ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ - ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Aπεργία στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείκου «Επικοινωνία 94» προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ για την Τρίτη 20 Μαϊου! Ο δήμαρχος Ηρακλείου, το κατάφερε και.. αυτό.

Συγκεκριμένα, ιλαροτραγική είναι πλέον η κατάσταση στο Δήμο Ηρακλείου και στο γραφείο δημάρχου, με τον Στ. Γεωργόπουλο να προχωρά σε απίστευτες αποφάσεις, που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω! Συγκεκριμένα, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου εδώ και μήνες θυμίζει καζάνι που είναι έτοιμο να εκραγεί, εξαιτίας της κατάστασης με τους εργαζόμενους στην ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ, ο δήμαρχος Ηρακλείου προχώρησε στην απόλυση δημοσιογράφου, εργαζομένου του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Επικοινωνία 94», διότι ο τελευταίος τόλμησε να βάλει υποψηφιότητα για εκπρόσωπος των εργαζομένων, στο μικτό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών ΕΣΗΕΑ! Συγκεκριμένα το πρωί της Παρασκευής 9 Μαϊου ανακοινώθηκε από την ΕΣΗΕΑ η λίστα των υποψηφίων σε σειρά αθηναϊκών ΜΜΕ και μεταξύ αυτών και η υποψηφιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ και εργαζόμενου στον «94» Τ. Τατάρογλου.

Το βράδυ(!) της ίδιας ημέρας, ειδοποιήθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του «94», πρόεδρος του οποίου είναι ο ίδιος ο δήμαρχος Στ. Γεωργόπουλος, ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. τη Δευτέρα 12 Μαϊου το πρωί. Εκεί ο δήμαρχος έφερε πρόταση για απόλυση(!) του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, με την αιτιολογία της «περικοπής εξόδων». Μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους και ζήτησαν αναβολή για την επόμενη.

Πράγματι το ΔΣ συνεχίστηκε την Τρίτη 13 Μαΐου, όπου πραγματοποίησαν παρέμβαση μέλη των Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΕΡ (τεχνικοί) προκειμένου να υπάρξει ανάκληση της εισήγησης του δημάρχου. Αντίθετοι στην απόλυση ήταν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του «94», καθώς και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ το Δ.Σ. του Σωματείου των εργαζομένων του «94» κατέθεσε ανακοίνωση με την οποία τόνιζε την σφοδρή του αντίθεση στην απόλυση. Στη συνεδρίαση κλήθηκε να εκφέρει τις απόψεις του και ο δημοσιογράφος εργαζόμενος του «94», ο οποίος τόνισε πως «την στιγμή που έχουν πραγματοποιηθεί καλώς- πρόσφατα προσλήψεις δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων, δεν είναι δυνατόν να γίνεται μία συγκεκριμένη απόλυση δημοσιογράφου με καθαρές αποδοχές 890 ευρώ μηνιαίως με το αιτιολογικό της περικοπής εξόδων».

Ο δημοσιογράφος υπογράμμισε πως εάν ο δήμαρχος επιμείνει στην εισήγησή του, τότε τον λόγο θα τον έχουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις γι’ αυτή την ξεκάθαρη συνδικαλιστική δίωξη, ενώ ο ίδιος θα προσφύγει και στο Δικαιοσύνη. Ωστόσο ο δήμαρχος επέμενε στην απόλυση του εργαζόμενου, ο οποίος έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και εργάζεται στον «94» από το 2001. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ηρακλείου και μεταξύ άλλων του υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους δημοσιογράφους εργαζόμενους του «94», αφού ο ραδιοσταθμός αδειοδοτείται ως ειδησεογραφικός, τονίζοντας του και το γεγονός, ότι ο δημοσιογράφος απολύθηκε την στιγμή που ήταν υποψήφιος για το μικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, κάτι που δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτό. Την ίδια ώρα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (Νταβανέλλος που ήταν και στη συνάντηση με τον δήμαρχο, Τρίμης, Φίλης) ζήτησαν σύγκλιση του ΔΣ της Ένωσης και γι’ αυτό το θέμα, κάτι που έκανε και η παράταξη «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» με τα μέλη του ΔΣ Ν. Νταουντάκη και Παν. Ράμμος, ενώ ο τελευταίος επισκέφθηκε και τον «94». Στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας στον «94» την Τρίτη 20 Μαϊου.

Σε ανακοίνωσή της η δημοσιογραφική παράταξη Financial Crimes σημειώνει πως «προκλητική και απαράδεκτη ήταν η απόφαση του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής Σταύρου Γεωργόπουλου να απολύσει δημοσιογράφο του «Επικοινωνία 94 FM», μόλις ανακηρύχθηκε από την εφορευτική επιτροπή της ΕΣΗΕΑ υποψήφιος για εκπρόσωπος στο μικτό συμβούλιό της. Την Τρίτη 13/5 παρά τη συγκέντρωση εργαζομένων και από άλλα ΜΜΕ και την παρέμβαση μελών των ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΕΡ στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, η απόφαση πάρθηκε με μια ψήφο διαφορά. Πρόκειται για ποινικοποίηση του συνδικαλισμού (ο απολυθείς λίγες μέρες πριν ήταν υποψήφιος για αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΣΥ με τον «ενωτικό συνδυασμό Financial Crimes»). Αποτελεί βαρύτατη προσβολή σε βάρος της ΕΣΗΕΑ, η οποία καλείται να απαντήσει άμεσα και δυναμικά, μέχρι να ανακαλέσει ο δήμαρχος την απόλυση».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωτική Κίνηση της ΕΤΕΡ (τεχνικοί) με τίτλο «Φαινόμενα διευθυντικής ασυδοσίας ή πώς γίνεται το άσπρο μαύρο (πολύ μαύρο όμως) - Απόλυση συναδέλφου δημοσιογράφου στον ραδιοσταθμό «Επικοινωνία 94 FM». Η Ενωτική Κίνηση καταδικάζει με αποτροπιασμό την απόλυση - δίωξη σε βάρος συναδέλφου δημοσιογράφου του ραδιοσταθμού «Επικοινωνία 94 FM». Πιστεύουμε ότι τίποτε δεν δικαιολογεί την δίωξή του με την πρόταση και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Ηρακλείου, την ώρα που ο συγκεκριμένος συνάδελφος είναι και ο μοναδικός υποψήφιος για εκπρόσωπος στο μικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στον ραδιοσταθμό Επικοινωνία. Αποτελεί φαιδρότητα και προσβάλλει τη νοημοσύνη μας ο ισχυρισμός ότι το ποσό των 890 ευρώ που έπαιρνε ο συνάδελφος θα περισώσει των πεπτωκότα ισολογισμό του ραδιοσταθμού. Η πολιτική σκοπιμότητα (ο συνάδελφος είναι μέλος των Financial Crimes) και η συνδικαλιστική δίωξη είναι πασιφανής.

Είναι απορίας άξιον και μας αφήνει έκπληκτους ο τρόπος άσκησης εξουσίας από την Διοίκηση του ραδιοσταθμού. Δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι θα ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας για την απόκρουση αυτών των μεθοδεύσεων, την καταδίκη τους και την πρακτική αντίδραση όλων των εργαζομένων μέχρι την τελική δικαίωση του συναδέλφου που σαφώς είναι η συνέχιση της εργασιακής του ζωής ως είχε μέχρι σήμερα. Πρακτικές επίδοσης απολύσεων με κλητήρες στα σπίτια μας πρέπει να απαντιούνται ακαριαία και να είστε σίγουροι ότι θα το φροντίσουμε».