ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ

Το παρακάτω είναι το μήνυμα του Δημάρχου μας για τα Χριστούγεννα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Δημότης με όραμα. Άλλο πρόσωπο στο μήνυμα, άλλο πρόσωπο καθημερινά στους ανθρώπους που εργάζονται για αυτόν και τον δήμο.
Πρόκειται για υποκρισία, το κάνει για εσωτερική κατανάλωση? Ποιος ξέρει, πάντως το σίγουρο είναι ότι στο μήνυμα δεν υπολογίζει ότι τα 2 χρόνια που του έχει δοθεί η εξουσία, έχει πετάξει στον δρόμο περισσότερους από 400 εργαζόμενους, και ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων περισσότεροι από 200 ήταν απλήρωτοι από 2-9 μήνες. Για να μην υπάρξουν τυχόν αμφιβολίες δείτε και την εικόνα από την εφημερίδα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τον εορτασμό των Χριστουγέννων με φώτα, στολισμένες βιτρίνες, δώρα και δένδρα, ξεχνώντας στην πορεία το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, το οποίο δεν είναι άλλο από την αναγέννηση του ανθρώπου και την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής σύμφωνου με οικουμενικές ηθικές αξίες, τις οποίες δίδαξε με το έργο του ο Υιός του Θεού. Είναι βέβαιον πως η γέννηση του Ιησού Χριστού μάς προσφέρει σπουδαία διδάγματα, τα οποία όμως δεν γίνονται αντιληπτά σε ένα κλίμα υπερκαταναλωτισμού, αλλά σε ένα κλίμα κατάνυξης, περίσκεψης και προβληματισμού. Μάλιστα, το κυριότερο δίδαγμα που μας προσφέρει η απόφαση του Θεού να αποστείλει στην ανθρωπότητα τον Υιό και Λόγο Του, αφορά στην ανιδιοτελή αγάπη Του για το δημιούργημα που λέγεται «άνθρωπος» με τη γέννηση του Ιησού Χριστού να συμβολίζει την αναγκαιότητα χάραξης μιας νέας πορείας, η οποία θα οδηγήσει τον άνθρωπο στη λύτρωση από τα πάθη και στην ψυχική-ηθική ανάταση.
Παρόλο που είναι δύσκολο να συλλάβει ο ανθρώπινος νους την τελειότητα του Μυστηρίου της ενανθρωπίσεως του Ιησού Χριστού, το μήνυμα της γεννήσεως του Χριστού είναι πολύ πιο εύκολο για τον καθέναν από εμάς να το αντιληφθεί και να το μεταφέρει στην πράξη. Συγκεκριμένα, τα διδάγματα της γέννησης του Χριστού εντοπίζονται στα ίδια τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του γεγονότος της γέννησης του Χριστού με τη φάτνη, το φωτεινό άστρο, τα δώρα των μάγων να συμβολίζουν τη ταπεινότητα, την αγνότητα, την αγαθή προαίρεση, την ελπίδα και την προσμονή.
Η απόρριψη του εγωισμού, της αλαζονείας και των σωματικών παθών, η συνεχής προσπάθεια για εκπλήρωση των ηθικών αρετών, η φιλέρευνη διάθεση για την απόκτηση της αλήθειας, η δημιουργία, η πρόοδος, αλλά και η προσμονή σε κάτι ανώτερο από την ύλη και το παρόν είναι στοιχεία, τα οποία συνθέτουν μια προσωπικότητα ικανή να κοινωνήσει το σπουδαιότερο μήνυμα απ όλα: την αγάπη για τον συνάνθρωπο.
Το μήνυμα των Χριστουγέννων για όλους μας συνοψίζεται στην εφαρμογή του λόγου Του Θεού, στην έκφραση αγάπης προς τον συνάνθρωπο και στην αναγκαιότητα να βιώσουμε μία ζωή μακριά από εγωισμούς, μικροψυχίες και μισαλλοδοξίες. Η λιτότητα και η αγάπη πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο στις καρδιές μας, βοηθώντας τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ας μην φερόμαστε αλαζονικά. Το μήνυμα της γέννησης, η αγάπη, ας γίνει ο οδηγός μας, ας γίνει η αφορμή να έρθουμε κοντά στους συνανθρώπους μας. Δείχνοντας αγάπη και καλοσύνη σ' έναν ξένο, βιώνουμε το βαθύτερο και πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.