ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΠ

Παρουσία εκατοντάδων Ηρακλειωτών πραγματοποι-ήθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου η πρώτη δημόσια εκδήλωση της Αδέσμευτης Κίνησης Ενεργών Πολιτών - ΑΚΕΠ του Ηρα-κλείου στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της πόλης. Η νέα δημοτική κίνηση, στην οποία πρωτοστατεί ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην δημοτικός σύμβουλος του «Οράματος για το Ηράκλειο» Παντελής Βλασσόπουλος, φαίνεται ότι κέρδισε το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής σ’ αυτήν, αφού η παρουσία του κόσμου ήταν φανερό ότι δεν παρέπεμπε σε μία κίνηση με περιορισμένες δυνατότητες, αλλά σε έναν ιδιαίτερα δυναμικό και μαζικό συνδυασμό.

Συντονιστική επιτροπή και ιδρυτικά μέλη

Βασικό χαρακτηριστικό της νέας αυτής δημοτικής κίνησης είναι η πολυσυλλεκτικότητα που απορρέει τόσο από την σύνθεση της συντονιστικής επιτροπής η οποία απαρτίζεται από 9 μέλη, όσο και από τα πρώτα 52 συνολικά άτομα τα οποία συνυπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη της Αδέσμευτης Κίνησης Ενεργών Πολιτών.

Εκτός από τον Παντελή Βλασσόπουλο ο οποίος είναι πρόεδρος της ΑΚΕΠ και τον Ανδρέα Δαυίδ ο οποίος είναι γενικός γραμματέας της νέας κίνησης την συντονιστική επιτροπή συμπληρώνουν οι: Μαρία Γαλακτοπούλου (σ.σ είχε εκλεγεί πρώτη σε σταυρούς προτίμησης στις εκλογές του 2006 με το ψηφοδέλτιο του σημερινού δήμαρχου Στ. Γεωργόπουλου), Ελένη Δουλκερίδου, Κατερίνα Καλλιεράκη, Θωμάς Μοστράτος, Γιάννης Δαλέζιος, Γιώργος Φαρμάκης και Γιώργος Ορφανίδης.

Τα υπόλοιπα 43 ιδρυτικά μέλη της ΑΚΕΠ συνιστούν αναμφίβολα ένα κοινωνικό μείγμα ανθρώπων οι οποίοι προέρχονται από όλες τις κοινωνικές κάστες του Ηρακλείου και αποτελούν κομμάτι του συνόλου του πολιτικού φάσματος της πόλης. Πρόκειται για τους: Άρη Αθανασάκη, Χρήστο Ακρίβο, Γιώργο Αντωνόπουλο, Χρυσαυγή Ασημακοπούλου, Λουκά Βάγγερ, Αντώνη Βελέτα, Αντώνη Βολικάκη, Χρήστο Γκολογιάννη, Νίκο Γκουλή, Θωμά Γουναρόπουλο, Θοδωρή Δημόπουλο, Νίκο Δουλάμη, Χάρη Ζουρουφίδη, Δημήτρη Θωμίδη, Τάσο Καρακώστα, Βασιλική Καραμπουρνή, Θανάση Καρανάτσιο, Λάμπρο Καριώτογλου, Χρυσούλα Καχραμάνου, Αλέξανδρο Κομίνη, Πέτρο Κόντο, Ζήση Κουρέλλο, Γιάννη Μπαρκή, Χρήστο Μπρατσιάκο, Γιάννη Νικολάου, Γιάννη Νικομάνη, Νίκο Ντεβετούδη, Βούλα Παπαγιαννάκη- Κατσάβα, Γρηγόρη Παπαδάτο, Σπύρο Παπαδάτο, Χρήστο Παπανδρέου, Περικλή Περδικάρη, Γιάννη Πολιτάκο, Μαρία Ποτήρη, Γιάννη Πριάμου, Σταμάτη Πυλαρινό, Νίκο Σαραντόπουλο, Σωτήρη Σολωμό, Πέτρο Σουμίλα, Ευαγγελία Τραγουστή, Δημήτρη Τσάλεζα και Νίκο Τσιαρδάκη.

