Τρίτη, Μαΐου 29, 2012

ΣΚΟΥΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...


Υποπτευόμουν ότι ο δήμος είχε αναλάβει το κόστος για τις μόνιμες κατασκευές που έγιναν πέρυσι στην κεντρική πλατεία, μέχρι που ήρθε η επιβεβαιώση από το δελτίου τύπου της παράταξης του Μπάμπαλου.

Δηλαδή οι καφετέριες δεν πλήρωσαν μία, τα ανέλαβε όλα ο δήμος και ενώ οι ιδιοκτήτες οφείλουν υπέρογκα ποσά στον δήμο, που μάλλον δε πρόκειται να πληρωθούν ποτέ.

Εδώ υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια…
Τα ποσά που οφείλουν στον δήμο οι καφετέριες δεν είναι κάποιο ενοίκιο, αλλά τέλη τα οποία συμπεριλαμβάνονται στις τιμές των προϊόντων τους. Με λίγα λόγια οι καφετέριες εισπράττουν το τέλος από τους πελάτες χωρίς να το καταβάλουν στον δήμο.
Από την άλλη ο δήμος κάθε τόσο κάνει μειώσεις στα οφειλόμενα ενώ αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες.

Όταν οι καφετέριες που δεν πληρώνουν όπως οφείλουν τα τέλη, διαπράττουν ποινικό αδίκημα για φοροδιαφυγή και μάλιστα με βαριές κυρώσεις.
Όταν ο δήμος δεν εισπράττει τα τέλη τότε οι αιρετοί διαπράττουν το αδίκημα της απιστίας το οποίο είναι επίσης ποινικό.

Και στις 2 περιπτώσεις μιλάμε για ποινικά αδικήματα, για τα οποία η δημοτική αρχή προσπερνάει επιδεικτικά. Το θέμα σαφώς βαραίνει την δημοτική αρχή, από την άλλη μεριά η αντιπολίτευση είναι μόνο προφορικές κόντρες και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να διαφοροποιηθεί, χωρίς όμως να καταγγείλει αυτή την σημαντική παρατυπία ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Το ερώτημα είναι εφόσον οι ιδιοκτήτες διαπράττουν ποινικό αδίκημα με τη μη καταβολή των τελών, πως είναι δυνατόν ο δήμος να μη μπορεί να εισπράξει τα τέλη, και αντίθετα να τους παρακαλάει να πληρώσουν?

Μερικές μηνύσεις θα ήταν αρκετές και αποτελεσματικές για την συμμόρφωση των καταστηματαρχών που είναι ασυνεπείς στον δήμο, και μάλιστα θα διακινδύνευαν να τους κοστίσει πολλαπλάσια η άρνηση τους στην καταβολή των τελών, από το να τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους.

Αντί γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε οι εκάστοτε δήμαρχοι να αδυνατούν να εισπράξουν τα τέλη και να επιλέγουν μειώσεις στα οφειλόμενα!!!

άλλη μια παρανομία καθώς δε μπορείς να μειώσεις οφειλές οι οποίες έχουν εισπραχθεί.
Όπως ανάφερα και παραπάνω, τα τέλη συμπεριλαμβάνονται στην τιμές του καφέ κτλ. όπως ο ΦΠΑ, συνεπώς εφόσον αυτά τα χρήματα έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες με σκοπό να δοθούν στον δήμο, κάνοντας μείωση των οφειλομένων ο δήμος, αφενός «βάζει πλάτη» στους ιδιοκτήτες να φοροδιαφύγουν και αφετέρου στερεί έσοδα για τον δήμο.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα, και όσο κάποιοι ακόμα και στην αντιπολίτευση δεν καταγγέλλουν αποτελεσματικά (όχι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο) αυτό που συμβαίνει, διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να κατηγορηθούν για απιστία ή για συνευθύνη.
ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Web Developer

21 σχόλια:

