ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2012

Μόνο εορταστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής για το 2012 την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, καθώς είχαμε σφοδρή πολιτική κόντρα μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης με τον Δήμαρχο, κ. Παντελή Βλασσόπουλο να εμπλέκεται σε σκληρές αντιπαραθέσεις με τους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης κ.κ. Κυριάκο Κουτρούλη και Νίκο Μπάμπαλο χωρίς να λείπουν οι αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν του Δήμου.

“Κάηκε” η σύμβαση για τα φωτοβολταϊκά Το πρώτο θέμα αντιπαράθεσης αποτέλεσε η παρέμβαση του κ. Μπάμπαλου για την απευθείας ανάθεση που είχε κάνει ο Δήμαρχος τον Απρίλιο του 2012 σε εταιρεία για τη διενέργεια μελέτης σχετική με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικά κτίρια. Ο επικεφαλής της ελάσσονος (Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη) ενημέρωσε πως η παράταξή του είχε κάνει ερώτηση για το αν πραγματοποιήθηκε η μελέτη για να πάρει μια λιτή απάντηση από τον Δήμαρχο ότι η σύμβαση κατέστη ανενεργός καθώς δεν υπήρξε παραδοτέο έργο. “Δεν είναι τόσο απλό κύριε Δήμαρχε όταν επιλέγουμε εταιρεία με απευθείας ανάθεση” δήλωσε ο κ. Μπάμπαλος που έθεσε θέμα μη υλοποίησης της απόφασης που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο για την εκτέλεση του έργου και αναζήτησης ευθυνών για αυτό το γεγονός.

Η μελέτη, όπως είπε, στόχευε στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και στην είσπραξη εσόδων μέσα από την εκμετάλλευση της παραγόμενης ενέργειας. Πέρα, όμως, από το ουσιαστικό κομμάτι έθεσε και μια άλλη διάσταση, καθώς αποκάλυψε ότι η ίδια σύμβαση έχει υπογραφεί και σε άλλο Δήμο της Αττικής με συνδετικό κρίκο τον Σύμβουλο της ΚΕΑΕΔΗΑ κ. Τέντη. Σε αυτό το σημείο εδώ ρώτησε τον Δήμαρχο αν θα ανανεώσει τη σύμβαση του κ. Τέντη και ζήτησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της δημοτικής εταιρείας για το έργο που παρήγαγε ο Σύμβουλος αυτό το διάστημα. Ο επικεφαλής της ελάσσονος έθεσε επιπλέον και θέμα με την απασχόληση του κ. Τέντη ως Συμβούλου λόγω της ιδιότητας του ως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παλλήνης και θυμίζοντας πως δεν μπορεί ένας Γ.Γ. Δήμου να παρέχει ιδιωτικό έργο επ' αμοιβή.
Ο κ. Βλασσόπουλος αναγνώρισε πως πραγματικά υπήρξε η σύμβαση για τη μελέτη των φωτοβολταϊκών που δεν υλοποιήθηκε με υπαιτιότητα της εταιρείας που δεν υφίσταται πλέον, ένα γεγονός που δεν μπορούσε να το γνωρίζει όταν υπογράφηκε η σύμβαση. Τόνισε δε πως η μελέτη θα γίνει μέσω της διενέργειας διαγωνισμού αυτή τη φορά. Σχετικά με τον κ. Τέντη θύμισε πως υπάρχει μια ένσταση του κ. Μπάμπαλου, η οποία απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Διαβεβαίωσε δε πως ο Σύμβουλος θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Δήμο, στον οποίο βρίσκεται, όπως είπε ο Δήμαρχος, τα τελευταία 10 χρόνια “όταν ο κ. Μπάμπαλος ήταν στη διοίκηση” σημειώνοντας με νόημα Σημείωση: Η παράταξη “Ηράκλειο -Ανθρώπινη Πόλη” εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα την οποία μπορείτε να διαβάσετε στο Ελεύθερο Βήμα και το www.xtypos.gr

Η κόντρα για το 2004
Ο κ. Μπάμπαλος σχολιάζοντας τις αναφορές του Δημάρχου στο παρελθόν υπογράμμισε ότι είναι προφανές πως οι προηγούμενες διοικήσεις έκαναν λάθη. “Για αυτό και είσαστε εσείς Δήμαρχος τώρα. Αν κοιτάτε, όμως, προς τα πίσω προσέξτε μη σκοντάψετε” ήταν η σύστασή του. “Εμείς διαχωρίσαμε τη θέση μας το 2004” συμπλήρωσε ο Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης με αφορμή την αναφορά του Δημάρχου στο κόστος των εκδηλώσεων εκείνης της χρονιάς. “Ήσασταν διοίκηση επί 14 χρόνια. Τα δικά σας πληρώνουμε” του απάντησε ο Δήμαρχος.

