ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ


Για μια ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος δείχνουν αφενός μεν να μην καταλαβαίνουν την πραγματικά πολύ δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά της Πόλης μας, αφετέρου δε να χρησιμοποιούν διαφορετική γλώσσα ανάλογα κατά πως τους συμφέρει κάθε φορά. Ενώ λοιπόν είναι καταγγελτικοί, και καλά κάνουν κατά της κυβέρνησης για τα εξοντωτικά χαράτσια που επιβάλλει στους πολίτες, την ίδια στιγμή με τρυκ και πλασματικούς πίνακες εσόδων-εξόδων αποφάσισαν να κρατήσουν τα ανταποδοτικά (δημοτικά) τέλη σταθερά, αντί να προχωρήσουν σε μια μείωση που θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στις τσέπες των δημοτών και θετική επίπτωση στα νοικοκυριά της Πόλης.

Σύμφωνα λοιπόν με την εισήγηση  του Δημάρχου τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το έτος 2012 ανέρχονται στο ποσό των 6.568.892 ευρώ και τα προϋπολογιζόμενα έξοδα στο ποσό των 6.754.551 ευρώ. Ο πίνακας των εσόδων ενώ είναι πραγματικός, αφού τα χρήματα αυτά προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, είναι δηλαδή τα τέλη  που καταβάλλουν μέσω της ΔΕΗ, ο πίνακας των εξόδων είναι πλασματικός και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα:
Είναι πλασματικό το κονδύλι της μισθοδοσίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, αφού αυτή θα είναι μειωμένη κατά 20% περίπου, άρα ο Δήμος θα καταβάλλει 250.000 ευρώ λιγότερα και όχι 1.650.000 ευρώ. Επίσης ο Δήμος δεν θα καταβάλλει ποσό 330.000, που αφορούν έξοδα κίνησης και τα οποία πλέον έχουν καταργηθεί. Αίφνης λοιπόν 580.000 ευρώ περίπου μένουν στο ταμείο του Δήμου.

Είναι πλασματικό το κονδύλι που αφορά τα έξοδα συντήρησης και επισκευής των οχημάτων του Δήμου, το οποίο από 125.000 ευρώ για το 2011 εκτινάσσεται στο ποσό των 330.000 ευρώ για το 2012, δηλαδή 200.000 ευρώ παραπάνω.

Είναι πλασματικό το κονδύλι που αφορά τα έξοδα προμήθειας καυσίμων για την κίνηση των οχημάτων του Δήμου, όταν για καύσιμα το 2011 θα δαπανήσουμε 170.000 ευρώ περίπου και το 2012 προβλέπεται ότι θα δαπανήσουμε 280.000 ευρώ, δηλαδή προβλέπεται μια αύξηση 100.000 ευρώ, όταν μάλιστα και καινούργια αυτοκίνητα δεν έχει πάρει ο Δήμος, και η μεταφορά στάθμευσης των απορριμματοφόρων συνοδεύτηκε από υποσχέσεις για μείωση καυσίμων, δαπανών, κλπ.

Είναι πλασματικό το κονδύλι που αφορά τακτικές αποδοχές συμβασιούχων, περίπου 40 για το έτος 2012, με προβλεπόμενες αποδοχές 350.000 ευρώ, τη στιγμή που ο Δήμαρχος σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα κάνει λόγο για κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Άρα γιατί ένα τόσο μεγάλο κονδύλι για δαπάνη που τελικά δεν θα γίνει;

Από όλα τα παραπάνω, χωρίς να παραθέσουμε άλλα στοιχεία για τα προβλεπόμενα έξοδα της διεύθυνσης περιβάλλοντος προκύπτει, ότι μόνο για το έτος 2012 ο Δήμος θα έχει λιγότερα προϋπολογιζόμενα έξοδα τουλάχιστον 900.000 ευρώ.

Γιατί λοιπόν Δημοτική Αρχή και Δήμαρχος δεν προχωρούν σε ουσιαστική περικοπή των ανταποδοτικών τελών;

Βέβαια μας είπαν, ότι δεν προχωρούν σε μείωση των ανταποδοτικών τελών γιατί θέλουν να ανανεώσουν το μηχανολογικό εξοπλισμό της διεύθυνσης περιβάλλοντος με νέα μηχανήματα, όταν μόλις το 2009 ο Δήμος παίρνοντας δάνειο αγόρασε νέα απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα. Δεν χωρεί καμία δικαιολογία, γιατί και αν ακόμα αυτά δεν ήταν κατάλληλα, ή οτιδήποτε άλλο, ας μας πουν γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση με ποια μελέτη και με ποιο σχεδιασμό θέλουν να αγοράσουν νέο μηχανολογικό εξοπλισμό;

Αλλά και αν ακόμα θέλουν (;) να τακτοποιήσουν οφειλές παρελθόντων ετών γιατί δεν μας λένε την αλήθεια; Τουλάχιστον να ξέρουμε.

Τέλος η πρόταση του Δημάρχου για «μείωση» 10% του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΦΗΧ), ποιον αλήθεια μπορεί να ικανοποιήσει και να σταθεί με σοβαρότητα σε αυτήν, όταν ο Δήμαρχος στην  αρχή του 2011 είχε προτείνει και εισηγηθεί αύξηση 20%. Μην ξεχνάμε ότι από το 2006 ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΦΗΧ) έχει αυξηθεί κατά ποσοστό 100%.

Η θέση της παράταξης μας είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τις αποφάσεις και ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και εκφράστηκε πλήρως και τεκμηριωμένα από τον επικεφαλής της Νίκο Μπάμπαλο στην τοποθέτησή του, κατά τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή είναι σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα και δεν λαμβάνει υπόψη της την οικτρή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε όλοι σήμερα.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε και πάλι, ζητώντας από τον κ. Βλασσόπουλο να  επανέλθει το θέμα της μείωσης των ανταποδοτικών τελών, όπως :

Να μειωθεί  ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΦΗΧ) κατά 50% και από 1,32 ευρώ που είναι σήμερα ανά τετραγωνικό μέτρο το έτος,  να πάει σε 0,66 ευρώ  ανά τ.μ. το 2012.

Να μειωθούν τα ανταποδοτικά-δημοτικά τέλη κατά ποσοστό 20% για τις κατοικίες και τα καταστήματα, καθώς και να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τα καταστήματα της Πόλης, με σκοπό την ενίσχυση των μικροεπαγγελματίων.

Είναι δε σημαντικό ότι οι μειώσεις  αυτές των ανταποδοτικών τελών, αν γίνουν, δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση παροχής υπηρεσιών στο τομέα της καθαριότητας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι η επιστροφή όλων των εργαζομένων στις οργανικές τους θέσεις, η αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, η καλύτερη και ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών με περικοπή περιττών δαπανών και περιορισμό της σπατάλης μπορεί να οδηγήσει στην εξυγίανση του Δήμου και στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο τομέα της καθαριότητας, έτσι ώστε και τα χρήματα των κατοίκων να πιάνουν τόπο, αλλά και τα νοικοκυριά να δουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ότι μειώνονται τα ποσά που πληρώνουν για τέλη και φόρους και ο Δήμος κάνει πράξεις τις υποσχέσεις του και δεν μένει σε λόγια μεγάλα.

Από το www.xtypos.gr