ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,
Έχουν περάσει περίπου 10 ημέρες από τη λήξη της συνεδρίασης της επιτροπής διαβούλευσης, στην οποία έχω την τιμή μα είμαι μέλος, και προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου να σας (στην νέα Δημοτική αρχή) δώσει ένα περιθώριο χρόνου, ώστε να προσαρμοστείτε στα νέα σας καθήκοντα και στις επιβαρυμένες υποχρεώσεις σας. Ήθελα να μην γράψω, να συγκρατηθώ όμως κε Δήμαρχε δεν τα κατάφερα διότι:

•    Από την επομένη των εκλογών πολλοί συνδημότες μου κι εγώ σας είχαμε επισημάνει ότι θα’ πρεπε να’ στε έτοιμοι με την ανάληψη των καθηκόντων σας, διότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο.

•    Στην διοίκηση του Δήμου βρίσκονται πρόσωπα που έχουν την συνέχεια της διοίκησης και την σχετική εμπειρία (Βλασσόπουλος, Γαλακτοπούλου, Κεσκινίδης, Οικονομίδης, και κυρίως ο Μήνας). Τώρα περιμένατε να μάθετε την τραγική κατάσταση του Δήμου (από οικονομικής πλευράς τουλάχιστον);

•    Ο «Καλλικράτης» έχει ψηφιστεί ως νόμος από τον Ιούνιο του 2010. Τώρα περιμένατε να ανακαλύψετε τις υποχρεώσεις, τα συμβούλια, τις επιτροπές, κλπ που απαιτούνται;

•    Στις 8/2 αποστείλατε προσκλήσεις πρότασης συμμετοχής στην επιτροπή διαβούλευσης, στις 22/2 την συγκροτήσατε και στις 24/2 την συγκαλέσατε για να γνωμοδοτήσει (σύμφωνα με τον Νόμο) για το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Κι αν όλα έγιναν «πιεστικά» (δεν το αντιλαμβάνομαι γιατί) λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων (μέχρι 28/2 έπρεπε να είχε ψηφιστεί ο Π/Υ), πως ήταν δυνατόν να γνωμοδοτήσουμε για τον Π/Υ χωρίς να έχουμε κανένα έγγραφο, καμιά παρουσίαση οικονομικών στοιχείων , παρά μόνο κάποια απογοητευτικά νούμερα που ακούστηκαν. Και βέβαια παραδεχτήκατε ότι δεν θα διαβουλευτούμε για την ουσία του Π/Υ αλλά για τη φιλοσοφία του!!! Κε δήμαρχε την φιλοσοφία της παράταξης στην οποία προΐσταστε την έχετε αναλύσει προεκλογικά και οι δημότες του Ηρακλείου σας τίμησαν με την ψήφο τους. ΤΩΡΑ ήρθε η δύσκολη ώρα των αποφάσεων, των έργων και της ουσίας αναλαμβάνοντας βέβαια το αντίστοιχο πολιτικό κόστος.

•    Δεν είναι δυνατόν κε Δήμαρχε να μας λέτε για το υπέρογκο ετήσιο έλλειμμα του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού (ετήσιο κόστος 1,7 εκ €, έσοδα 5.000€) και ταυτόχρονα να μην μας παρουσιάζετε ένα σχέδιο άμεσης εξυγίανσης με την συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων σ΄ αυτόν. Τι κάνετε λοιπόν κε  Δήμαρχε θα επιβαρύνετε τον Δήμο με 2εκατ € ετησίως, κάνοντας «κοινωνική πολιτική υπέρ των εργαζομένων και σε βάρος των υπολοίπων δημοτών»

•    Κε Δήμαρχε όσο προγραμματισμένα οργανώνεται τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (Κούλουμα, μουσικές και θεατρικές βραδιές) τόσο κι ακόμη περισσότερο οργανωμένα θα πρέπει να οργανωθούν και τα σοβαρά θέματα του Δήμου. Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες των μελών της επιτροπής διαβούλευσης (ακούστηκαν κατά την γνώμη μου κάποιες συγκροτημένες τοποθετήσεις και προτάσεις), των θεσμικών φορέων του δήμου (ένωση και σύλλογοι γονέων, επιστημονικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις) αλλά και άλλων δημοτών, δημιουργήστε ομάδες εθελοντικής πρωτοβουλίας –εργασίας, αναθέστε στόχους, έργο και χρονικά ορίζοντα. Μην στοχεύσετε στην «τυπική» συμμετοχή της επιτροπής διαβούλευσης (μια ή τρεις φορές το χρόνο) αλλά στην ουσιαστική συμμετοχή ενεργών πολιτών.

•    Κε Δήμαρχε, αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε, όμως γνωρίζατε πολύ καλά την υφιστάμενη κατάσταση και διεκδικήσατε (επιτυχημένα) να σας δοθεί η δυνατότητα να βελτιώσετε τα πράγματα, σύμφωνα τις προεκλογικό σας πρόγραμμα.

•    Εγώ, ως δημότης του Ηρακλείου, δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω εκπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μου και των παιδιών μου (πληρώνω άλλωστε τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στην Αττική, όπως παραδεχτήκατε στην συνεδρίαση της επιτροπής). Είμαι διατιθέμενος να συμβάλω αλλά ταυτόχρονα απαιτώ να τιμήσετε ουσιαστικά την εκλογή σας από τους δημότες του Ηρακλείου.

Με εκτίμηση
Ηλίας Ηλιόπουλος