ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩ

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Μ. Γαλακτοπούλου που παραχώρησε στον Κ. Τατούλη θα φιλοξενήσει στο αυριανό φύλλο της η τοπική εφημερίδα ΖΩ.

Η Μ. Γαλακτοπούλου όπως θα διαβάσετε και στην συνέντευξη της αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την αξιοπρέπεια που την διακρίνει και το κύρος που πηγάζει χωρίς να έχει την ανάγκη οποιουδήποτε αξιώματος.

Το Θλιβερό είναι πως χρήσιμοι και δημιουργικοί άνθρωποι όπως η Μ. Γαλακτοπούλου αποχωρούν από την ενεργή δράση που αφορά την ενασχόληση με τα κοινά παρά την λαϊκή εντολή, χάριν περιττών, ανεύθυνων και ανίκανων να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Σας παραθέτουμε αποσπάσματα από την ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Μ. Γαλακτοπούλου, ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ, και κατεβάζοντας ολόκληρη την εφημερίδα ΖΩ σε ηλεκτρονική μορφή.

Κύρια Γαλακτοπούλου ενώ δεν είχατε εμπλακεί ποτέ στο παρελθόν με την τοπική πολιτική στο Ηράκλειο για ποιους λόγους αποφασίσατε να είστε υποψήφια με τον συνδυασμό του σημερινού δήμαρχου της πόλης κ. Σταύρου Γεωργόπουλου, στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2006;

Καταρχάς θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ήταν μια απόφαση απολύτως συνειδητή και η οποία πάρθηκε ύστερα από πολύ σκέψη. Όπως λέτε και εσείς δεν είχα εμπλακεί ποτέ ενεργά με την τοπική πολιτική σκηνή στο Ηράκλειο μέχρι και το 2006 και ήταν κάτι που απαιτούσε
προσεκτικές κινήσεις. Διαχρονικά διαπίστωνα μέσα από την καθημερινή επαφή που έχω με τους συμπολίτες μου ότι αυτή η πόλη είχε συσσωρευμένα προβλήματα.

Το 2006 όταν ο κ. Γεωργόπουλος διεκδικούσε την διοίκηση του Δήμου με τον συνδυασμό «Όραμα για το Ηράκλειο», η αρχική εκείνη ιδέα με κάλυπτε κυρίως σε πολιτικό επίπεδο και πραγματικά πίστευα τότε ότι υπήρχε κάποιο όραμα για την πόλη μέσα από το οποίο θα μπορούσαμε να επιφέρουμε τις επιδιωκόμενες τότε αλλαγές για την λειτουργία του Δήμου.

Πάντως για μένα είναι αυτονόητο ότι δεν μπήκα στην διοίκηση του Δήμου για να καρπωθώ
προσωπικά οφέλη. Από την εργασία μου έχω καταφέρει να κερδίσω ένα πολύ συγκεκριμένο επίπεδο ζωής και σε καμία περίπτωση δεν είδα την ενασχόληση μου με την τοπική αυτοδιοίκηση ως ευκαιρία για να κερδίσω κάτι παραπάνω.

Αληθεύει ότι ενώ τα οικονομικά του Δήμου δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση με προσωπικές σας ενέργειες προχωρήσατε στην αγορά ενός ασθενοφόρου για τις ανάγκες των δημοτών;

Με καθαρά προσωπική μου παρέμβαση αποκτήσαμε ένα σύγχρονο ασθενοφόρο για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την ΜΕΤΚΑ Α.Ε. η οποία ευαισθητοποιήθηκε άμεσα και προχώρησε στην παραχώρηση του συγκεκριμένου οχήματος, το οποίο παρεμπιπτόντως παραμένει αχρησιμοποίητο και κατά συνέπεια ανεκμετάλλευτο για τους ίδιους τους δημότες.

