ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ

Σε ένα απίστευτο για την ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου του Ηρακλείου, θεσμικό πραξικόπημα προχώρησε η δημοτική αρχή της πόλης. Αιτία για μία ακόμη φορά η υπόθεση της ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ (της δημοτικής επιχείρησης κοινωνικής πολιτικής) και της δεδομένης βούλησης της πραγματικής πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα (δηλαδή του συνόλου της αντιπολίτευσης, καθώς και των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής Γ. Κεσκινίδη και Στ. Λεζγή) να ψηφίσει υπέρ της μεταφοράς στο Δήμο Ηρακλείου όλων των εργαζομένων που το δικαιούνται από το νόμο Παυλόπουλου.
Ωστόσο, στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης με μια πρωτοφανή και σαφέστατα παράνομη ενέργεια η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νόρα Κατέχη σε πλήρη συμφωνία με τον δήμαρχο Στ. Γεωργόπουλο, αποφάσισαν… μόνοι τους (!) ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα!

Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου είχε πάρει σχετική απόφαση να
περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ στο Δήμο, σύμφωνα με τον νόμο Παυλόπουλου, στις 31 Οκτωβρίου του 2008. Τότε είχε ψηφίσει υπέρ το σύνολο της αντιπολίτευσης καθώς και οι Κεσκινίδης και Λεζγής, με τον δήμαρχο μάλιστα να αποχωρεί (!) από τη συνεδρίαση, παίρνοντας μαζί του τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους της
πλειοψηφίας.
Ωστόσο στη συνέχεια και μετά από προσφυγή της δημοτικής αρχής, η Περιφέρεια για τυπικούς λόγους χαρακτήρισε άκυρη την απόφαση, ενώ η αντιπολίτευση προσέφυγε στα περαιτέρω αρμόδια όργανα για να ακυρωθεί η απόφαση της Περιφέρειας και να ισχύσει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα της απόφασης του
Ελεγκτικού Συνεδρίου το σύνολο της αντιπολίτευσης, όπως έχει δικαίωμα από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ζήτησε να συζητηθεί και πάλι το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στην πρόεδρο του ΔΣ Νόρα Κατέχη.
Η πρόεδρος είναι υποχρεωμένη να βάλει το θέμα στην ημερήσια διάταξη εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας, η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση έληγε την περασμένη Τετάρτη 28 Ιανουαρίου. Αποτέλεσμα ήταν το θέμα να μπει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου.

Το παρασκήνιο
Ωστόσο η πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τον δήμαρχο
Στ. Γεωργόπουλο, με δεδομένη την βούληση της πραγματικής πλειοψηφίας του Σώματος (13
σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και οι Κεσκινίδης και Λεζγής, σύνολο 15 έναντι μόλις 12 της υπόλοιπης συμπολίτευσης) να περάσουν στον Δήμο, αφού με εμμονή ο νυν δήμαρχος δεν θέλει σε καμία περίπτωση να περάσουν στο Δήμο οι 35 δασκάλες της ΔΕΚΚΟΙΠΗΑ.
Όλο το περασμένο διάστημα ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις, κυρίως στον Γ. Κεσκινίδη, να πειστεί να αλλάξει την απόφασή του ωστόσο ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας δήλωνε σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη.
Τα τερτίπια στα οποία θα κατέφευγε τελικά η δημοτική αρχή έγιναν λίγο - πολύ γνωστά το πρωί της περασμένης Τρίτης, όταν είχε διαδοθεί ήδη η πληροφορία ότι η δημοτική αρχή θα ζητούσε να μην συζητηθεί το θέμα στην απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλούμενη διάφορους λόγους, προκειμένου να μην αναγκαστεί να φθάσει το θέμα σε ψηφοφορία, όπου και θα αναδεικνυόταν για μία ακόμη φορά η μειοψηφική
της θέση.

«Το αποσύρω… μόνη μου»!
Ωστόσο αυτά τα οποία έγιναν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ήταν απίστευτα και ανήκουστα.
Παίρνοντας τον λόγο η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νόρα Κατέχη, δήλωσε ότι ναι μεν έβαλε το θέμα στην ημερησία διάταξη, ωστόσο αφού το είχε κάνει αυτό, έλαβε γνωμοδότηση από το νομικό σύμβουλο του Δήμου (την οποία είχε ζητήσει η ίδια) «για το νόμιμο ή μη της εκ νέου εισαγωγής του συγκεκριμένου θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο», αναφέροντας το ιστορικό των προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και λέγοντας ότι το θέμα εκκρεμεί στην σχετική επιτροπή. Όπως τόνισε η ίδια, η γνωμοδοτική εισήγηση του νομικού συμβούλου του Δήμου ήταν πως «το θέμα δεν τίθεται προς νόμιμη συζήτηση».
Επικαλούμενη αυτήν την γνωμοδότηση η πρόεδρος του ΔΣ τόνισε ότι… αποσύρει το θέμα από τη συζήτηση, το οποίο σύμφωνα με την ίδια μπορεί να επανέλθει όταν αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή, αφήνοντας κυριολεκτικά άναυδο το Δημοτικό Συμβούλιο!

Γιατί άναυδο; Μα διότι πολύ απλά ο νομικός σύμβουλος δεν αποφασίζει, αλλά γνωμοδοτεί και σε κάθε περίπτωση μόνο με δύο τρόπους μπορούσε να αποσυρθεί το θέμα: Είτε αν το ζητούσαν αυτοί που το έφεραν (οι 13 δηλαδή δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης), είτε αν το αποφάσιζε αυτό η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από σχετική ψηφοφορία.
Πουθενά στην ιστορία των συνεδριάσεων Δημοτικών Συμβουλίων σε ολόκληρη τη χώρα, δεν μπορεί και δεν έχει κανένα δικαίωμα ένας πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου να αποσύρει μόνος του (!!!) ένα θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την αγνόησε
Το επίσης απίστευτο και εξωφρενικό είναι ότι ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, παίρνοντας τον λόγο ναι μεν επέμεινε στην πρώτη γνωμοδότησή του, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «όταν ένα θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο από τα αρμόδια όργανα, έρχεται νόμιμα και είναι μη νόμιμη η απόσυρση του θέματος με μονομερή απόφαση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου» μία φράση που ήταν κόλαφος για την μέχρι τότε επιχειρηματολογία της κ. Κατέχη! Ωστόσο το απίστευτο είναι πως η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συνέχισε να επιμένει και αγνόησε επιδεικτικότατα, τα όσα είπε ο ίδιος ο νομικός σύμβουλος του Δήμου! Σ’ ολόκληρο δε το σαφέστατα πραξικοπηματικό αυτό σκηνικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ντροπιαστικό για το Δημοτικό Συμβούλιο σκηνικό, ο δήμαρχος έσπευσε να υπερασπιστεί την πρόεδρο…

Σφυροκόπημα
Η αντιπολίτευση κυριολεκτικά σφυροκόπησε τη δημοτική αρχή και την πρόεδρο του Δ.Σ. για τα όσα πρωτόγνωρα συνέβαιναν εκείνη την ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Γ. Μαστοράκος υπογράμμισε πως «δεν αλλάζει τίποτα στο να συζητήσουμε τώρα το θέμα ή μετά την απόφαση της επιτροπής. Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων πουθενά δεν αναφέρει ότι πρέπει να περιμένουμε τελεσιδικία μιας απόφασης.

Ο Ν. Μπάμπαλος τόνισε πως «κυρία πρόεδρε στην πρώτη συνεδρίαση σας, έχετε ήδη προβεί σε ένα πολιτικό ατόπημα. Ποια διάταξη και ποιο άρθρο του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, προβλέπει ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. μπορεί να αποσύρει μόνος του θέματα; Δεν μπορείτε να αποσύρετε το θέμα, δεν έχετε αυτή την δυνατότητα, παίζετε με τους θεσμούς!».

Ο Γ.Βλαντής ήταν ιδιαίτερα σκληρός και δήλωσε ότι «λυπάμαι πάρα πολύ για τη στάση της προέδρου.
Νοιώθω εκτεθειμένος ότι συνηγόρησα και εγώ με την ψήφο μου στην εκλογή σας. Πρόκειται για κατάλυση των θεσμών, είναι πραξικόπημα κυριολεκτικά, ενεργήσατε ως μη οφείλατε».

Ο Β. Λυκούρας σημείωσε πως «η πρόεδρος έφερε επί της ουσίας το θέμα στο Δ.Σ., ενημερώθηκε και αποφάσισε μόνη της να αποσυρθεί! Δηλαδή εδώ ήρθε ένα μονοπρόσωπο όργανο, να αποφασίσει! Τι διαδικασία είναι αυτή στο Δημοτικό Συμβούλιο; Έρχεστε και λέτε κυρία πρόεδρε, τοποθετηθήκατε εσείς και τώρα λέτε ότι δεν θα τοποθετηθεί κανείς άλλος και αποσύρετε το θέμα;».

Ο Κ. Κουτρούλης απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΔΣ σημείωσε ότι «είστε πρόεδρος του Δ.Σ., δεν είναι δυνατόν να έρχεστε και να λέτε αποσύρεται ή δεν αποσύρεται. Δεν είναι δικαιοδοσία δικιά σας! Δεν μπορούμε να παίζουμε με τον θεσμό του Δ.Σ., ανακαλέστε αυτά που λέτε!».

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η αντίδραση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Μαρίας Παντερή σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει ένας τι θα συζητηθεί και τι όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διακοπή
Μετά από τις τοποθετήσεις, ο δήμαρχος ζήτησε μια διακοπή –με προφανή στόχο να πειστεί έστω και την τελευταία στιγμή ο Γ. Κεσκινίδης και να αποφευχθεί το θεσμικό πραξικόπημα. Η διακοπή έγινε, η πλειοψηφία αποσύρθηκε και συνεδρίασε σε ένα ηλεκτρισμένο σκηνικό, ωστόσο ήταν προφανές πως ο Γ. Κεσκινίδης τελικά δεν πείστηκε με αποτέλεσμα η πρόεδρος του Δ.Σ. να προχωρήσει στην συγκεκριμένη απόφαση – όνειδος.
Στη συνέχεια σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε το γεγονός και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει οπουδήποτε προβλέπεται για την παράνομη αυτή ενέργεια.


Από την τοπική εφημερίδα «ΖΩ»