Τετάρτη, Αυγούστου 01, 2012

ΘΛΙΒΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣΔιοίκηση με τηλεκοντρόλ και από τα γραφεία δεν γίνεται.

Είμαστε θεατές του ίδιου λάθους ανεξάρτητα από πρόσωπα και παρατάξεις με κοινό παρανομαστή την αναποτελεσματικότητα των διοικήσεων.

Οι εκάστοτε αιρετοί προσαρμόζονται με το πώς λειτουργούσε ο δήμος πριν αναλάβουν και ακολουθούν τα ίδια λάθη με τους προκατόχους τους.
Δεν υπάρχει έλεγχος, με αποτέλεσμα να μην γίνονται τα αυτονόητα.

Αντιδήμαρχος: «Το έκανες εκείνο που λέγαμε?»
Εργαζόμενος: «Βεβαίως αντιδήμαρχε μου, όλα έγιναν»
Αντιδήμαρχος: «Μπράβο αγόρι μου»

Στην διαβεβαίωση του εργαζόμενου καθησυχάζεται ο Αντιδήμαρχος ή ο πρόεδρος, οπότε δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτοψία από τον ίδιο.

Μια βόλτα στο Ηράκλειο είναι αρκετή για να διαπιστώσει ο καθένας μας, ότι δεν γίνονται  ούτε τα αυτονόητα, ίσως εκτός της κεντρικής πλατείας, για να μην διαμαρτύρονται οι καφετεριάρχες που στηρίζουν οικονομικά τον δήμο (λέμε τώρα…)
Φυτά και λουλούδια έχουν γκανιάξει για νερό, δε τα ποτίζει κανένας (άραγε η υδροφόρα είναι και αυτή σε κάποιο γκαράζ δεσμευμένη?), οι δρόμοι είναι γεμάτοι πευκοβελόνες, φύλλα, σκουπίδια, σε άλλα σημεία στην πόλη υπάρχουν μπάζα, κομμένα κλαδιά παρατημένα δίπλα στους κάδους και πάνω σε πεζοδρόμια, οι κάδοι είναι προτιμότερο να είναι γεμάτοι παρά  άδειοι γιατί όταν αδειάσουν η μυρωδιά που αναδύεται είναι ανυπόφορη…

Φυσικά για όλα τα παραπάνω υπάρχουν οι γνωστές δικαιολογίες, κάποιος έχει κόψει την παροχή στο αυτόματο πότισμα, δεν έχουμε μάνικα, δεν ενημερώνουν οι δημότες όταν αφήνουν μπάζα ή κλαδιά στους κάδους, δεν δουλεύει η αρπάγη, έχει προσωρινή βλάβη το πλυντήριο  των κάδων κ.α.
Πόσο δύσκολο είναι, κάποιος από την υπηρεσία περιβάλλοντος να κάνει βόλτες κάθε φορά και σε διαφορετικούς δρόμους και να καταγράφει τα παρατημένα κλαδιά ή μπάζα?
Ακόμα και τα απορριμματοφόρα που οργώνουν το Ηράκλειο δε θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο?

Αντιδήμαρχοι και πρόεδροι με ελικόπτερο φτάνουν στο δημαρχείο?
Στην διαδρομή που θα μπορούσε κάθε μέρα να ήταν διαφορετική, να εντοπίζουν προβλήματα και να αναθέτουν την επίλυση τους?

Αν έχει πρόβλημα το αυτόματο πότισμα ή δεν υπάρχει μάνικα, δε πρέπει να βρεθεί λύση πριν ξεραθούν τα φυτά και τα λουλούδια ακόμα και νεαρά δέντρα?
Αν ξεραθούν, του χρόνου θα δαπανήσει ο δήμος σεβαστό ποσό για να αγοράσει καινούργια για  να τα φυτέψει αντικαθιστώντας τα ξεραμένα, με πολύ λιγότερα χρήματα θα μπορούσε να αποκαταστήσει τα όποια προβλήματα για την συντήρηση των υπαρχόντων.
Όταν μια δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει αυτά τα απλά, τότε πως θα καταφέρει να δώσει λύσεις στα δύσκολα?

Ακούμε τα τελευταία 7 χρόνια από τους αιρετούς δεν υπάρχουν λεφτά, έχουν περικοπεί τα έσοδα, τι σχέση έχουν οι περικοπές με τις καθημερινές υπηρεσίες του δήμου?
Τι σχέση έχει το κόψιμο 30% των ΚΑΠ με την αποκομιδή άχρηστων αντικειμένων από τους δρόμους του Ηρακλείου, τον καθαρισμό των ελεύθερων χώρων από φύλλα και σκουπιδάκια, τι σχέση έχει με το πότισμα και την φροντίδα του πράσινου στην πόλη μας.
Τώρα που ανάφερα το πράσινο, υπάρχουν κάτι φοβερές εικόνες σε μικρά πάρκα, χώροι δηλαδή που την γλίτωσαν από την ληστρική επέλαση των εργολάβων την προηγούμενη δεκαετία, που χαρακτηρίζονται χώροι πρασίνου, που είναι μόνο για όρθιους. Ούτε ένα παγκάκι για να κάτσει κάποιος στην ελάχιστη δροσιά που μπορεί να βρει σε αυτούς τους χώρους, δε συζητάω για το ότι είναι τίγκα στις ξερές πευκοβελόνες και ότι ο αέρας πήρε και σήκωσε και τα προσγείωσε στο παρκάκι.

Να με συγχωρήσουν οι αιρετοί, αλλά μόνο σαν αδιαφορία μπορώ να χαρακτηρίσω αυτή την χαλαρότητα, πόσο μάλλον την άγνοια που μπορεί να επικαλεστούν κάποιοι στις τραγικές εικόνες που σύντομα θα δείτε στο blog από διαφορετικά σημεία της πόλης.
Βλέποντας αυτές τις εικόνες μου γεννιέται το εξής ερώτημα, γιατί κάποιος στην εκάστοτε διοίκηση που αντικρίζει τις ίδιες εικόνες δεν αναρωτιέται γιατί μπήκε στην διαδικασία να εκλεγεί, φυσικά με σκοπό να διοικήσει τον δήμο?

Ο ίδιος ο δήμαρχος θα μπορούσε να αφιερώνει 1 ώρα την ημέρα, το πολύ, να κάνει βόλτες στο Ηράκλειο και να καταγράφει αυτό το αίσχος και να απαιτεί από τους αρμόδιους να επαλειφθούν άμεσα.
Σίγουρα ο δήμαρχος είναι πολυάσχολος, αλλά όταν αυτά τα απλά, τα δέοντα, που τα βλέπουν οι Ηρακλειώτες καθημερινά δεν επιλαμβάνονται τότε ο δήμαρχος με τι ακριβώς ασχολείται όλες αυτές τις ώρες?

Θεωρώ πως το κακό ξεκινάει από το μοντέλο διοίκησης που συντηρείται εδώ και χρόνια στον δήμο μας, ο Γεωργόπουλος με λάθος τρόπο, προσπάθησε να το αλλάξει στην τετραετία του, φυσικά  κάνοντας και εκείνος διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζομένους, επιβάλλοντας άσκοπη και ανούσια πειθαρχία με αποτέλεσμα να μην πετύχει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Διοίκηση με διακρίσεις δεν γίνεται.

Το έχω γράψει και άλλη φορά, ότι οι εργαζόμενοι στον δήμο σκέφτονται με την λογική ότι η νυν διοίκηση θα είναι για 4 χρόνια, οπότε σέρνουν τον χορό, κάποιοι κάνοντας απλώς υπομονή μη παίρνοντας στα σοβαρά τις όποιες πιέσεις στην αρχή της θητείας της όποιας καινούργιας διοίκησης.

Οι διοικήσεις θεωρούν ότι αν δε πάρουν με το καλό τους εργαζόμενους τότε αυτό ίσως να έχει συνέπειες στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, φυσικά οι διοικήσεις έχουν αυτό το δίλλημα γιατί το μέλημα τους είναι να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους και όχι να προσφέρουν ή βελτιώσουν πράγματα στον δήμο.
Ουσιαστικά με τον τρόπο που η διοίκηση αντιμετωπίζει το θέμα των εργαζομένων, επιλέγει να είναι όμηρος των υπαλλήλων αλλά όχι άμοιρη ευθυνών στους δημότες.

Εξάλλου η επιλογή, να γίνεται διοίκηση μέσα από τα γραφεία, αφήνει το περιθώριο να επιβάλλουν οι εργαζόμενοι τον νόμο τους, να παρουσιάζουν τις υπηρεσίες του δήμου όπως θέλουν, και οι αιρετοί να έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που επικρατεί στους δρόμους του Ηρακλείου ή στην συνείδηση των δημοτών.

Συνεπώς οι αιρετοί πρέπει να αλλάξουν βιολί αν θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, η διοίκηση να συγκρουστεί με τους εργαζόμενους διότι τα δείγματα δουλειάς τους είναι απογοητευτικά, όσοι σκοπεύουν να ασχοληθούν με τα κοινά να αναρωτηθούν γιατί θέλουν να μπλέξουν με αυτά, οι δημότες στις ερχόμενες εκλογές να απαιτήσουν από τους υποψήφιους να εγγυηθούν ότι θα αλλάξουν το σαθρό καθεστώς λειτουργίας του δήμου και όχι να το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον σαν δικαιολογία.

Θα επανέλθω σύντομα στο θέμα με φωτογραφικό υλικό…

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Web Developer

3 σχόλια:

 1. Συγχαίρω τον μπλόγκερ που αναδεικνύει τα προβλήματα της καθημερινότητας, ειδικά το θέμα με τους κάδους που στο τέλος θα πάθουμε και τίποτα και θα κυκλοφορούμε συνέχεια με μάσκες και αουτάν!

  Και με το πράσινο το κακό ξεκίνησε από τον προηγούμενο, το πράσινο έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ.
  Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.
  Η ΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΕΣ ΦΑΝΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.
  ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥΣ.
  ΟΥΤΕ ΤΗΛΕΚΟΝΤΡΟΛ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ.
  ΜΠΟΥΛΟΥΚΑΚΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ.
  ΜΟΝΟ ΔΑΚΡΥΒΡΕΧΤΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.

  ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Π@ΥΣΤ@

  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΗΘΕΛΕ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (ΥΠΟΓΕΙΩΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ) ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ . ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΚΑΤΣΕ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ.
  ΑΡΑ
  ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ = ΚΑΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
  ΚΚΕ = ΛΥΚΟΥΡΑΣ
  ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑ ΧΑΡΙΣΤΕΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ!
  ΒΛΑΜΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ; ΟΧΙ
  ΙΣΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ, ΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ.

  Ο ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ
  Ο ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ
  Ο ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ
  Η ΖΟΥΡΟΥ
  Η ΖΟΥΝΗ
  ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ
  Και άλλοι που ξέρανε ότι αν εκτεθούν ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ

  ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ
  1. ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΦΕΤΖΗΔΕΣ
  2. ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΤΟΥΣ ΗΣΥΧΑ
  3. ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΧΑΛΟ ΟΛΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΛΟΓΩ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ( ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΙΝΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΠΑΡΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
  4. ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΚΚΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΑΡΚΟ – ΠΩΛΗΤΕΣ.

  ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΠΙ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΟΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΥΝΝΕΦΟ. (ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ = ΑΒ- κλπ και ΓΙΓΑΝΤΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ) ΤΙ ΦΩΝΑΖΕΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ Ο ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΕΠΙ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

  ΕΠΙ ΘΕΣΜΟΥ
  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ δηλαδή
  1. ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΦΕΤΖΗΔΩΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ
  2. ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ
  3. ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ.


  ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ (ΕΙΔΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΤΑΧΙ)

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ.

  Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΑΡΧΙΔΙΣΤΩΝ (ΑΝ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ)

  -ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΧΕΙ ΓΙΓΑΝΤΩΘΕΙ ( ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΚΑΦΕΤΖΗΔΩΝ)
  ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, ΟΣΟΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
  -Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΒΡΩΜΑΕΙ.
  ΚΛΠ

  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή