ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ...

Προσπάθεια αναθέρμανσης της αδελφοποίησης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής με το γερμανικό Δήμο του Muhldorf, που είχε μάλλον ατονήσει τα τελευταία χρόνια, κάνει η δημοτική αρχή της ελληνικής πόλης.

Τετραμελής αντιπροσωπεία του γερμανικού Δήμου, που βρίσκεται στη Βαυαρία κοντά στο Μόναχο, θα κάνει επίσημη επίσκεψη στο Ηράκλειο από τις 3 Ιουνίου μέχρι και τις 6 Ιουνίου. Ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ζητήθηκε η έγκριση δαπάνης ύψους 2.970 ευρώ για τη φιλοξενία των Γερμανών, ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, τόνισε πως κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα γίνει και μια ανοιχτή συνάντηση με τους Δημοτικούς Συμβούλους με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για θέματα πολιτισμού και παιδείας. Κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο από κάποιους Συμβούλους της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για τη χορήγηση του κονδυλίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, ρώτησε τη διοίκηση  τι έχει κερδίσει ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια από την αδελφοποίηση με το Muhldorf και αναρωτήθηκε αν πρέπει ο Δήμος να δώσει τα 2970 ευρώ αυτή τη δύσκολη εποχή. Τον περιορισμό της δαπάνης ζήτησε και ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος. Αντίθετα πιο θετικός παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νώντας Σπυρόπουλος που είπε πως πρέπει ο Δήμος να διατηρήσει ένα ανοιχτό παράθυρο και μέσα από στοχευμένες επισκέψεις να “πάρει πράγματα” από το μοντέλο λειτουργίας του γερμανικού δήμου. 

Το ιστορικό και τα οφέλη της αδελφοποίησης
Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, με αφορμή το ερώτημα του κ. Μπάμπαλου έδωσε εξηγήσεις σχετικά με την αδελφοποίηση που έγινε επί της δικής του δημαρχίας. Όπως ανέφερε, είχε προηγηθεί έρευνα του Δήμου που έψαξε να βρει την προέλευση των Βαυαρών που ήταν οι πρώτοι  σύγχρονοι οικιστές του Ηρακλείου εγκαθιστάμενοι στην περιοχή του Παλαιού Ηρακλείου τον 19ο αιώνα.

Η έρευνα λοιπόν κατέληξε στο Muhldorf  για να ακολουθήσει και η αδελφοποίηση των δύο πόλεων. “Η πλευρά των Γερμανών ήταν πάντα πολύ πιο φιλόξενη και γενναιόδωρη απέναντι μας” σημείωσε ο κ. Μαστοράκος που θύμισε πως μεταξύ άλλων έχουν φιλοξενήσει στην πόλη τους Δημοτικούς Συμβούλουςμ, εκπρόσωπους φορέων, μαθητές σχολείων του Ηρακλείου και μέλη του χορευτικού “Ειρήνη”. Ο  πρώην Δήμαρχος κατέθεσε και πρόταση  για διοργάνωση φεστιβάλ μπύρας σε συνεργασία με τους Βαυαρούς στο Παλαιό Ηράκλειο υπογραμμίζοντας πως στο κτήμα Φιξ βγήκε κάποτε η πρώτη ελληνική μπύρα.

Ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής, εξέφρασε τη βούληση της διοίκησης να αναπτυχθεί μια νέα δυναμική στην αδελφοποίηση μέσα από την ανάληψη δράσεων με επίκεντρο την περιοχή του Παλαιού Ηρακλείου, όπου ακόμα μένουν οι απόγονοι των Βαυαρών. “Είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο της πόλης και το οποίο μπορούμε να αναδείξουμε” παρατήρησε. Πέραν όμως της ανάδειξης της ιστορίας του Ηρακλείου με την αδελφοποίηση μπορεί ο Δήμος, όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα που απευθύνονται σε αδελφές πόλεις. Για αυτό το λόγο ο Δήμος Ηρακλείου εξετάζει το ενδεχόμενο να αδελφοποιηθεί και με άλλη ευρωπαϊκή πόλη.  

Από το www.xtypos.gr