ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΕΣ

Μετά από ατέρμονες συζητήσεις δυο μηνών με όλους τους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής, του συνδυασμού δηλαδή «Όραμα για το Ηράκλειο» και μέσα σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για την τήρηση των ισορροπιών οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της σημερινής δημοτικής αρχής του Ηρακλείου στο άμεσο μέλλον, ο δήμαρχος της πόλης Σταύρος Γεωργόπουλος προχώρησε στην ανακοίνωση των αντιδημαρχιών.

Ο Σταύρος Γεωργόπουλος στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε τους 5 αντιδημάρχους χωρίς να επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις για όσους περίμεναν να πάρουν μια θέση ευθύνης.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου μπροστά στην εύθραυστη πλειοψηφία που έχει δημιουργηθεί για την παρούσα δημοτική αρχή μετά τις παραιτήσεις βασικών στελεχών της (σ.σ Π. Βλασσόπουλος, Μ. Γαλακτοπούλου και Γ. Κεσκινίδης) και αντιλαμβανόμενος ότι ελάχιστοι από τους δημοτικούς του συμβούλους είχαν τη βούληση να αναλάβουν κάποιον τομέα ευθύνης, δεν προχώρησε σε θεαματικές αλλαγές.

Ουσιαστικά η μόνη αντιδημαρχία που άλλαξε κάτοχο είναι αυτή του τομέα Παιδείας. Σύμφωνα πάντα με όσα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Σταύρος Γεωργόπουλος εντός της δημοτικής ομάδας, την Δέσποινα Αϊβατζίδου καλείται να αντικαταστήσει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της δημοτικής βιβλιοθήκης Δημήτρης Τσαπραζλής.

Οι υπόλοιπες καίριες θέσεις της καθαριότητας, των τεχνικών έργων και των οικονομικών δεν αλλάζουν κάτοχο, με τους Δημήτρη Παπουτσή, Γιώργο Παπαδημητρίου και Κώστα Μήνα αντίστοιχα, να παραμένουν αμετακίνητοι. Το πέμπτο κομμάτι του διοικητικού «πάζλ» συμπληρώνει ο Νίκος Μαξούτης αλλά η αντιδημαρχία η οποία αναλαμβάνει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έχει υποστεί κάποιες μικρές αλλαγές.

Ο Νίκος Μαξούτης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008 είχε την αντιδημαρχία διοίκησης. Στο εξής θα αναλάβει την αντιδήμαρχία πρασίνου με αρμοδιότητες και για τη λειτουργία των ΚΕΠ και για τη δημοτική συγκοινωνία.

Βεβαίως ερωτηματικό συνιστά το πώς θα προχωρήσει η συνεργασία του Δημήτρη Παπουτσή με τον Νίκο Μαξούτη από την στιγμή που είναι κοινό μυστικό στους κόλπους της δημοτικής αρχής του Ηρακλείου ότι οι δύο προαναφερόμενοι δεν τρέφουν και τις καλύτερες των σχέσεων.

Σύμφωνα με απολύτως δια-σταυρωμένες πληροφορίες ο Νίκος Μαξούτης ανήκε στην μερίδα των δυσαρεστημένων στελεχών καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές κατά τις οποίες είχε εκφράσει προς τον δήμαρχο της πόλης την αντίθεση του στην επιμονή του Σταύρου Γεωργόπουλου να διατηρήσει τον Δημήτρη Παπουτσή για τρίτη συνεχή χρονιά σε αντιδημαρχία αιχμής. Έτσι ο δήμαρχος επέλεξε να προχωρήσει στο διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων στο συγκεκριμένο τομέα ευθύνης.

Το γεγονός ότι η Δέσποινα Αϊβατζίδου μένει ουσιαστικά εκτός διοικητικού σχήματος μόνο έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί. Είναι γνωστό ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και σήμερα η πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμούσε να έχει καμία θέση ευθύνης.

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις εσωτερικές διαδικασίες που επικρατούν στην δημοτική αρχή, υποστηρίζουν ότι ήταν προσυμφωνημένο από την αρχή της θητείας του Σταύρου Γεωργόπουλου τον τομέα της παιδείας για την πρώτη διετία να τον αναλάβει η Δέσποινα Αιβατζίδου και στη συνέχεια ο Δημήτρης Τσαπραζλής.

Αυτό το στοιχείο σήμερα μοιάζει αποδυναμωμένο, καθώς τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον τρεις φορές σε δημόσιο επίπεδο ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε καλέσει την Δέσποινα Αϊβατζίδου να αναθεωρήσει την απόφαση της και να πάρει οποιονδήποτε τομέα ευθύνης επιθυμεί η ίδια. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Σταύρος Γεωργόπουλος επιχειρούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να μεταπείσει την Δέσποινα Αϊβατζίδου, αφού είναι δεδομένο ότι η ίδια και η οικογένεια της διαθέτουν σημαντικό έρεισμα στις τάξεις των ανθρώπων που εκφράζονται μέσα από τη Νέα Δημοκρατία στο Ηράκλειο.

Υπάρχουν ακόμη δύο στελέχη της δημοτικής αρχής τα οποία για τους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούσαν να αναλάβουν κανένα διοικητικό πόστο αφού από τις επιλογές που έχουν ακολουθηθεί το κλίμα για την δημοτική αρχή είναι τουλάχιστον δυσμενές.

Πρόκειται για τους Στέφανο Λεζγή και Κωνσταντίνο Κουτσούκο. Η κάθε περίπτωση έχει αναμφίβολα ξεχωριστές παραμέτρους.

Ο Στέφανος Λεζγής ως γνωστόν έχει διαχωρίσει σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου τις θέσεις του από την πολιτική της δημοτικής αρχής στο ζήτημα του μετασχηματισμού της επιχείρησης κοινωνικής πολιτικής και της μεταφοράς του προσωπικού στο Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα. Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες ο ίδιος ξεκαθάρισε προς τον δήμαρχο στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας την περασμένη Δευτέρα ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει καμία θέση ευθύνης.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι ο Κωνσταντίνος Κουτσούκος θα ήταν μέσα στις επιλογές του Σταύρου Γεωργόπουλου για τις νέες θέσεις των αντιδημάρχων. Και αυτό είναι ως ένα σημείο λογικό αφού σε ανύποπτο χρόνο ο Στάυρος Γεωργόπουλος είχε προτείνει να αναλάβει οποιαδήποτε αντιδημαρχία επιθυμούσε εκτός από αυτήν της παιδείας. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΤΕΗΑ είχε εκφράσει κατά καιρούς και πάντα σε πολιτικό επίπεδο τη διαφωνία του με ορισμένες από τις κεντρικές επιλογές του επικεφαλής της δημοτικής αρχής.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Κωνσταντίνος Κουτσούκος είχε τονίσει στον ίδιο τον δήμαρχο ότι είναι αντίθετος με την επιλογή να τοποθετούνται μη αιρετοί στις προεδρίες των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων, όπως συνέβη με την περίπτωση της Βανέσσας Ροζάκη στην ΚΕΚΟΙΠΗΑ.

Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Κουτσούκος ενώπιον του ΔΣ είχε καταψηφίσει την συγκεκριμένη επιλογή και σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες στην τελευταία συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας ξεκαθάρισε στον ίδιο τον δήμαρχο ότι δεν επιθυμεί να έχει καμία θέση ευθύνης και ότι θα αποσαφηνίσει τις θέσεις του για τη συγκεκριμένη επιλογή σε πολιτικό επίπεδο στο άμεσο μέλλον.

Από το www.zonews.gr