 1. μπράβο στον blogger για το σχόλιο. Ας γίνει κατανοητό ότι τα τέλη αυτά τα έχουμε καταβάλει οι πελάτες και τα καταστήματα απλώς έχουν την υποχρέωση απόδοσης των χρημάτων στο Δήμο, όπως του ΦΠΑ στην Εφορία. Η μη απόδοσή τους είναι υπαιξέρεση. Και η ανοχή των δημοτικών αρχόντων συνέργεια. Πέρα όμως από το νομικό υπάρχει και το ουσιαστικό. Ποιος έδωσε το δικαίωμα στο κάθε προσωρινό αντιδήμαρχο να κάνει παιχνίδι με τα λεφτά που έχουμε πληρώσει εμείς. Ούτε καν το δικαίωμα έκπτωσης έχει. έχουν απλήρωτους εργαζόμενους 6-7 μήνες και χαρίζουν πάνω από 1 εκατομύριο στους μαγαζάτορες της πλατείας! Κλείνουν δημοτικές επιχειρήσεις, δεν κάνουν παραδοσιακές εκδηλώσεις για να μην ενοχλήσουν τους καφετζήδες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αλήθεια που είναι τώρα ο Βρούστης και ο Βόμβας? Εξαντλήθηκε η δικομανία τους με το Μαστοράκο? Μόνο πουστιές στο Γουρνά ήξεραν να στήνουν. Και άντε αυτοί οι γραφικοί κρύβονται. Δεν υπάρχει κάποιος ή κάποιοι να ξεκινήσουν το κυνηγητό.΄Τόσο κότες είμαστε? Και δεν εννοώ Μπάμπαλους και τέτοια. Αυτούς τους κρατάνε στο χέρι οι μαγαζάτορες. Είναι γεναιόδωροι με όλους. Εννοώ κάποιον καινούργιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. “Η πολιτική δεν γίνεται με το γράμμα του Νόμου…..” ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

  ΑΝ ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΕ ΔΕΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΒΑΣΕΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ 35% ΣΤΟΥΣ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ (ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ) ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 50 ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΗΧ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΘΕΗ ΕΝΩ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ
  ΕΙΣΑΙ :
  Η ΜΑΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΓΛΕΙΦΤΗΣ ΤΩΝ ΚΑΦΕΤΖΗΔΩΝ
  Η ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα συγχαρώ κι εγώ τον μπλόγκερ για το ότι αναδεικνύει πολλά θέματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. μπλοκερ και οι αλλοι μην ανησυχειτε υπαρχει και αλλος τροπος που νεισπρατει ο δημος τα οφειλομενα...κατω απο το τραπεζι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ε όχι και συγχαρητήρια στον blogger που... αναδεικνύει πολλά θέματα. Μην τρελαθούμε κιόλας. Εδώ και δυόμιση -τρία χρόνια αβαντάρει τον Βλασσόπουλο και την παρέα του πνίγοντας "με έξυπνη τακτική" κάθε σοβαρό θέμα και σχόλιο. Όποτε έβγαινε κανά σοβαρό θέμα το έπνιγε με άλλες πέντε άσχετες δημοσιεύσεις και δικά του σχόλια. Εκτός αν τώρα τα βρήκε με τον Μπάμπαλο ( τον επόμενο δήμαρχο) και δίνει αλλού την υποστήριξη του για να συνεχίσει να μασάει... έτσι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σχετικά με το σχόλιο του φίλου 11:52...

  Το blog προεκλογικά μπορεί να στήριζε τον Π. Βλασσόπουλου ως την περισσότερο υγιή επιλογή για τον δήμο.
  Στην συνέχεια έδωσε μια περίοδο χάριτος στην νέα διοίκηση (6 μηνών), μπορεί ο φίλος και όποιος άλλος έχει αμφιβολία να το διαπιστώσει από το αρχείο του blog.

  Παρόλα αυτά, αναρωτιέμαι πιο σοβαρό θέμα έπνιξε το blog.
  Οι απλουστεύσεις και τα αυθαίρετα συμπεράσματα είναι ο εύκολος δρόμος για κριτική, ο φίλος το τράβηξε και λίγο παρακάτω, υπονοώντας ότι η αλλαγή "τακτικής" γίνεται με δόλο.

  Καταρχήν να θυμίσω στον φίλο που νομίζει ότι ο blog πάει με τον εκάστοτε "επόμενο" δήμαρχο, ότι ο Π. Βλασσόπουλος δεν ήταν φαβορί για να κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές, μάλιστα κάποιοι δε του έδινα περισσότερο από 10%.

  Κατά 2ο καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας, να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν λειτουργούν βάσει συμφερόντων αλλά κρίνουν και έχουν την δυνατότητα να αναπλαισιώσουν την άποψη τους για πρόσωπα και παρατάξεις.

  Το ζητούμενο είναι η εκάστοτε δημοτική αρχή να ασκεί χρηστή διοίκηση και να φροντίζει για τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών. Για να ασκήσει κάποιος κριτική στα παραπάνω δεν απαιτείται να έχει δόλο. Αντί ο φίλος να διακρίνει την συγκεκριμένη συμπεριφορά του blog απέναντι στην διοίκηση του Π. Βλασσόπουλου που όσο διακριτικά γίνονταν υποστήριζε προεκλογικά, και να χειροκροτήσει την αντικειμενική στάση απέναντι σε κακώς κείμενα της διοίκησης, εύκολα και χωρίς δισταγμό βρήκε τον λόγο που το blog αντιμετωπίζει τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής.

  Φίλε μάλλον έκρινες εξ ιδίων, το σχόλιο σου ήταν άστοχο, την πρόθεση του, την γνωρίζεις ο ίδιος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Με απόφαση που υπεγράφη από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Θάνο Μωραΐτη απεντάχθηκαν οριστικά 8.397 έργα συνολικής αξίας 17 δισ. ευρώ και όσα έμειναν στη μέση ή δεν ξεκίνησαν, δεν θα γίνουν.
  Πηγή:www.capital.gr (http://www.capital.gr/News.asp?id=1514216)
  Μεταξύ αυτών "ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΕΚΤΑΣΗΣ 27.006,5 ΤΜ. ΦΙΞ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞ ΚΤΙΡΙΩΝ ΟΓΚΟΥ 3.625,5 ΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΠΙΝ.Ο) (π.κ 2001ΣΕ01400018)"
  Καληνύχτα Παντελή, καληνύχτα Ηράκλειο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. «Το blog προεκλογικά μπορεί να στήριζε τον Π. Βλασσόπουλου ως την περισσότερο υγιή επιλογή για τον δήμο».
  Γιατί ήταν η περισσότερο υγιής επιλογή για το Δήμο; Δεν πρέπει όσοι καταλαμβάνουν κάποια αξιώματα να έχουν κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις οπωσδήποτε ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. επειδή αυτό το παραμύθι με τα πτυχία παίζει πολύ θα σας θυμίσω ότι ο Δήμαρχος, ευτυχώς, δεν βγαίνει με ΑΣΕΠ. Υπάρχουν πετυχημένοι δήμαρχοι με λίγες γνώσεις και αποτυχημένοι με μεταπτυχιακά. Το βασικό είναι η εντιμότητα και η διάθεση για δουλειά. Δε χρειάζονται τίτλοι σπουδών για να εισπράξεις τα οφειλόμενα τέλη απο τους καταστηματάρχες. Κότσια χρειάζεται και να μην τα παίρνεις, προσωπικά,κάτω από το τραπέζι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. όσο για το πότε βγάζει τα θέματα ο blogger, σημαντικό είναι ότι τα βγάζει και τα αναδεικνύει. Δε θα του στερήσουμε το δικαίωμα αυτό επειδή ενδεχομένως στήριξαν το Βλασσόπουλο. Όσο για το αν υποστηρίζει το blog τον Μπάμπαλο δε νομίζω ότι θέλουν να κάνουν τέτοιο κακό στο Ηράκλειο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. «ο Δήμαρχος, ευτυχώς, δεν βγαίνει με ΑΣΕΠ. Υπάρχουν πετυχημένοι δήμαρχοι με λίγες γνώσεις και αποτυχημένοι με μεταπτυχιακά.»
  Ο δικός μας δηλαδή μάλλον θα είναι στην κατηγορία «με λίγες γνώσεις».
  Ο Δήμαρχος δεν βγαίνει με ΑΣΕΠ και η σχετική διαδικασία αφήνει τους πολίτες να κρίνουν τον καταλληλότερο. Ίσως υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις πετυχημένων δημάρχων χωρίς γνώσεις σε μικρούς Δήμους χωρίς μεγάλες απαιτήσεις με στοιχειώδεις δουλειές όπως στην παλιά εποχή, χωρίς απαιτήσεις.
  Στη σημερινή εποχή που οι απαιτήσεις είναι πολλές και πολύπλοκες και απαιτούν γνώσεις ο Δήμαρχος «με λίγες γνώσεις» ( όπως ο επικεφαλής κάθε οργανισμού ) δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει και να διοικήσει υπαλλήλους με πολλές γνώσεις και υψηλοτέρου επιπέδου. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να καθοδηγήσει και να εμπνεύσει και να ανοίξει νέους ορίζοντες σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη τους οι πολίτες όταν κρίνουν τον καταλληλότερο. Αν δεν το λαμβάνουν υπόψη τους έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα σε βάρος τους. Αν δεν ίσχυε αυτό, δεν θα χρειάζονταν η πολιτεία να επενδύει στη μόρφωση για να βελτιωθεί και να γίνει ανταγωνιστική, και θα κάλυπτε τις ανάγκες της με ανθρώπους που διαθέτουν «λίγες γνώσεις», θα ήταν οικονομικότερο και θα ήταν διαθέσιμοι άμεσα, δεν θα χρειάζονταν χρόνος για να εκπαιδευθούν.
  Οι αποτυχημένοι με μεταπτυχιακά υπάρχουν επίσης, για άλλους λόγους.
  Σε όλες τις περιπτώσεις βασικό είναι η εντιμότητα και η διάθεση για δουλειά.
  Πράγματι, δεν χρειάζονται τίτλοι σπουδών για να εισπράξει κανείς τα οφειλόμενα τέλη από τους καταστηματάρχες, και απορεί κανείς γιατί δεν έγινε τουλάχιστον αυτό μέχρι σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Να συμφωνήσω ότι τα πτυχία δεν κρίνουν το δήμαρχο... Αρκεί να έχει μια δραστηριότητα πριν γίνει δήμαρχος που να αναδεικνύει ΄κάποιες ικανότητές του. Να έχει διοικήσει ένα περίπτερο, να έχει χειριστεί κάποιες υποθέσεις, να έχει μια επαγγελματική σταδιοδρομία, να έχει κάτι τέλος πάντων. Ο δικός μας τι είχε ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Διάλογος μεταξύ φίλων για κοπέλα που έχει δει μόνο ο ένας από τους δύο:

  - Είναι καλή γκόμενα ?
  - Έχει πολύ καλή ψυχή...

  Διάλογος μεταξύ δημοτών Ηρακλείου για τον δήμαρχο:

  - Είναι καλός δήμαρχος ?
  - Είναι ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΔΗΛΑΔΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΠΑΖΟ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ΚΑΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ:
  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ και
  ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ “ΑΡΧΙΔΙΑ”.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. φοράει παντελόνι και το τιμάει.......τις τσέπες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Μπορεί ο Δήμαρχος να μην έχει πολλές γνώσεις ...και να μην έχει διοικήσει πολλούς οργανισμούς...και να μην έχει εμπειρία...αλλά έχει τον Κεσκινίδη, την Γαλακτοπούλου τον Λεσγή, τον Μπούκη και τον Οικονομίδη και ... αναπλρώνουν το κενό του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. φοβερό επιτελείο. Αφρός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Αρκετοί είναι και αυτοί απόφοιτοι Λυκείου, στην κατηγορία συμπτωματικά πετυχημένοι με "λίγες γνώσεις".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Mπορεί να μην έχει καν όλους αυτούς που ανέφερες πιο πάνω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή