Σάββατο, Σεπτεμβρίου 22, 2012

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 2011


Τα οικονομικά στοιχεία του 2011 παρουσίασε η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου Αττικής προς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, όπου έφερε προς συζήτηση και ψήφιση τον Απολογισμό-Ισολογισμό του προηγούμενου έτους.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Αντιδήμαρχος, κ. Στέφανος Λεζγής, που ενημέρωσε το Σώμα για την οικονομική κατάσταση του Δήμου το 2011 παραθέτοντας τα σχετικά νούμερα. Έτσι λοιπόν το σύνολο των εσόδων μαζί με το χρηματικό υπόλοιπο της προηγούμενης χρήσης ανήλθε στο ποσό των 26.543.572,46 ευρώ, ενώ τα έξοδα έφτασαν τα 25.108.504,56 ευρώ. Το απομένον χρηματικό υπόλοιπο που μεταφέρθηκε στην επόμενη χρήση ήταν 1.435.067,90 ευρώ. Από τη στιγμή που ουδείς αμφισβήτησε τα νούμερα η συζήτηση στράφηκε στην εν γένει λειτουργία του Δήμου αλλά και της αυτοδιοίκησης με την αντιπολίτευση να αναγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της περικοπής των πόρων αλλά και να ασκεί κριτική στη διοίκηση για τις επιδόσεις της στο πεδίο της καθημερινότητας.

Κυριάκος Κουρτρούλης: “Να μην παραδώσουμε εμείς τα κλειδιά”
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης τόνισε πως ο Απολογισμός δείχνει τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαιτίας των περικοπών με το Δήμο να μην είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα είναι σε θέση να επιβιώσει στο μέλλον. “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα ήταν ο φτωχός συγγενής του κεντρικού κράτους αλλά έβρισκε διεξόδους για να ικανοποιεί τα αυτονόητα (πεζοδρόμια, καθαριότητα). Αυτά λείπουν σήμερα. Μπορεί να είναι δύσκολοι καιροί αλλά το να κλείσουμε μια λακκούβα με 300 ευρώ δεν είναι δύσκολο” δήλωσε ο Σύμβουλος ρίχνοντας τα πρώτα βέλη προς την πλευρά της διοίκησης. Για τον Απολογισμό - Ισολογισμό ο κ. Κουτρούλης παρατήρησε πως διακατέχονται από τη γενικότερη μιζέρια της εποχής με το ποσοστό εκτέλεσης του προϋπολογισμού στην καλύτερη περίπτωση να αγγίζει το 60%. Ο Σύμβουλος αναφέρθηκε και στις οφειλές που υπάρχουν προς το Δήμο ύψους 1.700.000 ευρώ. “Πρέπει να υπάρξει μια πιο μεθοδική δουλειά γιατί η πενία τέχνας κατεργάζεται..να βρούμε τρόπο να μαζέψουμε τα πενιχρά έσοδα, να βρούμε τρόπο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Να μπει μπροστά η ατμομηχανή και να μην παραδώσουμε τα κλειδιά εμείς. Ας μας τα πάρουν” κατέληξε διευκρινίζοντας πως θα δηλώσει παρών στην ψηφοφορία θέλοντας να δώσει μια ακόμα ευκαιρία στη δημοτική αρχή. “Να δω το όραμα που μέχρι στιγμής δεν βλέπω” είπε χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Τσεκούρας: “Δικαιωθήκαμε που χαρακτηρίζαμε ανεδαφικό τον προϋπολογισμό”
Ο Σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Δημήτρης Τσεκούρας, στάθηκε στον προϋπολογισμό του 2011 σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι ήταν συμπιεσμένος (σ.σ. σε σχέση με τα φαραωνικά κονδύλια επί εποχής Γεωργόπουλου) η παράταξη του δικαιώθηκε που τον χαρακτήριζε ανεδαφικό από το ποσοστό εκτέλεσης του που κυμαίνεται μεταξύ 55% και 60%.

Βασίλης Λυκούρας:“Ακυρώνεται ακόμα και ο διαχειριστικός ρόλος των δημοτικών αρχών”
Ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, κ. Βασίλης Λυκούρας, παρατήρησε αρχικά πως ένα μεγάλο ποσοστό των οικονομικών του Δήμου αφορά αποζημιώσεις για μισθούς. “Για ποια έργα μιλάμε; Φθάσαμε σε έναν Δήμο που απλά υπάρχει για να υπάρχει. Σε λίγο θα φθάσουμε σε εκμηδενισμό κάθε λειτουργίας του Δήμου, κάτι που σημειώνουμε εδώ και 3 χρόνια με τον Καλλικράτη” κατήγγειλε ο Ηρακλειώτης πολιτικός. Ο ίδιος δεν έθεσε θέμα ορθής διαχείρισης και πως να το κάνει άλλωστε, όπως σημείωσε, από τη στιγμή που δεν μπορούν να σταθούν λογικές περί διαχείρισης αφού δεν υπάρχουν χρήματα. “Ακυρώνεται ακόμα και ο διαχειριστικός ρόλος της δημοτικής αρχής” δήλωσε και προειδοποίησε πως οι πολίτες στο εγγύς μέλλον θα βγάζουν μόνο πιστοποιητικά στους δήμους και θα έχουν την ελπίδα μήπως και τους μαζεύουν τα σκουπίδια.

Γιάννης Γκίκας: “Άτολμη η Δημοτική Αρχή”
“Διαχειριστικό έτος” αποκάλεσε το 2011 ο Σύμβουλος της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Γιάννης Γκίκας, που κατηγόρησε τη διοίκηση για ατολμία καθώς δεν δημιούργησε, όπως είπε, τις προϋποθέσεις για να γίνει κάτι παραπάνω. Ο κ. Γκίκας στάθηκε και σε κάποιες πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Γεωργόπουλου και οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, είτε έμειναν πίσω είτε χάθηκαν για το Δήμο όπως το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, ο σταθμός του ΗΣΑΠ στο Ψαλίδι και ο παιδικός σταθμός στην οδό Πλαπούτα.

Γιώργος Βλαντής: “Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά” Από την πλευρά της διοίκησης τοποθετήθηκε (απουσιάζοντος του Δημάρχου) ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής, που είπε πως όπως διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση όλοι οι Σύμβουλοι είναι από την ίδια πλευρά. “Δεν υπάρχει πια συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Όλοι αντιλαμβανόμαστε που οδηγεί αυτή η κατάσταση. Η Αυτοδιοίκηση ψάχνει να βάλει κόκκινες γραμμές που συνεχώς μετατοπίζονται. Με αυτά τα δεδομένα τι κριτική να κάνουμε;” αναρωτήθηκε. Παρ'όλα αυτά απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως η διοίκηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες στον τομέα της καθημερινότητας των πολιτών. “Το κράτος θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει από την Αυτοδιοίκηση, τι αρμοδιότητες θέλει να ασκήσουμε και να μας δώσει τους ανάλογους πόρους” κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.

Με κατασχέσεις προειδοποίησε τους οφειλέτες ο Στέφανος Λεζγής
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Στέφανος Λεζγής, διευκρίνισε πως το ποσό του 1.700.000 ευρώ είναι υπόλοιπο από χρέη παρελθόντων ετών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ολόκληρου του Ηρακλείου, και όχι μόνο της κεντρικής πλατείας, προς το Δήμο. Για τη φετινή περίοδο ο κ. Λεζγής ενημέρωσε πως εισπράχτηκε από τα καταστήματα ήδη ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστους χώρου. Σχετικά με τις οφειλές ο Αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε πως οι οικονομικές υπηρεσίες κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τις εισπράξουν. Εδώ βέβαια θύμισε πως είναι σε εξέλιξη η υπαγωγή στη ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία ήδη έχουν ενταχθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών του Δήμου (περίπου το 90%) όπως είπε. Αποκάλυψε δε πως πλέον υπάρχει στη φαρέτρα του Δήμου η δυνατότητα των κατασχέσεων η οποία θα χρησιμοποιηθεί, όπως είπε. Μετά τις διευκρινήσεις του κ. Λεζγή έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας με τον Ισολογισμό-Απολογισμό να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία μόνο από τους Συμβούλους της διοίκησης.

