Σάββατο, Νοεμβρίου 03, 2012

ΗΡΘΕ ΗΚΟΥΣΕΝ ΚΑΙ ΑΠΗΛΘΕΝ


Την ευκαιρία για μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση που περιλάμβανε την αντιμετώπιση των σημαντικότερων προβλημάτων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής αλλά και κεντρικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης έδωσε η παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθήνας, κ. Κώστα Μανιάτη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 23 Οκτωβρίου.
Στην αρχή φαινόταν ως μια τυπική εθιμοτυπική παρουσία, αλλά μετά τις ευχές εκατέρωθεν και τα καλωσορίσματα ο διάλογος άναψε και τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα όπως η ανάπλαση της Λεωφόρου Ηρακλείου, η απαλλοτρίωση του κτήματος Φιξ, η κατασκευή του ΕΕΕΕΚ, η μεταφορά των μαθητών των ειδικών σχολείων αλλά και κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει η Περιφέρεια στον τομέα της εκτέλεσης έργων και ενίσχυσης των υπηρεσιών πρόνοιας. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως η συζήτηση των Συμβούλων με τον Περιφερειάρχη διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες. Ανοίγοντας την κουβέντα ο κ. Μανιάτης είπε πως η συνεργασία των δύο βαθμίδων Αυτοδιοίκησης (δήμων και περιφερειών) είναι πια μονόδρομος σε μια δύσκολη εποχή όπου τα κονδύλια από το κράτος έχουν μειωθεί κατά 60% και αρμοδιότητες μεταφέρονται χωρίς τους ανάλογους πόρους.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις βασικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, η κατασκευή έργων για τα υγρά απόβλητα της Ανατολικής Αττικής, η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, η ανάπτυξη έργων υποδομής και η ενίσχυση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στο Ηράκλειο όπως η ανέγερση ειδικού Δημοτικού Σχολείου (προϋπολογισμού σχεδόν 7 εκ. ευρώ) και η κατασκευή δικτύου ομβρίων στα Ηπειρώτικα-Παλαιό Ηράκλειο προϋπολογισμού 1.615.000 ευρώ. Ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Μανιάτη για τη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και στάθηκε ιδιαίτερα στα οικονομικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης.

Παρέμβαση από την “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη” για Φιξ και Λ. Ηρακλείου
Η δημοτική παράταξη “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη” έθεσε προς τον κ. Μανιάτη τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν εδώ και δεκαετίες το Δήμο και τους πολίτες του Ηρακλείου Αττικής: τη διαπλάτυνση της Λεωφόρου Ηρακλείου, που σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση με ανύπαρκτα ή κατειλημμένα πεζοδρόμια, χωρίς φρεάτια και ελλιπή φωτισμό, και την απόκτηση του κτήματος Φιξ. Αρχικά η κα Μαριάννα Ζούρου τόνισε την αναγκαιότητα της ανάπλασης και εξωραϊσμού της Λ. Ηρακλείου και της ένταξης του έργου αυτού στον προγραμματισμό των έργων της Περιφέρειας. Ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Νίκος Μπάμπαλος, τόνισε στην τοποθέτησή του πως η Περιφέρεια δεν θα κριθεί από το αποθεματικό που θα έχει τον Ιούνιο του 2014 αλλά από τα έργα που έχει επιτελέσει. Για τη Λεωφόρο Ηρακλείου είπε πως είναι ένας δρόμος με υπερτοπικά χαρακτηριστικά και αποτελεί σημείο αιχμής για την πόλη και πρόσθεσε πως πρέπει ο Δήμος να βάλει αίτημα για να προχωρήσει το έργο από την Περιφέρεια. Σχετικά με το κτήμα Φιξ ο κ. Μπάμπαλος είπε πως είναι ζήτημα ουσίας και ζωής η απόκτησή του και ζήτησε από τον κ. Μανιάτη να πάρει η Περιφέρεια πάνω της το θέμα. “Αυτά τα δύο έργα είναι μείζονος σημασίας για εμάς και είμαστε υποχρεωμένοι ως δήμος να αγωνιστούμε για να τα εντάξετε στον προγραμματισμό σας” δήλωσε ο κ. Μπάμπαλος.

Την εκκρεμότητα με το ΕΕΕΕΚ έθεσε ο Κυριάκος Κουτρούλης
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης μίλησε, μεταξύ άλλων για την εκκρεμότητα με το οικόπεδο του ΟΣΚ στην οδό Πεύκων όπου πρόκειται να ανεγερθεί κτίριο για τη στέγαση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και το οποίο σήμερα λειτουργεί σε κτίριο με μίσθωμα ύψους 20.000 ευρώ μηνιαίως. Για τη Λ. Ηρακλείου ο κ. Κουτρούλης θύμισε πως το έργο είχε ενταχθεί στο τότε Νομαρχιακό Πρόγραμμα εκτελεστέων έργων το 2006 με τη Νομαρχία να ζητάει τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου μια διαδικασία που δεν προχώρησε γιατί υπήρχαν πολλά προβλήματα με ιδιοκτησίες. Για αυτό το λόγο και ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει πολύ καλή συνεργασία της Περιφέρειας με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ώστε να παρακαμφθεί το πρόβλημα. Το ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών των ειδικών σχολείων έθεσε η Σύμβουλος της ίδιας παράταξης, κ. Μαίρη Ζούνη.

Επίθεση στις κεντρικές πολιτικές από “Δίκτυο Πολιτών” και “Λαϊκή Συσπείρωση”
Η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, είπε αρχικά πως Αυτοδιοίκηση σε συνθήκες μνημονίου δεν υπάρχει με τη συρρίκνωση του προσωπικού και της χρηματοδότησης. Μίλησε δε για τη δρομολογούμενη κατασκευή εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική κάνοντας λόγο για μια “αντιπεριβαλλοντική και κοστοβόρα λύση”. Αφού στάθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία της πόλης και σε μια σειρά άλλων υπηρεσιών που σταδιακά εξαφανίζονται η Σύμβουλος της ελάσσονος Αντιπολίτευσης κατέληξε ως εξής: “Επί μέρους διορθώσεις και μπαλώματα δεν αρκούν με αυτήν την πολιτική που πρέπει να ανατραπεί συνολικά”. Από την πλευρά της " Λαϊκής Συσπείρωσης" ο κ. Βασίλης Λυκούρας είπε πως Κεντρική και Τοπική Διοίκηση εξυπηρετούν μια ενιαία πολιτική. Χρησιμοποίησε δε ως παράδειγμα την υπόθεση με τη μη μεταφορά των μαθητών των ειδικών σχολείων υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται το κλείσιμο σχολείων που θεωρούνται ακριβά και σπρώχνονται πολίτες στους ιδιώτες. Για τις προτεραιότητες που ανέφερε ο κ. Μανιάτης η θέση του κ. Λυκούρα ήταν πως πρόκειται για φιλέτα (όπως τα σκουπίδια) πάνω από τα οποία καιροφυλακτεί το μεγάλο κεφάλαιο για να παρέμβει.

Το αίτημα Γεωργόπουλου και η επίθεση Παπαδημητρίου
Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος ζήτησε απευθυνόμενος προς τον κ. Μανιάτη να αναληφθεί μια πολιτική πρωτοβουλία από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης για συγκρότηση κοινού μετώπου αντίστασης ενάντια στις πολιτικές λιτότητας μεταξύ των λαών του ευρωπαϊκού νότου. Ο Σύμβουλος της παράταξης, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, στάθηκε στις υποσχέσεις που είχε δώσει παλαιότερα ο κ. Σγουρός όπως για τη βιοκλιματική ανάπλαση της Λ. Ηρακλείου πάνω στη μελέτη που έχει παραδώσει ο Δήμος αλλά και για το κτήμα Φιξ. Ζήτησε δε δαπανηθεί ένα ποσό από το αποθεματικό της Περιφέρειας για την απόκτηση του κτήματος. Αίσθηση πάντως προκάλεσε αργότερα, και ενώ ο κ. Μανιάτης είχε αποχωρήσει, η επίθεση που εξαπέλυσε εις βάρος του ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτηρίζοντας “ατυχέστατη και προσβλητικότατη” την παρουσία του. “Ήρθε για να κάνει πολιτικό μασάζ στο Συμβούλιο εν όψει εκλογών. Ήρθε εδώ χωρίς να γνωρίζει τα προβλήματα του Ηρακλείου” κατήγγειλε.

Γιώργος Βλαντής: “Θα χτυπήσουμε σύντομα την πόρτα σας”
Από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής είπε πως το ζήτημα της εξαγοράς του κτήματος Φιξ μπορεί να τεθεί εκ νέου στην Περιφέρεια ιδιαίτερα τώρα που μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια κίνηση με πολύ συμφέρουσες τιμές. Για τη Λεωφόρο Ηρακλείου τόνισε πως για να ανοίξει ο Δήμος αυτό το δύσκολο θέμα (σ.σ. λόγω των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν σε πολλές ιδιοκτησίες) θα πρέπει να υπάρχει υπόσχεση από την Περιφέρεια για χρηματοδότηση του έργου. Εδώ ο κ. Βλαντής είπε πως ο νέος ΓΟΚ μπορεί να δώσει λύσεις αναφορικά με τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ για τη βιοκλιματική ανάπλαση σχολίασε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση αν δεν προχωρήσει το θέμα της διαπλάτυνσης. Επιπλέον, ο κ. Βλαντής έθεσε και άλλα θέματα προς τον Αντιπεριφερειάρχη και τους συνεργάτες του, όπως την πρόταση για κατασκευή 2 βρεφονηπιακών σταθμών, το πρόβλημα της αποδέσμευσης οικοπέδων, την ανάγκη για κατασκευή δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου, τη χωροθέτηση διαδημοτικών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και την ανάπλαση του Ο.Τ. 216. “Θα χτυπήσουμε σύντομα την πόρτα σας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλαντής.

“Δεν δεσμεύομαι για τίποτα”
Ο κ. Μανιάτης, αφού άκουσε όλα τα αιτήματα τα οποία κατέγραψαν οι παριστάμενοι συνεργάτες του, απέφυγε να δεσμευτεί επί της ουσίας. “Δεν δεσμεύομαι για τίποτα γιατί θέλω να σας σέβομαι. Ζητήματα όπως η Λεωφόρος Ηρακλείου συνδέονται με τεράστια ποσά” τόνισε και συμπλήρωσε πως τα αιτήματα θα αξιολογηθούν εφόσον υπάρχουν ώριμες μελέτες και θα συνεκτιμηθούν με βάση τα οικονομικά δεδομένα της Περιφέρειας. Και εδώ ο κ. Μανιάτης εξήγησε πως ναι μεν η Περιφέρεια παρουσιάζει ένα αποθεματικό ύψους 308 εκ. ευρώ αλλά έχει να καλύψει αιτήματα 66 δήμων σε μια χρονική συγκυρία που παρουσιάζονται συνεχώς νέες δαπάνες από αρμοδιότητες και υποχρεώσεις της κεντρικής εξουσίας (φανάρια, μεταφορά μαθητών, αποζημιώσεις Ρικομεξ) και οι οποίες ψαλιδίζουν επικίνδυνα αυτό το ποσό. Πάντως, ο Αντιπεριφερειάρχης κλείνοντας έδωσε νέο ραντεβού με τους Δημοτικούς Συμβούλους ενώ τόνισε πως το γραφείο του είναι πάντα ανοιχτό για όλους. 


Από το www.xtypos.gr
ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Web Developer

6 σχόλια:

 1. ΓΝΩΜΗ
  Πολιτικές εκτός λογικής
  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2249263
  Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012
  Τελευταία Ενημέρωση : 02/11/2012 11:19


  • Σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2013
  • O προϋπολογισμός για το 2013  Αν ο προϋπολογισμός του 2013 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016 αποτελούσαν πτυχιακή εργασία φοιτητή οικονομικής σχολής, ο συγκεκριμένος νέος δεν θα ελάμβανε ποτέ πτυχίο ούτε από το πλέον υποβαθμισμένο Πανεπιστήμιο του κόσμου.
  Οι παραδοχές που καλείται να λάβει υπόψη ο φοιτητής είναι μια οικονομία ευρωπαϊκής χώρας που βυθίζεται στην ύφεση για έξι συναπτά έτη, έχει μεγάλο χρέος, στο 190% του ΑΕΠ, το οποίο μειώνεται ως ποσό αλλά αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, εμφανίζει ελλείμματα και δεν έχει ανταγωνιστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό του ζητείται να προτείνει ένα μοντέλο επαναφοράς της συγκεκριμένης οικονομίας σε βιώσιμη τροχιά και εξόδου από την κρίση, μέχρι το 2016.
  Η πρώτη λογική σκέψη θα ήταν η αναζήτηση παρεμβάσεων που θα προωθούσαν την ανάπτυξη, για να ξεφύγει η συγκεκριμένη οικονομία από την ύφεση και να μπορέσει κατόπιν να αντιμετωπίσει και το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Αντί όμως να αναγορεύσει σε κεντρικό θέμα την ανάπτυξη, προτείνει οποιοδήποτε μέτρο, που θα διατηρήσει την οικονομία σε ύφεση. Δηλαδή συστήνει την επιβολή και νέων φόρων και μειώσεις δαπανών, που θα μειώσουν περαιτέρω την εγχώρια ζήτηση.
  Σε μια οικονομία με ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα που απουσιάζουν οι ιδιωτικές επενδύσεις, καλώς ή κακώς, το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο είναι οι δημόσιες επενδύσεις. Προτείνει λοιπόν την περικοπή τους, για να εξοικονομηθούν εγχώριοι πόροι και να μειωθεί το έλλειμμα. Για την τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την προσέλκυση επενδύσεων, παραβλέπει τις αγκυλώσεις του κράτους και θεωρεί πως θα τονωθεί, αντιγράφοντας μοντέλα χωρών της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.
  Ενώ τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώνονται σε σημείο που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους υφιστάμενους φόρους, επιβάλλει και νέους φόρους, που θα καταφέρουν να διογκώσουν ακόμη περισσότερο το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, από τα 53 δισ. ευρώ που βρίσκονται ήδη. Η πρότασή του καταφέρνει το απίστευτο.
  Να αυξάνει τη φορολογία και να μειώνονται τα φορολογικά έσοδα, μέχρι το 2016, επειδή αγνοεί ότι οι αυξημένοι φόροι επιβάλλονται σε μειωμένα εισοδήματα. Διαπιστώνει ότι με την προτεινόμενη πολιτική δεν αντιμετωπίζεται το χρέος, το οποίο μετά από τέσσερα χρόνια, το 2016, θα είναι στο απειλητικό ποσοστό του 185% του ΑΕΠ, αλλά θεωρεί το μείγμα της πολιτικής του ως το μοναδικό για την έξοδο από την κρίση.
  Κανείς φοιτητής οικονομικής σχολής δεν θα πρότεινε τέτοιου είδους πολιτικές. Αν παρ' όλα αυτά, συμπεριλαμβάνονταν σε πτυχιακή εργασία, ο φοιτητής που θα την προσκόμιζε θα είχε μόνο μία πιθανότητα να λάβει πτυχίο. Οι εξεταστές του να είναι οι οικονομολόγοι που συνέγραψαν τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο.
  Π. Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. “ Ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος ζήτησε απευθυνόμενος προς τον κ. Μανιάτη να αναληφθεί μια πολιτική πρωτοβουλία από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης για συγκρότηση κοινού μετώπου αντίστασης ενάντια στις πολιτικές λιτότητας μεταξύ των λαών του ευρωπαϊκού νότου. Ο Σύμβουλος της παράταξης, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, στάθηκε στις υποσχέσεις που είχε δώσει παλαιότερα ο κ. Σγουρός όπως για τη βιοκλιματική ανάπλαση της Λ. Ηρακλείου πάνω στη μελέτη που έχει παραδώσει ο Δήμος αλλά και για το κτήμα Φιξ. Ζήτησε δε δαπανηθεί ένα ποσό από το αποθεματικό της Περιφέρειας για την απόκτηση του κτήματος. Αίσθηση πάντως προκάλεσε αργότερα, και ενώ ο κ. Μανιάτης είχε αποχωρήσει, η επίθεση που εξαπέλυσε εις βάρος του ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτηρίζοντας “ατυχέστατη και προσβλητικότατη” την παρουσία του. “.”

  ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ.

  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κάθε αλήθεια περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη.
  Άρθουρ Σοπενχάουερ

  -ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΓΑΜΟΔΕΛΤΑΣ
  - ΤΩΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΕ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΝΕΚΡΟΦΙΛΟΣ ΠΟΥΣΤΗΣ.

  - ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ και

  Τελικά να αναγνωρίσουν την σπουδαιότητά της και τότε
  οι πρώην πολέμιοί της αρχίζουν να διεκδικούν την τιμή του πρωτοπόρου.
  όπως λέει και ο Τσ. Τζέιμς

  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τους εύχομαι σε όλους τους να τους φάνε τα μολυσμένα κουνούπια και να τρέχουν στους γιατρούς για να δουν τι τραβάμε κάθε μέρα με την κατάσταση της καθαριότητας κι όχι μόνο τους τωρινούς που τα κάναν άντε μη πω αλλά και τους προηγούμενους που ξεκίνησαν αυτό το χάλι και κοντεύουμε να αρρωστήσουμε από τη βρώμα κι αυτοί κάθονται και κοιτάνε να κάνουν δηλώσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή