ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΟΛΙ...

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης λόγω της υποχρηματοδότησης τέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με αφορμή τη συζήτηση επί της έγκρισης αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος Δράσης.

Το στίγμα έδωσε πρώτος ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, που ενημέρωσε το Σώμα για την πτωτική πορεία των εσόδων τόσο από τους κρατικούς πόρους όσο και μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη τονίζοντας πως μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο τα έσοδα του Δήμου έχουν μειωθεί κατά 2,5 εκ. ευρώ. Η συνέχεια δόθηκε από τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργο Βλαντή που σε μια απαισιόδοξη τοποθέτηση αναγνώρισε πως ο Δήμος είναι σε κατήφορο: “Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν υπάρχει σωτηρία. Η αναστολή βασικών μας λειτουργιών είναι ante portas. Πάμε οριακά με τα λειτουργικά μας έξοδα”.

“Μην ζητάτε κάθε φορά άλλοθι” Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, σημείωσε πως μειώσεις δεν υπάρχουν μόνο στα έσοδα του Δήμου αλλά και στις δαπάνες, όπως, στη μισθοδοσία και τα ενοίκια. “Πάντα υπήρχε υποχρηματοδότηση των δήμων ακόμα και στην εποχή των παχιών αγελάδων” παρατήρησε αν και είπε πως συμμερίζεται το πρόβλημα που υπάρχει στη διοίκηση.
Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος, είπε πως δεν μπορεί κάθε φορά η διοίκηση να αναζητεί άλλοθι και να επιδίδεται σε γενικότερες αναφορές. “Πρέπει να δούμε και το μερίδιο ευθύνης μας όλα αυτά τα χρόνια σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί ο Δήμος έχει 500 και όχι 200 υπαλλήλους” τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος σε μια τοποθέτηση που μπορεί και να θεωρηθεί ως καρφί για τον πρώην Δήμαρχο και Σύμβουλο της παράταξης, κ. Γιώργο Μαστοράκο. Συνεχίζοντας τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας της διοίκησης για συμμάζεμα εξόδων και ζήτησε να εξετάσει σοβαρά πλέον ο Δήμος τι μπορεί να κάνει με τα 25-26 εκ. ευρώ που παίρνει ως έσοδα πλέον κάθε χρόνο. 

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας, είπε πως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με την ασκούμενη πολιτική καταγγέλοντας πως οδηγούμαστε στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων των δήμων σε ιδιώτες και σε αύξηση του κόστους λειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών στους δημότες. “Θα φθάσουμε σε δήμους και πολίτες εξαθλιωμένους” προειδοποίησε.
Η Σύμβουλος του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, είπε πως δεν είναι όλοι συνυπεύθυνοι για την κατάντια του Δήμου καθώς, όπως είπε, κάποιοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά και κάποιοι άλλοι πληρώνουν τη νύφη. Έθεσε δε και αυτή ζήτημα με την ασκούμενη πολιτική και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί με τη μη εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. “Όλοι περιμένουν χρήματα που δεν έρχονται” ήταν το σχόλιο της. 
Προχωρώντας ακόμα παραπέρα έθεσε και θέμα ποιος θα ωφεληθεί από την περιβόητη ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται, αν δηλαδή θα είναι προς όφελος της κοινωνίας ή των λίγων.

Από το www.xtypos.gr

Σχόλιο Blogger

Και να φανταστείτε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται ενώ ο δήμος δεν έχει εισπράξει 1.5 εκατομμύρια για χρήση κοινόχρηστων χώρων, τέλος που εισπράττεται από τα καταστήματα και που δεν αποδίδεται στο δήμο. Παραδόξως κανένας από την αντιπολίτευση δεν αναφέρθηκε στη μη εισπράξει των τελών από τους καταστηματάρχες.