ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΚΟΙΠΗΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Μετά από ένα σίριαλ ετών που ταλαιπώρησε Δήμο και εργαζόμενους στο μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής αποφάσισε να μεταφέρει το προσωπικό της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΕΚΟΙΠΗΑ - πρώην  ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ) στο νεοσύστατο Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας.

Έτσι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των  περίπου 35 εργαζομένων της  Επιχείρησης (εκπαιδευτικών των Παιδικών Σταθμών) που ήταν και οι μόνοι συμβασιούχοι των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων που δεν μεταφέρθηκαν στο  Δήμο με το νόμο Παυλόπουλου, αν και τηρούσαν τις προϋποθέσεις, λόγω πολιτικής απόφασης (ή για άλλους πολιτικού πείσματος) της προηγούμενης διοίκησης. 

Θυμίζουμε εδώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει πρόσφατα απόφαση για συγχώνευση των δύο Κοινωφελών Επιχειρήσεων της ΚΕΚΟΙΠΗΑ και της  ΚΕΑΠΠΗΑ. Ωστόσο, μετά την λήψη της απόφασης ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα ανάκλησης της, λύσης της επιχείρησης και άμεσης μεταφοράς του προσωπικού στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Και η Δημοτική Αρχή, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, αποφάσισε να κάνει χρήση αυτής της νομοθετικής ρύθμισης ώστε να κλείσει το ζήτημα των εργαζομένων. Έτσι λοιπόν η διοίκηση έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανάκληση της απόφασης για συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων, τη λήψη απόφασης για λύση της ΚΕΚΟΙΠΗΑ και βέβαια στο τέλος τη μεταφορά του προσωπικού της στο Νομικό Πρόσωπο. 

Παρατηρήσεις και ερωτήματα της αντιπολίτευσης
Η στάση της αντιπολίτευσης ήταν θετική απέναντι στο ζήτημα της μεταφοράς των εργαζομένων. Ωστόσο, υπήρξαν ενστάσεις για το γεγονός πως οι εισηγήσεις των θεμάτων δόθηκαν καθυστερημένα στους Συμβούλους, ενώ διατυπώθηκαν διάφορα ερωτήματα σχετικά με τις οφειλές που έχει η ΚΕΚΟΙΠΗΑ αυτή τη στιγμή προς προμηθευτές και εργαζόμενους και πως θα πληρωθούν αυτές από τη στιγμή που θα καταργηθεί η επιχείρηση. Επίσης, τόσο ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Κυριάκος Κουτρούλης όσο και ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη” κ. Νίκος Μπάμπαλος ρώτησαν τη Δημοτική Αρχή γιατί διατηρεί την αθλητική επιχείρηση.

Ο Δήμαρχος απάντησε στο τελευταίο ερώτημα πως μέσα από την επιχείρηση ο Δήμος θα μπορέσει να υλοποιήσει διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Σχετικά με τα χρέη τόνισε πως προτεραιότητα είναι η πληρωμή των εργαζομένων ενώ  θα διατεθεί και ένα ποσό για τις οφειλές της επιχείρησης προς τρίτους. Απαντήσεις σε τεχνικά ζητήματα έδωσε και ο Σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής (όπως και της προηγούμενης) κ. Γιώργος Τέντης.

Οι εξηγήσεις τους πάντως για το θέμα της τακτοποίησης των οφειλών δεν φάνηκε να πείθουν τους Συμβούλους της αντιπολίτευσης όπως τον κ. Γιώργο Παπαδημητρίου και τους κ.κ. Κουτρούλη και Μπάμπαλο. Μάλιστα ο τελευταίος κατέθεσε πρόταση αναβολής των συναφών θεμάτων για 15 ημέρες μέχρι να γίνει επεξεργασία όλα αυτών των ζητημάτων και κυρίως του θέματος διευθέτησης των οφειλών. Η πρόταση του δεν έγινε αποδεκτή ούτε από την αντιπολίτευση με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Νώντα Σπυρόπουλο να ζητάει να προχωρήσει το Σώμα σε απόφαση. “Το μείζον είναι η διασφάλιση των εργαζομένων που είναι επί χρόνια μετέωροι” τόνισε η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών” κα Ειρήνη Κατσινοπούλου που έθεσε ζήτημα λειτουργίας και προσανατολισμού της καινούργιας κοινωφελής επιχείρηση κάνοντας λόγο για κενή επιχείρηση χωρίς προσωπικό.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Κώστας Κοκκινίδης, τόνισε πως η παράταξη θα στηρίξει την πρόταση της διοίκησης, αλλά παράλληλα συμπλήρωσε πως δεν θα γίνει στο μέλλον ανεκτή καμία δικαιολογία για αργοπορία στην πληρωμή των εργαζομένων. Ο κ. Κουτρούλης θύμισε τους αγώνες που έδωσε η αντιπολίτευση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για την τακτοποίηση των εργαζομένων. “Κάποιοι σήμερα τιμητές ήρθαν πολύ αργοπορημένοι” ήταν το σχόλιο του. Ο Σύμβουλος της μείζονος τόνισε πως θα ψηφίσει τις προτάσεις της διοίκησης αλλά συμπλήρωσε πως ο ίδιος και η κα Μαίρη Ζούνη θα παραιτηθούν από το Δ.Σ. της ΚΕΚΟΙΠΗΑ.  “Το θέμα έχει έρθει πρόχειρα χωρίς να έχουμε μελετηθεί όλες οι παράμετροι” είπε χαρακτηριστικά ζητώντας περισσότερη σοβαρότητα.  

