ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΑΥΛΙΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Με την προτεινόμενη αξιοποίηση και τη δημιουργία οργανωτικών δομών επιδιώκεται:

• Ανάπτυξη και διεύρυνση του κινήματος «Άθληση για Όλους». Σε τοπικό επίπεδο ενθαρρύνεται η δημιουργία αυτόνομων άτυπων και τυπικών δομών εθελοντικής αθλητικής συμμετοχής και αυτό-οργάνωσης

• Προώθηση της Δια Βίου Άθλησης. Τα προγράμματα άθλησης πρέπει να αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που να παρέχει δυνατότητες άθλησης σε όλους. Όσον αφορά τις ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού τα προγράμματα θα πρέπει να αποτελούν μέρος ολοκληρωμένων παρεμβάσεων και όχι αποσπασματικές δράσεις.
• «Ανοικτό» Σχολείο. Προαπαιτούμενο και ζητούμενο είναι το ανοικτό σχολείο ως κύτταρο της γειτονιάς, το σχολείο ως σημείο αναφοράς της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού της σύγχρονης οικογένειας. Στόχος είναι η αλλαγή των προτεραιοτήτων του σημερινού σχολείου με την εξεύρεση πολύτιμων ελεύθερων και οργανωμένων χώρων, με την εξεύρεση ελεύθερου χρόνου, με τη δημιουργία και τη ποιοτική διαχείριση του από τους μαθητές, νέους, αλλά και όλους τους δημότες, όπου η κίνηση, το παιχνίδι και ο αθλητισμός θα αποτελούν μια επιλογή υγείας και αναψυχής.

Οι κατευθύνσεις, οι στόχοι της συμμετοχής στην «Άθληση για όλους» είναι:
• Προαγωγή της υγείας και υγιεινού τρόπου ζωής
• Ευ αγωνίζεσθε
• Αθλητικός εθελοντισμός
• Κινητική αναψυχή
• Αξιολόγηση βιολογικού δυναμικού και κινητικών ικανοτήτων

Πρωταρχικοί σκοποί της αξιοποίησης των σχολικών γυμναστηρίων και των σχολικών προαύλιων χώρων είναι:
• Η Συμμετοχή των Πολλών και οι Πολλές Συμμετοχές. Η βιωματική προώθηση της Αθλητικής και Ολυμπιακής Παιδείας και η ουσιαστική πρακτική εφαρμογή των διδακτικών ενοτήτων της Φυσικής Αγωγής. 
• Η συνεργασία της σχολικής κοινότητας με το Δήμο και τους τοπικούς αθλητικούς φορείς στα πλαίσια του σχεδιασμού άθλησης ευεξίας και αναψυχής.
• Η αποκατάσταση του «αθλητισμού της γειτονιάς» μαζί με την αποκατάσταση της χαμένης αίσθησης της γειτονιάς
• Σχολικές Αθλητικές διοργανώσεις. Εκδηλώσεις με πολλαπλές συμμετοχές σε κάθε σχολείο, που θα αναπτύσσουν την Αθλητική Παιδεία των συμμετεχόντων και παράλληλα θα προάγουν και θα βελτιώνουν τις αθλητικές τους ικανότητες την κινητική προσαρμογή, τη συμμετοχή, την ευεξία την αναψυχή.
• Οργάνωση και Διαχείριση Πρωταθλημάτων, Αθλητικών τουρνουά,  Φυσιολατρικών, Περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων
 
Επιπλέον Προτάσεις
Για την καλύτερη απόδοση του προγράμματος, προτείνεται και η αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού του δήμου στις περιπτώσεις που καθίσταται αυτό εφικτό.
- Καθηγητές Φυσικής Αγωγής του Δήμου
- Προσωπικό Καθαριότητας
- Προσωπικό Φύλαξης
 
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται αφενός το κόστος, και αφετέρου αξιοποιείται το υπάρχον προσωπικό και ο δήμος έχει ενεργή συνεργασία με τους δημότες και την ιδιωτική πρωτοβουλία για την περαίωση αντίστοιχων προγραμμάτων.
Η σχολική κοινότητα και ο Δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα σε θέματα αθλητισμού, ευεξίας, αναψυχής για να καλύψει και άλλες ανάγκες των δημοτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
 
Μπορείτε να κάνετε τις προτάσεις σας στην ταχυδρομική διεύθυνση web@iraklio.gr
 
Από το www.iraklio.gr