Φεστιβάλ με... κόστος
Το πρώτο θέμα που έφερε ένταση ήταν η αναφορά του κ. Κουτρούλη στο κόστος του φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Δήμος πριν μερικούς μήνες στο κτήμα Φιξ καθώς ο Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης (“Ηράκλειο Η Πόλη μας”) είχε υποβάλει ερώτηση για το κόστος των εκδηλώσεων είχε υποβάλει προς τη διοίκηση.
Η απάντηση δόθηκε εγγράφως από τον Πρόεδρο της δημοτικής εταιρείας ΚΕΑΕΔΗΑ, κ. Χρήστο Καρρά. Και ακολούθως ο κ. Κουτρούλης ενημέρωσε ο ίδιος το Σώμα τονίζοντας πως τα έξοδα της διοργάνωσης έφτασαν τα 65.000 ευρώ όταν τα έσοδα ήταν 30.000, υπήρξε δηλαδή ένα άνοιγμα ύψους 35.000 ευρώ.
Ο Σύμβουλος της αντιπολίτευσης στάθηκε σε αυτό το γεγονός θυμίζοντας ,παράλληλα, τις εξαγγελίες που είχε κάνει η διοίκηση πριν το φεστιβάλ πως η διοργάνωση δεν θα κόστιζε τίποτα στους Ηρακλειώτες.
“Από που θα καλυφθεί αυτό το κενό;” ρώτησε ο κ. Κουτρούλης και συνέχισε: “Περιμένω διευκρινήσεις. Διαφορετικά θα βγούμε και εμείς μια ντουντούκα για να ενημερώσουμε τον κόσμο ”. Απαντώντας ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος πληροφόρησε το Σώμα πως ο Δήμος αναγκάστηκε να πληρώσει 19.000 ευρώ στη ΔΕΗ ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία των εκδηλώσεων, ενώ αγοράστηκαν και υλικά (όπως ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, χαλίκι κλπ) αξίας 11.000 ευρώ τα οποία σύμφωνα με τον Δήμαρχο αποτελούν περιουσιακά στοιχεία του Δήμου και θα χρησιμοποιηθούν και σε άλλες δράσεις κάνοντας σύντομα απόσβεση του κόστους. Ο Δήμαρχος, όμως, δεν έμεινε εκεί, αλλά γύρισε στο παρελθόν και στο έτος 2004 (“όταν ο κ. Κουτρούλης ήταν στη διοίκηση” όπως είπε) σημειώνοντας πως τότε δόθηκαν 165.000 ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις όταν το 2012 δόθηκαν μόνο 6.500 ευρώ.
Η αντιπαράθεση δεν σταμάτησε με τον κ. Κουτρούλη να επανέρχεται λίγο αργότερα τονίζοντας πως η ένστασή του είναι ότι δεν μπορεί η διοίκηση να “παραπλανά” τον κόσμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς είχε κάνει σημαία της το μηδενικό κόστος των εκδηλώσεων. Επίσης, αναρωτήθηκε που θα χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, το χαλίκι και τα υδραυλικά που αγόρασε ο Δήμος για τις ανάγκες του φεστιβάλ. “Σε αυτές τις εποχές που ο κόσμος δεν έχει να φάει ξοδεύουμε 35.000 ευρώ” παρατήρησε.
Ο Δήμαρχος απάντησε στον Σύμβουλο της μείζονος ότι το οικονομικό άνοιγμα θα καλυφθεί από ιδίους πόρους της ΚΕΑΕΔΗΑ (και ενώ εκκρεμούν δύο ακόμα χορηγίες) χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ το ταμείο του Δήμου, αλλά και ότι το ηλεκτρολογικό υλικό χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του παγοδρομίου που εγκαταστάθηκε στην κεντρική πλατεία.
“Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης ο αριθμός των επισκεπτών πλησίασε στα 100.00 άτομα” τόνισε ο κ. Βλασσόπουλος. O κ. Καρράς από την πλευρά του είπε πως πρέπει να κρατήσει το Δημοτικό Συμβούλιο την απήχηση της εκδήλωσης όπως φάνηκε αυτή από τα θετικά σχόλα του κόσμου και τη μεγάλη προσέλευση.
Στην κόντρα ενεπλάκη και ο κ. Μπάμπαλος ο οποίος είπε στον Δήμαρχο ότι σε εκείνο το 15ημερο των εκδηλώσεων δεν αναδείχτηκε ούτε μια φορά το θέμα της απόκτησης του κτήματος Φιξ. “Έχετε ευθύνες κ. Δήμαρχε για αυτό” σημείωσε. “Δεν ήσασταν εκεί και για αυτό μιλάτε” ήταν η απάντηση του Δημάρχου.

Από το www.xtypos.gr