Παρασκευή, Ιουνίου 08, 2012

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΟΛΙ...


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης λόγω της υποχρηματοδότησης τέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με αφορμή τη συζήτηση επί της έγκρισης αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος Δράσης.

Το στίγμα έδωσε πρώτος ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, που ενημέρωσε το Σώμα για την πτωτική πορεία των εσόδων τόσο από τους κρατικούς πόρους όσο και μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη τονίζοντας πως μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο τα έσοδα του Δήμου έχουν μειωθεί κατά 2,5 εκ. ευρώ. Η συνέχεια δόθηκε από τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργο Βλαντή που σε μια απαισιόδοξη τοποθέτηση αναγνώρισε πως ο Δήμος είναι σε κατήφορο: “Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν υπάρχει σωτηρία. Η αναστολή βασικών μας λειτουργιών είναι ante portas. Πάμε οριακά με τα λειτουργικά μας έξοδα”.

“Μην ζητάτε κάθε φορά άλλοθι” Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, σημείωσε πως μειώσεις δεν υπάρχουν μόνο στα έσοδα του Δήμου αλλά και στις δαπάνες, όπως, στη μισθοδοσία και τα ενοίκια. “Πάντα υπήρχε υποχρηματοδότηση των δήμων ακόμα και στην εποχή των παχιών αγελάδων” παρατήρησε αν και είπε πως συμμερίζεται το πρόβλημα που υπάρχει στη διοίκηση.
Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος, είπε πως δεν μπορεί κάθε φορά η διοίκηση να αναζητεί άλλοθι και να επιδίδεται σε γενικότερες αναφορές. “Πρέπει να δούμε και το μερίδιο ευθύνης μας όλα αυτά τα χρόνια σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί ο Δήμος έχει 500 και όχι 200 υπαλλήλους” τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος σε μια τοποθέτηση που μπορεί και να θεωρηθεί ως καρφί για τον πρώην Δήμαρχο και Σύμβουλο της παράταξης, κ. Γιώργο Μαστοράκο. Συνεχίζοντας τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας της διοίκησης για συμμάζεμα εξόδων και ζήτησε να εξετάσει σοβαρά πλέον ο Δήμος τι μπορεί να κάνει με τα 25-26 εκ. ευρώ που παίρνει ως έσοδα πλέον κάθε χρόνο. 

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, είπε πως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με την ασκούμενη πολιτική καταγγέλοντας πως οδηγούμαστε στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων των δήμων σε ιδιώτες και σε αύξηση του κόστους λειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών στους δημότες. “Θα φθάσουμε σε δήμους και πολίτες εξαθλιωμένους” προειδοποίησε.
Η Σύμβουλος του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, είπε πως δεν είναι όλοι συνυπεύθυνοι για την κατάντια του Δήμου καθώς, όπως είπε, κάποιοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά και κάποιοι άλλοι πληρώνουν τη νύφη. Έθεσε δε και αυτή ζήτημα με την ασκούμενη πολιτική και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί με τη μη εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. “Όλοι περιμένουν χρήματα που δεν έρχονται” ήταν το σχόλιο της. 
Προχωρώντας ακόμα παραπέρα έθεσε και θέμα ποιος θα ωφεληθεί από την περιβόητη ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται, αν δηλαδή θα είναι προς όφελος της κοινωνίας ή των λίγων.

Από το www.xtypos.gr

Σχόλιο Blogger

Και να φανταστείτε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται ενώ ο δήμος δεν έχει εισπράξει 1.5 εκατομμύρια για χρήση κοινόχρηστων χώρων, τέλος που εισπράττεται από τα καταστήματα και που δεν αποδίδεται στο δήμο. Παραδόξως κανένας από την αντιπολίτευση δεν αναφέρθηκε στη μη εισπράξει των τελών από τους καταστηματάρχες.
ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Web Developer

2 σχόλια:

 1. ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

  Κάποτε το Ηράκλειο ήταν μια εντελώς διαφορετική Πόλη απ'τη σημερινή.Με κυρίαρχα στοιχεία της το πράσινο,τους ελεύθερους χώρους,τις πλατείες σαν τόπους συνάντησης και διακίνησης ιδεών,την ήπια κυκλοφορία των οχημάτων,τα πεζοδρόμια,τα πάρκα Ήταν μια ανθρώπινη Πόλη.

  Η λαίλαπα της «ανάπτυξης» που έγινε πολιτική των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων,σε γενικές γραμμές,υποβάθμισε την ποιότητα ζωής στις Πόλεις του λεκανοπέδιου και βέβαια η Πόλη μας δεν θα μπορούσε να αποφύγει τις όποιες συνέπειες.

  Οι Διοικήσεις του Δήμου όμως,άλλες σε μεγάλο βαθμό άλλες σε μικρότερο,έχοντας διαχρονικά την ευθύνη,όχι μόνο δεν προστάτεψαν την Πόλη ώστε να έχει το μικρότερο κόστος,αλλά αντίθετα με τις πολιτικές τους την έσυραν και την κατάντησαν στο χάλι που βρίσκεται σήμερα. Απάνθρωπη,βρώμικη,χωρίς κοινωνικό ιστό, με όγκους από μπετόν,με κυκλοφοριακό χάος,χωρίς πεζοδρόμια,με ελάχιστο πράσινο,που απέμεινε σαν γαρνιτούρα στο κυρίως πιάτο της τσιμεντοποίησης,για να μην χαθεί η «αίγλη» του Βορείου Προαστίου και πέσουν οι τιμές των ακινήτων.Αθλητισμός και πολιτισμός βιτρίνα σε άδειο μαγαζί.

  Διοικήσεις που αναδείχθηκαν από τα κομματικά επιτελεία με τις γνωστές «διαφανείς» διαδικασίες και που σαν απαραίτητα προσόντα είχαν την κομματική υποταγή και τις προσωπικές δεσμεύσεις.

  Διοικήσεις που άφηναν η μία στην άλλη άδεια ταμεία στον Δήμο,που ότι καλό είχαν στα προεκλογικά τους προγράμματα το άφηναν παρακαταθήκη για τα επόμενα.

  Διοικήσεις με προεκλογικούς φανφαρονισμούς,ανέφικτους μεγαλοιδεατισμο ύς,αλαζονεία,υπόγειες υποσχέσεις με επίγειες συνέπειες,προεκλογικές χρηματοδοτήσεις με μετεκλογικά ανταλλάγματα,μακριά απ 'τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.


  Διοικήσεις,που αφού πρώτα πειθανάγκαζαν τους εργαζόμενους στον Δήμο να συμμετέχουν στον προεκλογικό τους μηχανισμό,μετεκλογικά έπαιζαν με τον χειρότερο τρόπο με το ψωμί τους


  Φτάσαμε πια στο «δεν πάει άλλο».Ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή.Γι'αυτό αποφασίσαμε όσοι συμμεριζόμαστε τις παραπάνω διαπιστώσεις να συνεργαστούμε με στόχο να σταματήσει ο κατήφορος και με την ελπίδα ότι κάποια πράγματα δεν είναι αργά για να διορθωθούν.Σ' αυτή μας την προσπάθεια καλούμε να συμμετέχουν όσοι πολίτες του Ηρακλείου,ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και τις κομματικές τους προτιμήσεις,πιστεύουν ότι την Πόλη που κληρονομήσαμε την χρωστάμε ήδη στα παιδιά μας και ότι η επόμενη Διοίκηση του Δήμου πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

  Οι πολιτικές και κομματικές διακρίσεις είναι πέρα απ' την δική μας λογική.Η λογική μας αρχίζει και τελειώνει στις ανθρώπινες σχέσεις.Η φιλία,η εκτίμηση,η εμπιστοσύνη.η ειλικρίνια είναι αξίες που συνδέουν διαχρονικά τους ανθρώπους και με βάση αυτές ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε μια πολυσυλλεκτική Δημοτική Κίνηση.Ο ρόλος των κομμάτων στην αστική κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία είναι απόλυτα σεβαστός,όπως απόλυτα σεβαστό είναι και το δικαίωμα κάθε τοπικής κοινωνίας να επιλέγει από μόνη της τους εκπροσώπους της.Γι' αυτό το μοναδικό χρίσμα που θα επιδιώξουμε είναι αυτό των πολιτών του Ηρακλείου.Επιδίωξη μας είναι η επιλογή ενός άλλου τρόπου οργάνωσης και επικοινωνίας μαζί τους με διαφορετικό ύφος και ήθος,που να μη προκαλεί,να μη προσβάλει,να μη λερώνει,να μη διχάζει.


  TO BE CONTINUED

  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ μέρος Β


  Το γενικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα διαμορφώσουμε την πολιτική μας στον Δήμο, συνοψίζεται στις παρακάτω θέσεις.
  Ευέλικτες παρεμβάσεις που δεν αναστατώνουν την ζωή μας παράλληλα με επιλογή εναλλακτικών τρόπων κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων για να δοθεί ανάσα στην Πόλη.
  Στήριξη, βοήθεια και συμπαράσταση στις επιτροπές πολιτών που πασχίζουν να περισώσουν όσους ελεύθερους χώρους πράσινου, διασκέδασης και μαζικής άθλησης απέμειναν όπως π.χ. το κτήμα ΦΙΞ.

  Με μοχλό τους εργαζόμενους στον Δήμο και τις προτάσεις τους,για μια Πόλη καθαρή,για προφύλαξη και επέκταση του πράσινου και για καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη.

  Ξεκίνημα του πολιτισμού από τις συνοικίες,με προτάσεις και συμμετοχή των πολιτιστικών Συλλόγων και κατοίκων για να επανασυνδεθεί ο κοινωνικός ιστός της Πόλης,να ξαναζωντανέψει η γειτονιά,να γνωριστούμε μεταξύ μας,να δημιουργήσουμε ελεύθερους χώρους έκφρασης των νέων που να καλύπτουν τις καλλιτεχνικές και άλλες ανησυχίες τους.

  Σε στενή συνεργασία με τις Διοικήσεις των Αθλητικών Σωματείων να αναπτύξουμε τον αθλητισμό,να εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις με στόχο να αναδείξουμε την Πόλη και τα παιδιά μας,μέσα από τις επερχόμενες επιτυχίες.

  Για να τα επεκτείνουμε όμως όλα αυτά και να τα μετουσιώσουμε σε πράξη μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις,χρειαζόμαστε απαραίτητα την συμβολή όλων όσων ανησυχούν και θέλουν να συνεισφέρουν στην διαμόρφωση των λόγων και των πράξεων της Κίνησης μας.

  Στόχος μας είναι οι ενεργοί,υποψιασμένοι και ενδιαφερόμενοι πολίτες να πάρουν την τύχη της Πόλης στα χέρια τους,να αφυπνισθεί κάθε αδρανής συνείδηση,να ξεφύγουμε απ' το τέλμα της αδιαφορίας και της απάθειας στο οποίο συνειδητά μας είχαν οδηγήσει οι πολιτικές των κομματικών παρατάξεων που διοίκησαν και διοικούν τον Δήμο.


  Θεωρούμε λοιπόν,ότι για λόγους πολιτικής συνέπειας δεν μπορούμε να συναντηθούμε σ' αυτήν την πορεία με όσους-ες στήριξαν στα Δημοτικά Συμβούλια επιλογές των Διοικήσεων του Δήμου που οδήγησαν στο σημερινό κατάντημα της Πόλης και επιμένουν ακόμα να τις υπερασπίζονται.

  Σ'αυτή την Πόλη των ιοο.οοο περίπου κατοίκων μετά αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα πρέπει όλοι να τολμήσουμε να «σπάσουμε αβγά,να μη βάλουμε το προσωπικό ή οικονομικό μας συμφέρον πάνω απ' το γενικό, να μην επιτρέψουμε η ματαιοδοξία μας να διακυβεύσει το μέλλον των παιδιών μας.

  Πάμε λοιπόν μαζί για ένα καλύτερο αύριο αφήνοντας πίσω το μακρινό και γκρίζο χτες.

  ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΟΜΟΡΦΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ.
  Ηράκλειο Αττικής 22 Μαρτίου 2009


  Α - δέσμευτη (όντως δεν δεσμεύετε με αυτά που γράφει)
  Κ – ίνηση
  Ε – νεργών
  Π – ούστιδων (πολιτικών εννοείται διότι και οι ομοφυλόφιλοι έχουν Λόγο )


  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή