ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Μ. ΓΑΛΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Χ-ΤΥΠΟ


Για τις δράσεις εξυπηρέτησης του πολίτη αλλά και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής μιλάει στο www.xtypos.gr η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κα Μαρία Γαλακτοπούλου στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Η κα Γαλακτοπούλου μας εξηγεί γιατί αποφάσισε να συμμετέχει στη δημιουργία της δημοτικής κίνησης ΑΚΕΠ, αλλά και πως προσπαθεί η Δημοτική Αρχή σήμερα να υπερπηδήσει τα εμπόδια που συναντάει. Τέλος, εκφράζει την ελπίδα μέσα από την κρίση να αναδειχτούν νέες πολιτικές δυνάμεις  που θα μπορούν να δώσουν λύσεις.

Ως Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του δημότη θεωρείτε πως οι κάτοικοι του Ηρακλείου εξυπηρετούνται καλά στις συναλλαγές που έχουν με τις δημοτικές υπηρεσίες;
Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του δημότη από τις δημοτικές υπηρεσίες οφείλω να ομολογήσω ότι ανέκαθεν κυμαινόταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων που καταβάλλουν πάντα φιλότιμες προσπάθειες. Η δική μας προσπάθεια είναι οι δημότες να εξυπηρετούνται άμεσα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Γι’ αυτό δημιουργήσαμε ένα πρότυπο ηλεκτρονικό διαδικτυακό σύστημα εσωτερικής διοίκησης που συνδέει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, ανεξάρτητα με το που στεγάζονται, στοχεύοντας σε μια ολιστική και αρμονική λειτουργία όλων των Υπηρεσιών και γενικά του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι η άμεση καταγραφή και επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, με απόλυτη διαφάνεια και διαύγεια, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα όπλα της τεχνολογίας.

Προς αυτή τη κατεύθυνση λειτουργεί το γραφείο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εξυπηρέτησης  δημοτών με το οποίο οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν τηλεφωνικά (15580), με fax και με e-mail (web@iraklio.gr). Προς το παρόν λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό σε σχέση με τα μέσα που διαθέτουμε και την ετοιμότητα των υπηρεσιών. Στόχος μας είναι να υπάρχει άμεση παρέμβαση σε όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα αξιολογώντας τα ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, μακριά από «ιδιαίτερες» προσωπικές εξυπηρετήσεις.

Να υπενθυμίσω ακόμα ότι άμεσα ανταποκριθήκαμε στην εκλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη», στηρίξαμε το θεσμό και υποστηρίξαμε την υποψηφιότητα της κας Χαΐνη, που δεν προερχόταν από το δικό μας Δημοτικό συνδυασμό, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η λειτουργία των θεσμών στην Πόλη μας είναι για μας πάνω από παραταξιακά και άλλα συμφέροντα. Σήμερα ο θεσμός λειτουργεί εξαιρετικά, με πεπραγμένα που ανακοινώνονται στο διαδίκτυο, διαψεύδοντας όσους κακοπροαίρετους είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία του για δικούς τους λόγους.

Έχουν ακουστεί παράπονα και καταγγελίες για την αργή και κοστοβόρα εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στο Δήμο. Τελικά, σήμερα τι γίνεται με το σύστημα GIS, τη δημιουργία σημείων ασύρματου internet (wi-fi hotspots) και το portal του Δήμου;
Στην προηγούμενη διοίκηση ο Δήμος προμηθεύτηκε πολλές εφαρμογές νέας τεχνολογίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Δημοτών, όπως το GIS (Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα), το Wi-Fi  και την Ιστοσελίδα Portal, που δυστυχώς δεν είχαν λειτουργήσει ποτέ αν και στοίχισαν πανάκριβα.
Με τη συνεργασία του Γραφείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της Διεύθυνσης Μηχανογράφησης του Δήμου λειτουργήσαμε από τους πρώτους μήνες της Αντιδημαρχίας το GIS (http://gis.iraklio.gr) με σημαντικές καταγεγραμμένες πληροφορίες που αφορούν όλο το Γεωχώρο του Δήμου (όπως δρόμοι, συγκοινωνίες, σχολεία, υπηρεσίες,).

