ΕΣΥ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ?

Οι παρατάξεις βρίσκονται στην τελική ευθεία να ολοκληρώσουν τα ψηφοδέλτια για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Η απορία πολλών είναι αν οι δημότες θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις δημοτικές εκλογές για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους στην κυβέρνηση ή αν θα ψηφίσουν πρόσωπα και όχι με γνώμονα την κομματική προέλευση αυτών.
Βέβαια υπάρχουν και οι Ευρωεκλογές που δίνεται η δυνατότητα οι πολίτες να εκφράσουν τον θυμό τους στην κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά εκτός από τον Κο Λυκούρα (ΚΚΕ) και την Κα Κατσινοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), όλοι οι άλλοι υποψήφιοι για την θέση του δημάρχου προσπαθούν εκ των προτέρων να εμφανίζονται αντιμνημονιακοί και ανεξάρτητοι, και μάλιστα καταβάλλουν τέτοια προσπάθεια να πείσουν ότι έχουν κόψει τον ομφάλιο λώρο με το παρελθόν και τα (πρώην?) κόμματα που υποστήριζαν αλλά και τους υποστήριζαν.

Εδώ υπάρχει μία εξαίρεση, η οποία αφορά το δήμαρχο Παντελή Βλασσόπουλο, ο οποίος ξεκίνησε το εγχείρημα μιας παράταξης που βασίζονταν στα πρόσωπα και όχι στις πολιτικές αντιλήψεις τους. Πρόσωπα που γνωρίζονταν χρόνια μεταξύ τους, που στο παρελθόν είχαν βρεθεί απέναντι ο ένας στον άλλον, κάτι που όπως αποδείχθηκε δεν ωφέλησε την πόλη και τους δημότες.

Στο ίδιο μήκος κύματος παραμένει η διάθεση και η αντίληψη για τα δημοτικά από τον Βλασσόπουλο αλλά και από τα στελέχη της παράταξης.
Εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το μοντέλο της ΑΚΕΠ επιδιώκουν να μιμηθούν κάποιες από τις παρατάξεις που εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν προσθήκες προσώπων με διαφορετική κομματική προέλευση από αυτή του επικεφαλής της παράταξης.

Η διαφορά σε σχέση με την ΑΚΕΠ πέρα ότι ακολουθούν 2οι οι άλλες παρατάξεις, είναι ότι ο Βλασσόπουλος είχε την διορατικότητα να ακολουθήσει το μοντέλο μιας ανεξάρτητης παράταξης που η επιλογή των δημοτών θα βασίζεται στα πρόσωπα και όχι στην κομματική τους προέλευση, και αυτό το 2007 πριν ακόμα πέσουν οι μάσκες των «μεγάλων» κομμάτων. Τότε οι σημερινοί επικεφαλής άλλων παρατάξεων προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους και γνωριμίες να καταφέρουν να κερδίσουν την συμπάθεια των κεντρικών των κομμάτων με την ελπίδα να πάρουν το χρίσμα για την υποψηφιότητα τους.

Το 2010 και οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι το έπαιζαν ανεξάρτητοι, ακόμα και ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Μαστοράκος, καθώς και ο Κυριάκος Κουτρούλης με την ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, που ίσως να είναι η πιο σύντομη σε διάρκεια παράταξη που έχει γίνει ποτέ πανελλαδικά, όμως στο τέλος χάριν της ενοποίησης και για το καλό της παράταξης που υποστηρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Νώντα Σπυρόπουλο, αποφάσισαν να επιλέξουν να είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι!

Γιατί να το κάνουν αυτό οι 2 σήμερα υποψήφιοι δήμαρχοι?
Χρωστούσαν σε κανέναν?
προφανώς ήθελαν να δείξουν στα κεντρικά του κόμματος ότι είναι πιστοί στρατιώτες και επιπλέον δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τα κεντρικά.

Κατόπιν εορτής εμφανίζονται και αυτοί ανεξάρτητοι.

Εκείνος που κράτησε αποστάσεις ασφαλείας και του βγήκε ήταν ο Μπάμπαλος, ο οποίος θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει την ίδια πορεία με τους 2 προηγούμενους αλλά βασίστηκε περισσότερο στο ποσοστό του που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, που του έδινε το δικαίωμα να πιστέψει ότι μπορεί να το αυξήσει και να τον οδηγήσει στην νίκη χωρίς την βοήθεια κανενός κόμματος.

Οι δημότες μπορεί να υπολογίζουν την κομματική ταυτότητα του κάθε υποψήφιου δημάρχου, αλλά σημαντικό λόγο για την επιλογή παίζει η συμπάθεια που μπορεί να έχει στο πρόσωπο του υποψηφίου.

Να έρθουμε όμως στο σήμερα, λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Ακούω κάποιους να μιλάνε για έργα που δεν έγιναν, αμφιβάλλω αν και οι ίδιοι γνωρίζουν τι έργα θα ήθελαν να γίνουν, απλά αόριστα λένε ότι δεν έγιναν έργα, ή έτσι τους τα παρουσιάζουν οι αντίπαλοι της δημοτικής αρχής.

Τι έργα να γίνουν, μήπως δεν είναι ακόμα τόσο βαθειά η κρίση στη χώρα μας για να καταλάβουν κάποιοι ότι τα οικονομικά περιθώρια είναι τόσο περιορισμένα που οι δυνατότητες είναι μηδενικές, εξάλλου τα μεγάλα έργα γίνονται με χρηματοδότηση της περιφέρειας και όχι από το ταμείο του δήμου, όταν το κράτος δεν διαθέτει χρήματα για έργα, πως θα το πετύχει αυτό ένας δήμος που η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί στο 70%, τα έσοδα από την ΔΕΗ έχουν μειωθεί και αυτά, γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Παρόλα η δημοτική αρχή έχει πετύχει να κάνει μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα του δήμου, να μειώσει τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί από προηγούμενες διοικήσεις στα προηγούμενα 15 χρόνια, να έχει έναν ουσιαστικό συντονισμό στις κοινωνικές παροχές, πολλοί δημότες μας έχουν ανάγκες, βρίσκονται σε δυσάρεστη οικονομική κατάσταση και το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου για αυτούς τους ανθρώπους είναι σημαντικό.

Η δημοτική αρχή έχει φτάσει στο σημείο οι αντιδήμαρχοι και ο ίδιο ο δήμαρχος να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις διάφορες δυσκολίες που παρουσιάζονται. Βέβαια αυτό είναι κάτι που έδωσε πάτημα σε δημοτική παράταξη να το θεωρήσει ξευτίλα για τον δήμο, παρόλο που γνωρίζει ότι στις αρχές κάθε χρόνου και μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός μπορεί να πιάσουμε και Μάρτη. Αν δεν επιστέψει εγκεκριμένος ο προϋπολογισμός η κάθε δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει τίποτα που αφορά οικονομική συναλλαγή με τρίτους.

Αν λοιπόν κάποιοι αντιδήμαρχοι βάζουν λεφτά από την τσέπη τους έστω και 30 ευρώ για να μπορεί να κινηθεί το λεωφορείο της δημοτικής συγκοινωνίας αυτό είναι προς τιμή τους και θα πρέπει να το χειροκροτήσουμε και όχι να το απαξιώνουμε.

Δυστυχώς από τα δελτία τύπου και τις θέσεις των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, φαίνεται ότι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι της χώρας και όχι μόνο ο δικός μας δήμος.

Αναρωτιέμαι πως σκέφτονται να διοικήσουν όταν έχουν μαύρα μεσάνυχτα ή ακόμα χειρότερα γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις περιορισμένες δυνατότητες αλλά τις αγνοούν εσκεμμένα για να εμφανίζονται στους δημότες ως μεσσίες.

Η αλήθεια είναι ότι η νυν διοίκηση του δήμου έκανε λάθη, δεν ικανοποιήθηκαν, ακόμα και εκείνους που επέλεξαν τον Βλασσόπουλο για δήμαρχο, αλλά τον τελευταίο χρόνο η διοίκηση του δήμου έχει δείξει να βρήκε τον βηματισμό της, το κυριότερο έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και μπορεί να την διαχειριστεί ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες σαν αυτές που αντιμετωπίζει από το 2010 μέχρι σήμερα.

Όταν βλέπεις ότι υπάρχει έλεγχος πλέον της διαχείρισης που χρειάστηκε 2 χρόνια για να επιτευχθεί, θα ρισκάρεις να επιλέξεις ένα νέο πρόσωπο, το οποίο σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να ενημερωθεί και να φτάσει στο σημείο να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης ενώ είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να διαχειριστεί τον δήμο σύμφωνα με τις δυσκολίες και τις περιορισμένες δυνατότητες που θα υπάρχουν.