Π. Βλασσόπουλος: «Οι κομματικοί συνδυασμοί έκλεισαν τον κύκλο τους»

Ο Παντελής Βλασσόπουλος στην ομιλία του έδωσε με σαφήνεια το στί-γμα της νέας αυτής δημοτικής κίνησης και κάλεσε όλους τους ενεργούς πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται και αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον του Ηρακλείου να συστρατευτούν σε μια κοινή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο αύριο για την πόλη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Παντελής Βλασσόπουλος δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο της ομιλίας του σε προσωπικό επίπεδο στον δήμαρχο της πόλης Σταύρο Γεωργόπουλο, ωστόσο έκανε λόγο για «…ήχους κατευθυνόμενων σειρήνων, του παραπολιτικού κουτσομπολιού που αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αποδεικνύοντας έτσι την ανησυχία του δημοτικού κατεστημένου, του οποίου η ίδρυση της ΑΚΕΠ αποτελεί εμπόδιο, στα ανομολόγητα σχέδιά του».

Ο πρόεδρος της ΑΚΕΠ αναλύοντας την αρχική ιδέα που οδήγησε στην ανάγκη για την δημιουργία μιας νέας δημοτικής κίνησης μέσα από τους ίδιους τους πολίτες του Ηρακλείου τόνισε: «Η ιδέα της ίδρυσης, μιας Δημοτικής Κίνησης, με πρωτοβουλία των πολιτών του Ηρακλείου, που πάνω από όλα θα έβαζε το συμφέρον της Πόλης και των κατοίκων της, βασάνιζε την σκέψη όσων την αγαπούν και την νοιάζονται, χρόνια τώρα. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε, για να συσπειρώσουμε όσους και όσες είχαν αυτή την ανησυχία, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές ή πολιτικές τους διαφορές, είχε αίσιο τέλος με αποτέλεσμα την δημιουργία της Κίνησής μας». Στη συνέχεια των δηλώσεων του ο Παντελής Βλασσόπουλος επεσήμανε ότι η στείρα κομματικοποίηση οδήγησε το Ηράκλειο στην μορφή που έχει σήμερα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Οι κομματικοί συνδυασμοί έκλεισαν τον κύκλο τους. Άφησαν πίσω τους χαμένες ευκαιρίες για να αλλάξει όψη η πόλη. Η ευθύνη για τις εκλογικές τους επικρατήσεις μάς βαρύνει όλους. Είναι η ώρα, μετά από την αυτοκριτική μας να αποφασίσουμε, ότι οι πολίτες πρέπει να κουβεντιάζουμε και να συνεννοούμαστε χωρίς να ρωτάμε τον συνομιλητές μας σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκουν».

Στη συνέχεια των δηλώσεων του ο Παντελής Βλασσόπουλος ξεκαθάρισε ότι αυτό που ενδιαφέρει τόσο τον ίδιο, όσο και τους συνεργάτες του είναι η εδραίωση ενός νέου ύφους και ήθους στην πολιτική ζωή του Ηρακλείου μακριά από μικροπολιτικές τακτικές και σκοπιμότητες διευκρινίζοντας ότι: «Ο πολιτικός μας πολιτισμός, δεν μας επιτρέπει να απαντάμε, σε εκφράσεις και χαρακτηρισμούς, που απευθύνονται είτε στην ΑΚΕΠ, είτε στα πρόσωπα που την απαρτίζουν, γιατί έχουμε επιλέξει την ρήξη με τον λαϊκισμό και την χυδαιότητα, που κατεβάζουν το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, και απομακρύνουν τους πολίτες από την πολιτική, και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά της πόλης. Εμείς αντίθετα, έχουμε σκοπό να αναδείξουμε την πολιτική, να αντιπαρατεθούμε, σε υψηλό επίπεδο, με τους άλλους Δημοτικούς Συνδυασμούς όπου διαφωνούμε, αλλά και να μην διστάσουμε να συμπράξουμε, όπου σε επί μέρους ζητήματα συμφωνούμε, διατηρώντας την αυτονομία μας.