Ξέσπασμα Βλαντή και... σύγκρουση 
Παρά τη συμφωνία των παρατάξεων επί του ζητήματος της μεταφοράς των εργαζομένων, οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης και η κριτική που ασκήθηκε στη διοίκηση εκνεύρισαν τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργο Βλαντή που ξέσπασε μιλώντας σε πολύ υψηλούς  (και ασυνήθιστους για τον ίδιο) τόνους.  “Δεν μπορώ να μην απαντήσω στις αιτιάσεις συναδέλφων  των οποίων οι πολιτικές έχουν φέρει το Δήμο σήμερα σε αυτήν την κατάσταση. Είμαστε μια νέα διοίκηση που έχει να αντιμετωπίσει ένα κυκεώνα προβλημάτων και μας έχετε κολλήσει στον τοίχο... μας κάνετε χάρη πως θα ψηφίσετε αυτή τη λύση...έχετε υπερβεί τα εσκαμμένα.

Έλεος πια. Μας εγκαλείτε όταν η κυβέρνηση δίνει καθυστερημένα λύσεις και μας κάνει να τρέχουμε....αυτά που κάνουμε δεν είναι υποχρέωση αλλά πολιτικές επιλογές τις οποίες όλοι πρέπει να στηρίζουμε” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βλαντής που ρώτησε ευθέως τον κ. Κουτρούλη να ξεκαθαρίσει τι εννοεί όταν λέει πως θα ψηφίσει το θέμα και μετά θα παραιτηθεί από το Δ.Σ. της επιχείρησης. Άμεση ήταν η απάντηση του Συμβούλου της μείζονος που κάλεσε τον Αντιδήμαρχο να αφήσει τους “μελοδραματισμούς για τους εργαζόμενους” και να διασφαλίσει ότι θα πάρουν αυτά που τους οφείλονται. “Είναι επιλογή μου να μην συμμετέχω σε ένα Δ.Σ. που δεν εξασφαλίζεται...δεν πείστηκα από τις απαντήσεις που έλαβα.

Υπάρχουν εκκρεμότητες με χρέη προς το δημόσια, το ΙΚΑ και προμηθευτές” είπε ο κ. Κουτρούλης. Απάντηση στον κ. Βλαντή έδωσε και ο κ. Μπάμπαλος που σημείωσε πως σε αυτούς τους 3,5 μήνες η παράταξη του έχει αντιμετωπίσει τη Δημοτική Αρχή με ιδιαίτερα θετικό τρόπο. “Η συναίνεση είναι ταγκό που το χορεύουν δύο. Με την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου φαίνεται ότι δεν θέλετε τη συναίνεση...αυτές οι τοποθετήσεις δεν βοηθούν στη συναίνεση” τόνισε ο κ. Μπάμπαλος. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του εξήρε το ήθος του κ. Βλαντή ενώ τόνισε πως η Δημοτική Αρχή επεδίωξε τη συναίνεση εμπράκτως από την αρχή θυμίζοντας την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και τις προτάσεις που έγιναν στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα. “Μην κάνουμε σημαία μας μια άτυχη στιγμή του Γιώργου Βλαντή” ήταν η έκκληση του Δημάρχου που αναφερόμενος στο στενό του συνεργάτη έκανε λόγο για “πολύφερνη νύφη” για όλες τις παρατάξεις.

Παρέμβαση για να κατευναστούν τα πνεύματα έκανε και ο κ. πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος που συνέστησε ψυχραιμία σε όλες τις πλευρές. “Εκεί που θα κριθείτε δεν είναι από έναν πετυχημένο γάμο αλλά από τη λύση των προβλημάτων και τις ρήξεις. Δεν θέλετε ταγκό αλλά σκληρό ροκ. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε” απάντησε στο Δήμαρχο ο κ. Μπάμπαλος. Τελικά, στη ψηφοφορία επί των σχετικών θεμάτων θετικά ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος. Παρόντες δήλωσαν οι Σύμβουλοι των παρατάξεων “Όραμα για το Ηράκλειο” και “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”.

Από το www.xtypos.gr