Το Σύστημα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους ώστε με εύκολη  αναζήτηση να αποτυπώσουν και να συλλέξουν σε χάρτες όλες τις πιο πάνω πληροφορίες και συνεχώς εξελίσσεται με νέες καταγραφές (σωματεία, σύλλογοι, επαγγελματίες, κλπ), ενώ σε συνεργασία με το Εθνικό Geodata θα συνδεθεί κεντρικά με το Πανελλήνιο geodata.gov.gr

Η υπηρεσία Wi-Fi που δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Internet σε κεντρικά σημεία του Δήμου βρίσκεται στο στάδιο των τελικών επιδιορθώσεων, που αφορούν κύρια τις κεραίες για τη μεγαλύτερη εμβέλεια σε περισσότερους χώρους και την καλυτέρευση του σήματος από τη Διεύθυνση Μηχανογράφησης του Δήμου.

Η Ιστοσελίδα του Δήμου (http://ww.iraklio.gr) άρχισε να λειτουργεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά από την αρχή της Αντιδημαρχίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Ιανουάριος 2011) με καθημερινή ανανέωση πληροφοριών, με συνεχείς ενημερώσεις και με άμεση σύνδεση με την υπηρεσία “Διαύγεια”. Η νέα διαδραστική ιστοσελίδα (Portal) και η διασύνδεση της με τις υπηρεσίες του Δήμου που θα λειτουργήσει σύντομα, θα υποστηρίζει όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα διατεθούν στους δημότες, με αδιάλειπτο και εξαιρετικά φιλικό τρόπο. Θα προβάλλει με σύγχρονο τρόπο όλες τις δράσεις που δημιουργούν οι φορείς, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι δημότες και θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να εξυπηρετούνται 24 ώρες την ημέρα ως ένα σημαντικό ηλεκτρονικό σημείο αναφοράς.

Η λειτουργία της νέας ιστοσελίδας θεμελιώνει το ψηφιακό δήμο με τη σταδιακή αλλαγή της σημερινής μορφής της παροχής υπηρεσιών, βελτιώνει την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη και το τρόπο που έρχεται σε επαφή με το Δήμο.

Στη σημερινή ομάδα της δημοτικής αρχής βρίσκουμε άτομα που ήταν και στη διοίκηση του κ. Γεωργόπουλου, όπως ήσασταν και εσείς για ένα διάστημα. Κάποιοι λένε πως “άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”. Τι απαντάτε; 
Η προσφυγή στο λαϊκισμό είναι εύκολη αντιπολιτευτική πρακτική που όμως παραπέμπει σε άλλες εποχές και λογικές, που ευτυχώς πλέον έχουν ξεπεραστεί, και κινούνται στα όρια της γραφικότητας. Όπως επίσης και η έκφραση της μηδενιστικής άποψης πως “όλοι ίδιοι είναι”  που απαλλάσσει τον πολίτη από τον κόπο να σκεφτεί και να προτείνει, να συμμετέχει δηλαδή ενεργά στα κοινά, και να αυτοϊκανοποιείται με στείρες αντιπαραθέσεις, χωρίς να εκφράζει άποψη και θέση, λαϊκίζοντας εκ του ασφαλούς.

Η παραίτηση και αποχώρησή μας από την παράταξη που διοικούσε το Δήμο την προηγούμενη τετραετία ήταν προϊόν πολιτικής διαφωνίας σε θέματα αρχών. Αποχωρήσαμε από ένα κομματικό Δημοτικό Συνδυασμό και συμμετείχαμε στην δημιουργία της Α.Κ.Ε.Π. μαζί με άλλους πολίτες, διαφορετικών κομμάτων και πολιτικών αντιλήψεων, σε μια εποχή που η πολιτική και οι πολιτικοί δεν είχαν ακόμα απαξιωθεί. Αφήσαμε στην άκρη τις γενικές ιδεολογικοπολιτικές μας διαφορές και δώσαμε προτεραιότητα στα προβλήματα της πόλης συνθέτοντας απόψεις στην ιδρυτική μας διακήρυξη.

Η συμμετοχή μας δε, στην εκλογική διαδικασία σε κοινό ψηφοδέλτιο με την παράταξη “Ηράκλειο-Η Επόμενη Μέρα”, που είχαμε σχεδόν ταυτόσημες απόψεις για τα τοπικά ζητήματα, ενίσχυσε την πολυσυλλεκτικότητά μας και οι πολίτες μας έκαναν την τιμή να μας εμπιστευθούν τη Διοίκηση του Δήμου.

 Όσοι καλόπιστοι πολίτες λοιπόν δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα τη διαφορά της σημερινής Διοίκησης του Δήμου από την προηγούμενη, είμαι σίγουρη ότι θα το καταλάβουν μέχρι το τέλος της θητείας μας.

Σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον τι μπορούν να περιμένουν οι Ηρακλειώτες από τη Δημοτική Αρχή. Θα υπάρξει μια απλή διαχείριση ή θα καταφέρετε να προχωρήσετε σε παρεμβάσεις ουσίας; 
Είναι αλήθεια ότι είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, που πιθανώς να μην φανταζόμασταν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουμε σε κάτι, ούτε ότι θα βρούμε φτηνές δικαιολογίες να καλύψουμε τα όποια λάθη ή αδυναμίες μας. Δεν οφείλουμε σε κανένα, δεν έχουμε αναλάβει προεκλογικά καμία υποχρέωση και δεν έχουμε κανένα γραμμάτιο να εξοφλήσουμε.

Είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε το καλύτερο που μπορούμε για την πόλη, γιατί η μοναδική μας δέσμευση είναι απέναντι στους πολίτες που μας επέλεξαν να τη διοικήσουμε.
Προσπαθούμε με τα επιχειρήματά μας προς το παρόν να πείσουμε με το διάλογο και δεν επιλέξαμε να μπούμε στο Δήμο σαν «ταύροι σε υαλοπωλείο». Γι’ αυτό είναι πιθανό να παρουσιάζουμε απλά μια εικόνα καλύτερης διαχείρισης, αυτόν τον πρώτο χρόνο διοίκησης. Εκεί, όμως, που δεν θα προχωρήσει αυτή η τακτική, να είστε σίγουροι ότι δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με όποια πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα βρεθούν απέναντι στο γενικότερο συμφέρον της Πόλης και των πολιτών της.

Είστε αισιόδοξη για την πορεία της χώρας μετά την κυβερνητική αλλαγή; Πιστεύετε ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο;  
Κυβερνητική αλλαγή μπορεί να υπήρξε, αλλά αλλαγή πολιτικής δεν υπάρχει. Απλά κατ’ εντολή του Γαλλογερμανικού άξονα σχηματίστηκε μία κυβέρνηση με τη συμφωνία τριών κομμάτων με αποστολή να συνεχίσει και να φέρει εις πέρας μια συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη. Είναι μια κυβέρνηση που δεν εκλέχτηκε από τους πολίτες και άρα δεν εκφράζει τις σημερινές τάσεις του εκλογικού σώματος, αλλά ορίστηκε με διαπραγματεύσεις των τριών πολιτικών αρχηγών, κάτω από την πίεση και τον εκβιασμό της οικονομικής και πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πληγώθηκε βάναυσα λοιπόν η Δημοκρατία και κυρίως η εθνική μας αξιοπρέπεια. Επί της ουσίας όμως συνεχίζεται η πολιτική λεηλασίας του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων και ο αφανισμός της μεσαίας τάξης. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνική ψαλίδα ανοίγει επικίνδυνα, με ό,τι επιπτώσεις και αναταραχές μπορεί να φέρει αυτό βραχυπρόθεσμα. Είναι σίγουρο ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, την οποία παρατηρούμε να επεκτείνεται με ρυθμό επιδημίας και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., δεν οδηγεί στην ανάπτυξη και κυρίως βαθαίνει την ύφεση. Ελπίζω ότι μέσα από αυτήν την οικονομική και κοινωνική αναταραχή να αναδειχθούν νέες πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, που να μπορούν να δώσουν ελπίδα και λύσεις εγκαίρως.

Από το www.xtypos.gr