Ανδρέας Δαυίδ: «Στόχος μας οι ενεργοί, υποψιασμένοι και ενδιαφερόμενοι πολίτες»

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η ομιλία του γενικού γραμματέα της ΑΚΕΠ Ανδρέα Δαυίδ ο οποίος ουσιαστικά παρουσίασε το περιεχόμενο της ιδρυτικής διακήρυξης της νέας δημοτικής κίνησης. Σύμφωνα μάλιστα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες ο Ανδρέας Δαυίδ μετά από ομόφωνη απόφαση της συντονιστικής επιτροπής της νέας δημοτικής κίνησης ήταν ο άνθρωπος που συνέταξε το τελικό κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης της ΑΚΕΠ. Ο γενικός γραμματέας της ΑΚΕΠ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το γενικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα διαμορφώσουμε την πολιτική μας στον Δήμο συνοψίζεται στις εξής θέσεις. Ευέλικτές παρεμβάσεις που δεν αναστατώνουν τη ζωή μας παράλληλα με επιλογή εναλλακτικών τρόπων κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων για να δοθεί ανάσα στην πόλη. Στήριξη, βοήθεια και συμπαράσταση στις επιτροπές πολιτών που πασχίζουν να περισώσουν όσους ελεύθερους χώρους πρασίνου , διασκέδασης και μαζικής άθλησης απέμειναν όπως είναι το κτήμα ΦΙΞ. Όλα αυτά με μοχλό τους εργαζόμενους στον δήμο και τις προτάσεις τους για μια πόλη καθαρή για προφύλαξη και επέκταση του πρασίνου και για καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη. Στόχος μας είναι οι ενεργοί, υποψιασμένοι και ενδιαφερόμενοι πολίτες να πάρουν την τύχη της πόλης στα χέρια τους, να αφυπνιστεί κάθε ενεργής συνείδηση, να ξεφύγουμε από το τέλμα της αδιαφορίας και της απάθειας στο οποίο συνειδητά μας είχαν οδηγήσει οι πολιτικές των κομματικών παρατάξεων που διοίκησαν και διοικούν τον δήμο. Θεωρούμε ότι για λόγους πολιτικής συνέπειας δεν μπορούμε να συναντηθούμε σε αυτήν την πορεία με όσους και όσες στήριξαν στα Δημοτικά Συμβούλια επιλογές των διοικήσεων του Δήμου που οδήγησαν στο σημερινό κατάντημα της πόλης και επιμένουν ακόμη να τις υπερασπίζονται».

Παρουσίες με νόημα

Μάλιστα η βαρύτητα που αναμένεται να έχει αυτή η νέα κίνηση στο πολιτικό σκηνικό του Ηρακλείου, στον δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές του 2010, ενισχύεται από το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και παρατάξεων της πόλης έδωσαν το παρόν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο το οποίο ήταν κατάμεστο από πολίτες οι οποίοι έδωσαν με την παρουσία τους ξεχωριστό χρώμα στην ιδρυτική διακήρυξη της ΑΚΕΠ. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Παντελή Βλασσόπουλου και των συνεργατών του ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» που έχει την επίσημη πολιτική στήριξη του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Μαστοράκος. Επίσης ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» Νίκος Μπάμπαλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης « Ηράκλειο – Επόμενη Ημέρα που έχει την πολιτική υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βλαντής καθώς και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαριάννα Ζούρου, όπως επίσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι από την μείζονα αντιπολίτευση Στάθης Παπουτσής και Σπύρος Γουρνάς. Παρόντες ήταν και οι πρώην επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών που είχαν επί σειρά ετών την πολιτική υποστήριξη της ΝΔ Φίλιππος Πολίτης και Κώστας Σπαγόπουλος. Την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο της πόλης Σταύρο Γεωργόπουλο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μαξούτης. Το παρών έδωσαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης, ενώ παρούσα ήταν και η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέου Ψυχικού Ντέζυ Κωνστάνς.

Γ. Μαστοράκος: «Θα είμαστε κοντά…»

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» Γιώργος Μαστοράκος στο σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «θα ήθελα να σημειώσω ότι η παρουσία μου εμένα προσωπικά, όσο και στελεχών της παράταξης μου σήμερα εδώ πέρα από την δημοκρατικότητα που πρέπει να μας διέπει έχει και προσωπική διάσταση. Γιατί με τους περισσότερους από τους οποίους συγκρότησαν αυτή τη νέα δημοτική κίνηση έχουμε βρεθεί σε κοινούς αγώνες όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό το ταξίδι που ξεκινάτε σήμερα κρύβει λίγες χαρές και περισσότερες λύπες. Σας εύχομαι να καταφέρετε να αντιστρέψετε αυτή την σχέση και να φτάσετε με επιτυχία στο δικό σας λιμάνι. Και να ξέρετε ότι θα είμαστε κοντά».

Ν. Μαξούτης: «Η κοινή αγάπη για την πόλη μας ενώνει…»

Το χορό των τοποθετήσεων πριν από την έναρξη της παρουσίασης της ιδρυτικής διακήρυξης της ΑΚΕΠ άνοιξε ως εκπρόσωπος του δημάρχου και της δημοτικής αρχής ο αντιδήμαρχος Νίκος Μαξούτης ο οποίος σημείωσε: «Σήμερα εδώ βλέπω πολλούς γνωστούς και φίλους. Συμμαχητές και συναγωνιστές που είχα να συναντήσω πολλά χρόνια τους βρίσκω σήμερα σε αυτή την αίθουσα. Προσπάθησα να βρω από την ώρα που ήρθα εδώ τι με χωρίζει με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι κατάλληλο ούτε το μέρος αλλά ούτε και η ώρα για να πω κάτι τέτοιο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλους μας ενώνει η κοινή αγάπη για το Ηράκλειο»

Ν. Μπαμπαλος: «Να αποκτήσουμε έναν νέο δρόμο…»

Με κολακευτικά λόγια για τον Παντελή Βλασσόπουλο και την προσπάθεια που ξεκινάει στην πόλη του Ηρακλείου μέσα από την ΑΚΕΠ μίλησε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» Νίκος Μπάμπαλος ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: « Εύχομαι η επιτυχής προσπάθεια που ξεκινάει σήμερα με την παρουσία του κόσμου εδώ να συνεχιστεί γιατί είναι ανάγκη να υπάρχουν νέες παρατάξεις που θα βοηθήσουν ώστε να αποκτήσουμε όλοι μαζι έναν νέο δρόμο για την πόλη μας στις εκλογές του 2010».

Γ. Βλαντής: «Νοιώθω σαν να κάθομαι και εγώ σε αυτό το πάνελ…»

Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο μίλησε για αυτήν την νέα προσπάθεια του Παντελή Βλασσόπουλου και της ΑΚΕΠ και ο Γιώργος Βλαντής ο οποίος τόνισε πως «με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι και εγώ σήμερα εδώ. Νοιώθω σαν να κάθομαι και εγώ στο πάνελ ανάμεσα σας σήμερα γιατί η ατμόσφαιρα που συνάντησα εδώ μου θυμίζει πολύ το ξεκίνημα που επιχειρήσαμε εμείς ως δημοτική παράταξη πριν από τρία χρόνια».

Από το www.zonews.gr