ίσως να είναι άγνωστο και πρέπει να βρουν τρόπο να το λύσουν αυτό άμεσα.
Σκέφτομαι από την άλλη ότι υπάρχει και η περίπτωση που κάποιοι υπεύθυνοι ενδεχομένως να φοβούνται μήπως καπελωθούν στην περίπτωση που ζητήσουν την συνδρομή κάποιων συμβούλων, από την άλλη μπορεί να καρπωθούν το αποτέλεσμα και να χρεωθούν την επιτυχία από το πέρασμα τους από μια θέση ευθύνης που είναι και το ζητούμενο.

Σίγουρα ο Π. Βλασσόπουλος που ηγείται αυτής της νέας δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις και τρόπο που λειτουργούν οι συνεργάτες που έχει επιλέξει για την διαχείριση των υπηρεσιών του δήμου μας.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσει κανένα περιθώριο σε κανέναν να λειτουργεί αυτοβούλως πόσο μάλλον όταν οι πρακτικές του μπορεί να εκθέσουν την δημοτική αρχή και προσωπικά τον Π. Βλασσόπουλο.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα για την διοίκηση του δήμου είναι ο σεβασμός στο πρόσωπο του δημάρχου και η αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων επιλογών. Είναι εξίσου δύσκολο και ψυχοφθόρο για τον εκάστοτε δήμαρχο να μπορεί να κρατάει τις ισορροπίες και να έχει τον έλεγχο στην δημοτική του ομάδα. Είναι άγνωστο πως μπορεί να λειτουργήσει κάποιος όταν βρεθεί στην εξουσία, και πόσο διαφορετικά μπορεί να σκέφτεται ή να φέρεται, εκεί είναι που χρειάζεται προσοχή και να προλάβει τον εκτροχιασμό του άλλου πριν δημιουργήσει πρόβλημα σε ολόκληρο το σύστημα.

Καλές Γιορτές σε όλους και όλες