Ποια ήταν η σχέση που είχατε με το έμψυχο δυναμικό του τομέα κοινωνικής πρόνοιας;

Ομολογώ ότι η στάση των εργαζόμενων ήταν άψογη σε ότι και αν ζήτησα την περίοδο που είχα την ευθύνη της αντιδημαρχίας. Μάλιστα δεν περίμενα ότι οι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο βαθμό γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ήμουν ένα νέο πρόσωπο στη διοίκηση του συγκεκριμένου τομέα και θα έπρεπε πρωτίστως να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους. Αυτό έγινε πολύ γρήγορα αφού συνειδητοποίησα ότι οι εργαζόμενοι το μόνο που ήθελαν ήταν να συνεχίσουν να κάνουν με ασφάλεια την δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι του τομέα κοινωνικής πρόνοιας είναι απολύτως καταρτισμένοι και μπορούν να παρέχουν στους δημότες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Δεν θέλω να φανώ υπερβολική αλλά νομίζω ότι αναπτύχθηκαν ανάμεσα μας σχέσεις εμπιστοσύνης. Διαπίστωσα ότι στους παιδικούς σταθμούς χρειάζεται και άλλο προσωπικό από αυτό που υπάρχει ήδη. Είναι ανάγκη να προκηρυχθούν νέες οργανικές θέσεις και να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό. Αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους εργαζόμενους να παρέχουν υπηρεσίες σε μικρά παιδιά, όταν αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Σε τελική ανάλυση αυτό δεν είναι καλό για τα ίδια τα παιδιά. Δεν μπορεί να υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου γιατί είναι αυτονόητο ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, μόνο μέσα από σαφείς σχέσεις εργασίας.

Στις 3 Ιουλίου 2008 κοινοποιείτε την παραίτηση σας από το αξίωμα της δημοτικής συμβούλου. Το εκλογικό σώμα στις εκλογές του 2006 σας έδωσε την πρώτη εκλόγιμη θέση στο συνδυασμό του κ. Γεωργόπουλου. Τι απαντάτε σήμερα στους ανθρώπους που σας ψήφισαν;

Πιστεύω ότι σχεδόν όλοι, όσοι με ψήφισαν περίμεναν την αντίδραση μου. Αυτό βγαίνει αβίαστα από την επαφή που έχω με όλους αυτούς τους ανθρώπους που με τίμησαν με την ψήφο τους και για αυτό για άλλη μια φορά τους ευχαριστώ ειλικρινά.

Θεωρώ ότι αυτό που έκανα ήταν η κατάλληλη κίνηση μέσα στο σκηνικό που ο δήμαρχος είχε διαμορφώσει. Δεν σας κρύβω ότι στην αρχή είχα κάποιες επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα δεχόταν ο κόσμος την απόφαση της παραίτησης μου. Τελικά όμως αποδείχθηκε ότι ο κόσμος εκτός από την ικανότητα που έχει για να κρίνει όσους συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, διαθέτει και αλάνθαστο πολιτικό αισθητήριο. Μετά την παραίτηση μου αρκετοί άνθρωποι μου έδωσαν συγχαρητήρια για αυτήν την απόφαση μου. Και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύει από μόνο του πάρα πολλά πράγματα.

Πως κρίνετε την απόφαση του Παντελή Βλασσόπουλου να παραιτηθεί από πρόεδρος του Δ.Σ και από δημοτικός σύμβουλος;

Όπως ξέρετε και εγώ παραιτήθηκα από αντιδήμαρχος και από πρόεδρος των ΝΠΔΔ του τομέα ευθύνης μου αλλά και από δημοτική σύμβουλος.

Αυτό αποδεικνύει πολλά. Σημαίνει καταρχάς ότι εγώ με τον Παντελή βρισκόμαστε πολύ κοντά, αναφορικά με τις σκέψεις που έχουμε για τον τρόπο διοίκησης και για το μέλλον του Δήμου.
Ο Παντελής Βλασσόπουλος είναι τίμιος άνθρωπος και γνωρίζει βαθύτατα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα τολμούσα να πω ότι η παραίτηση του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί είναι ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών την παράταξη μας και την λειτουργία του Δήμου γενικότερα.

Με τον Παντελή προσωπικά γνωρίστηκα όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου.
Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν συνάδελφο αλλά μπορώ να πω ότι τον συγκεκριμένο άνθρωπο τον ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή για το ήθος του και την ειλικρίνεια του.