Από το www.xtypos.gr
ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Web Developer

3 σχόλια:

 1. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ.
  ΕΧΟΥΝ πχ 6 ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ πχ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΡΕ ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΟΡΟΔΕΨΕΤΕ;;;;;;;;
  ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΛΕΣ ΡΕ ΒΛΑΝΤΗ “η διοίκηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες στον τομέα της καθημερινότητας των πολιτών. “Το κράτος θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει από την Αυτοδιοίκηση, τι αρμοδιότητες θέλει να ασκήσουμε και να μας δώσει τους ανάλογους πόρους”
  -ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΡΕ ΚΑΦΡΟΙ πχ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ; ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ.
  -ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΡΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ;;;;
  -ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΡΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ;;;;;;;;;;;;;;
  - ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΡΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΚΑΦΕΤΖΗΔΩΝ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ;;;;;;;;;
  -ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΡΕ ;;;;;;;;;; ΤΟ 2011 ΞΕΡΑΤΕ ΤΙ ΕΡΧΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΕΓΑΤΕ.

  ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΦΤΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΕΡΟΙ ΟΙ ΓΡΙΕΣ (ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΡΟΙΚΑ) ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΣΑ (ΟΣΟΙ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ)

  ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ. ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ
  ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ, ΕΚΤΙΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΝΕΣΤΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ..

  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Γ&Δ σε ντελίριο!!!

  Ο Ξερόλας του δήμου.
  Ένας ακόμα που θεωρεί ότι βρισκόμαστε πριν το 2008.

  Υπάρχει σήμερα κάποιος που μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα?
  Ο Γ&Δ ξέρει!!

  Μία ερώτηση για τον γραφικό μας φίλο:

  Αν έβαζες υποψηφιότητα και σου κάθονταν, υπολόγιζες ότι θα είχες να αντιμετωπίσεις κάποια προβλήματα πριν εκλεγείς, και ξαφνικά διαπιστώνεις ότι αυτό που συναντάς ούτε καν το είχες σκεφτεί, επί πλέον, αν ήξερες ότι όσοι σε ψήφισαν το έκαναν γιατί πίστεψαν σε εσένα και περιμένουν να δουν την διαφορά, επί πλέον, να έχεις διάφορους ντελάληδες όπως εσύ καλή ώρα που το μόνο που κάνουν είναι να σε κατακρίνουν χωρίς να βλέπουν τίποτα καλό ή έστω να θεωρήσουν ότι χρειάζεται τελικά περισσότερος χρόνος για να βρει η διοίκηση τον βηματισμό της, και πολλά άλλα τα οποία μια χαρά τα γνωρίζεις, πως θα σου φαίνονταν?

  Φαντάζομαι ότι αν ήσουν σε αυτή την θέση, θα ήσουν τουλάχιστο πιο προσεκτικός στην κριτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΠΡΟΣ ΤΟΝ 23 Σεπτεμβρίου 2012 1:21 μ.μ.

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΕΧΕΙΣ ΤΥΦΛΩΦΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ, ΓΡΑΦΩ :

  “-ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΡΕ ΚΑΦΡΟΙ πχ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ; ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ.
  -ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΡΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ;;;;
  -ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΡΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ;;;;;;;;;;;;;;
  - ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΡΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΚΑΦΕΤΖΗΔΩΝ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ;;;;;;;”

  ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΡΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΖΩΟ
  “Υπάρχει σήμερα κάποιος που μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα?”
  ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ;;;;;;;;

  ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΡΕ ΚΟΛΟΓΛΥΦΤΗ ΤΟΥ ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ πχ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΜΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

  ΑΝΤΕ ΡΕ ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΛΑΜΠΗΚΑΡΗΣ.

  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή